<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
El sem hinnéd, miért ment több tízezer ember az utcára Németországban - a szerzői jogokért. Pontosabban azért, mert az internetes szabadság korlátozásától tartanak az új jogszabály nyomán. A Youtube-nak vagy a Faceboknak már feltöltéskor szűrnie kell a jogvédett tartalmakat. Mások szerint épphogy több joga lesz a felhasználóknak, legalábbis ha a tartalom szolgáltatója megegyezik a kiadókkal. Megint mások azt kérdezik, mibe kerül mindez, és ki fizeti meg.

Miért ment a hétvégén több tízezer ember az utcára Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban? Talán jobb életkörülményekért vagy közbiztonságért? Alacsonyabb adókért? A bevándorlással kapcsolatban? Nem, azért, erre a hétre volt kitűzve az új szerzői jogi törvény elfogadása az Európa Parlamentben. Ám a széleskörű tiltakozások ellenére kedden elfogadták a szerzői jog módosításáról szóló törvényt.

Azt, hogy a törvény frissítésére szükség volt, nemigen vonják kétségbe, nagyon elavult volt ugyanis. Ám a jelenlegi formájában sokak félelmei szerint alkalmas lesz a szólásszabadság korlátozására, a jogtiszta tartalmak egy része, például paródiák vagy kritikák is el fognak tűnni. A vita mindkét oldalon túlzásokba torkollik időnként. Egyesek a Youtube halálaként egyszerűsítették le a képletet.

Cenzúra-e a szűrés?

Az egyik neuralgikus pont ugyanis (13. paragrafus, amely végül 17-es lett) az, hogy az olyan tartalomszolgáltatóknak, mint a Youtube is, már a feltöltésnél ki kell szűrniük a jogsértő tartalmakat. Ez a rengeteg, a felhasználók által feltett anyag miatt gyakorlatilag lehetetlen emberi munkával, így feltöltési szűrőket (filterprogramokat) kell használni.

Amelyek viszont tökéletlenek. Így olyasmit is letilthatnak, amit nem kéne, ez pedig a cenzúrával egyenértékű. (Eddig a gyakorlatban bárki bármit feltölthetett, megoszthatott, de ha panasz érkezett, a szolgáltatók levették.)

Még nincs minden veszve?

Német lapok szerint összesen 348 parlamenti képviselő szavazott a reform mellett, 274 ellene és 36 tartózkodott. Az Európai Parlament ezúttal minden változtatás nélkül jóváhagyta az egyébként már több éve készülő és korábban leszavazott reformot, és előkészítette egy viszonylag gyors végrehajtás útját. Most azonban a tagállamoknak újra meg kell erősíteniük a megállapodást. Ennek határideje április 9.

Így a meccs még nincsen teljesen lejátszva, bár kevés a valószínűsége, hogy a törvényszövegben már egyszer megegyező európai kormányok visszatáncoljanak. A javaslatért Németországban a kormánykoalíciót vezető CDU/CSU kettőst teszik felelőssé.

Snowden pesszimista

A Die Zeit című lap „Fekete nap az internetes szabadság számára“ című cikkében idézi többek között Edward Snowdent, a híres amerikai titkosszolgálati leleplezőt. Ő Twitter-üzenetében azt írta, ha a CDU/CSU amellett szavazott, hogy ne legyen többé internetes szabadság, akkor az internet népének soha többé nem szabad a CDU/CSU-ra szavaznia.

A német ellenzék, de még a koalíciós partner szocialisták nagy része is ekézi a törvény miatt Angela Merkel kancellár pártját. Katarina Barley (SPD), német igazságügy-miniszter szerint most azon van a sor, hogy az irányelv gyakorlatba ültetése során a művészek valóban profitáljanak majd, a szabad véleménynyilvánítás szabadsága, a sokszínűség a neten pedig ne szenvedjen csorbát.

Eddig is kellett volna, de nem fizettek

Attól is tartanak, hogy a törvény miatt a kis kiadók, weboldalak hátrányt szenvednek majd, mert a Google és a Facebook alkupozíciói sokkal jobbak lesznek a tartalmak előállítóival szemben. Annak ellenére is, hogy a tízmillió euró alatti bevételű kisebb vállalkozásokra enyhébb szabályok vonatkoznak. Mások arra emlékeztetnek, hogy Németországban már 2013 óta van olyan törvény, amely a tartalmakat védi, mégsem fizettek ennek alapján érdemleges jogdíjat a kiadók számára - írta a Die Welt.

A nagy internetes konszernek, Google, Facebook ennek ellenére a tervezet nagy ellenzői közé tartoztak, de együttműködésre is készek. A Neue Zürcher Zeitung kommentárja szerint az ellenzők közül sokan a jelek szerint nem olvasták végig rendesen a jogszabályt. Az ugyanis maga is előírja, hogy a szolgáltatók ne korlátozzák a szerzői jog által nem védett tartalmak feltöltését.

Mibe kerül mindez?

A probléma inkább pénzügyi: sokba fog mindez kerülni. De a technikai fejlődéssel ez is javulhat.

Ami a feltöltőfilterek körüli nehézségeket illeti: a Heise.de szaklap egyik kommentárja egy programozótól rengeteg dilemmát említ. Mi van például az erős digitális effektusokkal torzított, például módosított színekkel feltöltött videóval? Hogyan lehet eldönteni, védettek-e? Vagy az óvodai ünnepségen a gyerekek által énekelt dalról? Hogyan lehet figyelembe venni, hogy az egyes országok jogrendszere is különbözik annak megítélésében, mi számít eredeti műnek? S ha el is döntöttük, mibe kerül majd mindez?

A magyar Artisjus szerint ettől több lesz a jogunk

Az Artisjus magyar szerzőijog-védő szervezet blogja írta a döntésről: „Az olyan, a felhasználók számára tartalmak feltöltését engedélyező platformok, mint a YouTube, nem hivatkozhatnak arra, hogy ‘semleges tartalomszolgáltatók’, miközben valójában profitorientált médiacégként működnek – hanem jogi felelősséggel tartoznak a közzétett tartalmakért. Ez nem azt jelenti, hogy minden tartalmat el kell távolítaniuk, amiben jogvédett műveket felhasználnak, hanem azt, hogy ezek használatára a jogtulajdonosokkal megfelelő jogosítási szerződéseket kell kötniük.“ (...)

„Emellett a végleges változat mellett végül ismét felsorakozott a zeneipar nagy része: több mint 300 szervezet támogatta. Eközben a tech cégek – és ezek nyomán a tech sajtó túlnyomó része – masszív ellenkampányt folytatott, számos netezőt mozgósítva, többek között ‘a szabad internet végének’ és a ‘mémek betiltásának’ hangoztatásával.“

Az Artisjus által idézett források szerint „a felhasználók valójában több jogot kapnak, hiszen ha a platform jogosítási szerződést köt, akkor felhasználói szabadon tölthetnek fel pl. jogvédett zenét tartalmazó saját videókat, vagy védett képeket használó mémeket; illetve a paródiák, a kritika, a véleménynyilvánítás kifejezetten megnevezett kivételt képeznek az irányelv szövegében.“

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2021 ősz - 2. forduló, 5. nap
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyei, valamint budapesti csapatok számára!
Személyes pénzügyek Jönnek az ünnepek? Ne vásárolj semmit!
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 18:26
A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.
Személyes pénzügyek Sok háztartás helyzete romlott vagy stagnál Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 18:45
Az előző negyedévhez képest enyhén csökkent, éves összehasonlításban azonban továbbra is javul a lakosság fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján. A lakossági fogyasztás szintje idén már eléri a járvány előtti mértéket, de az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.
Személyes pénzügyek A nap kérdése: fizet-e a biztosító Covidra?
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 09:08
A koronavírus nem szerepel az életbiztosítások kizárásai között, ezért, ha valakinek van ilyen szerződése, akkor számíthat juttatásra.
Személyes pénzügyek Orbán Viktor jövő nyárig bebetonozta az áram árát
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 07:48
Jövő tavasszal meg választás lesz.
Személyes pénzügyek Orbán Viktor bejelentette: 200 ezer lesz a minimálbér jövőre
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 17:11
A kormányfő Facebookra feltöltött videójában beszélt erről.
Személyes pénzügyek Sosem voltak ilyen drágák a forintra váltott devizahitelek
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 09:59
A változó kamatozású kölcsönök a leginkább érzékenyek a pénzpiaci hozamok mozgására, hiszen azok kamata a BUBOR értékétől közvetlenül függ. Ezek jó részét a régi devizahitelek adják, melyeket a forintosítás során a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönné alakították át. A 2020. év eleje óta tartó hozamemelkedés most azonban elért egy újabb szintet, a devizahitelek ugyanis még sosem voltak ilyen drágák forintra váltásuk óta.
Személyes pénzügyek Mennyit számít az új minimálbér egy kölcsön felvételénél?
Privátbankár.hu | 2021. november 14. 17:20
Megszületett a megállapodás: 2022. januártól a minimálbért bruttó 200 ezer forintra, míg a garantált bérminimumot bruttó 260 ezer forintra emelik. A béremelés nemcsak a bevásárlásban vagy a rezsifizetésben jelenthet segítséget, hanem magasabb hitelösszeg felvételének a lehetőségét is jelentheti. A Bank360 pénzügyi szakértői megvizsgálták, hogy mennyi személyi kölcsönt, illetve lakáshitelt lehet felvenni a 2022-es minimálbért és bérminimumot keresve.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló