Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kiderült az igazság: hét évvel élnek kevesebbet a szegények, mint a jómódúak, legalábbis egy nemrég nyugdíjba vonult korosztályban Németországban az egyik kutatóintézet szerint. A különbség nő, korábbi korcsoportokban ez csak négy év volt. De nem csak kevesebbet élnek, hanem ezáltal a nyugdíjkasszából is aránytalanul jóval kisebb arányban részesednek az alacsony jövedelműek.
Egyedülálló nyugdíjasok Karácsonya, 1975 (Bundesarchiv, Wikimedia Commons)

Aki jobban keres, az tovább él, és aránytalanul több nyugdíjat kap – írja a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) kutatóintézet szerdán közzétett tanulmánya. Míg a korábbi generációknál a várható életkorban mutatkozó különbség csupán négy év volt Németországban, mostanra ez hét évre emelkedett.

A német nyugdíjbiztosítási adatokból számolva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ténylegesen várható életkor különbsége a szegényebb és gazdagabb rétegek között egyre csak nő. Az 1926-1928-as születésűek például átlagosan 13,9 évvel élik túl a 65 éves korhatárt az “alsó decilisben” – vagyis a népesség legalacsonyabb jövedelmű tíz százalékánál.

A felső tíz százalék, azaz a tizedik jövedelmi decilis már 18,2 évvel éli túl a 65 évet (azaz várható életkora 83,2 év), ez 4,3 év különbség a jómódúak javára. (Férfiak, Nyugat-Németországban.) Az 1947-1949-es születésű korosztályban ez a különbség már hét évre nőtt. (Lásd a grafikon két szélső oszlopát.)

(Különbség a legalsó és a legfelső jövedelmi decilis várható élettartamában, években, születési korcsoportok szerint. Forrás: DIW.)

Kevesebbet, kevesebb ideig

Az alacsonyabb jövedelműeknek így nemcsak alacsonyabb nyugdíj jár, hanem rövidebb időn keresztül is folyósítják azt nekik. Ez ellentétes a német nyugdíjrendszer “egyenértékűségi elvével” (Äquivalenzprinzip), amely szerint mindenkinek a befizetéseivel arányos nyugdíjkifizetéseket kéne kapnia.

Ez az elv azonban nem vette figyelembe a várható élettartam jövedelmek szerinti eltérését. Most kiderült, hogy minél magasabb az emberek jövedelme, nagy átlagban annál nagyobb részt kapnak a nyugdíjkasszából.

Mi van az özvegyekkel?

Másrészt mivel azok a jövedelmi csoportok, ahol alacsonyabb a bér, korábban halnak, náluk nyilván magasabb az özvegyi nyugdíjak súlya. Ez azonban még mindig nem változtat az elosztási viszonyokon a kutatók szerint.

A magasabb jövedelmi kategóriákban ugyanis lehet, hogy kevesebben kapnak özvegyi nyugdíjat, de azok összege jóval magasabb. A német nyugdíjkasszának mintegy ötöde megy az özvegyi ellátásokra.

Több nyugdíjat a szegényeknek?

A tanulmány ebből azt a következtetést vonja le, hogy fontos lenne az alacsonyabb jövedelműeknek járó nyugdíjat növelni. Egyrészt az “aránytalanság csökkentése” érdekében, másrészt az “időskori szegénység” mérséklése céljából.

A tanulmányban az összehasonlíthatóság érdekében csak az 1929-1949 között született, most tehát általában nyugdíjas korosztályban vizsgálódtak, és csak a Nyugat-Németországban élő férfiakat vették figyelembe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Durván drágulhat a hús
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 06:42
A takarmányárak annyira megnőttek, hogy muszáj a piaci árakat is növelni. A drágulás akár a 20-25 százalékot is elérheti, így 1 kg csirkemell filé közel 2000 forintba kerülhet majd. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra is számítani lehet.
hírlevél
depositphotos