1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az S&P a gazdaságpolitikai folyamatok miatt dönthetett úgy, hogy még az ünnepek előtt bóvliba vágja Magyarországot - ezt nem kell karácsonyi ajándéknak vennünk, de most legalább korlátozottak a piaci hatások és lesz időnk elgondolkozni az unortodox álláspont fenntarthatóságán.

Török Bálint, a Buda-Cash senior elemzője szerint benne volt a levegőben a S&P döntése, így a pénzpiaci szereplőket nagy meglepetésként nem érhette ez a lépés. A forint árfolyama a leminősítés hírére ugyan gyengült az euróval szemben, de nem olyan drasztikusan, ahogyan azt korábban várni lehetett. Ebben persze szerepet játszik, hogy "a világgazdaság csak fél gőzzel üzemel, hiszen közelegnek az ünnepek". Ettől még a S&P leminősítését persze nem kell karácsonyi ajándékként felfognunk, Török Bálint kérdésünkre úgy nyilatkozott "az az érzésem, nem most akart lépni a Standard & Poor's, de a magyar gazdaságpolitikai történések miatt mégis most cselekedtek".

Nem biztos, hogy most akart lépni az S&P

A hitelminősítő indoklásában a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatóságának csökkenését emelte ki - sőt szót ejtett a jegybanktörvényről, amivel hosszabban is foglalkozott és megemlítette az Alkotmánybíróság működését is. Török szerint szokatlan, hogy egy hitelminősítő ilyen dolgokkal is foglalkozik az indoklásban - ez pedig mindenképpen intő jel lehet a "pénzvilággal szemben igen dacosan viselkedő magyar kormány" számára, és mutatja azt is, hogy hitelminősítők igenis tudják, mi zajlik Magyarországon.

Forrás: NAVA

"Úgy látom, mintha a kormány direkt szembeszállna a main-stream felfogással, a pénzpiacokkal" - vont mérleget az elmúlt pár hét eseményéről a Buda-Cash elemzője, aki szerint nem konkrétan a gazdasági jelzőszámokból következett a leminősítés. Az elemző szerint ha a Fitch nem lép ma, akkor vélhetően megvárják a következő év végét a döntéssel.
Sajtóinformációk szerint a Fitch már értesítette a leminősítésről szóló határozatáról a magyar kormányt, de ezt tegnap Pleschinger Gyula, pénzügypolitikáért felelős államtitkár cáfolta.

Unortodoxia és dacosság

Csak idő kérdése, hogy mikor látja be a kormányzat, hogy a nemzetközi pénzpiaci szereplők körében az unortodox magyar gazdaságpolitika nem aratott osztatlan sikert, és hogy a jegybanki függetlenségről alapvetően mást gondolnak Nyugat-Európában, mint idehaza. Török szerint a piacok még nem fordultak el teljesen Magyarországtól, de a különutasságot nem fogják sokáig türelemmel nézni.

Le kell számolni a "dacossággal, legalább is a józan ész ezt diktálja" - jegyezte meg Török Bálint, aki szerint még mindig nagy az esély rá, hogy Magyarország megegyezzen az EU-val és az IMF-fel, mint hogy nem, bár mint elmondta, most már nagyobb esélyt lát arra, hogy januárban mégsem születik megállapodás, mint pár hete. Az is valószínű, hogy a 2008-ashoz hasonlóan egy készenléti hitelmegállapodást kell kötnünk, ez valószínűleg megnyugtatná a befektetőket is. Török Bálint reményét fejezte ki, hogy megegyezés születik januárban az EU/IMF és a magyar kormány között, hiszen az nagyban megkönnyítené az ország jövő évi finanszírozhatóságát - az ÁKK azon terve, hogy a piacról finanszírozzuk magunkat, változatlan ugyanis, noha a kötvények aukciós naptárában nem lesznek jövőre lejáratok, az ÁKK ugyanis a futamidőket és a mennyiségeket az adott piaci körülményeknek megfelelően fogja meghatározni 2012-ben.

Az S&P rólunk döntött, nem Európáról

Török szerint aki magyar állampapírba fektetett, az valószínűleg tisztában volt vele eddig is, hogy mi zajlik Magyarországon, az újabb leminősítés ezen nem sokat változtat. A magyar államkötvények ráadásul leginkább feltörekvő piaci alapokban vannak, ahol nem jelent problémát, hogy két hitelminősítő is bóvliba vágta az adósosztályzatunkat - legalább is ez nem vonja maga után azt, hogy a magyar papírokat automatikusan ki kellene dobni ezekből az alapokból. A külföldi állampapír-tulajdonosok közül, aki már akarta, el kezdte leépíteni a magyar állampapír-állományát, ebben drasztikus változás nem várható.

Matolcsy tárcája a döntést követő úgy kommentálta a döntést, hogy az nem Magyarországról, hanem az euró válságáról szól. Az elemző szerint az NGM reakciója "túlzó", sőt ilyen állításokat "egy minisztériumi közleményben nem is biztos, hogy le szabadna írni", Török Bálint szerint egyértelmű, a döntés Magyarországról szól, nem Európáról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG