TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
El sem hinnéd, miért ment több tízezer ember az utcára Németországban - a szerzői jogokért. Pontosabban azért, mert az internetes szabadság korlátozásától tartanak az új jogszabály nyomán. A Youtube-nak vagy a Faceboknak már feltöltéskor szűrnie kell a jogvédett tartalmakat. Mások szerint épphogy több joga lesz a felhasználóknak, legalábbis ha a tartalom szolgáltatója megegyezik a kiadókkal. Megint mások azt kérdezik, mibe kerül mindez, és ki fizeti meg.

Miért ment a hétvégén több tízezer ember az utcára Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban? Talán jobb életkörülményekért vagy közbiztonságért? Alacsonyabb adókért? A bevándorlással kapcsolatban? Nem, azért, erre a hétre volt kitűzve az új szerzői jogi törvény elfogadása az Európa Parlamentben. Ám a széleskörű tiltakozások ellenére kedden elfogadták a szerzői jog módosításáról szóló törvényt.

Azt, hogy a törvény frissítésére szükség volt, nemigen vonják kétségbe, nagyon elavult volt ugyanis. Ám a jelenlegi formájában sokak félelmei szerint alkalmas lesz a szólásszabadság korlátozására, a jogtiszta tartalmak egy része, például paródiák vagy kritikák is el fognak tűnni. A vita mindkét oldalon túlzásokba torkollik időnként. Egyesek a Youtube halálaként egyszerűsítették le a képletet.

Cenzúra-e a szűrés?

Az egyik neuralgikus pont ugyanis (13. paragrafus, amely végül 17-es lett) az, hogy az olyan tartalomszolgáltatóknak, mint a Youtube is, már a feltöltésnél ki kell szűrniük a jogsértő tartalmakat. Ez a rengeteg, a felhasználók által feltett anyag miatt gyakorlatilag lehetetlen emberi munkával, így feltöltési szűrőket (filterprogramokat) kell használni.

Amelyek viszont tökéletlenek. Így olyasmit is letilthatnak, amit nem kéne, ez pedig a cenzúrával egyenértékű. (Eddig a gyakorlatban bárki bármit feltölthetett, megoszthatott, de ha panasz érkezett, a szolgáltatók levették.)

Még nincs minden veszve?

Német lapok szerint összesen 348 parlamenti képviselő szavazott a reform mellett, 274 ellene és 36 tartózkodott. Az Európai Parlament ezúttal minden változtatás nélkül jóváhagyta az egyébként már több éve készülő és korábban leszavazott reformot, és előkészítette egy viszonylag gyors végrehajtás útját. Most azonban a tagállamoknak újra meg kell erősíteniük a megállapodást. Ennek határideje április 9.

Így a meccs még nincsen teljesen lejátszva, bár kevés a valószínűsége, hogy a törvényszövegben már egyszer megegyező európai kormányok visszatáncoljanak. A javaslatért Németországban a kormánykoalíciót vezető CDU/CSU kettőst teszik felelőssé.

Snowden pesszimista

A Die Zeit című lap „Fekete nap az internetes szabadság számára“ című cikkében idézi többek között Edward Snowdent, a híres amerikai titkosszolgálati leleplezőt. Ő Twitter-üzenetében azt írta, ha a CDU/CSU amellett szavazott, hogy ne legyen többé internetes szabadság, akkor az internet népének soha többé nem szabad a CDU/CSU-ra szavaznia.

A német ellenzék, de még a koalíciós partner szocialisták nagy része is ekézi a törvény miatt Angela Merkel kancellár pártját. Katarina Barley (SPD), német igazságügy-miniszter szerint most azon van a sor, hogy az irányelv gyakorlatba ültetése során a művészek valóban profitáljanak majd, a szabad véleménynyilvánítás szabadsága, a sokszínűség a neten pedig ne szenvedjen csorbát.

Eddig is kellett volna, de nem fizettek

Attól is tartanak, hogy a törvény miatt a kis kiadók, weboldalak hátrányt szenvednek majd, mert a Google és a Facebook alkupozíciói sokkal jobbak lesznek a tartalmak előállítóival szemben. Annak ellenére is, hogy a tízmillió euró alatti bevételű kisebb vállalkozásokra enyhébb szabályok vonatkoznak. Mások arra emlékeztetnek, hogy Németországban már 2013 óta van olyan törvény, amely a tartalmakat védi, mégsem fizettek ennek alapján érdemleges jogdíjat a kiadók számára - írta a Die Welt.

A nagy internetes konszernek, Google, Facebook ennek ellenére a tervezet nagy ellenzői közé tartoztak, de együttműködésre is készek. A Neue Zürcher Zeitung kommentárja szerint az ellenzők közül sokan a jelek szerint nem olvasták végig rendesen a jogszabályt. Az ugyanis maga is előírja, hogy a szolgáltatók ne korlátozzák a szerzői jog által nem védett tartalmak feltöltését.

Mibe kerül mindez?

A probléma inkább pénzügyi: sokba fog mindez kerülni. De a technikai fejlődéssel ez is javulhat.

Ami a feltöltőfilterek körüli nehézségeket illeti: a Heise.de szaklap egyik kommentárja egy programozótól rengeteg dilemmát említ. Mi van például az erős digitális effektusokkal torzított, például módosított színekkel feltöltött videóval? Hogyan lehet eldönteni, védettek-e? Vagy az óvodai ünnepségen a gyerekek által énekelt dalról? Hogyan lehet figyelembe venni, hogy az egyes országok jogrendszere is különbözik annak megítélésében, mi számít eredeti műnek? S ha el is döntöttük, mibe kerül majd mindez?

A magyar Artisjus szerint ettől több lesz a jogunk

Az Artisjus magyar szerzőijog-védő szervezet blogja írta a döntésről: „Az olyan, a felhasználók számára tartalmak feltöltését engedélyező platformok, mint a YouTube, nem hivatkozhatnak arra, hogy ‘semleges tartalomszolgáltatók’, miközben valójában profitorientált médiacégként működnek – hanem jogi felelősséggel tartoznak a közzétett tartalmakért. Ez nem azt jelenti, hogy minden tartalmat el kell távolítaniuk, amiben jogvédett műveket felhasználnak, hanem azt, hogy ezek használatára a jogtulajdonosokkal megfelelő jogosítási szerződéseket kell kötniük.“ (...)

„Emellett a végleges változat mellett végül ismét felsorakozott a zeneipar nagy része: több mint 300 szervezet támogatta. Eközben a tech cégek – és ezek nyomán a tech sajtó túlnyomó része – masszív ellenkampányt folytatott, számos netezőt mozgósítva, többek között ‘a szabad internet végének’ és a ‘mémek betiltásának’ hangoztatásával.“

Az Artisjus által idézett források szerint „a felhasználók valójában több jogot kapnak, hiszen ha a platform jogosítási szerződést köt, akkor felhasználói szabadon tölthetnek fel pl. jogvédett zenét tartalmazó saját videókat, vagy védett képeket használó mémeket; illetve a paródiák, a kritika, a véleménynyilvánítás kifejezetten megnevezett kivételt képeznek az irányelv szövegében.“

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél