1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Eseménydús évet láthattunk idén az olajpiacon, a jelenlegi dinamikus iparági folyamatok közül ráadásul több a jövő évben is velünk maradhat. A WTI és a Brent közötti különbség kis kitérő után újra normalizálódni látszik, az árak akár csökkenhetnek is, hordónként 70-75 dollárnál azonban várhatóan egyik olajfajta sem lesz olcsóbb.

Az év eleje óta folyamatosan romló növekedési kilátásokkal szembesül mind Európa, mind a világgazdaság, a beruházási programok fenntarthatatlansága miatt elkerülhetetlen kínai lassulás és a magas olajárak miatti keresletcsökkenés hatásai egyre inkább körvonalazódnak. Mindezek hatására a tavaszi arab forradalmak következtében még szárnyaló olajár lendületét vesztette az év második felében, összhangban a várakozásokkal - olvasható Szabó Gábor, az Aegon Alapkezelő részvényportfólió-menedzserének friss elemzésében.

WTI-Brent: zárul az olló

Az idei év során látványos mértékben elszakadt a WTI (West-Texas Intermediate, az észak-amerikai könnyűolaj) ára az északi-tengeri Brent nyersolaj árától. Minőségét tekintve mindkettő hasonló, alacsony kéntartalmú könnyűolaj -a WTI minimálisan jobb minőségi mutatókkal rendelkezik, emiatt 1 dollár körüli historikus prémiummal kereskedtek vele a Brent olajhoz képest. A WTI-Brent különbözet példátlan mértékű kinyílásában meghatározó szerepet játszott a cushingi fizikai leszállítási pont tározókapacitásainak telítődése, majd a különbözet csökkenésére fogadó spekulatív pozíciók zárása, amelyek hatására a különbözet elképesztő szintekre, 30 dollárig emelkedett. November közepén a WTI-Brent különbözet jelentős ütemben elkezdett összezáródni, miután megegyezés született a tengeri összeköttetést biztosító olajvezetéken a szállítási irány megfordításáról, valamint a kapacitás kibővítéséről. A bejelentés hatására 10 dollárra olvadt WTI-Brent különbözet várhatóan teljes mértékben bezárul a következő egy év során. A hasonló termékminőség miatt a bezáródás lényegében nem volt kérdés, sokkal inkább ennek időbeli lefolyása, illetve hogy az milyen árszinten történik meg.  

 



A WTI-Brent különbözet kitágulása és fokozatos összezáródása láthatóan elsősorban logisztikai probléma. Érdekes tanulság, hogy a határidős olajpiac meglehetősen meredek záródást árazott be folyamatosan, míg a részvénypiacon "elhitték" a befektetők az aktuálisan alacsony WTI-ár fennmaradását, legalábbis ez következett számos upstream társaság árazásából – ide sorolva nem csak észak-amerikai kitettségeket, de orosz olajrészvényeket is, amelyek WTI-érintettség hiányában sokkal inkább a hangulat áldozatává váltak. A WTI időszakos mélypontjával gyakorlatilag egybeeső, 70-75 dollár körüli árszinteket az Aegon elemzői stabil költségoldali támasznak tartják. A globális nyersolajkínálat költséggörbéjén a teljes projektköltségére és elvárt megtérülésre vetítve ebben a tartományban húzódik egy költségoldali támasz, amely a jelenleg termelésbe vont legdrágább, ugyanakkor még konvencionális olajforrásokat fedi le.

Változik a világ: ki viszi az olajat?

Rögtön adódik a kérdés, hogy körvonalazódik-e bármi olyan változás, amely az idei WTI-mélyponthoz mérhetően alacsony olajárakat hozhatna. Folyamatosan nő az esélye annak, hogy az európai  gazdaságok teljesítménye jelentős mértékben romlik 2012-ben. Bármekkora recesszió/lassulás is vár jövőre Európára, a historikus példák alapján az energiaintenzitás javulhat, azaz a nyersolajkereslet a GDP-változás dinamikájától elmaradhat. Nem feltétlenül ez a helyzet ugyanakkor Kínában, ahol a GDP növekedésének forrása elsődlegesen infrastrukturális beruházási programokból adódik. Más kérdés, hogy a gazdasági lassulást a kínai fogyasztás is megérezné, mint ahogyan a Kínához szorosan kötődő világgazdaság egésze is.

A legutolsó havi adatok alapján trendszerű lassulásról egyelőre nem beszélhetünk: a kínai nettó nyersolajimport nem nőtt tovább ugyan a szezonalitásnak megfelelő mértékben, ugyanakkor még mindig történelmi rekordszinten tartózkodik. A fejlődő országok összesített olajfelhasználásában sem látszik megtorpanás. A nem-OECD kereslet megközelítette - valamikor jövő tavasszal várhatóan el is érheti - az OECD tagállamok olajkeresletét - tíz évvel ezelőtt még közel kétszeres különbség volt a kettő között.  Szabó Gábor szerint a keresleti oldal gyengülése folytatódhat a jövő év első felében, ami rövid távon csökkenő Brent olajárakat hozhat.

 

 

Mikor támad fel Líbia?

Ebbe az irányba mutat egyelőre a kínálat is. A líbiai polgárháborút követően a kitermelés fokozatos visszaépülése várható. A két Öböl-háborút analógiaként tekintve, az 1991-es beavatkozást követően 5 évig nagyon alacsony szinten stabilizálódott az iraki kitermelés, miután a kitermelő infrastruktúra  hatalmas pusztítást szenvedett el, illetve az upstream szakembergárda sem maradt együtt. A második, 2003-as katonai beavatkozás során az iraki kitermelő infrastruktúra kisebb károkat szenvedett, a kitermelés is jóval korábban, alig több mint egy év alatt jelentős mértékben helyreállt. Líbia az utóbbi példához állhat közelebb, jó eséllyel 1-1,5 év alatt a polgárháború előtti szintek közelébe emelkedhet a kitermelés. Hasonló időtávval számol a Líbiában termelőkapacitásokkal rendelkező OMV, amely kitermelése jelenleg a polgárháború előtti szintek 30%-át teszi ki.

A líbiai kitermelés fokozatos visszaállásával együtt az OPEC kivonhatja a korábban piacra vitt többlettermelést, amely következtében az OPEC szabad kapacitásai rövid távon növekedhetnek - ezt hosszabb távon a kínálati oldali szűkösségek következtében ismét csökkenés követheti. Fontos kiemelni ugyanakkor, ahogy az OPEC a Brenthez hasonló líbiai édes könnyűolaj kiesését nehezebb - elsősorban szaúdi - nyersolajjal ellensúlyozta. A líbiai kiesés mellett az északi-tengeri kitermelés is tovább csökkent, mindezek hatására az európai régióban könnyen elérhető édes könnyűolajból időszakos hiány alakult ki - feltehetően ennek is köszönhető, hogy a lassuló világgazdasági környezet ellenére a Brent olajár alig tudott esni.

 

 

Képbe kerül az orosz olaj

A közép-európai finomítók profitabilitása szempontjából kulcsfontosságú az Ural típusú olaj és a Brent könnyű olaj közötti különbözet, amely rövid távon meglehetősen zajos, hosszabb távon nézve ugyanakkor leképezi a nehéz- és könnyűolaj kereslet-kínálati viszonyokat.

 

 

A minőségbeli különbség miatt az Ural nyersolaj historikusan 2,5 dollár körüli diszkonttal árazódott a Brent olajhoz képest. Az idei harmadik negyedévben már nyomottá váló differencia jelenleg szinte teljes mértékben eltűnt, amely a régióban működő finomítók profitabilitását jelentős mértékben csökkenti.

Az OPEC szabad kapacitásainak csökkenése - azaz további nehézolaj piacra vitele - mellett historikusan jellemzően tágult az Ural árdiszkont a Brent olajtípushoz képest, fenti ábrán a két tényező közötti ellentétes irányú kapcsolat fedezhető fel. A jelenleg még mindig meglehetősen magas OPEC szabad kapacitások hosszabb távú visszarendeződése mellett fokozatosan normalizálódó Ural-Brent differencia lehet indokolt.

 

 

Ezt támogatja az orosz kitermelés növekedése is, amely a nyáron életbe lépő - nyersolajexportot és kitermelést ösztönző - ún. "60/66" adóreform hatására a Szovjetunió felbomlása után számított új rekordok sorát dönti. A kitermelés gyors növekedése sokkal inkább a kevésbé feszített kapacitáskihasználás emelkedéséből adódik, további növekedésre jóval lassabban, kitermelő beruházások hatására kerülhet sor.

Míg a WTI-Brent nyersolajár különbözet idővel teljes mértékben bezárulhat, az Ural-Brent differencia fokozatosan nyílhat középtávon. A növekvő szabad kapacitások, illetve a globális lassulás következtében rövid távon lefelé veheti az irányt jövőre a nyersolajár. Azonban ha sor kerülne egy jelentősebb leszúrásra a 70-75 dolláros tartományig, az Szabó Gábor szerint átmeneti lehet, mivel több éves időtávon a csökkenő mezőhozamok és a kínálat oldali szűkösségek elkerülhetetlenné teszik az olajárak emelkedését. Viszonylag jól beazonosíthatóak a felfelé és lefelé mutató kockázatok: az európai és globális lassulás mértéke mellett a nyitott kérdés jövőre Irán lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG