<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A várakozásoknál magasabb inflációs adat jött ki a héten, nagy kérdés, hogy aki most megtakarít, annak a pénze egyáltalán megőrzi-e az értékét. Egy átlagos bankbetét esetében szinte biztosan nem, egy lakossági állampapírnál viszont jó eséllyel igen. Egy biztos, talán minden korábbinál fontosabb most odafigyelni.

A tegnap kijött friss inflációs adat – havi szinten 0,7 százalék, éves szinten pedig 0,5 – ugyan még mindig alacsony, mégis kemény kérdéseket vet fel. Az utóbbi időben negatív volt az infláció – lásd első grafikonunkat –, ami a fogyasztóknak nagyon jó, sőt a megtakarítóknak is.

 

Hiába vannak történelmi mélységben a kamatok, még így is szép nyereséget rejtenek magukban az inflációhoz képest. Bár pénzügyi szakemberek tapasztalatai szerint inkább a nominális, azaz névleges kamatot figyeli a magyar befektetők többsége, nem a reálkamatot, valójában a reálkamat lenne a lényeg, az a kamat, ami a pénzromlás felett a markunkat üti.

 

 

Rezsicsökkentés után szabadon

Amint első ábránkon is látható, a pénzromlás üteme elképesztően nagyot esett az utóbbi időben, mélyen be a negatív tartományba. (Ennek jelentős részben a közüzemi díjak rezsicsökkentésnek nevezett központi mérséklése volt az oka, de sok minden más is beleszólt, például az olajárak, illetve az EU inflációja is mélyre zuhant.)

A túl alacsony infláció azonban nem tesz jót sem a költségvetésnek, sem pedig a gazdasági növekedésnek. Nem véletlen, hogy a világ jegybankjai rendszerint legalább évi két százalékos inflációt tartanak kívánatosnak – sőt az MNB éppen hármat. (Ennyi az úgynevezett inflációs célja.) A történelmi tapasztalatok alapján némi infláció kifejezetten kívánatos, a magas gazdasági növekedés például rendszerint magas inflációval jár együtt.

Nem lesz itt jó világ?

Grafikonunkon az MNB által regisztrált lakossági banki betéti kamatokat vetjük össze az infláció mértékével. A banki betéti kamatok mára – az áprilisi adat szerint – 1,4 százalékra csökkentek átlagosan. Sok gazdasági elemző szerint viszont év végére ismét két százalék körüli szintre emelkedhet az infláció.

 

Ez azt jelenti, hogy az átlagos betétes a bankban a következő egy évben nagy valószínűséggel reálértékben veszíteni fog, a pénze nem őrzi meg majd az értékét. (Még adózás előtt sem.) Márpedig a lakosság nagy része még mindig átlagos betétes, akkor is, ha egyre kevesebben tartanak nagy összegeket bankban, illetve sokan bizonytalanok és kivárnak.

 

Esni fog, az tuti

A jövőt nem ismerjük, de megbecsülhetjük. Még egy pesszimista, azaz az MNB előrejelzésénél alacsonyabb infláció esetén is negatív reálkamat lehet Magyarországon a következő egy évben. A grafikonon azt feltételeztük, hogy mostantól minden hónapban 0,1 százalékponttal nő majd az éves infláció, de még így sem éri el a évi két százalékot.

Még így is csúnyán negatív lenne a reálkamat, amint a grafikon jobb szélén a kék sáv hirtelen leeső vége mutatja. Aki most 1,4 százalékos kamattal beéri, egy év múlva már kevesebb árut fog tudni vásárolni a pénzéért, az szinte biztos. (És ez még csak egy nagyon óvatos előrejelzés az inflációra.)

Sárkány ellen sárkányfű

A lakossági állampapír, az más. Az eddigi tapasztalatok, illetve jelek szerint az állam hajlandó mindig a bankok fölé ígérni, amit a lakosság rendszerint havonta több tízmilliárdnyi állampapír megvásárlásával honorál. Teljesen logikus módon: ha mostanában 1,4 százalék volt a tényleges betéti kamat, akkor a lakossági állampapírok három százalék körüli kamata kész főnyeremény.

Sárkány ellen sárkányfű – infláció ellen infláció-követő kötvény – írtuk korábbi cikkünkben, és a lényeg azóta sem változott. Ha az infláció tényleg felmegy az MNB által prognosztizált, célul kitűzött évi három százalékra, akkor a jelenleg kapható inflációkövető kötvények – a PMÁK-sorozat tagjai – elvileg évi hat százalékos kamatot fognak fizetni. Az pedig nagyon jól hangzik.

A forintkamatok emelkedése különböző okok miatt nem várható. Például politikai okokból – hiszen akkor a devizahitelekből forinthitelekbe kényszerített tömegek igencsak rosszul járnának.

Megéri?

De tulajdonképpen bármennyi is a pénzromlás, az inflációkövető kötvények általában három százalékponttal afelett fizetnek, ami egy kész főnyeremény a kötvényeket vásároló magánszemélyeknek. A fix kamatozású egy éves Kamatozó Kincstárjegy is évi három százalékot fizet most, többet, mint a bankbetétek túlnyomó többsége.

Más kérdés, mennyibe kerül, nem kerül-e túl sokba mindez az adófizetőknek, azaz nekünk.

Az MNB inflációs előrejelzése

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG