TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kiderült az igazság: hét évvel élnek kevesebbet a szegények, mint a jómódúak, legalábbis egy nemrég nyugdíjba vonult korosztályban Németországban az egyik kutatóintézet szerint. A különbség nő, korábbi korcsoportokban ez csak négy év volt. De nem csak kevesebbet élnek, hanem ezáltal a nyugdíjkasszából is aránytalanul jóval kisebb arányban részesednek az alacsony jövedelműek.
Egyedülálló nyugdíjasok Karácsonya, 1975 (Bundesarchiv, Wikimedia Commons)

Aki jobban keres, az tovább él, és aránytalanul több nyugdíjat kap – írja a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) kutatóintézet szerdán közzétett tanulmánya. Míg a korábbi generációknál a várható életkorban mutatkozó különbség csupán négy év volt Németországban, mostanra ez hét évre emelkedett.

A német nyugdíjbiztosítási adatokból számolva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ténylegesen várható életkor különbsége a szegényebb és gazdagabb rétegek között egyre csak nő. Az 1926-1928-as születésűek például átlagosan 13,9 évvel élik túl a 65 éves korhatárt az “alsó decilisben” – vagyis a népesség legalacsonyabb jövedelmű tíz százalékánál.

A felső tíz százalék, azaz a tizedik jövedelmi decilis már 18,2 évvel éli túl a 65 évet (azaz várható életkora 83,2 év), ez 4,3 év különbség a jómódúak javára. (Férfiak, Nyugat-Németországban.) Az 1947-1949-es születésű korosztályban ez a különbség már hét évre nőtt. (Lásd a grafikon két szélső oszlopát.)

(Különbség a legalsó és a legfelső jövedelmi decilis várható élettartamában, években, születési korcsoportok szerint. Forrás: DIW.)

Kevesebbet, kevesebb ideig

Az alacsonyabb jövedelműeknek így nemcsak alacsonyabb nyugdíj jár, hanem rövidebb időn keresztül is folyósítják azt nekik. Ez ellentétes a német nyugdíjrendszer “egyenértékűségi elvével” (Äquivalenzprinzip), amely szerint mindenkinek a befizetéseivel arányos nyugdíjkifizetéseket kéne kapnia.

Ez az elv azonban nem vette figyelembe a várható élettartam jövedelmek szerinti eltérését. Most kiderült, hogy minél magasabb az emberek jövedelme, nagy átlagban annál nagyobb részt kapnak a nyugdíjkasszából.

Mi van az özvegyekkel?

Másrészt mivel azok a jövedelmi csoportok, ahol alacsonyabb a bér, korábban halnak, náluk nyilván magasabb az özvegyi nyugdíjak súlya. Ez azonban még mindig nem változtat az elosztási viszonyokon a kutatók szerint.

A magasabb jövedelmi kategóriákban ugyanis lehet, hogy kevesebben kapnak özvegyi nyugdíjat, de azok összege jóval magasabb. A német nyugdíjkasszának mintegy ötöde megy az özvegyi ellátásokra.

Több nyugdíjat a szegényeknek?

A tanulmány ebből azt a következtetést vonja le, hogy fontos lenne az alacsonyabb jövedelműeknek járó nyugdíjat növelni. Egyrészt az “aránytalanság csökkentése” érdekében, másrészt az “időskori szegénység” mérséklése céljából.

A tanulmányban az összehasonlíthatóság érdekében csak az 1929-1949 között született, most tehát általában nyugdíjas korosztályban vizsgálódtak, és csak a Nyugat-Németországban élő férfiakat vették figyelembe.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél