BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. június 11. 06:05

Nagyon sokan nagyon sokat írtak már arról, hogy mennyire jó döntés kiváltani a kedvezőtlen hiteleinket egy olcsóbb vagy biztonságosabb kölcsönnel. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy mi történik ilyenkor lépésről lépésre, amíg meg nem történik régi hitelünk rendezése az újból. Ennek jártunk most utána a Bank360-nal.

A hitelkiváltás több szempontból is okos döntés lehet, ha van valamilyen hitelünk. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben például szinte biztos, hogy az évekkel korábban felvett hitelünknél olcsóbb ajánlatokat találunk a banknál, hiszen a kölcsönök kamatozása is kedvezőbb lett. De akkor is megtaláljuk a számításunkat, ha a biztonságra törekszünk: míg az elmúlt években népszerűek voltak a változó kamatozású hitelek, addig mára inkább a biztonságosabb, fix kamatú kölcsönökre cserélik az óvatosabbak tartozásaikat.

Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, éppen ezért a múlt hónapban indított a jegybank kampányt a kereskedelmi bankokkal, hogy a rögzített hitelek felé tereljék a leginkább veszélyeztetett, hosszú hátralevő futamidővel törlesztő adósokat.

Nekik egy egyszerű szerződésmódosítással lesz lehetőségük fixálni meglévő, változó kamatozású kölcsönüket, azonban a többségnek, akiket a bankok egyelőre nem keresnek fel, marad a hitelkiváltás hagyományos útja: egy új, adósságrendező hitellel történő kiváltás.

A folyamat viszont sokakat megijeszthet, hiszen ismét át kell esni a hitelbírálaton. Ez egy adósságrendező jelzáloghitel igénylésénél igencsak taszító lehet, hiszen nehéz átlátni, hogyan jutunk a végére, hiába van szó gyakorlatilag egy sztenderd jelzáloghitel-felvételről. A Bank360 szerencsére összegyűjtötte a Privátbankár kérésére, hogy milyen konkrét lépéseket kell megtennünk, ha lakáshitelünket akarjuk kiváltani egy kedvezőbbre:

1. Mérjük fel a jelenlegi konstrukciónkat

Elsőre nonszensznek tűnik, azonban a Bank360 tapasztalatai szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mégis mekkora a tartozásuk, mennyi van még hátra a futamidőből, mekkora a kamat, a THM és még sorolhatnánk. Pedig ezek az információk mind fontosak ahhoz, hogy megtaláljuk a jelenlegihez képest legjobb ajánlatot.

Ha nem tudjuk, hányadán is állunk, nézzük meg a legutóbbi értesítőt, vagy ha ez sincs kéznél, akkor a bankban tudunk érdeklődni a részletekről, ám ennek díja lehet.

2. Nézzük meg, vannak-e jobb ajánlatok

Ha már tudjuk, milyen kölcsönünk van, vizsgáljuk meg, hogy van-e jobb ajánlat a piacon jelenleg, amire megéri váltani: akár a kedvezőbb törlesztő, a fix kamatozás, rövidebb futamidő vagy magasabb hitelösszeg miatt. Ehhez ma már nem kell a bankok weboldalait egyenként átnyálazni, mindössze elég egy ingyenes adósságrendező kalkulátorral számolni a szükséges adatok megadása után. Az egész folyamat nem tart tovább 5 percnél.

3. Vizsgáljuk meg: egyáltalán tudunk-e még hitelt felvenni?

Önmagában az az ötlet, hogy hitelt vegyünk fel, nagyon helyes, de érdemes átgondolni, hogy valóban be tudjuk-e vállalni az új hitelt az alábbi kérdések mentén:

●     van a törlesztéshez (JTM-szerinti) elegendő jövedelmünk, amelyet tudunk igazolni is?

●     a fedezetként felajánlott ingatlan megfelelő lesz?

●     szükséges lesz kezes vagy adóstárs bevonása?

●     ki tudjuk fizetni a hiteligényléssel járó akár több százezer forintos eljárási költséget?

Az új hitel felvételénél a jövedelem vizsgálatakor figyelembe veszik, hogy ezzel egy régi hitelt váltunk ki – magyarán nem egyszerre kell beleférnie a régi és az új hitel törlesztőrészletének is a jövedelmünk jogszabályban meghatározott részébe. Ugyanígy a felajánlott ingatlanfedezetnek is csak az egyik, az új hitelt kell „elbírnia”.

Sajnos azonban - bár sokszor éppen nekik lenne jó - a KHR negatív adóslistáján szereplő magánszemélyek nem tudnak kiváltani, így ők elesnek ettől a lehetőségtől.

4. Az igénylés megkezdése

Ha megtaláltuk az ideális kölcsönt és nem látjuk akadályát annak, hogy belevágjunk, itt az ideje felkeresni a bankot és megkezdeni az igénylési folyamatot. Ezt megtehetjük egyből a kalkuláció után a “Részletek” gombra kattintva, majd az adatainkat a bank oldalán megadva, de akár be is mehetünk az egyik fiókjába, személyesen intézkedve. Sajnos jelzáloghitelt még nem tudunk online igényelni, de meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha néhányi dokumentumot előkészítünk, például:

●     jövedelemigazolás

●     okmányok

●     bankszámlakivonat

●     esetleg közüzemi számlák

5. Értékbecslés, költségek

Mivel ingatlanfedezethez kötött hitelről van szó, az ügyintézés során szükség lesz például tulajdoni lapra és egy speciális, ilyen esetben kért dokumentumra: törlesztési igazolásra, amelyet a meglévő hitelünket folyósító banktól kérhetünk ki. Ezen a dokumentumon minden fontos információ szerepel a tartozásunkról.

A banki hitelbírálat során értékbecslésre is sor kerül, azaz több napos folyamatnak nézünk elébe. A bank által megbízott becslő szintén felméri az ingatlan értékét, amely alapján a pénzintézet meghatározza, hogy mekkora hitelt tud adni. Ez abból a szempontból is fontos lehet, hogy akár nagyobb összeget is igényelhetünk, mint amekkora hitelt ki akarunk váltani, a fennmaradó részt pedig szabadon felhasználhatjuk majd (de persze ezt is vissza kell fizetni).

A bank a hitelbírálat során kérheti egyéb, az ingatlanhoz vagy a jövedelmünkhöz köthető dokumentumok beszerzését, illetve kérheti adóstárs bevonását is.

Érdemes itt megjegyezni, hogy a különböző dokumentumok, értékbecslés és később a közjegyzői okiratba foglalás több tíz- akár százezer forintos tétel is lehet. Szerencsére sok banknál elengedik az induló díjakat, így érdemes körülnézni, hol spórolhatunk ezen. Ebben is segít a hitelkalkulátor, amely külön feltünteti, ha kedvezményesen igényelhetünk kölcsönt.

6. Folyósítás, hitelrendezés

Ha minden jól ment, stimmelnek a dokumentumok és a bank hitelajánlatát is elfogadtuk és leszerződtünk, és ezt közjegyzői okiratba is foglaltuk, a pénzintézetek már egymás között fogják rendezni a hitelkiváltást néhány napon belül, azaz a folyósításban nekünk nem lesz szerepünk.

Az új pénzintézet kifizeti a tartozást a friss hitelből az előtörlesztés díjával együtt és új zálogjogot jegyeznek be a tulajdoni lapban a korábbi törlése után. Ha az igényelt hitelösszeg magasabb volt, mint a tartozásunk, a maradék összeget a bank az általunk megadott folyószámlára utalja, amelynek további díja lehet.

7. Eltérő eset: a szabad felhasználású hitel

Nem csak adósságrendező hitellel, de szabad felhasználású kölcsönből is kifizethetjük a meglévő adósságunkat, azonban ezek a hitelek jellemzően drágábbak, mint a kizárólag adósságrendezésre szánt kölcsönök. Ekkor a bankok nem egymás között intézik el az adósságrendezést, hanem nekünk kell kérvényeznünk ezt egy előtörlesztési kérelemmel és kifizetnünk a fennálló teljes tartozást, plusz az végtörlesztés díját.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Rengeteget buktak a szupergazdagok is a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 17. 08:29
Alig néhány hét alatt több mint 50 milliárd fontot vesztettek a brit gazdagok leggazdagabbjai a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és piaci hatásai miatt, amelyek a brit uralkodó befektetési portfolióját sem kímélték.
Személyes pénzügyek Töltse fel most még kedvezőbb feltételekkel dolgozói SZÉP-kártyáját!
Natív tartalom | 2020. május 16. 09:45
Kétszer ad, ki gyorsan ad, tartja a mondás, és ez most különösen igaz azokra a munkaadókra, akik június 30-ig töltik fel dolgozóik SZÉP-kártyáját. A megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek mind a béren kívüli juttatások gyors odaítélése mellett szólnak.
Személyes pénzügyek Utalás adatrögzítés nélkül
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 11:35
Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője szerint most tényleg eljött az idejük a digitális megoldásoknak a céges számlaforgalomban.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk a babaváró hitelen, ha kérjük a moratóriumot?
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 20:22
A törlesztési moratórium egy piaci kamatozású hitelnél bizonyos mértékű kamat összegyűlésével és a futamidő kitolásával jár, ezért érdemes megfontolni, hogy éljünk-e a lehetőséggel. A babaváró hitelnél ezzel nem kell számolni, sőt, a kamattámogatott kölcsön egyik sajátossága miatt akár spórolhatunk is, ha felfüggesztjük a törlesztést. A Bank360.hu összefoglalta, hogy mennyit nyerhetnek a babaváró hitelesek a moratóriummal.
hírlevél