TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi években majdnem minden országban meredeken esett a lakossági földgáz ára, sok helyen még jobban is, mint nálunk, még a dobogóra sem fértünk fel. Elvileg nálunk ezzel azért így az alacsonyabbak közé tartozna a gáz ára, de mindjárt más a helyzet, ha az általános árszínvonalhoz képest vizsgáljuk. Akkor a magyar gázár már alig tér el az átlagtól.

Lassan véget ér a fűtési szezon, miközben jönnek a számlák a kormánypropagandával kiegészítve, hogy mennyit spóroltunk a rezsicsökkentésen. Az igaz, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent nálunk a hazai lakossági gázár, az Eurostat euróban vezetett statisztikája szerint 2012. vége és 2016 vége között mintegy 30 százalékkal. (Egy Gigajoule-ra vetítve, adókat beleszámolva, 20 és 200 GJ közötti fogyasztású fogyasztók.)

Ezzel azonban korántsem lettünk Európa-bajnokok, eközben ugyanis Bulgáriában mintegy 44 százalékkal csökkent az ár, Észtországban, Görögországban és Lettországban 36-37 százalékos volt a mérséklődés, és Luxemburg is utolért minket 30 százalékos áreséssel. Húsz százalék felett csökkentettek a lengyelek, a horvátok, a szlovének és a dánok is.

A rezsiblöff

Emelkedést egyedül Írországban regisztráltak, illetve valószínűleg Romániában is ezt mutatja majd az adat, ha kijön. Az EU 28 országának átlaga néhány hiányzó szám miatt nem állapítható meg, de kicsit korábban, 2016. első féléve és 2012. második féléve között 11 százalékos volt a csökkenés. Azoknak lett tehát igazuk, akik azt mondták, a rezsicsökkentés lényegében blöff, az amúgy is Európa-szerte eső gázárakra rakott politikai máz.

Akkor most így vagy úgy, de alacsonyak lettek Magyarországon a gázárak? Attól függ. Látszólag igen, mert egy Gigajoule energiatartalmú gáz ára nálunk tavaly 9,99 euró volt a statisztika szerint, ami az egyik legalacsonyabb az Unióban. Bulgáriában van még olcsóbb gáz (8,65 euró), Észtországban (9,1), és valószínűleg Romániában, legalábbis tavaly az első félévben csak 9,22 euró volt. Az EU átlaga félévkor 17,26 euróra rúgott.

Valójában a középmezőnyben vagyunk

Ám mégsem olyan olcsó a hazai gáz, ha figyelembe vesszük az egyes országok ár- és bérszínvonalának különbségeit. Nyilván háromszor-négyszer akkora fizetésből a kétszer akkora gázárat is könnyebb lenne kifizetni. Nem a fizetések, de az eltérő árszínvonal különbségeit hivatott kifejezni a PPS-adapú árstatisztika (Purchasing Power Standard), ahol az országok árszínvonala közötti különbségeket egy szorzóval egyenlítik ki. Az EU átlagának szorzója 1-es, a szegényebb, alacsonyabb árfekvésű országoké ennél nagyobb, a gazdagabbaké ennél kisebb.

Ennek alapján az EU 28 országának átlagos gázára maradt ugyanúgy 17,26 euró (az egyes szorzó miatt), a magyarok tíz eurója viszont EU-s árszintre átszámítva az EU-s átlag körüli, 2016. második felében 17,71, első felében 17,02 eurónak felelt meg. Amint grafikonunkon látható, ezzel nagyjából az EU középmezőnyében helyezkedünk el. Vannak országok, ahol sokkal inkább megterhelő a gázszámla kifizetése, mint nálunk, másutt viszont sokkal könnyebb.

Ahol alig kell fűteni

A legrosszabb helyzetben levő Spanyolországban, Portugáliában a viszonylagos drágaság amiatt lehet, hogy ott télen is alig kell fűteni, így kevés gázt használnak az emberek. Ez pedig kevesebb bevételt jelent a szolgáltatóknak, egy egységnyi gázra vetítve így drága az infrastruktúra, például a vezetékhálózat fenntartása.

Folyton piszkálják

Ez a statisztika nem szól a bérekről, bár az árszínvonal azokkal is összefügg. Nyilván ha sikerülne a hazai béreknek, nyugdíjaknak felzárkózni a nyugat-európai szinthez, vagy megközelíteni azt, az a gázt is megfizethetőbbé tenné. Bár lehet, hogy akkor a mindenkori kormányok az árakat is megemelnék, ahogy teszik azt az üzemanyagokkal, az adók állandó piszkálásán keresztül.

A nagy gázár-különbségek miatt, akár euróban, akár vásárlóerő-alapon vesszük, az embernek az az érzése, hogy a gázár mindenütt politikai kérdés. Ekkora különbségek nem jöhetnek létre pusztán piaci alapon. Úgy is mondhatjuk, hogy a politikusok a gázért annyit kérnek, amennyit a lakosság – és a szolgáltatók – szerintük elbírnak, vagy amit az adott politikai helyzetben megfelelőnek tartanak, vagy amennyit nem szégyellnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Személyes pénzügyek Eddig 44 ezer anya élt az adókedvezménnyel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 06:32
A mentességgel 380 milliárd forintot spórolhattak a gyermekes szülők.
Személyes pénzügyek Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 15:24
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői. 
Személyes pénzügyek Szerelmet akartak, átverték őket - értük büntet a Gazdasági Versenyhivatal
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 10:48
A be2.hu és az academicsingles.hu oldalakat működtető társaság számos módon tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben, ezért 1,6 milliárd forintos bírságot kaptak a GVH-tól.
Friss
hírlevél