<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Legalább 5 dollár "gázai felár" érvényesül jelenleg a globális olajárakban londoni pénzügyi elemzők szerint. Ha Irán lezárja a Hormuzi-szorost, 200 dollárig is felszökhet az olajár.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakelemzői befektetők számára összeállított piaci helyzetértékelésükben kimutatták, hogy a nyersolajárakban foglalt általános "közel-keleti prémium" az Arab Tavasz - vagyis az egyes arab országokban tavaly elindult politikai fordulatok - óta tipikusan az 5 és 20 dollár közötti sávban mozog.

A ház elemzőinek becslése szerint a közel-keleti geopolitikai bizonytalanság által az olajárakra rakott árfolyamtöbblet a legutóbbi napokban hordónként nem egészen 10 dollár volt, Izrael gázai hadműveleteinek kezdete óta azonban 15 dollár fölé nőtt. A gázai válság nélkül ennek alapján hordónként legalább 5 dollárral lenne olcsóbb a nyersolaj, mint jelenleg - áll a Capital Economics hétfői londoni elemzésében.

Lesz-e szárazföldi invázió?

A ház szakértői szerint a legközvetlenebb aggodalomforrás az, hogy Izrael indít-e szárazföldi inváziót Gáza ellen, ahogy 2008-ban tette. Izrael új rakétaelhárító pajzsának üzembe állítása nyomán ugyanakkor katonai szempontból valószínűleg csökkent a szárazföldi erők bevetésének gyakorlati haszna, a politikai ár pedig - tekintettel a térségben végbement változásokra - nagyobb lehetne, mint négy évvel ezelőtt.

Egyiptom közvetítői szerepét ezúttal bonyolítja, hogy a Muzulmán Testvériség kormányozza az országot, ugyanakkor Egyiptomnak is szüksége van nyugati segítségre a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodáshoz.

Mindezt mérlegelve a Capital Economics londoni szakelemzői azt jósolták hétfői értékelésükben, hogy a gázai konfliktus jelenlegi szakasza hamarosan egy - legalábbis ideiglenes - tűzszünettel lezárul.

Ha Irán is bekerül a képbe, 200 dolláros olajár is jöhet

A ház szerint továbbra is fennáll azonban az a kockázat, hogy a konfrontáció továbbterjed, elsősorban úgy, hogy Izrael katonai csapást mér Iránra. Ha pedig Irán is belekeveredik a katonai konfliktusba, és lezárja a Hormuzi-szorost, amelyen a világ olajellátásának 20 százaléka halad át, a globális kínálatból sokkal nagyobb mennyiség esne ki, mint az 1970-es évek olajsokkjainak idején, amikor megkétszereződtek az olajárak.

A Hormuzi-szoros a NASA műholdképén. A világ olajellátásának 20 százaléka áthalad rajta.

 

A Capital Economics londoni elemzői szerint a legrosszabb esetben a globális nyersolajárak 200 dollárig is felszökhetnek, recesszióba sodorva a világgazdaság egészét.

Valakinek engednie kell

Éppen ez a kockázat azonban erőteljesen ösztönzi az Egyesült Államokat az óvatos térségi politizálásra. Izraelnek egyedül valószínűleg nincs elégséges katonai kapacitása az iráni nukleáris fejlesztési létesítmények elleni csapásmérésre, az Egyesült Államok pedig a jelek szerint még időt akar adni ahhoz, hogy az Irán ellen foganatosított gazdaság-pénzügyi szankciók kifejthessék hatásukat - vélekedtek a Capital Economics londoni elemzői.

A ház hétfői elemzése szerint már a jelenlegi, 110 dollár körüli olajárfolyam is fenntarthatatlanul magas. A cég szakértőinek kimutatása szerint a világgazdaság feldolgozóipari szektorának növekedése mindig lefulladt olyan időszakokban, amikor a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség hordójának ára meghaladta a 100 dollárt.

Ebben a helyzetben "valaminek engednie kell", mégpedig hamar, és a Capital Economics elemzői szerint ez az olajár lesz: a cég mostani előrejelzése az, hogy a Brent átlagára 2013-ban 85 dollárig süllyed vissza.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló