<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem tűnik el, csak átalakul - nagyjából így jellemezhetjük az októberi “hirtelen halál” után feltámadó lakástakarék-piacot, amely jelentős kihívásokkal küszködik a megtakarítások új sztárja, a MÁP+ mellett. A Bank360 segítségével megnéztük, mit kínálnak most a szolgáltatók lakástakarék-fronton és mire elég ez más pénzügyi termékekkel szemben.
(Fotó: depositphotos.com)

Sok víz lefolyt a Dunán, amióta tavaly októberben váratlanul megvonták a 30 százalékos állami támogatást a lakástakarékoktól, ami viszont a mézesmadzagot jelentette nem csak a kispénzű megtakarítóknak, de a lakáscélú hozamvadászoknak is. Egy jól kifogott számlanyitási akcióval akár 12 százalékot is hozhatott a pénzünk, havonta pedig pár ezertől legfeljebb 20 000 forintig terjedő összeget tehettünk félre, hogy legyen egy kis segítségünk a lakásvásárláshoz.

Az állami támogatás eltűnésével viszont sejteni lehetett, hogy szép lassan a lakástakarékok is eltűnnek. Nem ez történt: mára három szereplő, a Fundamenta, az OTP és az Erste is kijött az új termékekkel, sőt, a napokban a jegybanki jóváhagyást is megkapta az Erste, hogy átvegye az Aegon Lakástakarék ügyfeleit, azaz bőven volt mozgás idén is a pénztárak körül.

De vajon újra szárnyal-e a lakásfőnix az állami segédlet nélkül is? Ennek jártunk utána a Bank360-nal.

Mindenkinél van valami újdonság

Az elmúlt hónapokban mindhárom pénztár új lakástakarék-termékeket fejlesztett. Ami maradt ugyanaz:

  • lakáscélra tehetünk félre
  • hitelt is vehetünk fel a megtakarítás mellé
  • támogatás helyett kamatbónuszt kapunk
  • továbbra is OBA-garancia védi a pénzünket

Több dolog változott ugyanakkor:

  • akár több szerződés is lehet a nevünkön
  • többet is félretehetünk, mint 20 000 forint havonta
  • változtak a megtakarítási időszakok
  • az elérhető maximális szerződéses összeg nőtt
  • alacsonyabb lett a hozam

Érzékelve, hogy a régi konstrukciók már elégtelenek egy magyarhoz hasonló ingatlanpiachoz, minden szolgáltató lehetővé tette, hogy több pénzt tegyünk félre és/vagy hosszabb ideig takarékoskodjunk: a Fundamentánál például már 16 év a leghosszabb megtakarítási időszak és akár 100 000 forintot is félretehetünk havonta (így a végén akár 50 000 000 forintunk is lehet), az Ersténél 40 000 forint a felső határ, az OTP-nél pedig 50 000 forint lehet a havi megtakarítás legfeljebb.

Mindhárom lakástakarék nyújt a befizetéseink mellé úgynevezett kamatbónuszt, amely a 30 százalékos állami támogatást hivatott pótolni, igaz, a Bank360 összehasonlítása szerint ez csak kevéssé sikerült. A már fentebb említett 10-12 százalékos hozamokhoz képest a mostani lakástakarékok EBKM-e nem éri el az évi 2,5 százalékot.

Ez jelentős probléma a kizárólag lakáscélra felhasználható LTP-knek akkor, amikor a szuperállampapír, azaz a MÁP+ 5 éves futamidő alatt kínál 4,95 százalékos hozamot, szabadon felhasználható, adómentes és futamidő alatt díjmentesen visszaváltható az addig elért hozamokkal együtt. De nem csak a MÁP+, hanem például az inflációt követő 3 és 5 éves Prémium Magyar Állampapír is jobb ajánlat 4,20 illetve 4,50 százalékos aktuális éves kamattal (igaz, érdemes azt is megjegyezni, hogy a friss papírok idő előtti visszaváltási díja a korábbi 1 százalékról 2 százalékra emelkedett, ezzel is a MÁP+ felé terelve a lakosságot). Ez pedig bizony azt jelenti, hogy csak megtakarítási szemszögből kevésbé kedvező a lakástakarék, ha ingatlancélunk van.

A hitel sem olyan csábító már?

A megtakarítás mellé felvehető hitel erős pontja az új termékeknek - véli a Bank360.

Egy lakástakarék-szerződéssel ugyanis hosszú évekre biztosíthatjuk magunknak az LTP-hitelek jelenleg igen kedvező kamatát, amely jó eséllyel már nem lesz elérhető 15-20 év múlva, egy esetleges kamatemelkedés után.

A  Fundamentánál például 9 év és 3 hónap megtakarítás után 7 és fél éves futamidővel vehetünk fel 6,3 millió forint lakáskölcsönt, amelynek a futamidő végéig 3,16 százalék a teljes hiteldíjmutatója. Természetesen a hosszú távú, 16 éves megtakarítás végén is vehetünk fel kölcsönt, amivel a szerződéses összeg (azaz a megtakarítás és a hitel összesen) akár 50 millió forint is lehet, ebben az esetben 5,66 százalékos THM-et biztosíthatunk évtizedekre. Az OTP Lakástakarék és az Erste Lakástakarék szintén kínál hiteleket, azonban az itt elérhető ajánlatoknál a Bank360 kalkulátorát használva találhatunk kedvezőbb piaci ajánlatot.

Ráadásul annak, aki hitelt keres, ott a CSOK és a babaváró 10 milliója. A CSOK-kal akár 15 millió forintot is felvehetünk garantáltan legfeljebb 3 százalékos kamat mellett, míg a babaváró hitel 10 milliója akár kamatmentes is lehet. Persze mindkét konstrukciónak igen komoly feltételei vannak, így a többgyermekesek, illetve a családot tervezők járhatnak a legjobban ezekkel az ajánlatokkal.

Nehéz fogást találni

Egyelőre tehát megtakarítás és hitel vonalon is vannak ma jobb ajánlatok, mint a lakástakarékok. Azok számára érdemes lehet megfontolni egy szerződés fenntartását, akik később, akár egy évtized múlva szeretnének kedvező kamatok mellett hitelt felvenni, hiszen számukra elérhető lesz egy ilyen lakáskölcsön a mostani ajánlatok szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos