<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.

Egyáltalán nem egyszerű most eligazodnia annak, aki szeretné kihasználni az állami otthonteremtési lehetőségeket. 2021-re több mint fél tucat olyan új elem került a családok elé, amelyek komoly, akár több millió forintos anyagi segítséget jelenthetnek. Most kifejezetten azt vizsgáljuk meg a Bank360.hu szakértőinek segítségével, hogyan használhatják fel családok a csokot és a lakásfelújítási támogatást kombinálva egy szebb otthonért.

Csok: sokan elfelejtik, hogy bővítésre is használható

Az idei év egyik legnépszerűbb pénzügyi terméke lehet a 2015 óta elérhető családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok. Sokan viszont elfelejtik, hogy az évek alatt több változást megélt állami támogatást nem csak új lakás vásárlására fordíthatják azok, akik már nevelnek gyermeket vagy vállalnak.

A csok már használt lakások megvásárlására és bővítésére is fordítható, igaz, a támogatás összege alacsonyabb, mint ha új lakást vásárolnánk.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A Bank360.hu összegzése alapján

  • 1 gyermek vállalásával 600 000 forint csokot kaphatunk legalább 40nm alapterületű lakás esetén,
  • 2 gyermek vállalásával 1 430 000 forint csokot kaphatunk legalább 50nm alapterületű lakás esetén,
  • 3 gyermek vállalásával 2 200 000 forint csokot kaphatunk legalább 60nm alapterületű lakás esetén,
  • 4 gyermek vállalásával 2 750 000 forint csokot kaphatunk legalább 70nm alapterületű lakás esetén,

vásárlásra vagy bővítésre. Fontos, hogy a csok-szabályozás alapján nincs rá mód, hogy mindkét célra fordítsunk, tehát nem lehet két gyereknél azt megcsinálni, hogy 1 millió forintot a vételárra fordítunk, 430 ezret pedig a bővítésre. Ez jelentős eltérés például a falusi csokhoz képest, ahol viszont kötelezően kell a támogatás felét vételárra, a másik felét pedig felújításra, korszerűsítésre fordítani.

A csok részleteit és feltételeit itt gyűjtötte össze részletesen a Bank360.hu.

Lakásfelújítási támogatás: kombinálható a csokkal

Szintén nagyon sok ember fantáziáját megmozgatja a lakásfelújítási támogatás, ami független a csoktól, de szintén szükséges legalább egy gyermek nevelése az igényléshez. Az új támogatással az állam a felújítási munkálatok és az anyagköltség 50 százalékát átvállalja, de legfeljebb 3 millió forintot ad. A csok használt lakás bővítésére és a lakásfelújítási támogatás ráadásul kombinálható, így az a család, amelyik használt lakást szeretne bővíteni és felújítani akár 5 750 000 forintot is kaphat így a munkálatokra.

Fontos a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, hogy csak egy év ingatlanban történő tartózkodás után igényelhető, kivéve, ha a felújítandó ingatlanban tulajdonos anyuka várandós vagy még nincs egy éves a nevelt gyermek, illetve ha nincs egy éve, hogy aláírták az adásvételi szerződést az ingatlanra vonatkozóan.

Hitelek: csokhoz és lakásfelújításhoz is passzol

A fenti két állami támogatás mellé kedvezmény kamatozású hiteleket is igényelhetünk legfeljebb 3 százalékos kamattal, és némi megkötéssel:

Csok-hitel: a csok mellé igényelhető csok-hitel összege legfeljebb 15 millió forint lehet. Ezt viszont csak vásárlásra vehetjük fel, bővítésre nem. Tehát amennyiben most vennénk használt lakást külső finanszírozással, amit aztán felújítunk és bővítünk, érdemes lehet csok-hitelhez nyúlni a vásárláshoz, az állami támogatás teljes egészét pedig beleforgathatjuk a bővítésbe.

Lakásfelújítási hitel: mivel a lakásfelújítási támogatás utólagos finanszírozású, 6 millió forintos önerőre van szükség, ha teljesen ki akarjuk használni az állami támogatást. Aki nem rendelkezik ekkora mozgatható tőkével, igényelheti a lakásfelújítási kölcsönt legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig. Amint viszont a felújítási munkálatokat igazoltuk és az Államkincstár folyósította a támogatást, annak összegét kötelezően be kell törleszteni a hitelbe. Így a maximális összeget számolva egy kevesebb mint 60 000 forintos törlesztőrészlettel kezdhetjük visszafizetni a lakásfelújítási hitelt, minél hamarabb betörlesztve a támogatát pedig nagyjából a felére csökkenthetjük ezt.

Hogy pontosan mekkora törlesztőrészletet kell visszafizetni a felújítási hitel után, mik a feltételek és hogyan igényelhetjük a kölcsönt, arról itt olvashatunk bővebben.

Tetőtérbeépítés csokból - új lakrész alakítható ki

Szintén 2021. januártól érhető el az úgynevezett “többgenerációs csok”.

Így lehetőség nyílt arra, hogy az új lakásokra igényelhető csok összegét egy meglévő ingatlan tetőterének beépítésére, egy új lakrész kialakítására fordítsunk. Ez akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet, hiszen az újlakás-vásárlásra vonatkozó csoknál

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után pedig 10 millió forint a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

Életszerű példa lehet a tetőtérbeépítésre, ha a szülői házból kirepült fiatalok elérkeztek, vagy már meg is kezdték a családalapítást, vannak vagy lesznek gyermekek, de helyben szeretnék felügyelni, gondozni a mostanra időssé váló szülőket, ezért visszaköltöznek és ehhez kialakítanak egy új lakrészt.

Fontos kitétel, hogy az újonnan kialakított tetőtéri lakásra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint bármelyik csokkal épített újépítésű ingatlanra. Ezeket a feltételeket ebben a cikkben gyűjtötte össze a Bank360.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
hírlevél
depositphotos