<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Folyamatosan nyugtatják a deviza autóhiteleseket a kormány és az MNB képviselői, ám a forintosítás részletei még bizonytalanok. Ha árfolyam-könnyítés lesz, ahhoz a bankok kompenzációt kérnek, az viszont bizonyos, hogy jól meghúzott kamatsapka révén csökken majd a tartozás és törlesztés.

Miközben a hazai sajtó új információként ünnepli, hogy a jegybank keddi tájékoztatóján megismételték: ha a feltételek adottak, az MNB kész 1,1 milliárd euró értékig biztosítani a korábbi devizaalapú autó- és személyi hitelek forintra váltásához szükséges összeget, hogy az érintett, mintegy 250 ezer szerződés is védetté váljon, az árfolyammozgásoktól, addig a Világgazdaság arról ír, hogy egyre kisebb az a követelés, amelynél a váltás megtörténhet.

Nagyon fogy az állomány

A lap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adatait idézi, eszerint május végén 197,6 milliárd forintnyi gépjárműhitel-állomány (hitel és lízing)  volt a háztartásoknál, amely már majdnem egynegyedével alacsonyabb az egy évvel korábbinál, de 13,8 százalékkal elmarad az év végi mennyiségnél is. (Az állomány-csökkenés ennél is nagyobb lehetett, hiszen a most nyilvántartott adat már a lényegesen magasabb svájci frank árfolyammal kalkulálva készült.)

Ráadásul szép lassan, de piaci körülmények között is megy a forintosítás: a jegybank adatai szerint a járműhitelek 60 százaléka volt május végén svájcifrank-alapú, míg egy évvel korábban csaknem 63 százaléka; eközben a forinthitelek aránya 35,6-ről 38,5 százalékra emelkedett. A VG számítása szerint a gépjárműhiteleknél nagyjából 120 milliárdnyi frankhitel és 2,3 milliárd forintnyi eurókölcsön várhat forintosításra.

A személyi kölcsönöknél a májusig tartó egy év alatt 6,6 százalékkal, 308,8 milliárd forintra csökkent a teljes, kimutatott mennyiség.

Nagy Márton

Hogy lesz?

Az igazán nagy kérdésben, hogy a jegybank, az érintett tárcák és a Magyar Bankszövetség egyeztetései milyen eredménnyel járnak majd, vagyis milyen árfolyamon történhet meg a forintosítás nem tudtunk meg új részletet. Nagy Márton, az MNB tegnap immár bizottsági meghallgatáson átesett alelnöke kedden a Privátbankár.hu kérdésére azt válaszolta, csak egy dolog biztos: a lakáshitelek forintosításához hasonlóan az autó- és személyi hitelek esetében sem zárhatja veszteséggel a tranzakciót, azaz szinte bizonyos, hogy a bankok és az MNB között bizonyosan piaci árfolyamon történik majd meg az átváltás.

A fő gondot a svájci frank árfolyamának januári elengedése okozza – csak ennek köszönhetően 50 milliárd forinttal bővültek az adósok terhei – emlékeztetett Nagy Márton. Ennek nyomán gondolják úgy a kormányzati oldalon, hogy – dacára a Kúria jogegységi döntésének, amely az árfolyamkockázatot az adósok terhévé tette – valamilyen kedvezményes árfolyam alkalmazása lenne szükséges. Ezt ugyanakkor a bankok már csak azért is vitatják, mert veszélyes precedenst teremtene, ha a kormány a lakáshiteleknél még elfogadott jogi álláspontot egy másik esetben elegánsan átlépne.

Kovács Levente

Árfolyamért kompenzációt kérnek

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Világgazdaságnak korábban azt mondta: az árfolyamváltozásból fakadó terhek megosztását csak akkor vállalják a bankok, ha kompenzációt kapnak cserébe. A szakember szerint a bankszektor elsősorban a saját területén, azaz a kamatszint mértékének csökkentésével támogatná, hogy a forintosítás során csökkenjenek az adósok terhei. Ennek kapcsán persze, nem árt megjegyezni, hogy az autóhitelezők itt lényegében előremenekülnek, hiszen – miként azt még májusban jeleztük – a rendkívül magas kamatokon megkötött szerződések okán ésszerűnek tűnik, hogy az autó- (és kisebbrészt a személyi) hitelek esetében a szabályozás kamatplafont hozzon be – miként történt az a lakáshitelek forintosításakor. Ugyanakkor a mostani esetben ez a kamatplafon sokkal komolyabban beleszólhat majd a korábbi magas marzsokba, mint tette azt a lakáshitelek terén.

A kérdésben sokkal előrébb nem visz Varga Mihály álláspontja sem: a nemzetgazdasági miniszter a tusványosi szabadegyetemen megtartott elődásában csak azt ígérte meg, hogy a kabinet hamarosan dönt a gépjármű-devizahitelek forintosításáról, amely a jelenleginél kedvezőbb feltételeket biztosít majd az érintetteknek. Na ja, ennél rosszabb helyzetben csak akkor lehetnének, ha drámai forintgyengülés következne be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos