<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ütemesen gyengül a forint, ma volt 414 is az euró, pedig a gázár június óta nem látott szintre esett Európában. Az OTP a hazai tőzsde gyenge láncszeme, az újabb kamatstop nem tett jót neki. Az európai, a japán és a koreai tőzsdék követik a jó múlt heti amerikai piaci hangulatot, a kínaiaknak azonban nagyon elromlott a kedve.

A pénteki szép amerikai tőzsdei emelkedés után ma Európában is pluszok vannak, a német index 0,9, a francia 1,1, a brit csak 0,1 százalékkal megy fel. A határidős amerikai mutatók viszont lényegében stagnálnak. Kínában nagy esések voltak, de a japán és koreai tőzsde emelkedett.

Németországból és Franciaországból nem túl szívderítő, recessziót jelző beszerzésimenedzser-indexek érkeztek. Csütörtökön amerikai GDP, pénteken PCE inflációs jelentés érkezik, amelyek a november 2-i kamatdöntő Fed-ülés szempontjából fontosak. A héten indul be igazán a gyorsjelentési szezon.

Az OTP megkapta újabb csomagját

Itthon a BUX-index 1,3 százalékkal esik, az OTP 1,5 százalékos süllyedése húzza le elsősorban. De volt a papír bőven két százalék feletti mínuszban is. A Mol 1,1, a Richter 0,6 százalékkal gyengül, ellenben a Telekom 0,7 százalékkal emelkedett. Az OTP alulteljesítésében fontos szerepe lehet a hétvégén bejelentett vállalati kamatstopnak.

Árfolyamok és grafikonok

Merre tovább, forint?

Az euró/forint kora reggel, illetve pénteken még volt 408 alatt is, de egész délelőtt ütemesen gyengül a hazai fizetőeszköz. Jelenleg 412,40 forint az euró ára, ami négy forintos drágulás, de volt 414 is ma már. A dollár pedig 419,30 most.

Holnap a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülést tart, de mivel másfél hete rendkívüli lépésekkel szorították le az euró/forint árfolyamot 430 fölüli szintről 410 alá, most nem várható nagyobb változás. A különböző nyilatkozatokra és más információkra azonban nagyon oda fog figyelni a piac.

Száz euró alatt a gázár

A hollandiai gázár ma már csak 98,60 euró, ez 15 euróval alacsonyabb, mint egy nappal korábban. Egyben június óta nem látott érték (augusztusban 345 euró körül volt a csúcs). Emögött az lehet, hogy az Európai Unió gázárplafon bevetetéséről döntött, bár a részletek kidolgozása még hátra van.

A hír pozitív lehet a magyar gazdaságra nézve is. Bár egyre több cikk szól arról a sajtóban, hogy korábban jóval magasabb áron sikerült Magyarországnak nagy mennyiségű orosz gázt lekötnie. Lásd laptársunk, az Mfor cikkét:

Brutálisan drágán sikerült Szijjártó Péternek orosz gázt vennie

Az olaj is másfél százalékos mínuszban van, a Brent 90 dollárhoz közelít. Az árfolyam gyengeségéért főleg a kínai zérócovid-politikát kárhoztatják, ami visszafogja a keresletet.

Mennyit nőtt az amerikai gazdaság?

Csütörtökön jön a harmadik negyedéves amerikai bruttó hazai termék (GDP) előzetes adata, ami a legfontosabb makrogazdasági mutatók egyike a piacon. A Bloomberg konszenzusos becslése szerint a közgazdászok arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság éves szinten 2,3 százalékkal nőtt az elmúlt negyedévben. (Miután az első és a második negyedévben egyaránt zsugorodott.)

Dübörög a gyorsjelentési szezon

A Wall Streeten október utolsó hete is mozgalmasnak ígérkezik, mivel a piac néhány nagyágyúja tesz közzé gyorsjelentést – írja a Yahoo.com. Ezek a Microsoft (MSFT), az Alphabet (GOOGL), a Meta Platforms (FB), az Apple (AAPL) és az Amazon (AMZN) technológiai óriások, amelyek önmagukban az S&P 500 index nagyjából negyedét képviselik. De ezek csak a legnagyobbak a 165 vállalat közül, amelyek számokat tesznek közzé.

Jön az Amazon-jelentés. Fotó: Depositphotos
Jön az Amazon-jelentés. Fotó: Depositphotos

Az eddig beérkezett eredmények a vártnál jobbak voltak az USA-ban, ami segített abban, hogy a főbb indexek a múlt héten nagyjából öt százalékkal emelkedtek. Ez az S&P 500, a Dow Jones Ipari Átlag és a Nasdaq legjobb ötnapos teljesítménye június óta. A befektetők körében azonban optimizmust hoztak a Fed-nyilatkozatok is, amelyek azt jelezték, hogy a tisztviselők megfontolhatják a kamatemelések mértékének lassítását az év végén.

A technológiai szektor képviselői eddig nem remekeltek a gyorsjelentés-szezonban. A Tesla bevételei csalódást okoztak az elemzőknek, a Snap pedig a 2017-es tőzsdei bevezetése óta a legkisebb bevételnövekedést mutatta be.

Nagy zuhanás Hong Kongban

A kínai szárazföldön, Sanghajban két százalékkal esett az index, a CSI 300 kínai mutató 2,9 százalékkal ment le, a hongkongi Hang Seng pedig 6,6 százalékkal zuhant. Ennek jelentős részben a hétvégi kínai pártkongresszus lehetett az oka, ahol bebetonozták a pártvezér hatalmát, és történt némi kardcsörtetés is.

Hszi megszilárdult, eddigieknél nagyobb hatalmi pozíciója elbizonytalanította a befektetőket a régióval kapcsolatban írta az Erste Befektetési Zrt.

Ingatag a kínai fellendülés?

De fontos makroadatok is érkeztek. Kína gazdasága a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal, a vártnál (3,3 százalék) gyorsabban növekedett. Mivel azonban a külkereskedelem veszít lendületéből, Kína továbbra is a zérócovid-politikát követi, és a munkanélküliség is növekszik, a kép inkább vegyes – írta a német N-Tv.de. Szeptemberben az export dollárban számolva mindössze 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az előző hónapban ez még 7,1 százalék volt. A második negyedévi mindössze 0,4 százalékos növekedés után ez a GDP-adat a fellendülés egyértelmű jele. Az adatokat már nagyon várták, mivel Peking a múlt héten meglepő módon elhalasztotta a közzétételüket. Nem indokolták a lépést, megfigyelők azonban azt feltételezték, hogy a döntés a szombaton véget ért pártkongresszussal függ össze.

A bálnák veszik a bitcoint?

Meglepően stabilak mostanában a főbb kriptovaluták, egy hét alatt a bitcoin 0,2, az ether 2,2 százalékkal emelkedett (19 316, illetve 1336 dollárra). Egy sokak által figyelt elemző szerint két fontos csoport a bizonytalan piaci körülmények ellenére is erőteljesen halmozza fel a bitcoint a jelenlegi, 20 ezer dollárhoz közeli szinteken.

Bálnák, cápák és más víziállatok neveit használják a bitcoin-tulajdonosok kategóriáira. (Forrás: 3commastutorials.medium.com)
Bálnák, cápák és más víziállatok neveit használják a bitcoin-tulajdonosok kategóriáira. (Forrás: 3commastutorials.medium.com)

Ki Young Ju, a Crypto Quant elemzőcég vezetője szerint a “bálnák” (whales) – mintegy 20 és 100 millió dollár közötti vagyonú tulajdonosok – sok bitcoint halmoznak fel a Binance-on. Egyelőre nem biztos, hogy ezek a bálnák intézmények vagy korán nagy bitcoint-vagyont felhalmozó nagykutyák. A bitcoin azonnali kereskedési volumene az elmúlt hat hónapban minden tőzsdén megugrott. A bálnák átvették a hatalmat a határidős piacokon is, ez is fordulatra utaló jel. Egy másik fontos csoport, a bitcoin-bányászok is rendkívül optimisták lettek.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Interveniált a japán jegybank

Ismét interveniált a japán jegybank a jen piacán, pénteken így a dollárral szemben jelentősebben erősödni tudott a jen. Viszont a ma reggeli órákban már ismét gyengülés látszik – írta a KBC Equitas. Ráadásul a korábbi intervencióhoz képest még mindig magasabban tartózkodik az USDJPY árfolyam.

Mint ismeretes, a japán jegybank továbbra is ultralaza monetáris politikát tart fenn, a kamatokat alacsonyan tartja. A Fed kamatemelései következtében a dollár erősödik, így jelentős leértékelődésen ment keresztül a jen.

Saját részvényeket vett a 4iG

A 4iG Nyrt. bejelentette, hogy október 21-én összesen 25 ezer darab saját részvényt vásárolt a tőzsdén 688,32472 forintos átlagáron. Ennek nyomán a tulajdonában lévő sajátrészvény-állomány 0,39 százalék.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Részvény / Deviza / Áru Ma akar eurót venni? Ennek örülni fog
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 18:08
Nem kiugró mértékben, de erősödni tudott a forint az euróval szemben a délelőtti szinthez képest.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG