<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Az Eiffel-torony közelről rozsdás, a metró szűk, zsúfolt és büdös, a turistáktól sok helyen lépni sem lehet. Sok morogni való akad Párizsban, ami nincs benne a színes prospektusokban. De azért mégis gyönyörű és egyszer mindenképpen látni kell. Jegyzet.
Dugó a Champs-Élysées sugárúton (a szerző felvételei)

1. Látszólag mindenki azt csinál, amit akar. (Liberté.) A többiek pedig gyakran még elnézést is kérnek tőlük, ha eközben zavarnák őket. Sokszor még akkor is elnézést kérnek, ha te léptél az ő lábukra.

2. Folyomány: Minden beszélgetés úgy kezdődik, hogy Bonjour, excusez moi (jó napot, bocsásson meg).

3. Lehet, hogy a franciák, amint a hírük, valóban eléggé nacionalisták és nem szívesen vagy nem mindig beszélnek idegen nyelveket. De ha nagyon udvarias és kedves velük az ember (Bonjour, excusez moi, a magázás kötelező, valamint minden apróság után legalább három merci /köszönöm/), azért a legtöbben megerőltetik magukat. Ha megnyertük őket, akár kézzel-lábbal is segítenek.

4. Mindenki azt csinál a közlekedésben, ami eszébe jut. Nem csak a bevándorlók. Átmennek a piroson, megállnak a zebra közepén stb. Dudálást mégis csak elvétve hallani.

5. A kerékpárosok és a kismotorok veszélyesebbek, mint az autók.

6. A buszok viszont csörömpölnek, mint egy villamos.

7. Spanyol nyelvvel valamivel jobban lehet boldogulni, mint angollal. Talán mert rokon nyelvek, vagy mert kevesebbet háborúztak egymással. Vagy mert hatalmas mennyiségű spanyol ajkú turista és bevándorló van. A Louvre-ban is minden franciául, angolul és spanyolul van kiírva.

8. Szervezésből kettes, hármas. Szinte semmi nem működik igazán kifogástalanul. Az utolsó nagy szervező lángelme mintha Napóleon lett volna az országban.

9. A város dugig van turistákkal, még október végén-november elején is. A Louvre-hoz még az interneten is sorba kell állni, a weboldaluk meglátogatása is várakozásba került és csigalassúsággal működött. Egy program egy hétre előre belelt, így lemaradtunk róla. (Katakombák)

Masszív polgári jólétről árulkodó házak tömkelege még a belvárostól távolabb is.

10. Ne zárás előtt tévedj el a Versailles-i kertekben, nagyon nagy terület és nagyon sötét tud lenni.

11. Nemcsak Japánban alkalmaznak dolgozókat arra, hogy az embereket beletuszkolják a metrókocsiba. Simán lehet hogy csak a második-harmadik metrókocsiba férsz bele csúcsidőben.

12. Az átszállás két metróvonal között lehet hatszáz méter séta is.

13. Párizsban legalább ötven Andrássy út van. (Jómódú polgári létről árulkodó, masszív, díszes, polgárházak, széles sugárút, pompás üzletekkel, fényes kirakatokkal.) Valamint Párizs belvárosát Barcelona jobb negyedeiről másolták. :)

Eiffel-torony, rozsdával.

14. Hiába híres a francia konyha, a gyorséttermek is vígan megélnek a szegényekből, tele vannak. Harmadannyiba kerül egy Meki, Burger King vagy Kentucky Fried Chicken menü (7-8 eurótól) mint egy hagyományos étterem menüje (20-25 eurótól talán).

15. A Moulin Rouge mulató belépője körülbelül 110 eurónál kezdődik és még ősszel is van, hogy napokra előre elkelt minden jegy. Néha egész turistabuszok állnak meg előtte.

16. Egész Párizsban teljesen egyforma, Eiffel-torony alakú kulcstartót árulnak. Vélhetőleg ugyanaz a robot gyártja mindet valahol Ázsiában.

17. Párizst iszonyú nagynak érzi az ember, szinte mindig mindenütt tömeg van a belvárosban. Budapest becsült népessége 1,75 millió, Pest megyéé 1,24 millió, a kettő együtt majdnem pontosan hárommillió. Párizs becsült népessége 2,1 millió, de a Párizsi Régióban (Ile-de-France), mindössze két Pest-megyényi területen összesen 12,1 millióan laknak.

18. Párizsban van 16 metróvonal 302 állomással (mintegy 19 állomás vonalanként) és öt HÉV (A, B, C, D, E). Budapesten van négy metróvonal (vagy inkább kettő és két fél), 52 állomással. (Átlagosan 13 állomás vonalanként.) Plusz négy ósdi, lassú, vacak, kopott HÉV, ami kirázza a beledet és rabolja az idődet.

19. Azt hittem, csak a pesti jegyautomatákban nem lehet megbízni. A párizsi is elnyeli a pénzedet, de legalább ad róla egy nyugtát (persze csak franciául írva), amelyet egyes állomásokon vissza lehet váltani készpénzre. Viszont egy tortúra kideríteni, melyeken.

20. A metrók szűkek, zsúfoltak, büdösek, sok vonal ósdi, elöregedett - több inkább a mi Földalattinkhoz hasonlít, a felújítás előtt. Úgy tűnik, nincs is olyan, hogy valamely időszak nem csúcsidő.

Metróvonalak dzsungele.

21. Azt hittük, fel nem férünk a HÉV-re Versailles felé, annyian voltak a peronon. Aztán kiderült, hogy simán, mert duplák, emeletesek a kocsik. (Egyébként már megjelentek emeletes vonatok Magyarországon is.)

22. Hiába ínyencek a franciák, alighanem őket is át lehet verni. A perui chicha morada (kukoricából készült üdítő ital) például remekül hígítható náluk meggylével. A bárány meg néha sertés.

23. “Franlá” azt jelenti, hogy Franklin Deleanor Roosevelt.

24. Párizs megerőltető. Simán lehet óránként 2-3 kilométert sétálni akár a városban, akár a Louvre-ban, ami már 8 óra alatt 16-24, ugyebár. A Sacré-Cœur bazilika tornyába mintegy 300 lépcsőfok vezet, a Diadalív tetejére sem sokkal kevesebb. (Az Eiffel-toronyban nem lépcsőztünk.)

Mobil piszoár reggeli ürítése a vigalmi negyed szélén.

25. Egészen jó, elegáns környéken is lehet szép kövér patkányokat látni két virágágyás között flangálva, sötétedés után kevéssel.

26. A Louvre a világ egyik csodája, három nap kellett volna rá, nem egy.

27. A Louvre-ban volt egy terem, amelynek szó szerint... fekáliaszaga volt. A metrók egy része is hasonló szagú. Van egy csatorna-múzeum, megnéztem volna, de felújítás miatt zárva volt. Párizsban valami sz...badarság van a csatornákkal.

28. A hajléktalanoknak, részegeknek viszont itt-ott mobil piszoárt telepítenek a park szélére. (Egy ilyen ürítése látható az előző képen.)

29. Ködös, esős volt, mint Anglia. Talán ezért van, hogy az Eiffel-torony közelről rozsdás, környéke sáros volt.

30. A Pigall tér környékén kell keresni a rengeteg szexshopot, sztiptízbárt és erotikus klubot, a Moulin Rouge közelében.

Sátor egy fontosabb út közepén.

31. Simán lehet az utca közepén aludni egy sátorban. (Előző kép.)

32. Egy helyen féltünk nagyon, a Vernaison régiségpiac melletti “vadpiacon”, ahol valószínűleg illegális árusok valószínűleg csupa hamis ruhát és cipőt árultak. Úgy éreztük, időnként összekacsintva a hátunk mögött.

33. Sok a zsebtolvaj, a metrón kettőt biztosan láttunk. Lehet, hogy a tipikus zsebtolvaj európai, szerény tucatember és nem tűnik fel semmivel az égvilágon.

34. A kidobóemberek, biztonsági őrök nagy része viszont jól megtermett afrikai.

35. A Notre Dame kívülről, elölről már tűrhetően néz ki, a falakat megtisztították, nem kormosak. De másutt még súlyos állványzat veszi körül. (Utolsó kép.)

36. Maigret felügyelő nem létezett, de a szintén nem létező kedvenc sörözője (a Dauphine) már megvan.

37. Versailles (és Trianon) palotái kevésbé tűntek látványosnak, mint a bécsi Hofburg és Schönbrunn, legalábbis belülről. Pedig állítólag egész Európában a párizsi udvart másolták egykor. Talán mert a francia királyi paloták több kárt szenvedtek a forradalmakban, háborúkban.

A felállványozott Notre Dame hátulról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Személyes pénzügyek Átírta a moratórium szabályait a kormány: pénzt adnak vissza a bankok
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 08:46
Nem csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról jelent meg rendelet a szerda éjszakai Magyar Közlönyben: mivel a hitelmoratórium a drágább hitelekkel rendelkezők tartozását nagyon megdobná, a hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámoltatja a bankokkal a kormány, a különbözetet pedig visszafizetteti.
Személyes pénzügyek Hasznos bankszámla-tippek katás vállalkozásoknak
Gergely Péter | 2021. szeptember 15. 19:29
Nem biztos, hogy minden vállalkozó tisztában van vele, a jó drága pénzforgalmi bankszámla megnyitása csak azok számára kötelező, akik az áfakörbe tartoznak. Azok a vállalkozók, akik alanyi vagy tárgyi áfamentesek - köztük a jelentős, több mint 400 ezresre duzzadt katás kör - valójában választhatják a lakossági számlákat is a vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére. Itt pedig sokkal előnyösebb konstrukciókat találni.
Személyes pénzügyek Toplista a magánegészségügyben: hová fordulnak a leggyakrabban a magyarok?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 15:39
Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:49
Varga Mihály a Facebook oldalán jelentette be a hírt.
Személyes pénzügyek Csökkentek a kgfb-díjak, különösen Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:24
Kilenc százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja az idei II. negyedévben 2020 azonos időszakához képest.
Személyes pénzügyek Meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot - feltételekkel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 14:09
A Világgazdaság értesülése szerint jövő nyár közepéig marad, de csak négyféle pályázó igényelheti a moratóriumban való megmaradást.
Személyes pénzügyek Tíz éve nem kerültek olyan sokba a viharkárok az országban, mint idén
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 10:28
2010 óta, amióta a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összegzi a május 1 - augusztus 31 közötti viharszezon okozta kárkifizetéseket, egyedül a kiindulási évben fizettek ki többet a társaságok, mint idén.
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett a 200 ezresnél is magasabb minimálbér kell Parragh László szerint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 3. 10:42
Az MKIK-elnök úgy véli, a bérfelzárkózásra versenyképességi elemként kell tekinteni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos