TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A megtakarítási hajlandóság az adóváltozások hatására újabb lendületet kaphat, aki biztos nyugdíjat akar, annak pedig nincs is választása
Akár az állami nyugdíjalapot, akár a magánkasszákat választotta január végével a hazai járulékfizető lakosság, hosszútávon csak az egyéni öngondoskodás adhat kellő biztosítékot a valós értékű nyugdíjak előteremtésére – állítják szerkesztőségünknek küldött közleményükben a TakarékBank elemzői.

Mind az állami, mind a magánnyugdíjpénztárak esetében hosszú távon több bizonytalanság is felmerül, miközben a nálunk gazdagabb országok példái is jól mutatják, hogy az egyéni öngondoskodás nélkül igen nehéz a munkában eltöltött években megszokott életszínvonal fenntartása nyugdíjas éveinkre.

„A nyugdíjrendszer első két pillérére hagyatkozni nem célszerű, sőt most még inkább felerősödik az öngondoskodás fontossága és szerepe. Így marad az önkéntes nyugdíjpénztár és a NYESZ számla, ez utóbbi esetében a jelenlegi folyamatok alapján folyamatos népszerűség-növekedést várunk 2011-ben” – állítja Breznay Endre, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletágának vezetője.

Csaknem 30%-os növekedést tapasztaltak 2010 év végén a szakemberek a TakarékBank égisze alatt működő hálózatban a NYESZ számlákon tartott átlagos állomány 2009. év végi állapotához képest. Az összesített állomány pedig a korábbi évhez képest kétharmadával nőtt 2010 végéig, ami nagyjából fele-fele arányban a meglévő számlákon elhelyezett újabb összegeknek, valamint az új számlanyitásoknak volt köszönhető. 2011-ben pedig a nyugdíjrendszer átalakítása miatti bizonytalanság a NYESZ számlák további térnyeréséhez vezethet – teszi hozzá Breznay Endre.

Többszörösen nyerő a NYESZ

A TakarékBank elemzései szerint 2010-ben több esetben is jobban járhatott az, aki önkéntes nyugdíjpénztári befizetés helyett a NYESZ-t választotta, hiszen a rugalmas, bármikor változtatható befektetési struktúra miatt könnyebben lehetett a befektetési tanácsadók segítségével a piacnak megfelelő irányba állítani az aktuális portfóliót. Mindemellett a kedvező hozamot a NYESZ számlához tartozó kamat- és árfolyamnyereség-adómentesség is növelte.

A TakarékBank elemzésében három modellportfóliót vizsgált meg az éves hozam tekintetében, és az derült ki, hogy a hozam mértéke alapján minden esetben a NYESZ számlára elhelyezett megtakarítás teljesített jobban az elmúlt 12 hónapban, különösen, ha az adójóváírással korrigált hozamot vesszük figyelembe.

A vizsgált portfóliók közül az egyikben csak állampapírok szerepeltek, a másik kettőben 25, illetve 50 százalékos mértékben részvények is helyet kaptak. A törvény által a maximális adójóváírást biztosító 433 333 forint elhelyezése mellett az alábbi hozamokat lehetett elérni:Hosszú még az út

Miközben a szabályozói környezet legutóbbi éles váltásai miatt növekszik az állami rendszerekkel kapcsolatos bizonytalanság, illetve megjelentek olyan befektetési termékek, amelyek állami adókedvezményekkel ösztönzik a hazai lakosságot a nagyobb mértékű megtakarításokra, az öngondoskodás szélesebb elterjedése egyelőre várat magára.

„Magyarországon a megtakarítási és befektetési kultúra a nyugati államokhoz képest kevésbé fejlett, ebből kifolyólag számos ügyfél rövid távú, rendkívül likvid megtakarításokban gondolkodik és elsősorban a lekötött betétekben bízik, azokat ismeri, – állapítja meg Breznay Endre. Felméréseink szerint a TakarékPont hálózat ügyfeleinek nagy része például tisztában van a TBSZ, a NYESZ és az önkéntes pénztár közötti különbségekkel, azonban a pontos kiaknázható előnyöket még nem kellően ismerik, emiatt a saját közép- és hosszú távú előnyeiket szolgáló megtakarítási lépésekkel még várnak.”

Az öngondoskodás és a biztos jövőt szolgáló egyéni megtakarítások előretörését az idén újabb szabályozói változás is erősítheti a TakarékBank szakemberei szerint, amelynek hatását szintén január végével az első fizetések átutalásakor érezhetik meg a hazai magánszemélyek. Az egykulcsos, 16%-os SZJA bevezetése kapcsán növekedni fog a lakosság rendelkezésre álló jövedelme, különösen a megtakarításokat egyébként is gyakrabban alkalmazó, az átlagnál magasabb jövedelműek körében. Ez a növekmény várhatóan nem fog egy az egyben a fogyasztásban lecsapódni, hiszen az emberek még mindig bizonytalanok a gazdaság és a munkahelyeik stabilitását illetően. Így a 2008 óta növekvő megtakarítási hajlandóság tendenciája várhatóan további lendületet kaphat 2011-ben.

Privátbankár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél