6p
Nem kell megijedni, nem ma van kiskedd. Kevesen emlékeznek rá, hogy a svájci jegybank nem először rögzítette a frank árfolyamát 2011-ben, a hetvenes évek végén már történt ilyen. Azt az árat sikerült is fenntartani nagyon sok évig, a megszüntetése is meglehetősen békésen történt, de a körülmények igencsak mások voltak. A negatív kamat sem újdonság, az is szerepelt már az eszközök között.

Sokakban felmerült a svájci frank árfolyamküszöbének meglepetésszerű megszüntetése környékén, január közepétől, hogy az ősbűn, a legnagyobb hiba az lehetett, hogy egyáltalán bevezették ezt az 1,2 euró/frankos határt. A piaci viszonyok mesterséges korlátozása sok gazdaságtörténész szerint ritkán vezet jóra, az árfolyamra nehezedő nyomásnak előbb-utóbb utat kellett találnia, a piac mindig győz, és a többi. Ilyen véleményeket tömegével lehetett hallani (és ellenkezőeket egyaránt).

Ha már egyszer bejött…

Számos olyan példa van, amikor mesterségesen, intervenciókkal próbálták valamely deviza árfolyamát megtartani, ám ezek jelentős része előbb-utóbb kudarcot vallott, a piac kikényszerítette a feladását. Ám ezek nem feltétlenül a legszavahihetőbb jegybakok voltak, a svájci jegybank (SNB) viszont – legalábbis idén januárig – a világon az egyik legmegbízhatóbb ilyen intézménynek számított. Ám a küszöböt mégis bevezették, ami akkor racionális lépésnek tűnt.

Az 1,20-as küszöb bevezetésének egyik oka az lehetett, hogy egyszer már bejött nekik. A svájci frankot ugyanis korábban rögzítették, a minimális árfolyam 0,80 Rappen (centime) lett 1978 októberétől, persze nem eurónként, ami még távolról sem létezett, hanem német márkánként. Mivel később a márkát 1,95583-as fix árfolyamon cserélték át euróra, ez elvileg azt jelentené, hogy 0,80*1,95583, azaz mintegy 1,5647 eurónál húzódott a régi árfolyamküszöb.

De csak elvileg, valójában – feltehetőleg mivel közben változott egyes devizák súlya – egy 1980-as vagy 1990-es német márka nem számolható át mechanikusan az 1999. január eleji áttéréskori áron mai euróra. (Az euró/frank árfolyamot a Stooq.com oldalról, a márka/frank árfolyamot a Bundesbanktól vettük át.)

 

Az euró ölte meg csendesen

Német márkában számolva mindenesetre nagyon szépen lehetett tartani a küszöböt. Az 1978. szeptemberi, 75 cent körüli márka/frank árfolyamot, amely az árfolyamküszöb bevezetését kiváltotta, a grafikon nem ábrázolja teljesen hűen, ehhez nem elég részletes. Az adatsorban azonban szerepel az a 75 cent körüli árfolyam, ami egyébként csak pár napig állt fent.

De meddig is élt tulajdonképpen ez a régi határ? Nem volt könnyű ezzel kapcsolatban forrást találni, úgy látszik, hogy kifejezetten csendesen, feltűnés nélkül vezették ki a pénzügyi életből. Bár nem csoda, hiszen ahogy a grafikonon is látszik, az 1978-as rögzítés után csak ritkán közelítette meg az árfolyam ezt az oly fontos szintet. Sajtóbeli utalások szerint azonban elvileg egészen 1999-ig, az euró megjelenéséig élt a küszöb. (Abban az évben, 1999-ben egyébként a svájci jegybank is egész politikáját alaposan átdolgozta az euró bevezetése miatt, sok minden változott, átértékelődött.)

Stagfláció vagy leértékelés

De miért is vezették be annak idején az 1978-as árfolyamküszöböt? Az okokat van, aki egészen a Vietnami Háborúig vezeti vissza. Annak finanszírozására ugyanis az USA rengeteg friss dollárt nyomtatott, ami a dollár rohamos leértékelődését, komoly inflációt okozott, és hozzájárult a Bretton Woods-i egyezmény (az aranyra válthatóságon alapuló pénzrendszer) feladásához.

Az olajválság azután további árrobbanást okozott, és ömlött a pénz a stabil svájci frankba, annak felértékelődését okozva. A svájci munkanélküliség ugyanakkor egyes években a 15 százalékot is meghaladta. Ebből ítélve az erős frank tényleg nagyon komoly veszélyt jelentett a gazdaságra nézve, talán megkockáztathatjuk az állítást, hogy sokkal nagyobbat, mint most. Talán azért is, mert eközben külföldön is sok ország válsággal, „stagflációval” küzdött. (Stagfláció: stagnálás, recesszió magas infláció mellett.)

Felpattant, és ott maradt

A svájciak kezdetben, még 1973-tól azzal próbálkoztak, amivel mostanában is, de elég későn: negatív kamatokat vezettek be. Másrészt a külföldiek frankvásárlásait próbálták adminisztratív módon korlátozni. Mindez azonban akkor még nem sok sikerre vezetett, a frank tovább erősödött, és ekkor jött az árfolyamküszöb bevezetése. (Lehet, hogy az újabb küszöbnél ezért jártak el fordítva?) Kijelentették, hogy a küszöb megvédését minden eszközzel keresztülviszik – ez is ismerősen cseng –, és gyorsan el is költöttek egy sok milliárdos összeget devizavételre. (Szintén kicsit hasonlóan az utóbbi évekhez.)

A piacot mindenesetre akkor teljesen sikerült meggyőzni, aminek következtében nemcsak hogy a küszöb felett maradt az árfolyam, de jelentősen és tartósan el is távolodott tőle, amint a grafikonon láthattuk. Sokkal, de sokkal jobban eltávolodott onnét, mint az elmúlt években, amikor sokszor a küszöb felett pár centtel mozgott, vagy inkább toporgott a kurzus. (És ami sok spekulánst, intézményi befektetőt arra ösztönözött, hogy a svájci frank gyengülésére, azaz a küszöbhöz képest vett távolodására, gyengülésére játsszon. Ami azután sokáig bejött, majd január 15-én nagyon nem, amikor is  durva veszteségekhez vezetett.)

Volcker, a megmentő

A jelenlegi helyzet az akkoritól mindenesetre sokban eltér. Egyrészt a korábbi árfolyamküszöb bevezetése után komoly infláció lett Svájcban is – ami most nincs –, és ami alacsony kamattal párosítva veszteséget okozott a frankba fektetőknek. A másik, hogy nem sokkal az 1978-as svájci lépés után Amerikában alaposan megemelték az alapkamatot (ez Paul Volcker akkori Fed-elnök nevéhez fűződik), ami nagy vonzerőt gyakorolt az amerikai dollárra és az amerikai államkötvényekre. (El is kezdődött egy sok éves dollárerősödés.)

Lehet, hogy annak idején főleg ez húzta ki a svájciakat a bajból. Devizahatás most is van, hiszen a dollár nagy erősödésen van túl, az eurót viszont gyengíti a kezdődő európai QE. (Hogy itt mi az ok, és mi a következmény, az kérdéses és messzire vezetne.) Így ha dollárból nem is feltétlenül, euróból biztosan áramlik (áramolhat) Svájc felé a tőke.

Az első küszöb tehát szépen bejött. A második nagyon nem. „Nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni” – tartja egy ázsiai közmondás. Talán mert közben a folyó is változik, és mi is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG