<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Bár csak nemrég léptek életbe az újabb uniós rendeletek, Oroszországban már más miatt aggódnak.

Orosz üzemanyaghiány lehet a vége annak, ha nem enyhül az ukrajnai konfliktus. Az ország ellen korábban hozott szankciók része a sarkvidéki kőolajlelőhelyek kiaknázásához és a palaolaj kitermeléséhez szükséges technológiatranszfer korlátozása. Az oroszok viszont már más miatt aggódnak: Jurij Zolotnikov energiaügyi miniszterhelyettes a Reuters hírügynökségnek beszélt arról, hogy a büntetőintézkedések következő hulláma már kritikus lehet az orosz gazdaságnak.

A politikus úgy fogalmazott, hogy bármilyen nyugati szankció, amely korlátozná az orosz finomítók modernizációjához szükséges technológiaexportot, üzemanyaghiányhoz vezethet Oroszországban. Ez elsőre talán meglepőnek tűnik, viszont a Rosznyefty kiadásait megnézve már nem az. Az olajipari cégnek 2017-ig több mint 21 milliárd dollárt kell befektetnie az új olajmezők kiaknázásba és finomítóinak fejlesztésébe.

Azt már májusban észrevették az orosz kormányban is, hogy bőven van sebezhető pontja a gazdaságnak, Alekszandr Novak energetikai miniszter akkor arra figyelmeztetett, hogy a gyártásnöveléshez és fejlesztéshez használt eszközök negyedét importálja az ország.

A miniszterhelyettes szerint egyelőre még nincsenek olyan korlátozások, amelyek akadályoznák a finomítók modernizálását, azonban a lehetőség adott. Az ország olajipara erősen függ a finomításban használt katalizátorgépek és gázturbinák importjától is - ezek pedig jellemzően mind nyugatról érkeznek.

Ha megérkeznek az újabb körös szankciók, akkor 2015 vége felé ténylegesen üzemanyaghiány lehet. Egyre gyakoribbak a balesetek és a karbantartási munkálatok is folyamatosan zavarják a finomítók működését.

Mi lehet a megoldás?

Zolotnikov szerint az egyik lehetséges opció az üzemanyagimport fokozása lenne. Idén júliusig Oroszország harmadával növelte a Fehéroroszországból behozott benzin mennyiségét, elérve a 812 ezer tonnát. A másik lehetőség egyértelmű: rendezni kell az ukrajnai konfliktust.

 

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG