<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Megszületett a megállapodás: 2022. januártól a minimálbért bruttó 200 ezer forintra, míg a garantált bérminimumot bruttó 260 ezer forintra emelik. A béremelés nemcsak a bevásárlásban vagy a rezsifizetésben jelenthet segítséget, hanem magasabb hitelösszeg felvételének a lehetőségét is jelentheti. A Bank360 pénzügyi szakértői megvizsgálták, hogy mennyi személyi kölcsönt, illetve lakáshitelt lehet felvenni a 2022-es minimálbért és bérminimumot keresve.

A bértárgyalások eredményeként 2022-ben a minimálbér és a garantált bérminimum hozzávetőleg 20 százalékkal emelkedik. A magasabb fizetéseknek köszönhetően pedig nagyobb összegű hitelekhez is lehet hozzájutni. A bankok által meghatározott minimum jövedelem, illetve az adósságfék-szabályozás is nettó jövedelemhez kötött - 2022-től a minimálbér nettóban 133 ezer, a bérminimum pedig 172 900 forintot jelent a munkavállalóknak, ha nem számolunk az igénybe vehető egyéb kedvezményekkel.

A Bank360 elemzői megvizsgálták, mennyit számít a béremelés egy lakáshitel, illetve egy személyi kölcsön igénylése esetén.

Mennyit számít a béremelés személyi kölcsön igénylésnél?

Személyi kölcsön igénylése esetén hét éves futamidővel számolva akár 3,6 millió forintot is fel lehet majd venni a 2022-es nettó minimálbérrel, ami 133 ezer forint. Egy fix kamatozású személyi kölcsön igénylése esetén ugyanis a nettó jövedelem legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre.

Az alábbi táblázat alapján a havi törlesztőrészletek 60-65 ezer forint körül alakulnak, ami még éppen megfelel az adósságfék szabályoknak. A teljes visszafizetendő összegek így 5-5,5 millió forint körül alakulnak, attól függően, hogy melyik hitelintézetet választjuk.

Több, mint egymillió forinttal magasabb hitelösszeg felvételére is van lehetőség, ha a garantált bérminimumot vesszük alapul, ami kedvezmények nélkül 173 ezer forint. Szintén 84 hónapos futamidővel számolva hozzávetőleg 80 és 86 ezer forint között alakulnak a törlesztőrészletek, míg a teljes visszafizetendő összeg 6,7-7,2 millió forint közé esik, ha az aktuálisan elérhető hitelajánlatokat hasonlítjuk össze.

A jelenlegi minimálbérrel és bérminimummal ennél kisebb hitelösszeg igénylésére van lehetőség, az előbbivel 2,6 millió forintot lehet biztonsággal igényelni, míg utóbbival 4 millió forintot. A különbség tehát mindkét jövedelem esetén 1 millió forint, vagyis akár ennyivel magasabb összegű személyi kölcsönhöz is hozzá lehet majd jutni a minimálbér emelés után.

hirdetés

Mennyit számít a béremelés a lakáshiteleknél?

Ahhoz, hogy legalább a kereset felét lehessen hiteltörlesztésre fordítani, a lakáshiteleknél legalább 10 éves kamatperiódust kell választani - ha ennél rövidebb kamatperiódust választanánk, alacsonyabb törlesztőrészlet vállalása lehetséges csak. A biztonságosabb, hosszabb távra fixált hiteleket a rövidebb kamatperiódusú hitelekkel szemben magasabb kamattal lehet csak igénybe venni, a törlesztés viszont kiszámíthatóbb, biztonságosabb.

A Bank360 lakáshitelkalkulátora alapján a béremeléseket követően 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal számolva a minimálbérrel akár 9 millió forintot is fel lehet venni. Ekkora hitelösszegnél a havi törlesztőrészlet 59-65 ezer forint között, míg a teljes visszafizetendő összeg 14-15,7 millió forint között vannak.

A megemelt bérminimummal ennél akár 4 millió forinttal több, 13 millió forint felvétele is lehetséges. Ezeknél az ajánlatoknál 82-85 ezer forintos havi törlesztőrészletre lehet számítani, a teljes visszafizetendő összeg pedig 19,7-20,5 millió forint körül alakul.

A jelenlegi minimálbérrel számolva 7 millió forint lakáshitelhez lehet biztonsággal jutni, míg a garantált bérminimum 10 millió forint lakáshitel felvételét teszi lehetővé 20 éves futamidővel és legalább 10 éves kamatperiódussal számolva.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2021 ősz - 2. forduló, 5. nap
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyei, valamint budapesti csapatok számára!
Személyes pénzügyek Jönnek az ünnepek? Ne vásárolj semmit!
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 18:26
A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.
Személyes pénzügyek Sok háztartás helyzete romlott vagy stagnál Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 18:45
Az előző negyedévhez képest enyhén csökkent, éves összehasonlításban azonban továbbra is javul a lakosság fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján. A lakossági fogyasztás szintje idén már eléri a járvány előtti mértéket, de az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.
Személyes pénzügyek A nap kérdése: fizet-e a biztosító Covidra?
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 09:08
A koronavírus nem szerepel az életbiztosítások kizárásai között, ezért, ha valakinek van ilyen szerződése, akkor számíthat juttatásra.
Személyes pénzügyek Orbán Viktor jövő nyárig bebetonozta az áram árát
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 07:48
Jövő tavasszal meg választás lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló