TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Eiffel-torony közelről rozsdás, a metró szűk, zsúfolt és büdös, a turistáktól sok helyen lépni sem lehet. Sok morogni való akad Párizsban, ami nincs benne a színes prospektusokban. De azért mégis gyönyörű és egyszer mindenképpen látni kell. Jegyzet.
Dugó a Champs-Élysées sugárúton (a szerző felvételei)

1. Látszólag mindenki azt csinál, amit akar. (Liberté.) A többiek pedig gyakran még elnézést is kérnek tőlük, ha eközben zavarnák őket. Sokszor még akkor is elnézést kérnek, ha te léptél az ő lábukra.

2. Folyomány: Minden beszélgetés úgy kezdődik, hogy Bonjour, excusez moi (jó napot, bocsásson meg).

3. Lehet, hogy a franciák, amint a hírük, valóban eléggé nacionalisták és nem szívesen vagy nem mindig beszélnek idegen nyelveket. De ha nagyon udvarias és kedves velük az ember (Bonjour, excusez moi, a magázás kötelező, valamint minden apróság után legalább három merci /köszönöm/), azért a legtöbben megerőltetik magukat. Ha megnyertük őket, akár kézzel-lábbal is segítenek.

4. Mindenki azt csinál a közlekedésben, ami eszébe jut. Nem csak a bevándorlók. Átmennek a piroson, megállnak a zebra közepén stb. Dudálást mégis csak elvétve hallani.

5. A kerékpárosok és a kismotorok veszélyesebbek, mint az autók.

6. A buszok viszont csörömpölnek, mint egy villamos.

7. Spanyol nyelvvel valamivel jobban lehet boldogulni, mint angollal. Talán mert rokon nyelvek, vagy mert kevesebbet háborúztak egymással. Vagy mert hatalmas mennyiségű spanyol ajkú turista és bevándorló van. A Louvre-ban is minden franciául, angolul és spanyolul van kiírva.

8. Szervezésből kettes, hármas. Szinte semmi nem működik igazán kifogástalanul. Az utolsó nagy szervező lángelme mintha Napóleon lett volna az országban.

9. A város dugig van turistákkal, még október végén-november elején is. A Louvre-hoz még az interneten is sorba kell állni, a weboldaluk meglátogatása is várakozásba került és csigalassúsággal működött. Egy program egy hétre előre belelt, így lemaradtunk róla. (Katakombák)

Masszív polgári jólétről árulkodó házak tömkelege még a belvárostól távolabb is.

10. Ne zárás előtt tévedj el a Versailles-i kertekben, nagyon nagy terület és nagyon sötét tud lenni.

11. Nemcsak Japánban alkalmaznak dolgozókat arra, hogy az embereket beletuszkolják a metrókocsiba. Simán lehet hogy csak a második-harmadik metrókocsiba férsz bele csúcsidőben.

12. Az átszállás két metróvonal között lehet hatszáz méter séta is.

13. Párizsban legalább ötven Andrássy út van. (Jómódú polgári létről árulkodó, masszív, díszes, polgárházak, széles sugárút, pompás üzletekkel, fényes kirakatokkal.) Valamint Párizs belvárosát Barcelona jobb negyedeiről másolták. :)

Eiffel-torony, rozsdával.

14. Hiába híres a francia konyha, a gyorséttermek is vígan megélnek a szegényekből, tele vannak. Harmadannyiba kerül egy Meki, Burger King vagy Kentucky Fried Chicken menü (7-8 eurótól) mint egy hagyományos étterem menüje (20-25 eurótól talán).

15. A Moulin Rouge mulató belépője körülbelül 110 eurónál kezdődik és még ősszel is van, hogy napokra előre elkelt minden jegy. Néha egész turistabuszok állnak meg előtte.

16. Egész Párizsban teljesen egyforma, Eiffel-torony alakú kulcstartót árulnak. Vélhetőleg ugyanaz a robot gyártja mindet valahol Ázsiában.

17. Párizst iszonyú nagynak érzi az ember, szinte mindig mindenütt tömeg van a belvárosban. Budapest becsült népessége 1,75 millió, Pest megyéé 1,24 millió, a kettő együtt majdnem pontosan hárommillió. Párizs becsült népessége 2,1 millió, de a Párizsi Régióban (Ile-de-France), mindössze két Pest-megyényi területen összesen 12,1 millióan laknak.

18. Párizsban van 16 metróvonal 302 állomással (mintegy 19 állomás vonalanként) és öt HÉV (A, B, C, D, E). Budapesten van négy metróvonal (vagy inkább kettő és két fél), 52 állomással. (Átlagosan 13 állomás vonalanként.) Plusz négy ósdi, lassú, vacak, kopott HÉV, ami kirázza a beledet és rabolja az idődet.

19. Azt hittem, csak a pesti jegyautomatákban nem lehet megbízni. A párizsi is elnyeli a pénzedet, de legalább ad róla egy nyugtát (persze csak franciául írva), amelyet egyes állomásokon vissza lehet váltani készpénzre. Viszont egy tortúra kideríteni, melyeken.

20. A metrók szűkek, zsúfoltak, büdösek, sok vonal ósdi, elöregedett - több inkább a mi Földalattinkhoz hasonlít, a felújítás előtt. Úgy tűnik, nincs is olyan, hogy valamely időszak nem csúcsidő.

Metróvonalak dzsungele.

21. Azt hittük, fel nem férünk a HÉV-re Versailles felé, annyian voltak a peronon. Aztán kiderült, hogy simán, mert duplák, emeletesek a kocsik. (Egyébként már megjelentek emeletes vonatok Magyarországon is.)

22. Hiába ínyencek a franciák, alighanem őket is át lehet verni. A perui chicha morada (kukoricából készült üdítő ital) például remekül hígítható náluk meggylével. A bárány meg néha sertés.

23. “Franlá” azt jelenti, hogy Franklin Deleanor Roosevelt.

24. Párizs megerőltető. Simán lehet óránként 2-3 kilométert sétálni akár a városban, akár a Louvre-ban, ami már 8 óra alatt 16-24, ugyebár. A Sacré-Cœur bazilika tornyába mintegy 300 lépcsőfok vezet, a Diadalív tetejére sem sokkal kevesebb. (Az Eiffel-toronyban nem lépcsőztünk.)

Mobil piszoár reggeli ürítése a vigalmi negyed szélén.

25. Egészen jó, elegáns környéken is lehet szép kövér patkányokat látni két virágágyás között flangálva, sötétedés után kevéssel.

26. A Louvre a világ egyik csodája, három nap kellett volna rá, nem egy.

27. A Louvre-ban volt egy terem, amelynek szó szerint... fekáliaszaga volt. A metrók egy része is hasonló szagú. Van egy csatorna-múzeum, megnéztem volna, de felújítás miatt zárva volt. Párizsban valami sz...badarság van a csatornákkal.

28. A hajléktalanoknak, részegeknek viszont itt-ott mobil piszoárt telepítenek a park szélére. (Egy ilyen ürítése látható az előző képen.)

29. Ködös, esős volt, mint Anglia. Talán ezért van, hogy az Eiffel-torony közelről rozsdás, környéke sáros volt.

30. A Pigall tér környékén kell keresni a rengeteg szexshopot, sztiptízbárt és erotikus klubot, a Moulin Rouge közelében.

Sátor egy fontosabb út közepén.

31. Simán lehet az utca közepén aludni egy sátorban. (Előző kép.)

32. Egy helyen féltünk nagyon, a Vernaison régiségpiac melletti “vadpiacon”, ahol valószínűleg illegális árusok valószínűleg csupa hamis ruhát és cipőt árultak. Úgy éreztük, időnként összekacsintva a hátunk mögött.

33. Sok a zsebtolvaj, a metrón kettőt biztosan láttunk. Lehet, hogy a tipikus zsebtolvaj európai, szerény tucatember és nem tűnik fel semmivel az égvilágon.

34. A kidobóemberek, biztonsági őrök nagy része viszont jól megtermett afrikai.

35. A Notre Dame kívülről, elölről már tűrhetően néz ki, a falakat megtisztították, nem kormosak. De másutt még súlyos állványzat veszi körül. (Utolsó kép.)

36. Maigret felügyelő nem létezett, de a szintén nem létező kedvenc sörözője (a Dauphine) már megvan.

37. Versailles (és Trianon) palotái kevésbé tűntek látványosnak, mint a bécsi Hofburg és Schönbrunn, legalábbis belülről. Pedig állítólag egész Európában a párizsi udvart másolták egykor. Talán mert a francia királyi paloták több kárt szenvedtek a forradalmakban, háborúkban.

A felállványozott Notre Dame hátulról.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél