<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Napok óta szokatlan erőt mutat a svájci frank. Csütörtökön az euróval szembeni 1,20-as szint alá került, amit elvileg minden áron véd a jegybank. Több elemző szerint sincs szó a frank elleni támadásról, a jen és a dollár párhuzamos erősödése ugyanis arra utal, hogy a kockázatkerülés terelte a befektetőket a „menekülődevizák" felé.

Csütörtökön kevesebb, mint 1 frank 20 rappent kellet adni egy euróért a bankközi devizapiacon. A svájci deviza erősödése már napok óta tart, de már fél éve, pontosan szeptember 6-a nem volt az 1,20-as szint alatt. Ennek a szintnek a bevétele már csak azért is furcsa, mert a svájci jegybank korábban többször egyértelművé tette, hogy kitart az erősödés elleni harc mellett. Thomas Jordan, aki korábban a jegybankalelnöke, aztán a bennfentes kereskedés gyanújába került Philip Hildebrand elnök helyettese lett, többször kijelentette, hogy tartják magukat a korább célhoz és nem hagyják túlerősödni a frankot, mert az károkat okoz a kivitelnek és a gazdaságnak. Ezt az elméletet támasztja alá, hogy a svájci jegybank tavalyi közlése szerint rengeteget vesztettek az árfolyam védelmén. Aki most arra spekulál, hogy a jegybank új vezetése feladja a sáv védelmét, az hatalmasat kaszálhat, amennyiben ez tényleg bekövetkezik. Ebből a szempontból tehát érthető az, aki „spekulációról” beszél.

Több olyan kommentárt is olvasni, hogy a befektetők „támadják” a svájci devizát, arra spekulálva, hogy az SNB feladja a küzdelmet és hagyja tovább erősödni a frankot. Ennél azonban valószínűbb, hogy az eszkalálódó piaci turbulencia elől menekülve és a hosszú hétvége előtti zárások miatt fordultak a befektetők a frank felé. Ezt támasztja alá az is, hogy a japán jen és az amerikai dollár is szokatlanul gyors és erős mozgásokat mutat. Ez a három deviza a főszereplője ugyanis annak a „játéknak”, aminek a lényege, hogy a befektetők inkább beteszik alacsony hozamú (vagy éppen ráfizetéses) eszközökbe a pénzüket, minthogy kint hagyják a szabadpiacon. Az európai – főleg a spanyol – problémák egyre súlyosabbak. A piaci hangulat kezd hasonlítani a 2007 – 2008-ashoz, amikor már mindenki tudta, hogy baj van az amerikai másodlagos hitelpiacon, de az igazi összeomláshoz az egyik szereplő, a Lehman Brothers csődje kellett.

 

A héten tapasztalt általános eladói nyomás a legtöbb elemző szerint egy tőről fakad, ez pedig a Fed utolsó kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyve, amely arra utal elég egyértelműen, hogy az amerikai jegybankárok nem támogatják egy újabb QE (monetáris lazítás) ötletét. Miután a piacokat évek óta a jegybanki (brit, amerikai, európai, japán) pénznyomdák tartják életben, ezek kiesése valóban elhozná a „realitást”, a pénzszűkét a piacokra. Az európai, kínai gondok, a vártnál rosszabb amerikai makrohírek többsége csak hab a tortán, a hasonló híreken simán átlépett a befektetői közösség az elmúlt években ahányszor biztos volt a pénznyomtatás folytatásában. Szóval valószínűleg inkább általános piaci félelemmel magyarázható a svájci deviza erősödése, mint a deviza ellen indított piaci spekulációval.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG