TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Amilyen gyorsan visszazuhant márciusban és áprilisban a magyarok foglalkoztatása Ausztriában, majdnem olyan gyorsan magához térni látszik a májusi és a júniusi adatok alapján. A múlt hónapban már majdnem annyi magyar állampolgárt foglalkoztattak, mint novemberben, a szezonális mélyponton. Németországban viszont még áprilisban is több külföldi dolgozott, mint egy évvel korábban.

Ausztriában júniusban 92 429  magyar állampolgár dolgozott, 8500-al több, mint májusban, de 7100-al kevesebb, mint egy évvel korábban. A márciusi nagy zuhanás és az áprilisi stagnálás után az utóbbi két hónapban gyorsan újra nőtt az alkalmazott magyarok száma. Bár ez a szám jócskán elmarad az egy évvel korábbitól, már megközelíti a tavaly őszi szintet, és csak pár százzal marad el a novemberi, szezonális mélyponttól. (Lásd az első ábrát.)

Ez a 8500 fős növekedés egyébként messze több, mint bármely más ország polgárai esetében. A németek közül 3800 fővel többet alkalmaztak, valamint 3700 fővel több román állampolgár és 2900 fővel több lengyel talált munkára. Sokan érkeztek Szlovákiából, itt 3600 fő közelében van a növekedés. További jelentősebb küldő országok Bosznia-Hercegovina, Törökország, Horvátország voltak egyenként másfél-két ezer fő körüli bővüléssel.

Grafikon: Az Ausztriában foglalkoztatott magyar állampolgárok száma Grafikon: Az Ausztriában foglalkoztatott magyar állampolgárok száma

111 ezer munkahely hiányzik

Ami az egész osztrák munkaerő-piacot illeti, 74 900 fővel többen dolgoztak júniusban, mint az előző hónapban, de év/év alapon még mindig 111 ezer munkahely veszett el. Az új állások több mint felét külföldiekkel töltötték fel, de mintegy 35 ezer osztrák állampolgár is munkához jutott. Több mint háromezer Ázsiából és Afrikából jött személy is elhelyezkedett, ők vélhetően nagyrészt menekültek.

Grafikon: Külföldi munkavállalók Ausztriában, I. Grafikon: Külföldi munkavállalók Ausztriában, I.

A legfrissebb, múlt heti adatok szerint Ausztriában 433 779 munkanélküli volt, ami szerény csökkenés az előző héthez képest. Ugyanakkor nőtt a rövidített munkaidőben (“Kurzarbeit”) dolgozók száma – írta a Heute.at. Ha azokat is beleszámoljuk, akik rövidített munkaidővel járó állásba kényszerültek, akkor 890 ezer főt érint a koronavírus válság nyomán kibontakozott munkaerő-piaci krízis az országban.

Nem csak a turizmus beteg Ausztriában

Már 456 ezer ember dolgozik ilyen munkakörökben. Az osztrák kormány eddig 3,7 milliárd eurót fizetett ki a vállalatoknak ennek a formának a támogatására, hogy azok legalább részmunkaidőben tudják foglalkoztatni az embereket. Már 60 ezer vállalkozás vette igénybe ezt a támogatási formát. A kereskedelemben, a vendéglátásban, a szálláskiadásban és egyes áruk termelésénél egyaránt dívik ez a foglalkoztatási forma.

Grafikon: Külföldi munkavállalók Ausztriában, II. Grafikon: Külföldi munkavállalók Ausztriában, II.

Ausztriában egyébként június végétől a koronavírus-fertőzöttek számának ütemesebb emelkedése figyelhető meg. Miután hétfőn 84 új megbetegedést regisztráltak, Sebastian Kurz kancellár kedden a maszkviselés szabályainak szigorítását jelentette be üzletekben, hivatalokban.

Grafikon: a Covid-19 fertőzöttek száma  Ausztriában (Tradingview.com) Grafikon: a Covid-19 fertőzöttek száma  Ausztriában (Tradingview.com)

A külföldi állampolgárok aránya az osztrák munkaerő-piacon márciusban nagyot esett, 21,6 százalékról19,6 százalékra. Júniusban azonban már ismét a dolgozók 21 százaléka volt külföldi. Ez a mutató egyébként 2012-ben még csak 15 százalék körül volt.

Nem dolgozott kevesebb külföldi a németeknél

A Németországban alkalmazott magyar állampolgárok száma a februári 110 995 után márciusban 110 671-re, majd áprilisban 109 396-ra, tehát csak kis mértékben süllyedt. Az eddigi csúcs egyébként szeptemberben volt 114 177 fővel. Amint a grafikonon megfigyelhető, telente itt is rendszeresen visszaesik a létszám. Vélhetően olyan szezonális iparágak miatt, mint a turizmus, az építőipar és a mezőgazdaság.

Grafikon: A Németországban dolgozó magyar állampolgárok száma (Arbeitsagentur.de) Grafikon: A Németországban dolgozó magyar állampolgárok száma (Arbeitsagentur.de)

Németországban a legfrissebb, áprilisi adatok szerint az előző év áprilisához képest 62 ezerrel, két százalékkal nőtt a külföldi foglalkoztatottak száma az úgynevezett migrációs országokból. Még a koronavírus-járvány okozta visszaesés ellenére is többen dolgoztak tehát, mint egy évvel korábban. (A “migrációs országok” köre tartalmazza az európai unióhoz később csatlakozott országokat, köztük Magyarországot, a dél-európai úgynevezett GIPS-országokat /Görögország, Itália, Portugália, Spanyolország/, a kelet-európai, főleg orosz és ukrán munkavállalókat és a menekülteket egyaránt.)

Sok százezer új munkanélküli Németországban

Ám a koronavírus-járvány következtében a külföldi munkaerő létszámának növekedése erősen lefékeződött. A munkanélküliség pedig megugrott, frissebb, már júniusi adatok szerint 169 ezerrel, 39 százalékkal nőtt év/év alapon az említett bevándorlói körben. Az összes foglalkoztatott között, tehát a német állampolgárokat is beleszámolva eközben 637 ezerrel, 29 százalékkal több volt a munkanélküli júniusban, mint 2019 hasonló időszakában. A legnagyobb arányban egyébként a menekültek száma nőtt, 7,9 százalékkal, de ez is csak 30 ezer főt jelent, ez csak egy kisebb szelete a munkaerő-piacnak.

Grafikon: A Németországban dolgozó külföldiek száma a “migrációs országokból” (Dél-Európa, menekültek, az EU-hoz később csatlakozott, volt szocialista országok, EU-n kívüli Kelet-Európa együtt) Grafikon: A Németországban dolgozó külföldiek száma a “migrációs országokból” (Dél-Európa, menekültek, az EU-hoz később csatlakozott, volt szocialista országok, EU-n kívüli Kelet-Európa együtt)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Erre számítson, ha most bankba megy Magyarországon!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 17:35
Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, műanyag plexi és az online ügyintézés fejlesztése - így készült fel a bankok többsége a koronavírus-járvány második hullámára. A Bank360.hu pénzügyi szakportál a járványra való felkészüléséről, ezzel összhangban pedig az online hitelügyintézés lehetőségéről kérdezte a bankokat.
Személyes pénzügyek Elveszítem a munkámat, most mi lesz? Van segítség, de még időben kell lépni!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 26. 12:03
Kevés nagyobb érvágás van egy család életében, mint a munkanélküliség. Az elapadó bevételek az élet minden területére kihatnak. A koronavírus második hulláma minden bizonnyal nagy csapás lesz és sokan kerülhetnek ismét ebbe helyzetbe. Éppen ezért pénzügyi szakértővel gyűjtöttük össze, hogy milyen jövedelemvédő és jövedelempótló pénzügyi intézkedéseket tehetünk.
Személyes pénzügyek Kölcsönből autó megtakarítás nélkül? Most különösen észnél kell lenni
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 23. 13:31
A szokottnál is óvatosabban kell kezelnünk a pénzügyeinket, kiadásainkat a koronavírus-járvány miatt, és nem kivétel ez alól az autóvásárlás sem. Ha hitelből oldanánk meg, érdemes lehet vállalni az extra költségeket a biztonságért.
Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Friss
hírlevél