1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Idei mélypontjára esett a dollár a hat fő devizapárjával szemben, miközben a forint is erősödött, 16 óra után 300 forint alá került az euró árfolyama. A magyar piac egyre biztosabb az EU-IMF tárgyalások sikerében, a dollárt pedig a javuló nemzetközi hangulat gyengíti. A piacon elterjedt, hogy akármelyik percben bejelenthetik a megegyezést Görögország és a magánhitelezői között.

17:15
Jó napot zárt a Budapesti Értéktőzsde is. A BUX 168 pontos emelkedéssel, 19.018 ponton zárt. A forgalom 19 milliárd forint volt, nem volt határozott az irány, a vezető részvények vegyesen zártak. Az OTP 3,4 százalékkal erősödött és csaknem elérte a 4000 forintot, végül 3944 forinton fejezte be a kereskedést. A MOL 0,3 százalékkal drágult, 19250 forintra. A Magyar Telekom 0,9 százalékkal gyengült 555, míg a Richter 0,7 százalékkal 36.700 forintra.

A forint odatapadt a 300 forintos euróárfolyamhoz, közben az euró idei csúcsán maradt a dollárral szemben, az EUR/USD 1,3045-ön áll.

A nyugat-európai tőzsdeindexek szolid 0,5-1 százalék közötti pluszba kerültek, a New York-i tőzsdemutatók az európai zárás idején gyakorlatilag stagnálnak. Az amerikai részvénypiacok a görög fejleményeket várják, illetve a hét második felére tartogatják a puskaport, amikor a fontos amerikai makroadatok érkeznek.

16:06

Nem sokkal 16 óra után 300 forint alá került az euró árfolyama. Utoljára december 21-én jegyezték az euróövezeti devizát 300 forint alatt. Elemzők már régóta erős ellenállási pontnak tartották a 300-as szintet. Többek szerint ugyanakkor vagy nem marad tartósan itt, vagy nem erősödik tovább jelentősen a forint. Legalábbis addig, amíg nem lesz megnyugtató megegyezés a nemzetközi szervezetekkel.

15:20

 

Nem sokkal ezelőtt a Bloomberg hírügynökség a Financial Times Deutschlandra hivatkozva azt írta, hogy akár órákon belül megszülethet a megállapodás a görög adósságrendezésről, pontosabban azokban a vitás kérdésekben, amelyek az elmúlt napok maratoni tárgyalásain voltak terítéken. A fő kérdés az, hogy le lehet-e nyomni a befektetők torkán azt a görög szándékot, hogy ne csak az eddigi megegyezésben szereplő 50 százalékot írják le a magánhitelezők, hanem többet is, így akár 60 – 70 százalékra is emelkedhet a(z) (átmeneti) veszteségleírás. Az eddigi sajtóértesülések szerint ez valószínűleg úgy nézne ki, hogy a nemsokára lejáró kötvényeket hosszabb távúakra cseréltetnék a hitelezőkkel.

Korábbi sajtóhírek szerint ez lenne a feltétele a következő (akár 130 milliárd eurót is elérő) mentőcsomagnak. A német pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint is jól haladnak a tárgyalások, ráadásul a mai brüsszeli pénzügyminiszteri találkozóval kapcsolatban is pozitív előzetes nyilatkozatok láttak napvilágot – további előrelépést várnak a válságkezelésben. Az egyik vezető német kormánytisztviselő nyilatkozata szerint egyebek között arról tárgyalnak, hogy az EFSF és az ESM párhuzamosan működjön, így nem lenne szükség az ESM kibővítésére.

Bár a fenti hírek egyikét sem erősítették meg eddig hivatalosan, a piaci szereplők máris elkezdtek berendezkedni a jó hírekre. A dollár gyengülését az okozza, hogy ha tartósan javul a hangulat, akkor csökken a kereslet a biztonságos menekülő eszköznek számító amerikai állampapírok iránt. Az EUR/USD egyelőre az 1,30-on tanyázik, itt várja a hivatalos megerősítéseket. A Privátbankárnak korábban ugyanakkor több piaci szereplő is azt mondta, hogy hosszabb távon túlnyomó többségben vannak az euró gyengülésére játszó pozíciók.

 

A jó hangulat a forintot is erősítette. A piac csaknem biztosra veszi, hogy kézzelfogható eredményekkel zárul az egyeztetés a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között. Ráadásul a magyar monetáris tanács holnap valószínűleg holnap ismét kamatot emel, így a csökkenő európai kötvényhozamok tükrében tovább nőhet a magyar állampapírok hozamelőnye. Az eurót reggel még 304 forint fölött jegyezték, mostanra 301 forint környékére csorgott le az euró.

Friss árfolyamokat itt talál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG