Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Amilyen gyorsan visszazuhant márciusban és áprilisban a magyarok foglalkoztatása Ausztriában, majdnem olyan gyorsan magához térni látszik a májusi és a júniusi adatok alapján. A múlt hónapban már majdnem annyi magyar állampolgárt foglalkoztattak, mint novemberben, a szezonális mélyponton. Németországban viszont még áprilisban is több külföldi dolgozott, mint egy évvel korábban.

Ausztriában júniusban 92 429  magyar állampolgár dolgozott, 8500-al több, mint májusban, de 7100-al kevesebb, mint egy évvel korábban. A márciusi nagy zuhanás és az áprilisi stagnálás után az utóbbi két hónapban gyorsan újra nőtt az alkalmazott magyarok száma. Bár ez a szám jócskán elmarad az egy évvel korábbitól, már megközelíti a tavaly őszi szintet, és csak pár százzal marad el a novemberi, szezonális mélyponttól. (Lásd az első ábrát.)

Ez a 8500 fős növekedés egyébként messze több, mint bármely más ország polgárai esetében. A németek közül 3800 fővel többet alkalmaztak, valamint 3700 fővel több román állampolgár és 2900 fővel több lengyel talált munkára. Sokan érkeztek Szlovákiából, itt 3600 fő közelében van a növekedés. További jelentősebb küldő országok Bosznia-Hercegovina, Törökország, Horvátország voltak egyenként másfél-két ezer fő körüli bővüléssel.

Grafikon: Az Ausztriában foglalkoztatott magyar állampolgárok száma
Grafikon: Az Ausztriában foglalkoztatott magyar állampolgárok száma

111 ezer munkahely hiányzik

Ami az egész osztrák munkaerő-piacot illeti, 74 900 fővel többen dolgoztak júniusban, mint az előző hónapban, de év/év alapon még mindig 111 ezer munkahely veszett el. Az új állások több mint felét külföldiekkel töltötték fel, de mintegy 35 ezer osztrák állampolgár is munkához jutott. Több mint háromezer Ázsiából és Afrikából jött személy is elhelyezkedett, ők vélhetően nagyrészt menekültek.

Grafikon: Külföldi munkavállalók Ausztriában, I.
Grafikon: Külföldi munkavállalók Ausztriában, I.

A legfrissebb, múlt heti adatok szerint Ausztriában 433 779 munkanélküli volt, ami szerény csökkenés az előző héthez képest. Ugyanakkor nőtt a rövidített munkaidőben (“Kurzarbeit”) dolgozók száma – írta a Heute.at. Ha azokat is beleszámoljuk, akik rövidített munkaidővel járó állásba kényszerültek, akkor 890 ezer főt érint a koronavírus válság nyomán kibontakozott munkaerő-piaci krízis az országban.

Nem csak a turizmus beteg Ausztriában

Már 456 ezer ember dolgozik ilyen munkakörökben. Az osztrák kormány eddig 3,7 milliárd eurót fizetett ki a vállalatoknak ennek a formának a támogatására, hogy azok legalább részmunkaidőben tudják foglalkoztatni az embereket. Már 60 ezer vállalkozás vette igénybe ezt a támogatási formát. A kereskedelemben, a vendéglátásban, a szálláskiadásban és egyes áruk termelésénél egyaránt dívik ez a foglalkoztatási forma.

Grafikon: Külföldi munkavállalók Ausztriában, II.
Grafikon: Külföldi munkavállalók Ausztriában, II.

Ausztriában egyébként június végétől a koronavírus-fertőzöttek számának ütemesebb emelkedése figyelhető meg. Miután hétfőn 84 új megbetegedést regisztráltak, Sebastian Kurz kancellár kedden a maszkviselés szabályainak szigorítását jelentette be üzletekben, hivatalokban.

Grafikon: a Covid-19 fertőzöttek száma  Ausztriában (Tradingview.com)
Grafikon: a Covid-19 fertőzöttek száma  Ausztriában (Tradingview.com)

A külföldi állampolgárok aránya az osztrák munkaerő-piacon márciusban nagyot esett, 21,6 százalékról19,6 százalékra. Júniusban azonban már ismét a dolgozók 21 százaléka volt külföldi. Ez a mutató egyébként 2012-ben még csak 15 százalék körül volt.

Nem dolgozott kevesebb külföldi a németeknél

A Németországban alkalmazott magyar állampolgárok száma a februári 110 995 után márciusban 110 671-re, majd áprilisban 109 396-ra, tehát csak kis mértékben süllyedt. Az eddigi csúcs egyébként szeptemberben volt 114 177 fővel. Amint a grafikonon megfigyelhető, telente itt is rendszeresen visszaesik a létszám. Vélhetően olyan szezonális iparágak miatt, mint a turizmus, az építőipar és a mezőgazdaság.

Grafikon: A Németországban dolgozó magyar állampolgárok száma (Arbeitsagentur.de)
Grafikon: A Németországban dolgozó magyar állampolgárok száma (Arbeitsagentur.de)

Németországban a legfrissebb, áprilisi adatok szerint az előző év áprilisához képest 62 ezerrel, két százalékkal nőtt a külföldi foglalkoztatottak száma az úgynevezett migrációs országokból. Még a koronavírus-járvány okozta visszaesés ellenére is többen dolgoztak tehát, mint egy évvel korábban. (A “migrációs országok” köre tartalmazza az európai unióhoz később csatlakozott országokat, köztük Magyarországot, a dél-európai úgynevezett GIPS-országokat /Görögország, Itália, Portugália, Spanyolország/, a kelet-európai, főleg orosz és ukrán munkavállalókat és a menekülteket egyaránt.)

Sok százezer új munkanélküli Németországban

Ám a koronavírus-járvány következtében a külföldi munkaerő létszámának növekedése erősen lefékeződött. A munkanélküliség pedig megugrott, frissebb, már júniusi adatok szerint 169 ezerrel, 39 százalékkal nőtt év/év alapon az említett bevándorlói körben. Az összes foglalkoztatott között, tehát a német állampolgárokat is beleszámolva eközben 637 ezerrel, 29 százalékkal több volt a munkanélküli júniusban, mint 2019 hasonló időszakában. A legnagyobb arányban egyébként a menekültek száma nőtt, 7,9 százalékkal, de ez is csak 30 ezer főt jelent, ez csak egy kisebb szelete a munkaerő-piacnak.

Grafikon: A Németországban dolgozó külföldiek száma a “migrációs országokból” (Dél-Európa, menekültek, az EU-hoz később csatlakozott, volt szocialista országok, EU-n kívüli Kelet-Európa együtt)
Grafikon: A Németországban dolgozó külföldiek száma a “migrációs országokból” (Dél-Európa, menekültek, az EU-hoz később csatlakozott, volt szocialista országok, EU-n kívüli Kelet-Európa együtt)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A 13. havi nyugdíj első részlete érkezik februárban
OS | 2021. január 20. 12:38
A 2021-ben egy átlagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő személy közel 37 650 forintot kap 13. havi nyugdíj címén 2021 februárjában a havi nyugdíján felül - olvasható Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.
Személyes pénzügyek Lakásbővítés és felújítás: összegyűjtöttük, mit érhetsz el csokkal és lakásfelújítási támogatással
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 19:19
2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.
Személyes pénzügyek Óriási jövedelmi különbségeket mértek az országban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:04
Az adóhatóság adatai szerint 2019-ben a bruttó 295 ezer forintos átlagos havi munkaviszonyból származó jövedelem nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként ettől jelentős eltérést mértek, Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Személyes pénzügyek Itt van, hogy pontosan mikor utalják idén a nyugdíjakat
Baka F. Zoltán | 2021. január 15. 09:47
Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
Személyes pénzügyek Szép számmal voltak magyarok, akik még a járvány alatt is gazdagodtak - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. január 13. 06:07
Nemcsak a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyonok gyarapodtak két számjeggyel 2020-ban, hanem az ügyfelek száma is megugrott. E válsághelyzetben szokatlan jelenség oka, hogy a Covid-19 miatt március közepén elrendelt globális veszélyhelyzet hatására annyira olcsóvá váltak a befektetések, hogy nem kevesen gondolták úgy, most időszerű beszállniuk, akár a kockázatosabb eszközökbe is, mint például a részvényekbe. Ám, hogy e pozitív tendencia az idén folytatódik-e, az elsősorban attól függ, sikerül-e a gazdaságnak visszatérnie a rendes kerékvágásba – derül ki legfrissebb, exluzív privátbanki felmérésünkből.
Személyes pénzügyek 5 milliárd marad a zsebekben, ingyenesen intézhetünk több ügyet is
MTI | 2021. január 10. 12:53
Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.
Személyes pénzügyek 400 ezer forint közelébe ért a bruttó átlagfizetés tavaly októberben
MTI | 2021. január 6. 10:11
8,8 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.
Személyes pénzügyek Elektromos bringára ad pénzt az állam - indul az újabb pályázati kör
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 08:50
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírásának második körében 2021. január 4. és 8. között várják a pályázatokat. 
Személyes pénzügyek Novemberben – még – kellett a magyar munkaerő Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. január 1. 06:11
A márciusihoz képest sokkal kevesebb munkahely szűnt meg az újabb korlátozásokat, lezárást hozó novemberben Ausztriában. A magyar foglalkoztatottak száma pedig csak csekély mértékben csökkent, bár ezzel is csúcstartók lettünk. A karácsony utáni harmadik lezárással azonban tovább romolhat a helyzet.
Személyes pénzügyek Biztosítások: több fontos határidő is most jár le
MTI | 2020. december 27. 08:35
December 31-e a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) egy részénél, és a nyugdíjbiztosításoknál is fontos határnap - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
Friss
hírlevél