5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.

Egyáltalán nem egyszerű most eligazodnia annak, aki szeretné kihasználni az állami otthonteremtési lehetőségeket. 2021-re több mint fél tucat olyan új elem került a családok elé, amelyek komoly, akár több millió forintos anyagi segítséget jelenthetnek. Most kifejezetten azt vizsgáljuk meg a Bank360.hu szakértőinek segítségével, hogyan használhatják fel családok a csokot és a lakásfelújítási támogatást kombinálva egy szebb otthonért.

Csok: sokan elfelejtik, hogy bővítésre is használható

Az idei év egyik legnépszerűbb pénzügyi terméke lehet a 2015 óta elérhető családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok. Sokan viszont elfelejtik, hogy az évek alatt több változást megélt állami támogatást nem csak új lakás vásárlására fordíthatják azok, akik már nevelnek gyermeket vagy vállalnak.

A csok már használt lakások megvásárlására és bővítésére is fordítható, igaz, a támogatás összege alacsonyabb, mint ha új lakást vásárolnánk.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

A Bank360.hu összegzése alapján

  • 1 gyermek vállalásával 600 000 forint csokot kaphatunk legalább 40nm alapterületű lakás esetén,
  • 2 gyermek vállalásával 1 430 000 forint csokot kaphatunk legalább 50nm alapterületű lakás esetén,
  • 3 gyermek vállalásával 2 200 000 forint csokot kaphatunk legalább 60nm alapterületű lakás esetén,
  • 4 gyermek vállalásával 2 750 000 forint csokot kaphatunk legalább 70nm alapterületű lakás esetén,

vásárlásra vagy bővítésre. Fontos, hogy a csok-szabályozás alapján nincs rá mód, hogy mindkét célra fordítsunk, tehát nem lehet két gyereknél azt megcsinálni, hogy 1 millió forintot a vételárra fordítunk, 430 ezret pedig a bővítésre. Ez jelentős eltérés például a falusi csokhoz képest, ahol viszont kötelezően kell a támogatás felét vételárra, a másik felét pedig felújításra, korszerűsítésre fordítani.

A csok részleteit és feltételeit itt gyűjtötte össze részletesen a Bank360.hu.

Lakásfelújítási támogatás: kombinálható a csokkal

Szintén nagyon sok ember fantáziáját megmozgatja a lakásfelújítási támogatás, ami független a csoktól, de szintén szükséges legalább egy gyermek nevelése az igényléshez. Az új támogatással az állam a felújítási munkálatok és az anyagköltség 50 százalékát átvállalja, de legfeljebb 3 millió forintot ad. A csok használt lakás bővítésére és a lakásfelújítási támogatás ráadásul kombinálható, így az a család, amelyik használt lakást szeretne bővíteni és felújítani akár 5 750 000 forintot is kaphat így a munkálatokra.

Fontos a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban, hogy csak egy év ingatlanban történő tartózkodás után igényelhető, kivéve, ha a felújítandó ingatlanban tulajdonos anyuka várandós vagy még nincs egy éves a nevelt gyermek, illetve ha nincs egy éve, hogy aláírták az adásvételi szerződést az ingatlanra vonatkozóan.

Hitelek: csokhoz és lakásfelújításhoz is passzol

A fenti két állami támogatás mellé kedvezmény kamatozású hiteleket is igényelhetünk legfeljebb 3 százalékos kamattal, és némi megkötéssel:

Csok-hitel: a csok mellé igényelhető csok-hitel összege legfeljebb 15 millió forint lehet. Ezt viszont csak vásárlásra vehetjük fel, bővítésre nem. Tehát amennyiben most vennénk használt lakást külső finanszírozással, amit aztán felújítunk és bővítünk, érdemes lehet csok-hitelhez nyúlni a vásárláshoz, az állami támogatás teljes egészét pedig beleforgathatjuk a bővítésbe.

Lakásfelújítási hitel: mivel a lakásfelújítási támogatás utólagos finanszírozású, 6 millió forintos önerőre van szükség, ha teljesen ki akarjuk használni az állami támogatást. Aki nem rendelkezik ekkora mozgatható tőkével, igényelheti a lakásfelújítási kölcsönt legfeljebb 6 millió forintos hitelösszegig. Amint viszont a felújítási munkálatokat igazoltuk és az Államkincstár folyósította a támogatást, annak összegét kötelezően be kell törleszteni a hitelbe. Így a maximális összeget számolva egy kevesebb mint 60 000 forintos törlesztőrészlettel kezdhetjük visszafizetni a lakásfelújítási hitelt, minél hamarabb betörlesztve a támogatát pedig nagyjából a felére csökkenthetjük ezt.

Hogy pontosan mekkora törlesztőrészletet kell visszafizetni a felújítási hitel után, mik a feltételek és hogyan igényelhetjük a kölcsönt, arról itt olvashatunk bővebben.

Tetőtérbeépítés csokból - új lakrész alakítható ki

Szintén 2021. januártól érhető el az úgynevezett “többgenerációs csok”.

Így lehetőség nyílt arra, hogy az új lakásokra igényelhető csok összegét egy meglévő ingatlan tetőterének beépítésére, egy új lakrész kialakítására fordítsunk. Ez akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is jelenthet, hiszen az újlakás-vásárlásra vonatkozó csoknál

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után pedig 10 millió forint a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

Életszerű példa lehet a tetőtérbeépítésre, ha a szülői házból kirepült fiatalok elérkeztek, vagy már meg is kezdték a családalapítást, vannak vagy lesznek gyermekek, de helyben szeretnék felügyelni, gondozni a mostanra időssé váló szülőket, ezért visszaköltöznek és ehhez kialakítanak egy új lakrészt.

Fontos kitétel, hogy az újonnan kialakított tetőtéri lakásra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint bármelyik csokkal épített újépítésű ingatlanra. Ezeket a feltételeket ebben a cikkben gyűjtötte össze a Bank360.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Személyes pénzügyek Ennyi most a törlesztője egy 25 és 50 millió forintos lakáshitelnek
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 19:15
Az egész Magyarországon emelkedő ingatlanárak mellett ma már nem ritkák az akár 50 millió forintot is elérő lakáshitelek. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy egy ilyen nagy összegű hitelt milyen feltételekkel lehet felvenni.
Személyes pénzügyek A járvány meghozta a kockázatvállalási kedvet is a tőkepiacon
Márkázott tartalom | 2021. június 2. 16:56
Azt gondolhatnánk, hogy válságidőszakban mindenki óvatosabbá válik, a pandmémia a befektetési piacon azonban alaposan rácáfolt erre. A Takarékbank tapasztalatai szerint kockázatvállalóbbak lettek a magyarok. Ehhez kellett a járvány előtti év bősége, a klasszikusan biztosnak mondott eszközök csökkenő reálhozama, a nemzetközi hatások és a pénzpiaci edukáció is. Megutatjuk, mit hozott a koronavírus-járvány itthon a befektetési piacon.   
Személyes pénzügyek Ne lepődjön meg, ha nem éri el a Mobilkincstár-alkalmazást
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 10:51
Akinek van a Magyar Államkincstárnál vezetett számlája, és mobil applikáción keresztül szeretett volna belépni, az csalódva vehette tudomásul az elmúlt napokban, hogy az alkalmazás nem működik. Mint kiderült, technikai dolgok állnak a háttérben.
Személyes pénzügyek Fokozatosan visszatérnek a magyarok Ausztriába dolgozni, de még több románt vettek fel
Eidenpenz József | 2021. május 29. 06:10
Áprilisban már negyedik hónapja emelkedett az Ausztriában alkalmazott magyar állampolgárok száma, de a növekedés még viszonylag szerény volt. Két hónap alatt 93 ezer embert vettek fel szomszédainknál, aminek közel fele külföldi állampolgár. De határozottan több román állampolgárt alkalmaztak mostanában, mint magyart.
Személyes pénzügyek 8,7 százalékkal nőtt az átlagbér a tavalyihoz képest márciusban
MTI | 2021. május 28. 09:12
289 400 forint volt a nettó.
Friss
hírlevél
depositphotos