BUX
36 351.29
+0.01%
+5.00
OTP
10 540.00
+0.86%
+90.00
MOL
1 998.00
+0.25%
+5.00
RICHTER
6 860.00
-1.22%
-85.00
MTELEKOM
401.00
+0.38%
+1.00
 
2020. január 18. 07:04

Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy egy vállalat elérje az 1000 milliárd dolláros szintet. Az immár tíz éve tartó tőzsdei szárnyalás azonban több társaságot is az álomhatár közelébe vitt. Nem elsőként, de immár a Google holdingcége, az Alphabet is át tudta lépni.

Története során először át tudta lépni az 1000 milliárd dolláros szintet az Alphabet részvénye csütörtökön. Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások lezárása és az elmúlt napokban publikált kedvező negyedéves vállalati eredmények megágyaztak az újabb tőzsdei hossznak, amely egyik haszonélvezője a Google felett álló vállalat lett. A vállalat papírjai a csütörtöki kereskedésben közel egy százalékkal nőttek, és elérték az 1450 dolláros szintet, így a társaság összesített kapitalizációja meghaladta az 1000 milliárdos értéket. Az összeg nagyságát talán jól szemlélteti az a tény, hogy a teljes magyar tőzsde kapitalizációja az OTP-vel, a Mol-lal, a Richterrel, a Magyar Telekommal, vagy épp a Mészáros Lőrinc féle Opus-szal összesen nem éri el a 30 milliárdot.

A sorban az első ilyen társaság az Apple volt, amely 2018 augusztusában lépte át az 1000 milliárdos határt, pedig a Google akkor is ott toporgott, és előzetesen több szakértő is úgy vélte, hogy ők lehetne az első ilyen értéket elérő cég. Akkor a versenyfutásban az Amazon is esélyesnek látszott a történelmi elsőségre, ám az iPhone gyártója lett végül a befutó, igaz a másik két technológiai gigász is elérte később az 1000 milliárdos szintet.

Volt már 1000 milliárdos cég Kínában is

Érdekesség, hogy ha a Wall Streeten túlra tekintünk, akkor találkozhatunk olyan vállalattal, amely nagyon rövid időre a lélektani érték felett volt. 2007-ben a gazdasági válság előtti, a mostanihoz hasonló nagyon optimista hangulatban vezették be a tőzsdére a PetroChina részvényeit, amely a piacra lépéskor 1000 milliárdos kapitalizációval startolt, ám ezt már az első napon sem tudta tartani. Később a gazdasági válság, és a kínai tőzsde mélyrepülése is megtépázta az ázsiai olajcég értékét, így ma a bevezetéskori kapitalizációjának csak a töredékét éri. A tőzsdére lépésekor a részvények értéke megközelítette a 40 jüanos szintet, míg manapság már a 6 jüant sem éri el.

Az olajvállalatok irányába elkalandozva azt is érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Államokban is nagyon sokáig a szektor egyik prominense, az ExxonMobil nevű olajipari mamutcég volt a legértékesebb. Ez azonban csak a 400 milliárdos szintet tudta átlépni 2014-ben (igaz, akkor még az Apple-nél többet ért), a csúcshoz képest viszont ők is sokat vesztettek, hiszen akkor 100 dollár felett jegyezték a papírokat, ma pedig 70 dollárt sem ér a részvény.

Tavaly év végén lépett piacra a legértékesebb vállalat

A világ legértékesebb tőzsdei vállalata viszont szintén egy olajvállalat, a Saudi Aramco. A szaúdi társaságot 2019 november végén vezették be a rijadi tőzsdére, majd a következő hetek szárnyalásának köszönhetően december közepén elérte a vállalat kapitalizációja a 2000 milliárdos szintet.

Ami a technológiai óriásokat, és az amerikai piacot illeti, a fentiekben írtunk arról, hogy az Apple volt az első, amely elérte az 1000 milliárdos szintet, majd az Amazon is követte őket. A Google (Alphabet) viszont a most elért árfolyamemelkedéssel nem a harmadik ilyen amerikai cég lett. Korábban ugyanis a Microsoft már túllendül az említett határon. Ha viszont a mostani rangsort megnézzük, akkor az Alphabet mégis a dobogón szerepel, hiszen Jeff Bezos cége hiába érte el korábban az 1000 milliárd dolláros kapitalizációt, később az Amazon részvények visszacsúsztak, így most csak a negyedik legértékesebbnek számítanak a Wall Streeten.

Érdekesség, hogy a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin, akik sokáig a vállalat operatív vezetésében is oroszlánrészt vállaltak, a decemberben adták át teljesen a stafétát, így az új vezető Sundar Pichai egyből egy kiemelkedő rekorddal indíthatta vezérigazgatói pályafutását.

A szakértők szerint a Google sikere három nagyon erős pilléren nyugszik, amelyek a jövőben is komoly perspektívát jelent. Így továbbra is ők az online reklámpiac királyai, emellett a mobiltelefonokon futó Android operációs rendszert is sokan fejőstehénnek látják. Emellett az elmúlt időszakban rohamtempóban fejlesztették felhő alapú szolgáltatásaikat, amelyből a jövőben egyre több bevételük lehet. A fenti core tevékenységeknek tekinthető üzletágak mellett viszont, mint egy polip, egyre több területen ott vannak az Alphabet csápjai. Igaz, ezek között több olyan terület is volt, amely eddig csak vitte a pénzt, mint az önvezető autók vagy a gyógyszerfejlesztés. Az ilyen gigászoknál persze ez nem példa nélküli, ha megnézzük a legdrágább vállalatok éllovasait, az Apple, az Amazon és a Microsoft is számos olyan fejlesztésbe belefogott, amely utólag óriási pénztemetőnek bizonyult.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél