<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az 1868-as nagy éhínség óta nem született olyan kevés gyerek Finnországban, mint tavaly – jelentette a Bloomberg. Pedig nagy a jólét és óriási összegeket költenek családtámogatásokra ott is, mégsem segít.

Finnország a világ egyik legjobb helye, ha arról van szó, hogy anya valaki, ennek ellenére majdnem 150 éve nem született olyan kevés gyerek az országban, mint tavaly. A gyerekszám évtizedek óta folyamatosan csökken. Pedig a jóléti állam fenntartásához a jövőben is adófizetőkre lenne szükség, azaz dolgozókra.

A úgynevezett termékenységi ráta, az egy szülőképes korú nőre jutó gyerekek száma 1,57 lehetett tavaly, ami nagyon kevés, a lakosság fennmaradásához 2,1 kellene legalább. Egyébként 2015-ös adatok szerint Magyarországon 1,45, Németországban 1,50 ez a szám, tehát Finnországnál rosszabb helyzetű országok is vannak. Németországban a bevándorlás javít a helyzeten, Magyarországon a kivándorlás ront.

Egyre csak rosszabb lesz

A finn helyzet annál inkább meglepő, mert az állam ott is óriási pénzeket fordít a gyerekvállalás ösztönzésére. Már 1937-ben bevezették a csecsemőhalandóság csökkentésére, hogy az anyák indulócsomagokat kapjanak gyerekholmikból. A cikk szerint Finnországnak van az egyik legjobb oktatási rendszere a világon, és nagyon nagyvonalú a gyerekgondozás idejére járó fizetéspótló támogatás is, amit a szülő kap.

Ennek ellenére a demográfiai helyzet inkább csak rosszabb lesz. A rossz demográfiai helyzet a finn gazdasági növekedést is limitálja, ami hosszú távon nemigen lesz több évi 1,5 százaléknál. A jobbközép kormány nem várja tárt karokkal a bevándorlókat sem.

Minél szegényebbek...

A finnek 2019-től megreformálják, rugalmasabbá teszik a gyerekgondozási segély igénybe vételét, de várhatóan az sem lesz elég. Most a nemek egyenlőségéről vitatkoznak, és a nők szerepéről a munkaerő-piacon, mert arra jutottak, hogy főleg a nők karrier utáni igénye az, ami a gyerekszámot ennyire csökkenti.

Érdekes módon a gyerekszám a fejlett nyugati országokban jellemzően jóval alacsonyabb, mint a szegényebb feltörekvő országokban. Inkább úgy néz ki, hogy minél szegényebbek az emberek, annál több gyereket vállalnak.

Nyugdíjpótló gyerekek

Tudósok szerint sok országban ez a hiányzó vagy gyenge szociális ellátó rendszert pótolja: miután az embereknek nincs vagy alig van nyugdíja, betegbiztosítása, a rokonságra, főleg a gyerekeikre lesznek utalva idős korukban. Ezért sok helyütt ma is 3-5 gyereket vállalnak. Ez a hatás az iparilag fejlett országokban, ahol nyugdíjból meg lehet élni és mindenki kap egészségügyi ellátást, nem jelentkezik.

A Wikipedia szerint egyes szegény területeken a fogamzásgátló szerek hiánya vagy drágasága is hozzájárul a magas születésszámhoz. A női munkanélküliség magasabb szintje és az alacsonyabb iskolázottság is összefüggésbe hozható a magas születésszámmal. A magasabban képzett, például európai nők pedig, ha szülnek is, későbbre halasztják.

Megállhat a növekedés

A termékenység már 1990-től meredeken zuhan a világban, és a Föld népességének növekedése 2050 körül megállhat – írják. Ide vezet például, hogy egyes országokban gyorsan nő az életszínvonal és fejlődik a társadalombiztosítási rendszer.

Európában egyes dél- és kelet-európai országokban (Lengyelország, Görögország, Spanyolország) 1,3 körül van a termékenységi ráta alja, a legmagasabb, közel kettő, pedig a katolikus Írországban és Franciaországban mérhető. Svédországban, Izlandon és Norvégiában is viszonylag magas ez az érték, 1,8 körüli.

Németország is gazdag ország és sok családtámogatást fizetnek ki, mégis alacsony a gyerekek száma. Erről a napokban itt és itt is írtunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Erre költötték a háztartások a növekvő béreiket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 18:12
Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.
Személyes pénzügyek Ezt tehetik a családok a beígért szja-visszatérítéssel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 10:31
Az eddigi bejelentések alapján a gyermeket nevelő családok jövő februárban visszakapják befizetett személyi jövedelemadójukat a 2021-es átlagbérnek megfelelő adószintig. Mutatjuk, mire használható az összeg.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: 200 ezren már törlesztik a hitelüket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:25
Fél év alatt közel kétszázezer volt moratóriumos hitel esetében kezdték meg ismételten a törlesztést a banki ügyfelek a nyárig. A moratóriumra igénybevételére jogosult lakossági hitelek immár kisebb fele van a fizetési stop védőhálója alatt.
Személyes pénzügyek Babaváró az Ersténél: az ügyfelek 90 százalékának kell a 10 millió forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 10:05
A pénzintézet eddig 200 milliárd forint kölcsönt folyósított.
Személyes pénzügyek A szoros bizalmi légkör az egyik titka az MKB Private Banking és ügyfelei kapcsolatának
PR | 2021. szeptember 22. 10:47
A privátbankárok minden esetben bankjuk legjobb szolgáltatásait és termékeit biztosítják ügyfeleik számára, annak érdekében, hogy a vagyoni helyzetükhöz és egyedi igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat élvezhessék – mondja Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Az egyre inkább elfogadottá váló családi vagyontervezés során nemcsak az öröklésre és az előbb-utóbb elkerülhetetlenné váló generációváltásra koncentrálnak, hanem a család valamennyi tagjának bevonására is törekszenek.
Személyes pénzügyek A verseny lenyomja a jegybanki kamatemelést a személyi kölcsönöknél
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 14:47
Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telt és telik a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Milyen utazásról álmodozhatunk ősszel?
Draskóczy Dániel | 2021. szeptember 20. 18:46
Az elmúlt másfél évben az életünk ezerféleképpen változott meg, többek között a külföldi utazásokra egy ideig nem lehetett menni. Az utóbbi hónapokban ugyan az oltásoknak köszönhetően több állam is könnyített a beutazási szabályokon, ám sok országban jelenleg is hétről-hétre változnak az előírások. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az ősz során a járvány újabb hulláma miatt bezárulnak a kapuk, vagy az oltások valóban kellő védelmet nyújtanak, és szabadon utazhatunk majd?
Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos