Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.

Egyáltalán nem egyszerű most eligazodnia annak, aki szeretné kihasználni az állami otthonteremtési lehetőségeket. 2021-re több mint fél tucat olyan új elem került a családok elé, amelyek komoly, akár több millió forintos anyagi segítséget jelenthetnek. Most kifejezetten azt vizsgáljuk meg a Bank360.hu szakértőinek segítségével, hogyan használhatják fel családok a csokot és a lakásfelújítási támogatást kombinálva egy szebb otthonért.

Csok: sokan elfelejtik, hogy bővítésre is használható

Az idei év egyik legnépszerűbb pénzügyi terméke lehet a 2015 óta elérhető családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok. Sokan viszont elfelejtik, hogy az évek alatt több változást megélt állami támogatást nem csak új lakás vásárlására fordíthatják azok, akik már nevelnek gyermeket vagy vállalnak.

A csok már használt lakások megvásárlására és bővítésére is fordítható, igaz, a támogatás összege alacsonyabb, mint ha új lakást vásárolnánk.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A Bank360.hu összegzése alapján

  • 1 gyermek vállalásával 600 000 forint csokot kaphatunk legalább 40nm alapterületű lakás esetén,
  • 2 gyermek vállalásával 1 430 000 forint csokot kaphatunk legalább 50nm alapterületű lakás esetén,
  • 3 gyermek vállalásával 2 200 000 forint csokot kaphatunk legalább 60nm alapterületű lakás esetén,
  • 4 gyermek vállalásával 2 750 000 forint csokot kaphatunk legalább 70nm alapterületű lakás esetén,

vásárlásra vagy bővítésre. Fontos, hogy a csok-szabályozás alapján nincs rá mód, hogy mindkét célra fordítsunk, tehát nem lehet két gyereknél azt megcsinálni, hogy 1 millió forintot a vételárra fordítunk, 430 ezret pedig a bővítésre. Ez jelentős eltérés például a falusi csokhoz képest, ahol viszont kötelezően kell a támogatás felét vételárra, a másik felét pedig felújításra, korszerűsítésre fordítani.

A csok részleteit és feltételeit itt gyűjtötte össze részletesen a Bank360.hu.

Lakásfelújítási támogatás: kombinálható a csokkal

Szintén nagyon sok ember fantáziáját megmozgatja a lakásfelújítási támogatás, ami független a csoktól, de szintén szükséges legalább egy gyermek nevelése az igényléshez. Az új támogatással az állam a felújítási munkálatok és az anyagköltség 50 százalékát átvállalja, de legfeljebb 3 millió forintot ad. A csok használt lakás bővítésére és a lakásfelújítási támogatás ráadásul kombinálható, így az a család, amelyik használt lakást szeretne bővíteni és felújítani akár 5 750 000 forintot is kaphat így a munkálatokra.

Fontos a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, hogy csak egy év ingatlanban történő tartózkodás után igényelhető, kivéve, ha a felújítandó ingatlanban tulajdonos anyuka várandós vagy még nincs egy éves a nevelt gyermek, illetve ha nincs egy éve, hogy aláírták az adásvételi szerződést az ingatlanra vonatkozóan.

Hitelek: csokhoz és lakásfelújításhoz is passzol

A fenti két állami támogatás mellé kedvezmény kamatozású hiteleket is igényelhetünk legfeljebb 3 százalékos kamattal, és némi megkötéssel:

Csok-hitel: a csok mellé igényelhető csok-hitel összege legfeljebb 15 millió forint lehet. Ezt viszont csak vásárlásra vehetjük fel, bővítésre nem. Tehát amennyiben most vennénk használt lakást külső finanszírozással, amit aztán felújítunk és bővítünk, érdemes lehet csok-hitelhez nyúlni a vásárláshoz, az állami támogatás teljes egészét pedig beleforgathatjuk a bővítésbe.

Lakásfelújítási hitel: mivel a lakásfelújítási támogatás utólagos finanszírozású, 6 millió forintos önerőre van szükség, ha teljesen ki akarjuk használni az állami támogatást. Aki nem rendelkezik ekkora mozgatható tőkével, igényelheti a lakásfelújítási kölcsönt legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig. Amint viszont a felújítási munkálatokat igazoltuk és az Államkincstár folyósította a támogatást, annak összegét kötelezően be kell törleszteni a hitelbe. Így a maximális összeget számolva egy kevesebb mint 60 000 forintos törlesztőrészlettel kezdhetjük visszafizetni a lakásfelújítási hitelt, minél hamarabb betörlesztve a támogatát pedig nagyjából a felére csökkenthetjük ezt.

Hogy pontosan mekkora törlesztőrészletet kell visszafizetni a felújítási hitel után, mik a feltételek és hogyan igényelhetjük a kölcsönt, arról itt olvashatunk bővebben.

Tetőtérbeépítés csokból - új lakrész alakítható ki

Szintén 2021. januártól érhető el az úgynevezett “többgenerációs csok”.

Így lehetőség nyílt arra, hogy az új lakásokra igényelhető csok összegét egy meglévő ingatlan tetőterének beépítésére, egy új lakrész kialakítására fordítsunk. Ez akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet, hiszen az újlakás-vásárlásra vonatkozó csoknál

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után pedig 10 millió forint a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

Életszerű példa lehet a tetőtérbeépítésre, ha a szülői házból kirepült fiatalok elérkeztek, vagy már meg is kezdték a családalapítást, vannak vagy lesznek gyermekek, de helyben szeretnék felügyelni, gondozni a mostanra időssé váló szülőket, ezért visszaköltöznek és ehhez kialakítanak egy új lakrészt.

Fontos kitétel, hogy az újonnan kialakított tetőtéri lakásra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint bármelyik csokkal épített újépítésű ingatlanra. Ezeket a feltételeket ebben a cikkben gyűjtötte össze a Bank360.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hét kattintással lehet már babaváró hitelt igényelni (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 11:05
Egyelőre csak a Gránit Banknál, miután már a szerződést is meg lehet kötni videóbankon keresztül.
Személyes pénzügyek A járvány alatt sem lankadt a nyugdíjas évekre való takarékoskodás
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 09:44
A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a váratlan kiadások fedezése a legtöbbek által említett megtakarítási cél. A megkérdezettek 57 százaléka kiemelten fontosnak tartja a rendkívüli helyzetekre való takarékoskodást – derült ki az OTP Bank 2020-ban mért megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatása alapján.
Személyes pénzügyek Csapdahelyzetet is teremtett az idei minimálbér-emelés
Valkai Nikoletta | 2021. február 26. 18:34
Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Lakás? Autó? Havi 126 ezer forint egy fiatal átlagos személyes jövedelme
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:54
A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 éves korosztály több mint negyede egyáltalán nem tesz félre, igaz, a megkérdezettek több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása és jövedelem nélkül a fiatalok 41 százaléka maximum egy hónapig tudna megélni.
Személyes pénzügyek Egy nagyon várt hír: már a nyugdíjasok számára is elérhető a CSOK
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 17:09
Január 1-jétől a nyugdíjasok számára is elérhető a gyermekek után igényelhető CSOK támogatás, és a kedvezményes lakáshitelt is ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint a fiatalabb igénylők. A feltételekről, szabályokról és a szükséges iratokról a Bank360.hu készített összeállítást.
Személyes pénzügyek Megkapják az utolsó figyelmeztetést azok, akik nem fizették rendesen a tb-t
MTI | 2021. február 20. 08:55
Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal.
Személyes pénzügyek Csak nem akar bővülni a hazai gazdagok szűk köre
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 16:39
Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát. Ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között - derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Plasztik helyett fémből készült bankkártyával is lehet már fizetni
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 15:15
Több hazai hitelintézet után a Takarékbank is elérhetővé tette kiemelt ügyfelei részére az exkluzív, Mastercard World Elite betéti kártyát, azzal a különbséggel, hogy az övé már nem plasztik, hanem fém.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. február 17. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
Friss
hírlevél