Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Optimista képet próbál festeni a Cofidis a hitelfelvételről, ám az új hitelfelvételi szabályok és az a tény, hogy kevesen érzik a személyi hitelek terén a kamatverseny hatását, nem sok jóval kecsegtet.

Kezdünk kevésbé tartani a hitelezéstől

Megállni látszik a lakosság ódzkodása a hitelfelvételtől – derül ki a Cofidis Hitel Monitor legfrisebb felméréséből. Míg tavaly év végén a megkérdezettek 39 százaléka vallotta magát hitellel rendelkezőnek (hiteltörlesztőnek), addig a márciusi felmérés során ez az arány 43 százalékra nőtt a 18-69 éves korosztály körében.

Ennél is komolyabban utal a hitelekkel szembeni ellenérzés enyhülésére, hogy tavaly év végén a megkérdezettek 19 százaléka számolt be új hitelfelvételről, míg a megelőző negyedévben csak 7 százalékuk vett fel kölcsönt. (Persze, ez a szám azért sántít némileg, hiszen az év végén általában megugrik a fogyasztási kölcsön hitelfelvételi kedv a karácsonyi ajándékok miatt.) Ezen belül az ügyfelek 29 százalékának volt már személyi kölcsöne, 10 százalékuk jelenleg is törleszt valamilyen személyi hitel konstrukciót.

A kép kattintásra nagyobb lesz

Nem érzik a versenyt

Ugyanakkor a személyi kölcsönök esetében a piacon a Fapados Hitellel komoly árversenyt generáló Cofidis azzal szembesült, hogy az ügyfelek nem igazán érzik a piaci versenyt: mindössze a megkérdezettek 45 százaléka érzékelte ezt. Talán ennek tulajdonítható, hogy az elmúlt évben mindössze 3 százalék vette igénybe ezt a hitelfajtát.

A szabályozók nem támogatják a hitelbővülést

Most akkor csoda a forintosítás?

A Cofidis felmérése még a devizahitelek forintosítása előtti időszakot mutatja meg, amikor – azon túl, hogy a megkérdezettek 90 százaléka értesült a forintosításról, nyoma sem volt a félelmeknek, hiszen csak a megkérdezettek 7 százaléka aggódott a negatívumoktól. (Azóta kiderült, hogy kár volt elhinni a politikusoknak, hogy a mostani, a bíróság által tisztességtelennek ítélt kamatok és az árfolyamrés visszatérítése nem „menti meg” a közgondolkodás szerinti mértékben az embereket.)

Persze, kérdés, hogy ki hangoskodik: a felmérés szerint a jelenlegi hiteltörlesztők közel négytizede semmilyen hatást nem várt a „tisztességtelen banki magatartás” kompenzációjától.

Azt, hogy kitarthat-e a hitelfelvétel legalább moderált bővülése, némiképp kétségessé teszi az, hogy az idei első hónapokban az új hitelesek által felvett hitelösszeg átlagosan 450 ezer forint körüli értékre esett, ami egyértelműen a január 1-től életbe lépett jövedelemarányos törlesztő-részlet korlátozás eredménye.

Ugyancsak probléma, hogy a hitelcélok tekintetében visszaköszön a válság: a megkérdezettek 46 százaléka a bevételek-kiadások balanszírozásához vesz fel személyi hitelt, míg további 19 százalék korábbi adósságot rendez vele.

Persze, lehet félig tele alapon is megközelíteni a kérdést, hiszen az emberek 49 százaléka gondolja úgy, hogy váratlan kiadások fellépésekor megoldás lehet a hitel. A mnegkérdezettek kétharmada továbbra is tart a rejtett költségektől, és drámaian, 58 százalékra emelkedett az átláthatatlan hitelajánlatokra panaszkodók aránya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A 13. havi nyugdíj első részlete érkezik februárban
OS | 2021. január 20. 12:38
A 2021-ben egy átlagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő személy közel 37 650 forintot kap 13. havi nyugdíj címén 2021 februárjában a havi nyugdíján felül - olvasható Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.
Személyes pénzügyek Lakásbővítés és felújítás: összegyűjtöttük, mit érhetsz el csokkal és lakásfelújítási támogatással
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 19:19
2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.
Személyes pénzügyek Óriási jövedelmi különbségeket mértek az országban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:04
Az adóhatóság adatai szerint 2019-ben a bruttó 295 ezer forintos átlagos havi munkaviszonyból származó jövedelem nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként ettől jelentős eltérést mértek, Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Személyes pénzügyek Itt van, hogy pontosan mikor utalják idén a nyugdíjakat
Baka F. Zoltán | 2021. január 15. 09:47
Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
Személyes pénzügyek Szép számmal voltak magyarok, akik még a járvány alatt is gazdagodtak - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. január 13. 06:07
Nemcsak a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyonok gyarapodtak két számjeggyel 2020-ban, hanem az ügyfelek száma is megugrott. E válsághelyzetben szokatlan jelenség oka, hogy a Covid-19 miatt március közepén elrendelt globális veszélyhelyzet hatására annyira olcsóvá váltak a befektetések, hogy nem kevesen gondolták úgy, most időszerű beszállniuk, akár a kockázatosabb eszközökbe is, mint például a részvényekbe. Ám, hogy e pozitív tendencia az idén folytatódik-e, az elsősorban attól függ, sikerül-e a gazdaságnak visszatérnie a rendes kerékvágásba – derül ki legfrissebb, exluzív privátbanki felmérésünkből.
Személyes pénzügyek 5 milliárd marad a zsebekben, ingyenesen intézhetünk több ügyet is
MTI | 2021. január 10. 12:53
Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.
Személyes pénzügyek 400 ezer forint közelébe ért a bruttó átlagfizetés tavaly októberben
MTI | 2021. január 6. 10:11
8,8 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.
Személyes pénzügyek Elektromos bringára ad pénzt az állam - indul az újabb pályázati kör
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 08:50
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírásának második körében 2021. január 4. és 8. között várják a pályázatokat. 
Személyes pénzügyek Novemberben – még – kellett a magyar munkaerő Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. január 1. 06:11
A márciusihoz képest sokkal kevesebb munkahely szűnt meg az újabb korlátozásokat, lezárást hozó novemberben Ausztriában. A magyar foglalkoztatottak száma pedig csak csekély mértékben csökkent, bár ezzel is csúcstartók lettünk. A karácsony utáni harmadik lezárással azonban tovább romolhat a helyzet.
Személyes pénzügyek Biztosítások: több fontos határidő is most jár le
MTI | 2020. december 27. 08:35
December 31-e a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) egy részénél, és a nyugdíjbiztosításoknál is fontos határnap - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
Friss
hírlevél