Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hát például az aranybánya. Az arany ára ugyanis az utóbbi időben eléggé belehúzott, főleg az észak-koreai feszültségeknek, a Trump elnökből való kiábrándulásnak, a Fehér Ház körüli politikai csatározásoknak köszönhetően. Ebből pedig a bányák sokat profitálhatnak, amelyek egyébként eddig is általában nyereségesek maradtak.

Bár a részvénytőzsdék továbbra is csúcsközelben vannak, sokasodnak a fellegek: a Donald Trump amerikai elnökbe vetett bizalom megrendült, a „Trump-raliról” már nem beszélnek, az amerikai adócsökkentési tervek sorsa változatlanul kérdéses. Rossz a viszonya az USA-nak Oroszországgal, mindkét állam diplomatákat tiltott ki, az észak-koreaiak pedig rakétát rakéta után lőnek ki, sőt ma atomtöltetet is robbantottak.

Európában az EKB-nek kellene előbb-utóbb szigorítania, az USA-ban a Fed-en a sor. Ezen kívül egyszerűen itt az ősz, a legrosszabb tőzsdehónap egyes számítások szerint a szeptember, talán azért, mert korábban az október volt, ilyenkor sokszor volt már kisebb-nagyobb tőzsdei összeomlás. Sokan próbálják ezért eleve megelőzni a veszteségeket.

Átmeneti vagy sem?

Összességében sokan keresnek biztonságot, talán ezért lehet az, hogy az arany ára viszont éves csúcson van, úgy tűnik, sikeresen megkapaszkodott 1300 dollár felett. (Ma délután 1333 dollár körül volt.) Ahogy az lenni szokott, természetesen most is rengeteg vélemény kering a piacon arról, hogy merre megy majd az arany, és hogy mostani drágulása átmeneti-e vagy sem.

Az arany értékét sok minden befolyásolja, a fizikai arany iránti kereslet – érmék, rudak, ékszerek –, az időről időre megijedő tőzsdei befektetők, részvényesek kereslete, ami általában ETF-eken keresztül bukkan fel. Egyes jegybankok is vásárolnak belőle időnként hatalmas tételeket, mint a kínaiak vagy az oroszok.

Az arany és a kamat

Régebben az volt az arany aranyszabálya, hogy legfőbb ellensége a kamat. Mivel a nemesfém nem fizet kamatot, osztalékot vagy bármilyen más jövedelmet, sőt még viszi is a pénzt az őrzési költségeken keresztül, általában a magasabb kamatok csökkentették az iránta való keresletet. Ugyanakkor makacsul tartja magát az a hiedelem, hogy az infláció ellen véd, megőrzi értékét. Ezért leginkább alacsony reálkamatok (az inflációhoz képest alacsony kamatszint) mellett tűnt logikusnak a vásárlása.

Ezt aztán jól felborította az, hogy infláció márpedig van, kamat viszont nincs, sőt. Az Eurózónában, Svájcban vagy például Japánban mínuszosak a kamatok, így a reálkamat igencsak negatív, a pénz veszít értékéből. Ilyenkor az arany, hiába nem fizet semmit, elvileg sokkal jobb, mint a (nem túl hosszú lejáratú) állampapír vagy a bankbetét, mert legalább nem kerül olyan sokba a tartása.

Aranyat a bunkerbe

Ezen az alapon mindenkinek aranyat kellene vennie a bankbetét vagy egyes állampapírok helyett, persze az aranybefektetés költségei miatt mégsem teszik. Akár fizikai arany, akár ETF, akár certifikát, valamilyen költséget mindenképpen viselni kell. Az arany árfolyama ráadásul úgy ingadozik, mint valami részvényé, a kockázata tehát igen magas.

Így aztán mégsem alkalmas kockázatmentes befektetésnek, inkább spekulatívnak neveznénk. Illetve, fizikai formájában, a konzervek és a karabély, az ivóvíz és a takarók mellé, a bunkerbe, háború esetére lehet félretenni belőle egy keveset.

Amikor az ára harmincszorozódott

Követi-e az arany ára az inflációt? A kérdés megválaszolásával több baj is van. Az egyik, hogy a hetvenes évek elejéig az arany árát hatóságilag fixálták az USA-ban, vagy ha úgy tetszik, hozzá kötötték a dollárt. Eközben a nemesfém tartását, vásárlását korlátozták. Így nemigen lehetett piaci árról beszélni.

A hetvenes években azután ennek a rendszernek a megszüntetésével az arany ára elszabadult, volt valahol 35 dollár körül is, majd az évtized végére felugrott 900 dollár fölé. (Az olajársokk nyomán.) De később is nagyon nagyok voltak az áringadozások, hasonlóan a részvényekhez. Attól függően, hogy milyen időtávot választunk ki, nagyon különböző értékeket kapunk arra, milyen is volt hosszú távon az arany hozama, így követte-e az inflációt, vagy sem.

Mennyibe kerül az arany kibányászása?

Van azonban egy olyan befektetés, amely tud profitálni abból, ha az arany ára felmegy, és akkor is nyereséges maradhat, ha az árfolyam stagnál vagy némileg csökken. A világ nagy aranybányáinak nagy része ma is nyereségesen tud termelni. Pár éve vezettek be egy AISC, azaz “all-in sustaining costs” nevű mutatót annak mérésére, hogy az arany kibányászása mennyibe is kerül.

A dolog nagyon bonyolult, a lényeg az, hogy nemcsak a közvetlen költségekkel kell számolni, hiszen a lelőhelyek feltárása, a bányák megnyitása is sok pénzbe kerül. Ez a mutató az összes költséget végigkíséri a bányák élettartama során, egyfajta teljesköltség-mutató.

Költséget is lehet csökkenteni

Ahogy az ezzel foglalkozó cikkekből kiderül, a legnagyobb bányák AISC-mutatója ma is leginkább 800-1050 dollár között van, vagyis ennyibe kerül nekik felszínre hozni a sárga fémet unciánként. Ez azt jelenti, hogy a termelés ma is bőven megéri nekik. Ha pedig nem érné meg, akkor még mindig bezárhatják a legköltségesebb bányákat, bányarészeket, csökkenthetik a termelést, csökkenthetik a költségeiket. (Angol nyelvű források itt, itt, itt és itt.)

Nem tűnnek alulértékeltnek

Az azonban, hogy az arany kitermelése gazdaságos, nem jelenti azt, hogy a bányarészvények is olcsók. A legnagyobb vállalat, a Barrick Gold P/E-je (árfolyam/nyereség hányadosa) 18,4 a Bloomberg szerint, az osztalékhozama csak 0,7 százalék éves szinten. A Newmont Mining P/E-je 36, osztalékhozama 0,8 százalék. A harmadik legnagyobb, az Anglogold Ashanti (Johannesburg) enyhén veszteséges, osztalékhozama 0,9 százalék.

Ezek a számok nem beszélnek kiugró olcsóságról, de vélhetően még a 2016-os, vagy 2017 eleji, alacsonyabb aranyárakkal értendők. Ha az arany ára magas marad, vagy tovább emelkedik, az nagyon sokat javíthat a bányák eredményességén.

Egy hónap alatt 11 százalék

Az utóbbi egy hónapban az arany ára hat százalékkal ment fel, a HUI jelű aranybánya-index (ARCA Gold Bugs) 11, a GDX jelzésű, bányarészvényeket tartó ETF szintén 11 százalékkal emelkedett. A „junior”, tehát nemrég indult aranybányák JHUI indexe 16 százalékkal ment fel.

Zombi apokalipszis

Az aranybányák nagyon rossz időszaka, az egyik cikkíró megfogalmazása szerint „zombi apokalipszise” 2012-2015 között volt, amikor az arany ára szinte egyfolytában lefelé tartott. A bányák pedig költségeket csökkentettek és visszavették a kutatási kiadásaikat. Nagy bányák régóta nem épülnek. Ennek következtében tavaly hosszú idő után csökkent a kitermelés. Hosszabb távon ez is pozitív lehet az arany árára nézve.

A HUI aranybánya-index 2015 vége felé 100 közelébe is leesett, pedig 2011-ben, az aranyár csúcsán 600 pont is volt. Innét tavaly 270 fölé jutott, rövid idő alatt több mint 2,5 szeresére növelve értékét. Az utóbbi időben jellemzően 175 és 200 pont között ingadozott, ma 213 pont.

De az is lehet, hogy elmarad a forró ősz, az arany és más menedékeszközök ára visszaesik tíz százalékot, az aranybányáké hűszat.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14400 13860 14400 +3,00% 0 0 7 871 941 105 Ft 2021-05-13 17:05:53
MOL 2260 2178 2260 +2,73% 0 0 2 768 137 336 Ft 2021-05-13 17:14:56
MTELEKOM 414 410 415 +0,85% 0 0 257 468 532 Ft 2021-05-13 17:07:24
RICHTER 8385 8220 8410 -0,18% 0 0 1 911 595 295 Ft 2021-05-13 17:05:41
OPUS 240 238 246 -0,82% 0 0 49 684 843 Ft 2021-05-13 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX
MTI | 2021. május 13. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?
Eidenpenz József | 2021. május 13. 17:06
A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?
Részvény / Deviza / Áru Ma is mélypirosban vannak a tőzsdék, Elon Musk új célpontot keres
Eidenpenz József | 2021. május 13. 12:28
A meglepetést okozó amerikai inflációs adat hatása ma is tart, tovább szakadnak a részvénypiacok Európában. A hazai BUX viszont felülteljesítő, és a forint is erősödött. A Tesla kínai eladási adatai rosszak lettek, a cég vezére nyomta le a bitcoin árát, de más alternatívát keres helyette.
Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a Richter mögött
MTI | 2021. május 12. 18:01
A vezető részvények a gyógyszerpapír kivételével gyengültek.
Részvény / Deviza / Áru Ronda inflációs adatok jönnek sorban, csökken a bitcoin adója itthon
Eidenpenz József | 2021. május 12. 12:10
Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.
Részvény / Deviza / Áru Enyhe csökkenés: mi történt ma Budapesten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 11. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,92 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 44 350,67 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.