<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Generali elemzői szerint 2014 második negyedévében lényegesen javulhat az amerikai gazdaság teljesítménye, az Európai Központi Bank pedig kommunikációjában tovább egyengetheti az útját az európai „pénznyomdának”, mindez pedig az EUR/USD kurzus tetőzését eredményezheti.

Összességében a korrekciós időszakok változatlanul vételi lehetőségként értelmezhetőek a globális tőkepiacokon. A feltörekvő piacok felülsúlyozásával még érdemes lehet kivárni, az MSCI besorolási rendszere azonban a következő hetekben kedvező lehetőséget kínálhat a hazai és régiós részvénypiacok befektetőinek.

Egyre jobb állapotban az USA gazdasága

Számos indikáció alapján az amerikai gazdaság gyenge első negyedéves teljesítménye átmenetinek tekinthető, és elsődlegesen az exportszámokban érdemi erősödés várható még az idei évben. A Fed döntéshozói folytathatják a kötvényvásárlási program ütemének mérséklését, amely az év második felétől kezdve felerősítheti a kamatemelési várakozásokat. Az USA gazdaságának javuló teljesítménye – összességében 2,6 százalékos idei növekedés – táptalajként szolgálhat a konszenzusnál kedvezőbb vállalati gyorsjelentéseknek, ez pedig nagyobb ingadozásokkal, de újabb csúcs felé lökheti az S&P 500 indexet. Az emelkedés mértéke ugyanakkor – a tavalyi kiemelkedő teljesítmények után – korlátozottabb, néhány százalékos lehet.

Olasz, spanyol esélyek

Az euró-zónától a korábban gondoltnál magasabb, 1,2 százalékos éves GDP bővülést várnak a Generali szakértői, a geopolitikai kockázatok növekedését azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni. Áttörésnek tekinthető az EKB kommunikációjában, hogy a hosszú időn keresztül túlságosan alacsonyan maradó inflációs ráta is indokolttá teheti a nem konvencionális eszköztár bevetését, miközben korábban ezt egyértelműen a deflációs félelmekkel azonosíthatták a piaci szereplők.

„Érdemes megjegyeznünk, hogy az áprilisi inflációs adatok további táptalajt adhatnak a jegybankároknak az európai „QE” felé vezető úthoz, így a következő üléseken már konkrét intézkedések várhatóak ezen a téren. A fejlett európai piacok ugyanakkor továbbra is alulértékeltnek tekinthetők, különösen az olasz és a spanyol index esetében lehet esély további felzárkózásra középtávon” – mondja Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetési vezetője.

Mi lesz az euró-dollár árfolyammal?

Az EUR/USD devizapárnál közel lehet a trendforduló azzal együtt is, hogy az erős tőkebeáramlás még mindig pozitív a közös európai devizára nézve. Az áttörést az eltérő monetáris politikai szándékok hozhatják meg, a fenntartható dollárerősödésnek pedig az amerikai rövid hozamok tartós emelkedése lehet a kulcsa.

A Generali aktuális előrejelzése szerint a Fed első kamatemelésére akár már 2015 tavaszán sor kerülhet, míg az EKB esetében 2016 közepe előtt nem várható hasonló lépés. Az 1,39-1,40 körüli EUR/USD jegyzések már ideális szintnek tekinthetőek a korábbi USD-fedezések megszüntetésére, és egy éves időtávon 1,32 közelébe kerülhet az árfolyam.

A régiós piacokra érdemes figyelni májusban

Néhány feltörekvő részvénypiac esetében az értékeltség és az eredményvárakozások alakulása is kedvezőnek ítélhető, az exportvezérelt gazdaságok közül Dél-Korea és Tajvan profitálhat számottevően a fejlett gazdaságok várható élénküléséből. „Amennyiben az MSCI besorolási rendszerében ezen országok egyike a fejlett piacokhoz kerülne át, a globális feltörekvő vagyonkezelők többsége a magyar, cseh és lengyel piacokon is kényszerűen növelheti majd pozícióit. A vételi nyomás érzékelhető árfolyam emelkedéssel járna a vezető részvényeknél. A döntés bejelentésére május 14-én kerül sor” – mondta Pallag Róbert.

Kínában a növekedési számok stabilizálódására lehet számítani a következő hónapokban, amelyben a kormányzati támogatás mellett az export élénkülése játszhat kulcsszerepet. „Az árnyék-bankrendszer problémái természetesen nem szűntek meg, folytatódhat a rossz hitelek leírásának sorozata, ez pedig a befektetői és beruházási környezetre alapvetően negatívan hathat. Összességében nem látjuk indokoltnak a globális feltörekvő piacok felülsúlyozását a fejlett piacokhoz képest” – hangsúlyozta a Generali Alapkezelő.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG