BUX
35 914.83
-0.05%
-18.00
OTP
10 860.00
-0.55%
-60.00
MOL
1 865.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 715.00
+0.30%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2018. szeptember 12. 18:40

A brüsszeli szavazás nyomán esett a BUX és a forint, de nem nevezhető túl nagynak vagy hevesnek a mozgás. A varsói tőzsdeindex például jobban esett, mint a budapesti. Európában jó, az USA-ban vegyes a hangulat, az amerikai technológiai cégek esnek nagyon. Részben egy új törvény miatt, részben az Apple új telefonjaira várva.

Már tegnap is látványosan szembe ment a magyar tőzsde az európai társaival, és erősen, több mint két százalékkal esett, amikor másutt stagnáltak vagy emelkedtek az indexek. Ma pedig, amikor elfogadta az Európai Parlament a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentést, jól láthatóan percek alatt ismét leesett a BUX index és a forint is.

Ez azonban nem nevezhető túl nagynak: a BUX index ekkor mintegy fél százalékot süllyedt rövid idő alatt, 1-2 ezrelékes pluszból 2-3 ezrelékes mínuszba, majd végül 0,7 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Eközben a lengyel WIG 20 index 1,7 százalékot zuhant.

Az euró/forint 324,80-ról rövid időre 326,40-ig ugrott, de azután lefelé csorgott, most már csak 325,20. Ez 60 fillérrel magasabb a tegnap estinél.

Gazdasági következmények?

A szavazás gazdasági következményeit egyelőre nem nagyon lehet felmérni. A kérdés az, hogy a magyar kormány pozíciójának meggyengülése mennyiben befolyásolja az uniós forrásokat, amelyektől erősen függ a magyar gazdaság. Mindez az államháztartás helyzetére is hatással lehet. (A brüsszeli szavazásról és lehetséges következményeiről írtunk itt»»», valamint itt»»».)

Vásárolt a Richter

Az OTP 0,7, a Mol és a Richter 0,8 százalékkal esett (9975, 2840 és 5200 forintra), a Konzum majdnem öt százalékkal zuhant.

További árfolyamok itt láthatók

Egy mai hír szerint a Richter egy fejlesztés alatt álló fogamzásgátló értékesítésére kötött megállapodást, amelyről már megvannak az első biztató eredmények.

Techcégek rossz napja

Üzemet épít a Mol

“A mai napon a Mol és a német Thyssenkrupp vezetői aláírták a poliol üzemegységről szóló szerződéseket. Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló üzem kivitelezése 2018 IV. negyedévében kezdődik” – írt a cég mai sajtóközleménye. “A projekt a Mol-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása, amelynek köszönhetően az egyetlen integrált poliolgyártó lesz Közép-Kelet-Európában” – tették hozzá.

Európában most jó volt a hangulat, a német DAX 0,5, a francia CAC 0,9, a brit FTSE 100 pedig 0,6 százalékkal ment fel. Az USA-ban vegyes a kép, az ipari részvények drágulnak, a technológiai szektort adják. Az S&P 500 emiatt stagnál, a Dow Jones ipari átlag negyed százalékkal emelkedik, a Nasdaq indexe fél százalékkal esik.

A nagy internetes óriásoknak biztosan nem tett jót, hogy az EU szigorúbb szerzői jogi szabályokról döntött ma. Az Apple termékbemutatót tart, ami nagyban meghatározhatja a cég eredményét, de a részvény ez előtt jelentős mínuszban jár.

Szárnyalnak a nyersanyagok

Egy inflációs hír nyomán a dollár esett, ami eléggé heves reakciókat váltott ki az árupiacon. A WTI olaj több mint két százalékos pluszban van, ezt a szokásos szerdai készletadat is segíthette. Fél százalékkal drágul az arany, két százalékkal a kávé, a kakaó, a réz, közel néggyel a cukor. Felfelé tartanak az olaj– vagy például az aranybányák.

A jegybankok hete ez, holnap az EKB, az angol BoE és a török intézmény is ülést tart. Ma este a Fed Bézs Könyvét (Beige Book) teszik közzé.

A Deutsche Bank és a Commerzbank lehetséges fúziójának esélyeit latolgatják a német piacon már napok óta.

Ezért esik az ether

Egy amerikai bíróság az értékpapír-hatóságoknak adott igazat abban, hogy az ICO-k (elsődleges érmekibocsátások) az értékpapír-törvények hatálya alá esnek.

Ez főleg az ethernek adott újabb lökést lefelé, amelyet eddig is főleg az ICO-kibocsátó cégek adtak nagy mennyiségben. Az ether már régóta súlyosan alulteljesíti a bitcoint, amely ma inkább stagnált. Az ether viszont újabb hét százalékkal 172 dollárra zuhant szerdán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél