1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Második napja mutat szokatlan gyengeséget a svájci frank az euróval szemben. A háttérben több ok is áll. Elképzelhető, hogy tartósan elbúcsúzhatunk az eddigi árfolyamtól, ugyanis szóba került az euróval szembeni rögzített sávszél eltolása, ezen kívül a norvég korona lassan átveheti a svájci deviza helyét.

Második napja folytatódott az EUR/CHF emelkedése. Míg a devizapáros hónapok óta szinte odaragadt az 1,2010-es árfolyamra, addig ma már bőven 1,21 fölött áll a jegyzés. Sinka Csaba, a KBC Equitas elemzője szerint több ok is áll a háttérben

Forrás: Dealbook Privátbankár

Az elemző emlékeztetett rá, hogy a héten újabb gyenge makroadat érkezett Svájcból, ami szerint a a második negyedévben 0,1 százalékkal visszaesett negyedéves alapon a GDP, a várt 0,2 százalékos emelkedés helyett. Ez tovább erősítette azokat az aggodalmakat, amelyek szerint - részben éppen az erős frank miatt - elkezdett gyengülni a svájci gazdaság.

Sinka Csaba emlékeztetett, hogy közben erősödött a kockázatvállalási hajlandóság is, miután az EKB bejelentette a kötvényvásárlási programját. A bejelentés óta jelentősen erősödött az euró, ami szintén a svájci frank gyengülését idézte elő.

Szintén sokat számít az a piacokon terjedő várakozás, amely az elmúlt hetek svájci jegybanki kommentárjait figyelembe véve arra számít, hogy az SNB az eddigi 1,20-ról 1,22-re tolja fel azt a sávot, ameddig a svájci deviza az euróval szemben erősödhet. Ezzel a jegybank ismét gyengítené a frankot. Ugyanakkor ez egyelőre találgatás, de mégis bogarat tett a kereskedők fülébe.

Sinka Csaba szerint az is a svájci frank gyengülése irányában hat, hogy az utóbbi időben a befektetők egyre szívesebben találják meg a norvég koronát, mint menekülőeszközt. A norvég gazdaság kilátásai úgy tűnik erre predesztinálják a skandináv devizát.

A fenti okok miatt elképzelhető, hogy tartóssá válik ez a gyengébb szint az euróval szemben. Természetesen ez önmagában még nem indokolja a frankhitelesek terheinek csökkenését, hiszen ahhoz a forint frankkal szembeni árfolyamának kell érdemben javulnia. Az alábbi ábrán a CHF/HUF elmúlt hónapjait követhetik nyomon.

Forrás: Dealbook Privátbankár


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG