<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Az egészségpénztáraknak 2016 óta ad lehetőséget a törvény, hogy az eredeti szolgáltatásaikat kiegészítsék önsegélyező pénztári szolgáltatásokkal is - a nagyobb hazai szereplők így mára egészség- és önsegélyező pénztárakká váltak. Ők ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújthatják, amelyeket külön-külön az egészségpénztárak és az önsegélyező pénztárak is.

Milyen szolgáltatást nyújtanak az önkéntes önsegélyező pénztárak?

Az önsegélyező szolgáltatások közé tartoznak a gyermekszületéshez és -neveléshez kapcsolódó ellátások, ezen belül a

  • születési támogatás: legfeljebb egymillió forintig veheti igénybe a gyermekét nevelő szülő, az örökbefogadó szülő vagy a gyám. A szolgáltatás akkor is igénybe vehető, ha a gyermek nincs megjelölve a szolgáltatási kedvezményezettnek.
  • gyermekgondozási támogatás: ez jelentheti a CSED (168. napig) és a GYED (2 éves korig) kiegészítését is, legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg mértékéig.
  • gyermeknevelési támogatás: a GYES (3 éves korig) és a GYET (8 éves korig) kiegészítésére vehető igénybe, legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg mértékéig.

Ha már megnőttek a gyerekek, akkor a pénztárba befizetett összeg beiskolázási támogatásként is felhasználható - ezt az óvodás, általános iskolás gyermek után, valamint középfokú és felsőfokú oktatásban résztvevő gyermek után is igénybe lehet venni, ha a szülő vagy gyám jogosult családi pótlékra. Közoktatásban tanuló gyerekeknek tankönyvet, taneszközt vagy ruházatot vásárolhatnak a szülők, a felsőoktatásban tanulóknak pedig költségtérítésre, kollégiumi vagy albérleti díjra lehet fordítani a rendelkezésre álló pénzt. Egy gyermek után legfeljebb 167 400 forintot lehet kifizetni - ez a 2021. február 1-től érvényes minimálbér összegének felel meg.

Érdemes számolni a pénztárakkal - Illusztráció forrása: PixabayÉrdemes számolni a pénztárakkal - Illusztráció forrása: Pixabay

A gyermekhez kapcsolódó támogatások mellett a munkanélküliségi ellátásokat is kiegészíthetjük az önsegélyező pénztárba befizetett összeggel. Az álláskeresési támogatás akkor vehető igénybe, ha a pénztári tagnak megszűnt a jövedelemszerző tevékenysége, nyugdíjra pedig még nem jogosult. A szolgáltatás legfeljebb az ellátás alapjául szolgáló összeg mértékéig vehető igénybe, vagyis a pénztár által kifizetett összeg nem haladhatja meg az álláskeresési járadék összegét.

A pénztárba befizetett összeg idősgondozás támogatásként is felhasználható, maximum 28 500 forintig, vagyis a nyugdíjminimum összegéig. A támogatás közeli hozzátartozó gondozási, ápolási intézményben való elhelyezésének a díjára fordítható. Emellett a rokkantsági járadék, illetve az ápolási díj kiegészítésére is felhasználható a pénztári számlán összegyűlt összeg.

A fentiek mellett temetési költségek fedezésére is felhasználható a befizetett összeg - például ha a pénztártag vagy az ő valamelyik közeli hozzátartozója elhalálozik.

Még lakáshitelt is törleszthetünk belőle

Az önsegélyező pénztárba befizetett pénzt akár lakáshitel törlesztésre is felhasználhatjuk. Ha ezt a megoldást választjuk, a pénztár közvetlenül a folyósító bank részére fizet, vagy a pénztártag lakossági folyószámlájára. Ebben a formában havonta legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékát lehet törlesztésre fordítani - 2021-ben ez 25 110 forint. Ha ennél alacsonyabb a havi törlesztőrészlet, akkor legfeljebb a törlesztőrészletnek megfelelő összeg fizethető be ebben a formában.

Ugyanekkora mértékben lehet felhasználni a pénztári befizetéseket a közüzemi díjak finanszírozására is (villamos energia, ivóvíz, gáz, csatornadíj).

A fenti kiegészítő önsegélyező pénztári szolgáltatások igénybevétele adómentes, ugyanakkor az életmódjavító önsegélyező pénztári szolgáltatások adókötelesek. Utóbbiak közé tartozhat például gyógyteák, illetve fog- és szájápolók megvásárlásának támogatása.

Évente akár 150 ezer forintot spórolhatunk

Az önsegélyező pénztári tagság egyik nagy előnye, hogy a pénztári befizetésekre évente 20 százalék személyi jövedelem adó-visszatérítést igényelhetünk, emellett fontos tudni, hogy az egészség megőrzését elősegítő szolgáltatások igénybevétele esetén a szolgáltatások ellenértékének 10 százaléka is adókedvezményként érvényesíthető. További 10 százalék adókedvezményt jelent, ha az egészségszámlán összegyűlt pénzt legalább két évre lekötjük. A kedvezmények érvényesítésével akár évi 150 ezer forintot is megspórolhatunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG