<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lázár János bejelentette: nem hagyják az út szélén a jelzáloghiteleseket. A javaslat egyik pontja a kilakoltatási szabályok átvizsgálását ígéri: ha ez a moratórium fenntartását jelentené, a kormány sutba dobná a jegybank lejárati összhang-kockázat csökkentését célzó terveit. Persze, lehet pozitívan is gondolkodni az elmondottakról: ekkor egy valóban komplex adósmentő program keretei kezdenek kirajzolódni.

Lázár János a mai kormánytájékoztatón világossá tette, amit már eddig is tudni lehetett: a politika nem hagyhatja az utcán a hiteleit rendezni nem tudó adósokat.

A kancelláriaminiszter által elmondottak egy részével eddig is tisztában voltunk.

- Tudható volt, hogy „napokon belül” az Országgyűlésben megszületik a családi csődvédelemről szóló törvény.

- Tudható volt, hogy őszre megújul a végrehajtói rendszer – azt ugyanakkor a témához értők csendben hozzáteszik, hogy az ügyfélnek (adósnak) nem lesz számottevően olcsóbb az eljárás,

- Miután a bankok és a jegybank is jelezte, hogy fontos lene a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) kvótájának emelése, ez is ismert volt – más kérdés, hogy az MNB Stabilitási Jelentésének bumutatásakor az ottani illetékesek a várt 25 ezres helyett csak 10 ezres kvóta-emelésről beszéltek. Meglehet, csak elszólás volt, hiszen a miniszter szavai szerint úgy fogják újítani az Nemzeti Eszközkezelőt, hogy jelentősen megnövelik a NET keretét, hogy még több lakást tudjanak megvásárolni.

Az MNB ötletét is sutba dobná a kormány?

Ami ugyanakkor új elem, hogy Lázár János szerint a kilakoltatás szabályait is felül kell vizsgálni, mert ezek a szabályok nem lehetnek méltánytalanok.

A legnagyobb veszélyt persze az jelentené, ha kormány kitartana a kilakoltatási moratórium mellett. (Sokadszorra írjuk: a bankok arányaiban sokkal kevesebb lakást árvereztettek el, mint a közműszolgáltatók, vagy az önkormányzatok.) Egy ilyen lépés ugyanakkor még a korábbiaknál is komolyabb rendszerkockázati veszélyt hordozna a pénzügyi közvetítőrendszerre, főleg annak fényében, hogy a Magyar Nemzeti Bank a lejárati összhang megteremtése érdekeben úgy akarja (2016. őszétől) az eddig rövid külső forrásokból finanszírozottt jelzáloghitel állomány forrásszerkezetét megnyújtani, hogy megszabja, hogy a jelzáloghitelek mögé 15 százalékban hosszú forrás kerüljön, amire a legjobb eszköznek a jelzáloglevelet tartja. (Erről beszélt Fábián Gergely tegnap a Gazdasági Rádióban)

Ha viszont a kormányzat mesterséges akadályokat gördít a kilakoltatás elé, lényegében kivonja a fedezetet a jelzáloglevelek mögül, amely okán ezen instumentumok elértéktelenednek, értékesítésük lehetetlenné válik, aminek a szektorszintű kockázatok megugrása lesz a következménye.

Lehet, hogy mi olvastuk rosszul?

Persze, legyünk optimisták: a miniszter csak a méltánytalan kilakoltatás ellen akar szabályt húzni. Ez pedig akár úgy is értelmezhető, hogy a kabinet elfogadta azokat az érveket, amelyek a magáncsőd és a NET eljárása után még megoldást váró mintegy 100 ezer hiteles számára többlépcsős, egyebek mellett kamat- illetve lakbér-támogatással járó, sőt a méltányolható (kissebb, más helyen lévő, de legalább hasonló konfortú) lakásba költözést is előrevetítő komplex megoldáscsomagot javasoltak a kabinetnek, s amelyekről korábban a Privátbankár.hu is beszámolt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos