1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jelentősen gyengült a héten a forint és mai is folytatódott az esés a hazai deviza piacán. A csütörtöki kötvénycsere-program mindent felboríthat, részben emiatt van az idegesség, de az sem tett jót a forintnak, hogy újabb jelei vannak annak, hogy elhúzódhatnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

18:00

Egy csapásra megváltozott a piacok képe, miután sajtóértesülés szerint a Fed újabb monetáris enyhítő programot tervez. A Wall Street Journal azt írta, hogy az amerikai jegybankárok egy olyan új kötvényvásárlási programot fognak bejelenteni, amely egyszerre oldja a piaci feszültséget és szab korlátot az inflációnak. A Fed célja, hogy új pénzt nyomtat, ezen pedig hosszú futamidejű amerikai állampapírokat vásárol, a rövid és közép távra terelve ezzel a befektetőket.

A hírre megugrottak a nyersanyagárak, megint gyengül a dollár és a forint is erősödik. Friss árfolyamokat itt talál.

17:20

Végül gyengüléssel zárt a BUX, az index 0,5 százalékkal került lejjebb, 18.511 ponton zárt. Alacsony, 17,8 milliárd forintos forgalomban vegyesen mozogtak a vezető részvények. Az OTP 2,6 százalékkal esett, 3689 forintra, a MOL 1,1 százalékkal drágult, 18700 forinton fejezte be a kereskedést. A MagyarTelekom a nap végére 0,9 százalékos mínuszba került, 565 forinton zárt, míg a Richter 37350 forinton állt meg, 0,3 százalékos veszteséggel.

16:00

Ma is folytatódott az esés a forint piacán. Az eurót délután már 298 forinton jegyzik és innen már csak egy lépés a 300-as szint. Az erős eladói nyomás a térségben egyedül a forint piacát terheli. A lengyel zloty, a cseh korona, a török líra gyakorlatilag nem is mozdult az euróval szemben, sőt a korona még enyhe erősödést is mutat.

 

A gyengülést ma erősíthette, hogy az Európai Bizottság nem találta kielégítőnek a magyar kormány válaszát a ma tárgyalt három kifogásolt kérdésben, a jegybanktörvénnyel kapcsolatban, az ombudsmani pozíció megszűnésében és a bírók nyugdíjazásának ügyében. A jegybanktörvénnyel kapcsolatban ráadásul még fel is szólították a kormányt, hogy hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy közleményekben bírálja a jegybank döntéseit. Az EB döntése erősítette azt az aggodalmat, hogy az eddig vártnál is tovább húzódhatnak a tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel.

 

A nemzetközi piaci hangulat is elég feszült. A forintot az is gyengíti, hogy erősödik a kockázatkerülés a csütörtöki görög kötvénycsere-akció miatt. Azon ugyanis elvileg előfordulhat, hogy a magánhitelezők olyan nagy számban mondanak nemet az egyezségre, hogy Görögországnak most tényleg csődöt kell jelentenie. Ez minden bizonnyal jelentősen emelné az euróövezeti állampapírok hozamát, tehát a befektetők inkább kivárják a holnap estét, amikor már valószínűleg látszani fog, hogy sikerült–e a kritikus akció. Ha gond lesz a görög kötvények cseréjénél, akkor kiszámíthatatlan piaci mozgások indulhatnak, amelyekben az olyan kockázatos eszközök, mint a forint minden bizonnyal esni fognak.

A periférián lévő euróövezeti országok állampapír-piacai ma egyébként némi megnyugvást mutattak, miután a görögöknek hitelező európai nagybankok nagy része bejelentette, hogy elfogadja a kötvénycsere-program feltételeit, így az adósság leírását is. A befektetőket a görög eseményeken kívül az is óvatosságra inti, hogy a hétvégén a kínai kormányzat 2004 óta nem látott alacsony szintre vitte le az idei évre szóló gazdasági növekedési előrejelzését.

A Budapesti Értéktőzsde részvényszekciója úgy ahogy tartja magát, az OTP-t tovább ütötték, 2,5 százalék körüli mínuszban vannak a bankpapírok a kereskedés leállítása előtt másfél órával, a BUX 0,8 százalékos mínuszban van.

 

A Wall Street kisebb emelkedéssel nyitott, az amerikai befektetők egyelőre örülnek a vártnál jobb munkaerőpiaci adatnak, ami a magánszektorbeli munkahelyek számának további bővüléséről tanúskodott az év elejéről. A nyersanyagok azonban nem tudnak talpra állni, az arany 1675 dollár környékén mozog, az amerikai WTI könnyűolaj pedig 105 dollár alá került. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy jelentősen erősödött a dollár, így a dollárban jegyzett termékeket nem annyira érdemes vásárolni. Az euró az 1,31-es szintig hátrált az amerikai devizával szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG