Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lázár János bejelentette: nem hagyják az út szélén a jelzáloghiteleseket. A javaslat egyik pontja a kilakoltatási szabályok átvizsgálását ígéri: ha ez a moratórium fenntartását jelentené, a kormány sutba dobná a jegybank lejárati összhang-kockázat csökkentését célzó terveit. Persze, lehet pozitívan is gondolkodni az elmondottakról: ekkor egy valóban komplex adósmentő program keretei kezdenek kirajzolódni.

Lázár János a mai kormánytájékoztatón világossá tette, amit már eddig is tudni lehetett: a politika nem hagyhatja az utcán a hiteleit rendezni nem tudó adósokat.

A kancelláriaminiszter által elmondottak egy részével eddig is tisztában voltunk.

- Tudható volt, hogy „napokon belül” az Országgyűlésben megszületik a családi csődvédelemről szóló törvény.

- Tudható volt, hogy őszre megújul a végrehajtói rendszer – azt ugyanakkor a témához értők csendben hozzáteszik, hogy az ügyfélnek (adósnak) nem lesz számottevően olcsóbb az eljárás,

- Miután a bankok és a jegybank is jelezte, hogy fontos lene a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) kvótájának emelése, ez is ismert volt – más kérdés, hogy az MNB Stabilitási Jelentésének bumutatásakor az ottani illetékesek a várt 25 ezres helyett csak 10 ezres kvóta-emelésről beszéltek. Meglehet, csak elszólás volt, hiszen a miniszter szavai szerint úgy fogják újítani az Nemzeti Eszközkezelőt, hogy jelentősen megnövelik a NET keretét, hogy még több lakást tudjanak megvásárolni.

Az MNB ötletét is sutba dobná a kormány?

Ami ugyanakkor új elem, hogy Lázár János szerint a kilakoltatás szabályait is felül kell vizsgálni, mert ezek a szabályok nem lehetnek méltánytalanok.

A legnagyobb veszélyt persze az jelentené, ha kormány kitartana a kilakoltatási moratórium mellett. (Sokadszorra írjuk: a bankok arányaiban sokkal kevesebb lakást árvereztettek el, mint a közműszolgáltatók, vagy az önkormányzatok.) Egy ilyen lépés ugyanakkor még a korábbiaknál is komolyabb rendszerkockázati veszélyt hordozna a pénzügyi közvetítőrendszerre, főleg annak fényében, hogy a Magyar Nemzeti Bank a lejárati összhang megteremtése érdekeben úgy akarja (2016. őszétől) az eddig rövid külső forrásokból finanszírozottt jelzáloghitel állomány forrásszerkezetét megnyújtani, hogy megszabja, hogy a jelzáloghitelek mögé 15 százalékban hosszú forrás kerüljön, amire a legjobb eszköznek a jelzáloglevelet tartja. (Erről beszélt Fábián Gergely tegnap a Gazdasági Rádióban)

Ha viszont a kormányzat mesterséges akadályokat gördít a kilakoltatás elé, lényegében kivonja a fedezetet a jelzáloglevelek mögül, amely okán ezen instumentumok elértéktelenednek, értékesítésük lehetetlenné válik, aminek a szektorszintű kockázatok megugrása lesz a következménye.

Lehet, hogy mi olvastuk rosszul?

Persze, legyünk optimisták: a miniszter csak a méltánytalan kilakoltatás ellen akar szabályt húzni. Ez pedig akár úgy is értelmezhető, hogy a kabinet elfogadta azokat az érveket, amelyek a magáncsőd és a NET eljárása után még megoldást váró mintegy 100 ezer hiteles számára többlépcsős, egyebek mellett kamat- illetve lakbér-támogatással járó, sőt a méltányolható (kissebb, más helyen lévő, de legalább hasonló konfortú) lakásba költözést is előrevetítő komplex megoldáscsomagot javasoltak a kabinetnek, s amelyekről korábban a Privátbankár.hu is beszámolt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
hírlevél
depositphotos