<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Soha nem látott mélységben találhatók Magyarországon a hitelkamatok. Az elemzői várakozások szerint azonban a jövőben elkerülhetetlenül emelkedni fog – a nemzetközi trendekkel összhangban – hazánkban is a kamatszint. Megmutatjuk, hogy egyetlen jó döntéssel a lakáshitelt felvevők hogyan takaríthatnak meg százezreket.

Közvetetten egy jótékony hatása mindenképpen volt a 2008-as válságnak, nevezetesen az, hogy a kamatok világszerte történelmi mélypontra csökkentek. Nem nagyon volt más választás, mert ezzel lehetett megteremteni azt a támogató környezetet, ami kihúzhatta a gazdaságokat a visszaesésből. Az alacsony kamatoknak igazán a hitelfelvevők örülhettek, mert olyan kamatkondíciókkal tudnak pénzhez jutni a bankoknál, amire szinte soha nem volt példa.

Mindez számok nyelvére lefordítva annyit jelent, hogy ha valaki átlag fizetés mellett ma egy 20 millió forint-os értékű lakás felét hitelből finanszírozna, azaz 10 millió forint lakáshitelt venne fel, akkor azt 3 százalék THM mellett is megkapja.

Csupán összehasonlításképpen:

  • az infláció várható értéke alig marad el a 3 százaléktól, tehát gyakorlatilag ingyen hitelről beszélhetünk
  • a válság előtt a svájci frank alapú hiteleket 6 százalék körüli THM-mel értékesítették a bankok, azaz ma a devizakockázat mentes, forint alapú hitel sokkal olcsóbb…

Jön a változás!

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az elemzők szerint hogyan változhat a jövőben Amerikában, Európában és Magyarországon a kamatszint. (Itt fontos megjegyeznünk, hogy az átlagember jellemzően a jegybanki alapkamatra koncentrál, ennél sokkal fontosabb a BUBOR – budapesti bankközi kamatláb – alakulása, mert ez határozza meg a lakossági hitelek kamatszintjét is. Ma a 3 hónapos BUBOR 0,15 százalék, azaz lényegesen kisebb, mint a 0,9 százalék-os MNB alapkamat…)

Hogyan nyerhetünk százezreket hitelfelvevőként?

Ha valakinek hosszú futamidejű, 10 vagy akár 20 éves lakáshitelre van szüksége és tudja, hogy a kamatszint emelkedni fog, akkor pénzügyileg a legjobb döntés minél hosszabb futamidőre rögzíteni a felvett hitel kamatozását. Ma már lehetősége van a lakáshitelt felvevőknek 5, 10, 15, vagy akár 20 évre fixált kamattal is hitelt felvenni. Ezen havi törlesztése értelemszerűen magasabb, mint a rövid távon is változó kamattal bíró hiteleké, de biztonságot kínálnak a hitelfelvevőknek.

Egy 5 évre rögzített kamatozással rendelkező hitel ma 4,5 százalék körüli THM-mel érhető el, míg egy 10 éves kamatrögzítéssel rendelkező 5,5 százalék körüli THM-mel. (És itt talán érdemes megjegyezni, hogy még ez is elmarad a válság előtti svájci frankos lakáshitelek 6 százalék-os átlagos THM-jétől, melyek deviza kockázattal és rövid távon változó kamattal rendelkeztek…)

Rövid távon változó kamatozású lakáshiteleknél: egy százalékpontos kamatemelkedés egy 20 éves hitel esetében a futamidő elején 9 százalék-kal emeli meg a havi törlesztő részletet. (Maradva a 20 évre felvett 10 millió Forint példájánál: az 55 ezer Forint-os havi törlesztő részlet 60 ezer Forint-ig emelkedik.)

Visszatérve az elemzői várakozásokhoz: 2 és fél év múlva a hazai irányadó kamatszint 1,35 százalékponttal lehet feljebb, mint ma. Távolabbi jövőre vonatkozóan még előrejelzésünk sincs. Azt azonban érdemes tudni, hogy az európai kamatszint ma valamivel több, mint 3 százalékponttal marad el az átlagostól...

Fentiekből egyenesen következik, hogy hitelfelvevőként az alacsony kamatokat kihasználni úgy lehet, hogy a kamatszint mélypontján hosszú távon rögzített kamatozású hitelt választunk és megvédjük magunkat a törlesztő részlet jövőbeli emelkedésétől.

Ha szeretnéd áttekinteni a bankok lakáshitel kínálatát, akkor használd a Privátbankár.hu Lakáshitel-kalkulátorát. Amennyiben gyors képet szeretnél kapni az elérhető kamatokról és törlesztőrészletekről, használd az alábbi egyszerűsített kalkulátort:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG