6p
Kevesebb mint három órát kell ráfordítanod ezekre a lépésekre ahhoz, hogy anyagilag jól süljön el 2019. Ha csak párat csinálsz meg a felsoroltakból, már jobban járhat a pénztárcád tavalyhoz képest!

Készíts költségvetést - kb. 14 perc

Akár excelt, mobilappot vagy papírt és ceruzát ragadsz, nagyjából 15 perc alatt fel tudod vázolni heti vagy havi bontásban, hogy mire mennyit szánhatsz idén. Íme egy példa: ha úgy érzed, túl sokszor rendelsz ételt a munkahelyedre, számold össze a papíron, hogy ténylegesen mennyibe kerülhetett ez neked egy adott időszakban. Ha kordában akarod tartani a költésedet, határozz meg egy ennél alacsonyabb összeget. Az egyetlen feladatod innentől, hogy tarts ki a költségvetésed mellett és megfelelően használd fel az így megspórolt pénzt.

Automatizáld a megtakarításaidat - kb. 5 perc

Sokunknak esik nehezére megtakarítani hónapról hónapra, de sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha automatizáljuk a folyamatot, így akár meg is feledkezhetünk róla, akkor is gyűlik a pénz. A legkönnyebb módja ennek az, ha belépsz a netbankodba és beállítasz egy rendszeres átutalást egy megtakarítási számlára. Innentől már csak arról kell gondoskodnod, hogy az utalás előtt legyen elég pénz a számládon, így érdemes az átutalás napját egyből a fizetésed után tenni. Hiszen ne feledd: a pénzügyi sikerhez előbb magadat fizesd ki, minden mást csak utána.

Nézd meg, érdemes-e lecserélni a hiteledet - kb. 3 perc

Adósságrendezéssel rengeteget spórolhatsz, hiszen a meglévő kölcsöneidet egy kedvezőbbre váltod a folyamat során - állítják a Bank360 szakértői De honnan tudhatná az ember, hogy vannak-e olcsóbb hitelek a piacon? Éppen ebből a célból jöttek létre az online hitelkalkulátorok: egy kattintás, és előtted vannak az éppen aktuálisan legkedvezőbb banki termékek. Az összehasonlításból gyorsan megállapíthatod, hogy érdemes-e lecserélni a hiteledet valami kedvezőbbre.

Ellenőrizd, hogy tudnál-e olcsóbban bankolni - kb. 5 perc

Ha már úgyis megnyitottad a netbankot, számold ott össze, hogy nagyjából mennyi megy el a bankszámládra egy évben: számold össze a tranzakciós díjakat, a számla költségeit, a kártyadíjat stb. Ha mindezzel megvagy, irány egy bankszámla összehasonlító oldal és nézd meg, van-e olyan bank, ami kedvezőbb feltételekkel kínál neked bankszámlát.

Cserélj bankot - kb. 15 perc (a várakozást nem számolva)

Találtál egy szimpatikusabb számlacsomagot? Nagyszerű! Ha cserélnél, mindössze annyi a dolgod, hogy bemész az új bankba, jelzed, hogy egyszerűsített bankváltással igényelnéd az új számlacsomagot, és kész is vagy. Rövid átfutási idővel (legfeljebb 7 munkanap) a régi banknál megadott megbízásokat (például csoportos beszedések, állandó utalások) áthozzák az új számládra, így neked nem kell pepecselned azzal, hogy ismét beállítsd a rendszeres utalásokat vagy értesítsd például a közműcégeket.

Emelj a megtakarításaid összegén - kb. 5 perc

A KSH friss adatai szerint 2,8 százalékkal nőttek az árak Magyarországon 2018-ban - ez hatéves csúcsot jelent, itt írtunk róla bővebben. Durván lefordítva ez azt jelenti hosszú távon számodra, hogy az infláció szépen lassan elértéktelenítheti a forint alapú megtakarításodat, ha annak mértékét nem növeled legalább az éves infláció mértékével. Egyébként is érdemes egyre többet és többet félretenni, főleg az aktív éveid alatt, de az infláció miatt is fontos legalább annak mértékével növelni a félretett összegen évente. Ezt könnyen megteheted, hiszen ennyivel többet kell tenned a borítékba vagy ennyivel kell emelned a rendszeres átutaláson, attól függően, hogyan teszel félre.

Kezdj el megtakarítani - kb. 3 perc

Több tippünk is volt már a megtakarításokkal kapcsolatban, nem véletlenül. Nagyon fontos, hogy készülj a váratlan kiadásokra, illetve a közép és hosszú távú céljaid anyagi megvalósítására vagy például nyugdíjra. Ha eddig ezzel nem foglalkoztál, azt tanácsoljuk, hogy idén mindenképpen kezdd el! Ne feledd: minél hamarabb kezdesz el félretenni, annál kisebb rendszeres megtakarításra van szükséged, például a nyugdíj esetében. Akkor is megéri eltenni persze, ha már csak pár év van hátra a nyugdíjba vonulásig. Azonnal elkezdheted a megtakarítást, ha keresel egy helyet, ahová gyűjtöd a pénzt. Ugyanakkor mi inkább egy takarékszámlát, állampapírt vagy valamilyen alacsony kockázatú befektetést javasolnánk a készpénz helyett, hiszen az a legkevésbé biztonságos megtakarítási forma.

Kezdd el rendszeresen visszafizetni a hitelkártyádról elhasznált pénzt - kb. 3 perc

Ha eddig nem foglalkoztál a kis plasztikok miatt felgyűlt tartozásoddal, itt az ideje, hiszen okosan használva hasznos kiegészítő lehet a pénzügyeidben. Törekedj rá, hogy hónapról hónapra visszafizesd a kártyáról elhasznált összeget, hiszen így kamatmentesen, ingyen használhatod a bank pénzét. Érdemes ehhez egy csoportos beszedési megbízás, vagy rendszeres átutalást beállítani, hiszen így biztos nem felejted el időben visszafizetni a tartozást.

Tarts egy hónap szünetet a költekezésben - egy hónap

Oké, a számlákat, törlesztőket és a megtakarításaidat fizetni kell. De mi lenne, ha a kötelező kiadásokon kívül egy hónapig megpróbálnál nem vásárolni? Nincs egy-egy nagyon leárazott ruha. Nincs hétvégi éttermezés, bulizás a haverokkal. Vagy egy újabb felesleges játék a gyereknek. Próbáld ki. Az élet így is élhető, a pénztárcád pedig dagadni fog a hónap végén a megtakarított pénztől, amit akár a hiteleid előtörlesztésére vagy az újonnan indított megtakarításodra szánthatsz.

Tűzz ki elérendő pénzügyi célokat - 20-40 perc

Sokkal tudatosabban kezelheted pénzed, ha van egy célod, amiért megéri dolgozni. Legyen valamilyen pénzügyi célod, amit reálisan állapítasz meg és törekedsz az elérésére. Akár egy hitel visszafizetése év végéig, vagy gyűjtés egy célra (nyaralás, új autó stb.). Ezeket a célokat leírhatod, vagy vezetheted egy applikációban. Jó, ha időről időre emlékezteted magad a fogadalmadra, amihez szerintünk az okostelefon a legjobb társ.

Ellenőrizd, hogy jogosult vagy-e valamilyen adó-visszatérítésre - kb. 60 perc

Megannyi ok miatt lehetsz jogosult adókedvezményre, kár lenne kihagyni! A nyugdíjcélú megtakarításaid után például 20 százalékos adóvisszatérítés jár, de szintén visszatérítik az adód egy részét, ha bizonyos betegségekben szenvedsz (például cukorbetegség, Crohn-betegség vagy laktózintolerancia esetén is). Adókedvezmény jár az első házasoknak is, hogy még egy kevésbé ismert példát említsünk. Érdemes az internetes keresőkben rákeresni a listára, hogy kiderüljön, te milyen kedvezményekre lehetsz jogosult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG