<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.

Egyáltalán nem egyszerű most eligazodnia annak, aki szeretné kihasználni az állami otthonteremtési lehetőségeket. 2021-re több mint fél tucat olyan új elem került a családok elé, amelyek komoly, akár több millió forintos anyagi segítséget jelenthetnek. Most kifejezetten azt vizsgáljuk meg a Bank360.hu szakértőinek segítségével, hogyan használhatják fel családok a csokot és a lakásfelújítási támogatást kombinálva egy szebb otthonért.

Csok: sokan elfelejtik, hogy bővítésre is használható

Az idei év egyik legnépszerűbb pénzügyi terméke lehet a 2015 óta elérhető családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok. Sokan viszont elfelejtik, hogy az évek alatt több változást megélt állami támogatást nem csak új lakás vásárlására fordíthatják azok, akik már nevelnek gyermeket vagy vállalnak.

A csok már használt lakások megvásárlására és bővítésére is fordítható, igaz, a támogatás összege alacsonyabb, mint ha új lakást vásárolnánk.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A Bank360.hu összegzése alapján

  • 1 gyermek vállalásával 600 000 forint csokot kaphatunk legalább 40nm alapterületű lakás esetén,
  • 2 gyermek vállalásával 1 430 000 forint csokot kaphatunk legalább 50nm alapterületű lakás esetén,
  • 3 gyermek vállalásával 2 200 000 forint csokot kaphatunk legalább 60nm alapterületű lakás esetén,
  • 4 gyermek vállalásával 2 750 000 forint csokot kaphatunk legalább 70nm alapterületű lakás esetén,

vásárlásra vagy bővítésre. Fontos, hogy a csok-szabályozás alapján nincs rá mód, hogy mindkét célra fordítsunk, tehát nem lehet két gyereknél azt megcsinálni, hogy 1 millió forintot a vételárra fordítunk, 430 ezret pedig a bővítésre. Ez jelentős eltérés például a falusi csokhoz képest, ahol viszont kötelezően kell a támogatás felét vételárra, a másik felét pedig felújításra, korszerűsítésre fordítani.

A csok részleteit és feltételeit itt gyűjtötte össze részletesen a Bank360.hu.

Lakásfelújítási támogatás: kombinálható a csokkal

Szintén nagyon sok ember fantáziáját megmozgatja a lakásfelújítási támogatás, ami független a csoktól, de szintén szükséges legalább egy gyermek nevelése az igényléshez. Az új támogatással az állam a felújítási munkálatok és az anyagköltség 50 százalékát átvállalja, de legfeljebb 3 millió forintot ad. A csok használt lakás bővítésére és a lakásfelújítási támogatás ráadásul kombinálható, így az a család, amelyik használt lakást szeretne bővíteni és felújítani akár 5 750 000 forintot is kaphat így a munkálatokra.

Fontos a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, hogy csak egy év ingatlanban történő tartózkodás után igényelhető, kivéve, ha a felújítandó ingatlanban tulajdonos anyuka várandós vagy még nincs egy éves a nevelt gyermek, illetve ha nincs egy éve, hogy aláírták az adásvételi szerződést az ingatlanra vonatkozóan.

Hitelek: csokhoz és lakásfelújításhoz is passzol

A fenti két állami támogatás mellé kedvezmény kamatozású hiteleket is igényelhetünk legfeljebb 3 százalékos kamattal, és némi megkötéssel:

Csok-hitel: a csok mellé igényelhető csok-hitel összege legfeljebb 15 millió forint lehet. Ezt viszont csak vásárlásra vehetjük fel, bővítésre nem. Tehát amennyiben most vennénk használt lakást külső finanszírozással, amit aztán felújítunk és bővítünk, érdemes lehet csok-hitelhez nyúlni a vásárláshoz, az állami támogatás teljes egészét pedig beleforgathatjuk a bővítésbe.

Lakásfelújítási hitel: mivel a lakásfelújítási támogatás utólagos finanszírozású, 6 millió forintos önerőre van szükség, ha teljesen ki akarjuk használni az állami támogatást. Aki nem rendelkezik ekkora mozgatható tőkével, igényelheti a lakásfelújítási kölcsönt legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig. Amint viszont a felújítási munkálatokat igazoltuk és az Államkincstár folyósította a támogatást, annak összegét kötelezően be kell törleszteni a hitelbe. Így a maximális összeget számolva egy kevesebb mint 60 000 forintos törlesztőrészlettel kezdhetjük visszafizetni a lakásfelújítási hitelt, minél hamarabb betörlesztve a támogatát pedig nagyjából a felére csökkenthetjük ezt.

Hogy pontosan mekkora törlesztőrészletet kell visszafizetni a felújítási hitel után, mik a feltételek és hogyan igényelhetjük a kölcsönt, arról itt olvashatunk bővebben.

Tetőtérbeépítés csokból - új lakrész alakítható ki

Szintén 2021. januártól érhető el az úgynevezett “többgenerációs csok”.

Így lehetőség nyílt arra, hogy az új lakásokra igényelhető csok összegét egy meglévő ingatlan tetőterének beépítésére, egy új lakrész kialakítására fordítsunk. Ez akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet, hiszen az újlakás-vásárlásra vonatkozó csoknál

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után pedig 10 millió forint a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

Életszerű példa lehet a tetőtérbeépítésre, ha a szülői házból kirepült fiatalok elérkeztek, vagy már meg is kezdték a családalapítást, vannak vagy lesznek gyermekek, de helyben szeretnék felügyelni, gondozni a mostanra időssé váló szülőket, ezért visszaköltöznek és ehhez kialakítanak egy új lakrészt.

Fontos kitétel, hogy az újonnan kialakított tetőtéri lakásra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint bármelyik csokkal épített újépítésű ingatlanra. Ezeket a feltételeket ebben a cikkben gyűjtötte össze a Bank360.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
Személyes pénzügyek Készüljünk fel: egyre többen válnak fizetésképtelenné
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 10:44
A közeljövőben a nem teljesítők száma elkerülhetetlenül növekedni fog, mind az élő hiteleknél és szolgáltatásoknál, mind pedig a lejárt követelések között – véli Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG