4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Soha nem látott mélységben találhatók Magyarországon a hitelkamatok. Az elemzői várakozások szerint azonban a jövőben elkerülhetetlenül emelkedni fog – a nemzetközi trendekkel összhangban – hazánkban is a kamatszint. Megmutatjuk, hogy egyetlen jó döntéssel a lakáshitelt felvevők hogyan takaríthatnak meg százezreket.

Közvetetten egy jótékony hatása mindenképpen volt a 2008-as válságnak, nevezetesen az, hogy a kamatok világszerte történelmi mélypontra csökkentek. Nem nagyon volt más választás, mert ezzel lehetett megteremteni azt a támogató környezetet, ami kihúzhatta a gazdaságokat a visszaesésből. Az alacsony kamatoknak igazán a hitelfelvevők örülhettek, mert olyan kamatkondíciókkal tudnak pénzhez jutni a bankoknál, amire szinte soha nem volt példa.

Mindez számok nyelvére lefordítva annyit jelent, hogy ha valaki átlag fizetés mellett ma egy 20 millió forint-os értékű lakás felét hitelből finanszírozna, azaz 10 millió forint lakáshitelt venne fel, akkor azt 3 százalék THM mellett is megkapja.

Csupán összehasonlításképpen:

  • az infláció várható értéke alig marad el a 3 százaléktól, tehát gyakorlatilag ingyen hitelről beszélhetünk
  • a válság előtt a svájci frank alapú hiteleket 6 százalék körüli THM-mel értékesítették a bankok, azaz ma a devizakockázat mentes, forint alapú hitel sokkal olcsóbb…

Jön a változás!

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az elemzők szerint hogyan változhat a jövőben Amerikában, Európában és Magyarországon a kamatszint. (Itt fontos megjegyeznünk, hogy az átlagember jellemzően a jegybanki alapkamatra koncentrál, ennél sokkal fontosabb a BUBOR – budapesti bankközi kamatláb – alakulása, mert ez határozza meg a lakossági hitelek kamatszintjét is. Ma a 3 hónapos BUBOR 0,15 százalék, azaz lényegesen kisebb, mint a 0,9 százalék-os MNB alapkamat…)

Hogyan nyerhetünk százezreket hitelfelvevőként?

Ha valakinek hosszú futamidejű, 10 vagy akár 20 éves lakáshitelre van szüksége és tudja, hogy a kamatszint emelkedni fog, akkor pénzügyileg a legjobb döntés minél hosszabb futamidőre rögzíteni a felvett hitel kamatozását. Ma már lehetősége van a lakáshitelt felvevőknek 5, 10, 15, vagy akár 20 évre fixált kamattal is hitelt felvenni. Ezen havi törlesztése értelemszerűen magasabb, mint a rövid távon is változó kamattal bíró hiteleké, de biztonságot kínálnak a hitelfelvevőknek.

Egy 5 évre rögzített kamatozással rendelkező hitel ma 4,5 százalék körüli THM-mel érhető el, míg egy 10 éves kamatrögzítéssel rendelkező 5,5 százalék körüli THM-mel. (És itt talán érdemes megjegyezni, hogy még ez is elmarad a válság előtti svájci frankos lakáshitelek 6 százalék-os átlagos THM-jétől, melyek deviza kockázattal és rövid távon változó kamattal rendelkeztek…)

Rövid távon változó kamatozású lakáshiteleknél: egy százalékpontos kamatemelkedés egy 20 éves hitel esetében a futamidő elején 9 százalék-kal emeli meg a havi törlesztő részletet. (Maradva a 20 évre felvett 10 millió Forint példájánál: az 55 ezer Forint-os havi törlesztő részlet 60 ezer Forint-ig emelkedik.)

Visszatérve az elemzői várakozásokhoz: 2 és fél év múlva a hazai irányadó kamatszint 1,35 százalékponttal lehet feljebb, mint ma. Távolabbi jövőre vonatkozóan még előrejelzésünk sincs. Azt azonban érdemes tudni, hogy az európai kamatszint ma valamivel több, mint 3 százalékponttal marad el az átlagostól...

Fentiekből egyenesen következik, hogy hitelfelvevőként az alacsony kamatokat kihasználni úgy lehet, hogy a kamatszint mélypontján hosszú távon rögzített kamatozású hitelt választunk és megvédjük magunkat a törlesztő részlet jövőbeli emelkedésétől.

Ha szeretnéd áttekinteni a bankok lakáshitel kínálatát, akkor használd a Privátbankár.hu Lakáshitel-kalkulátorát. Amennyiben gyors képet szeretnél kapni az elérhető kamatokról és törlesztőrészletekről, használd az alábbi egyszerűsített kalkulátort:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG