<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Mitől függ a boldogság? Nagyon sok mindentől, és egyénileg is változó, de nagy átlagban az életkortól is. Az azonban nem biztos, hogy minél fiatalabb valaki, annál boldogabb. A mélypont is másutt van, nem a szépkorúaknál.

A boldogságnak is van közgazdaságtana és statisztikája, és az interneten keresgélve sok helyütt bukkanhatunk arra a teóriára angolul, hogy a boldogság tulajdonképpen – U alakú. A fiatalok a tudományos kutatások szerint nagy átlagban nagyon elégedettek az életükkel. (Ez az U bal oldali magas szára.)

Később egyre több a problémájuk, családalapítás, gyereknevelés, és negyvenes éveikre, esetleg ötvenes éveik elejére eljutnak egy mélypontra. (Életközepi válság.) A gyerekek kirepülnek, sőt sokszor segítségre szorulnak, hogy boldogulhassanak. Ennek a korosztálynak a szülei pedig rendszerint már betegek, sokszor súlyosan, vagy már meg is haltak.

A munkahelyek is egyre kevésbé kapkodnak a negyvenesek, ötvenesek iránt, bár ez a munkaerő-hiány miatt mostanában sok országban változni látszik. A jövedelem sokszor tetőzik, a továbblépés nehézzé vagy lehetetlenné válik. Sok tartós párkapcsolat felbomlik, gyakoriak a válások. Ilyen problémák miatt alakul ki az U közepe, az életközepi mélypont.

Amint a német Der Spiegel is írja, innét azonban felfelé vezet az út, az emberek többségénél javul a helyzet. Annak ellenére, hogy az egészség, a fizikai erőnlét fokozatosan csökken, eközben az elégedettség az élettel, a boldogság növekszik. Ezt a pszichológusok azzal magyarázzák, hogy az idősödő emberek a jövő miatt egyre kevésbé kell aggódjanak. Egyre kisebb a felelősség, teher a vállukon. Ismét jobban élvezik az életet.

Ez persze csak a nagy átlag, vannak olyanok is, különösen a magányosak, akik életük dele után is sokat szenvednek. Természetesen a kor előrehaladtával sok betegség által kínzott, ágyhoz kötött emberek elégedettsége is sokkal alacsonyabb. Az elmélet kritikusai rámutatnak arra is, hogy egyes feltörekvő országokban más összefüggések lehetnek érvényesek, mint Nyugaton.

(Lásd még: Legyőzni a halált, meghosszabbítani az életet – indulnak az emberkísérletek)

(Der Spiegel, 2019. november 23.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nem sok idejük maradt a diákoknak, hogy Európa legkedvezőbb hiteléhez jussanak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:50
Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
Személyes pénzügyek Negyed év alatt 692 milliárddal nőtt a magyar háztartások vagyona - de az infláció hatása már érezhető
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 11:55
Még mindig iszonyatos összegek parkolnak készpénzben a magyar háztartásoknál, de látszik, hogy sokan kezdenek észbe kapni.
Személyes pénzügyek Több ezer kilométert utaznak bankkártyás adataink
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 08:53
Egy egyszerű csippantás a boltban nagyon komoly rendszereket hoz működésbe.
Személyes pénzügyek Durván drágultak a hitelek, legutóbb a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 09:12
Minden nagybank szigorított és emelte a hitelek kamatait.  
Személyes pénzügyek K&H: növekedésben maradtak a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 08:17
Leginkább lakáscélra, autóvásárlásra és hitelkiváltásra fordítják a felvett pénzt.
Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG