<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Brent olaj árának 40 dolláros csökkenése három év alatt négy százalékos globális GDP-növekedést jelenthet a Saxo Bank szerint, lendületet adhat a fogyasztásnak is. Mások attól félnek, hogy ha az olajexportőrök bevételei megcsappannak, akkor kevesebb pénz jut a tőkepiacokra. Az olcsó olaj egész gazdasági ágakat és nagyvállalatokat emelhet fel és dönthet romba.

Miközben a fél világ azt találgatja, meddig eshet az olaj, az USA egyik tagállamában, Észak-Dakotában már ötven dollár alatt van az ára – írja a Bloomberg. A 49,69 dolláros árfolyam 47 százalékkal marad el idén júniusi csúcsától és 29 százalékkal a Brent típusú (északi-tengeri) kőolajtól, amelyet a világ irányadó árnak használ.

Három dollár helyett kettő lesz a benzin

A cikk emlékeztet arra, hogy az USA kőolaj-kitermelése az új palaolaj-kinyerési technikáknak köszönhetően 31 éve nem látott szinten van, és felhívja a figyelmet arra, hogy a földrajzi viszonyok, a logisztika (szállítás) is mennyire befolyásolják a nyersanyag árát. Más régiókban, mint a colorado-i Niobrara vagy a texasi Permian, szintén magas engedményeket adnak a kőolaj világpiaci árához képest.

A WTI típusú olaj árfolyama

Az olajár-csökkenés legnagyobb nyertesei között a Bloomberg számon tartja a légitársaságokat – a repülőjegyek árában és a költségeikben nagyon nagy a súlya az üzemanyagnak. Az amerikai fogyasztók is ide tartoznak, akik számára a jelenség nagyon leegyszerűsítve azt eredményezi majd, hogy három dollár körüli gallononkénti ár helyett két dollárért juthatnak a benzinhez. (Egy gallon 3,785 liter, a literenkénti ár eszerint forintra átszámolva 197 forintról 132 forintra csökkenne – a szerk.)

Nagyon esnek az olajipari góliátok

Nagy nyertes az Apollo Global Management, amely az Athlon Energy palaolaj-kitermelőt az EnCana cégnek szeptember 29-én adta el —mielőtt az olaj 29 százalékot esett volna. Nyertes lehet Kína, az egyik legnagyobb importőr, de Szaúd-Arábia is. Az arab országnak hiába okoz bevétel-kiesést az olcsó olaj, magas vésztartalékainak köszönhetően ezt finanszírozni tudja, míg más országok nem, és piacot nyerhet – utal rá a Bloomberg.

Hatalmasat estek a Standard & Poor’s 500-as indexben szereplő energiacégek részvényárai, az S&P 500 energiaindex az OPEC múlt heti bejelentését követően 6,5 százalékkal gyengült. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája úgy véli, a helyzet legnagyobb nyertesei a nagy üzemanyag-felhasználók, például a légitársaságok, illetve a fogyasztók lehetnek. Az alacsony energiaárak az előbbieknél jelentősen csökkentik a működési költségeket, míg az utóbbiak esetében megemelik az elkölthető jövedelmet, a fogyasztás élénkülése pedig segíthet beindítani a gazdasági növekedést.

Felfalhatja a szektor profitját

Olyan óriáscégek, mint például az Exxon Mobile vagy a Chevron viszont óriási veszteséget könyvelnek el.  „A továbbra is csökkenő olajár gyakorlatilag felfalja a szektor profitját, és ha a trend folytatódik, az energiapiac kisebb szereplői rövid úton fizetésképtelenné válhatnak. A vállalatok folyamatosan csökkentik profitvárakozásaikat (...) A szektor részvénypiaci értékelése az utóbbi időszak lejtmenete ellenére még mindig a történelmi átlag felett van, így elkerülhetetlennek látszik a további leértékelés” – írja a Saxo Bank.

Ennyivel növeli a háztartások jövedelmét

Ole Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája szerint az egyik fő kérdés, hogy jövőre mekkora károkat okoz és milyen finanszírozási nehézségeket jelent majd az alacsony olajár az egyébként is marginális nyereséggel működő amerikai palaolaj-kitermelőknek.

Az amerikai családok éves elkölthető jövedelmét átlagosan 600 dollárral növeli meg az alacsony olajár. Egy 20 dolláros csökkenés az olaj hordónkénti árában két százalékos növekedést jelent a globális össztermékben egy 3 éves periódus alatt. „A Brent típusú olaj esetében azonban már 40 dolláros csökkenésnél tartunk, tehát négy százalékos lehet a pozitív hatás” – hangsúlyozta Peter Garnry. A növekvő vásárlóerő magasabb volumenű fogyasztást eredményez, a vállalatok alacsonyabb költségeiknek köszönhetően magasabb profitot könyvelhetnek el, ez pedig javítja a munkavállalók alkupozícióját a béremelések kiharcolására. (És várhatóan a részvényárfolyamokat is emeli – a szerk.)

Petrodollárok fűtötték eddig a tőzsdéket?

Az olajárak nyár óta tartó meredek esése azt eredményezi, hogy 316 milliárd dollárral kevesebb bevétele lesz a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországainak, amelyek ezért visszafogják külföldi befektetéseiket, csökkentve a világpiacon jelen lévő pénzmennyiséget – írja a Financial Times az MTI szerint. A petrodollárok az utóbbi húsz évben nagyban hozzájárultak a globális pénzügyi likviditás növeléséhez, magasan tartották az értékpapírok árait és alacsonyan a hitelköltségeket.

A BNP Paribas francia nagybank számításai szerint a tagállamok visszafogják az olyan nagyszabású bevásárlásokat, mint a londoni Harrods üzletház megvétele, vagy a párizsi Saint-Germain futballcsapat megvásárlása. Az Egyesült Államokban kitermelt olaj, főleg palaolaj mennyiségének növekedése is visszafogja a petrodollárok likviditásnövelő hatását. Az Egyesült Államok a korábbinál kevesebb olajat importál, tehát kevesebb dollár kerül a világpiacra, egyes elemzők szerint dollárhiányhoz vezetve.

(Kapcsolódó cikkeink: Ennyit nyerhet a világ az olcsó olajon, Távolról sem olcsó még az olaj)

Chevron-kút Chilliwack-ban, Kanada (fotó: Wikimedia Commons)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló