Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nagyon sokan nagyon sokat írtak már arról, hogy mennyire jó döntés kiváltani a kedvezőtlen hiteleinket egy olcsóbb vagy biztonságosabb kölcsönnel. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy mi történik ilyenkor lépésről lépésre, amíg meg nem történik régi hitelünk rendezése az újból. Ennek jártunk most utána a Bank360-nal.

A hitelkiváltás több szempontból is okos döntés lehet, ha van valamilyen hitelünk. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben például szinte biztos, hogy az évekkel korábban felvett hitelünknél olcsóbb ajánlatokat találunk a banknál, hiszen a kölcsönök kamatozása is kedvezőbb lett. De akkor is megtaláljuk a számításunkat, ha a biztonságra törekszünk: míg az elmúlt években népszerűek voltak a változó kamatozású hitelek, addig mára inkább a biztonságosabb, fix kamatú kölcsönökre cserélik az óvatosabbak tartozásaikat.

Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, éppen ezért a múlt hónapban indított a jegybank kampányt a kereskedelmi bankokkal, hogy a rögzített hitelek felé tereljék a leginkább veszélyeztetett, hosszú hátralevő futamidővel törlesztő adósokat.

Nekik egy egyszerű szerződésmódosítással lesz lehetőségük fixálni meglévő, változó kamatozású kölcsönüket, azonban a többségnek, akiket a bankok egyelőre nem keresnek fel, marad a hitelkiváltás hagyományos útja: egy új, adósságrendező hitellel történő kiváltás.

A folyamat viszont sokakat megijeszthet, hiszen ismét át kell esni a hitelbírálaton. Ez egy adósságrendező jelzáloghitel igénylésénél igencsak taszító lehet, hiszen nehéz átlátni, hogyan jutunk a végére, hiába van szó gyakorlatilag egy sztenderd jelzáloghitel-felvételről. A Bank360 szerencsére összegyűjtötte a Privátbankár kérésére, hogy milyen konkrét lépéseket kell megtennünk, ha lakáshitelünket akarjuk kiváltani egy kedvezőbbre:

1. Mérjük fel a jelenlegi konstrukciónkat

Elsőre nonszensznek tűnik, azonban a Bank360 tapasztalatai szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mégis mekkora a tartozásuk, mennyi van még hátra a futamidőből, mekkora a kamat, a THM és még sorolhatnánk. Pedig ezek az információk mind fontosak ahhoz, hogy megtaláljuk a jelenlegihez képest legjobb ajánlatot.

Ha nem tudjuk, hányadán is állunk, nézzük meg a legutóbbi értesítőt, vagy ha ez sincs kéznél, akkor a bankban tudunk érdeklődni a részletekről, ám ennek díja lehet.

2. Nézzük meg, vannak-e jobb ajánlatok

Ha már tudjuk, milyen kölcsönünk van, vizsgáljuk meg, hogy van-e jobb ajánlat a piacon jelenleg, amire megéri váltani: akár a kedvezőbb törlesztő, a fix kamatozás, rövidebb futamidő vagy magasabb hitelösszeg miatt. Ehhez ma már nem kell a bankok weboldalait egyenként átnyálazni, mindössze elég egy ingyenes adósságrendező kalkulátorral számolni a szükséges adatok megadása után. Az egész folyamat nem tart tovább 5 percnél.

3. Vizsgáljuk meg: egyáltalán tudunk-e még hitelt felvenni?

Önmagában az az ötlet, hogy hitelt vegyünk fel, nagyon helyes, de érdemes átgondolni, hogy valóban be tudjuk-e vállalni az új hitelt az alábbi kérdések mentén:

●     van a törlesztéshez (JTM-szerinti) elegendő jövedelmünk, amelyet tudunk igazolni is?

●     a fedezetként felajánlott ingatlan megfelelő lesz?

●     szükséges lesz kezes vagy adóstárs bevonása?

●     ki tudjuk fizetni a hiteligényléssel járó akár több százezer forintos eljárási költséget?

Az új hitel felvételénél a jövedelem vizsgálatakor figyelembe veszik, hogy ezzel egy régi hitelt váltunk ki – magyarán nem egyszerre kell beleférnie a régi és az új hitel törlesztőrészletének is a jövedelmünk jogszabályban meghatározott részébe. Ugyanígy a felajánlott ingatlanfedezetnek is csak az egyik, az új hitelt kell „elbírnia”.

Sajnos azonban - bár sokszor éppen nekik lenne jó - a KHR negatív adóslistáján szereplő magánszemélyek nem tudnak kiváltani, így ők elesnek ettől a lehetőségtől.

4. Az igénylés megkezdése

Ha megtaláltuk az ideális kölcsönt és nem látjuk akadályát annak, hogy belevágjunk, itt az ideje felkeresni a bankot és megkezdeni az igénylési folyamatot. Ezt megtehetjük egyből a kalkuláció után a “Részletek” gombra kattintva, majd az adatainkat a bank oldalán megadva, de akár be is mehetünk az egyik fiókjába, személyesen intézkedve. Sajnos jelzáloghitelt még nem tudunk online igényelni, de meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha néhányi dokumentumot előkészítünk, például:

●     jövedelemigazolás

●     okmányok

●     bankszámlakivonat

●     esetleg közüzemi számlák

5. Értékbecslés, költségek

Mivel ingatlanfedezethez kötött hitelről van szó, az ügyintézés során szükség lesz például tulajdoni lapra és egy speciális, ilyen esetben kért dokumentumra: törlesztési igazolásra, amelyet a meglévő hitelünket folyósító banktól kérhetünk ki. Ezen a dokumentumon minden fontos információ szerepel a tartozásunkról.

A banki hitelbírálat során értékbecslésre is sor kerül, azaz több napos folyamatnak nézünk elébe. A bank által megbízott becslő szintén felméri az ingatlan értékét, amely alapján a pénzintézet meghatározza, hogy mekkora hitelt tud adni. Ez abból a szempontból is fontos lehet, hogy akár nagyobb összeget is igényelhetünk, mint amekkora hitelt ki akarunk váltani, a fennmaradó részt pedig szabadon felhasználhatjuk majd (de persze ezt is vissza kell fizetni).

A bank a hitelbírálat során kérheti egyéb, az ingatlanhoz vagy a jövedelmünkhöz köthető dokumentumok beszerzését, illetve kérheti adóstárs bevonását is.

Érdemes itt megjegyezni, hogy a különböző dokumentumok, értékbecslés és később a közjegyzői okiratba foglalás több tíz- akár százezer forintos tétel is lehet. Szerencsére sok banknál elengedik az induló díjakat, így érdemes körülnézni, hol spórolhatunk ezen. Ebben is segít a hitelkalkulátor, amely külön feltünteti, ha kedvezményesen igényelhetünk kölcsönt.

6. Folyósítás, hitelrendezés

Ha minden jól ment, stimmelnek a dokumentumok és a bank hitelajánlatát is elfogadtuk és leszerződtünk, és ezt közjegyzői okiratba is foglaltuk, a pénzintézetek már egymás között fogják rendezni a hitelkiváltást néhány napon belül, azaz a folyósításban nekünk nem lesz szerepünk.

Az új pénzintézet kifizeti a tartozást a friss hitelből az előtörlesztés díjával együtt és új zálogjogot jegyeznek be a tulajdoni lapban a korábbi törlése után. Ha az igényelt hitelösszeg magasabb volt, mint a tartozásunk, a maradék összeget a bank az általunk megadott folyószámlára utalja, amelynek további díja lehet.

7. Eltérő eset: a szabad felhasználású hitel

Nem csak adósságrendező hitellel, de szabad felhasználású kölcsönből is kifizethetjük a meglévő adósságunkat, azonban ezek a hitelek jellemzően drágábbak, mint a kizárólag adósságrendezésre szánt kölcsönök. Ekkor a bankok nem egymás között intézik el az adósságrendezést, hanem nekünk kell kérvényeznünk ezt egy előtörlesztési kérelemmel és kifizetnünk a fennálló teljes tartozást, plusz az végtörlesztés díját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Durván drágulhat a hús
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 06:42
A takarmányárak annyira megnőttek, hogy muszáj a piaci árakat is növelni. A drágulás akár a 20-25 százalékot is elérheti, így 1 kg csirkemell filé közel 2000 forintba kerülhet majd. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra is számítani lehet.
Személyes pénzügyek Szabályosak a nyugdíjasok lakásáért cserébe kötött életjáradék-szerződések?
Csabai Károly | 2021. április 19. 05:48
Egy törvényi módosítás szerint 2015-től már csak biztosítók nyújthatnak életjáradékot. Mégis találtunk olyan cégeket, amelyek nem azok, mégis kötnek olyan szerződést 62 év feletti személyekkel – zömében nyugdíjasokkal –, hogy a lakásuk megvételéért cserében a halálukig havonta egy meghatározott összegű járadékot fizetnek. Megkeresésünk alapján a biztosítók felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) most tájékozódik és amennyiben úgy találja, hogy akad társaság, amely engedély nélkül végzi e tevékenységet, akkor piacfelügyeleti eljárást indít – közölték lapunkkal.
Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2021 - 1. forduló kvíz
Privátbankár.hu | 2021. április 1. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2021 diákverseny 1. fordulója!
Személyes pénzügyek Diákverseny felkészítő anyagok - tartalomjegyzék
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 19:10
A Legyél Te is pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny felkészítő anyagai. 
hírlevél
depositphotos