<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az életbiztosítási piac idén is szerény mértékben tud majd bővülni, s ezt nagymértékben megtámogatja a nyugdíjbiztosítások térnyerése. A problémát az jelenti, hogy ma még csak a 40 évesek kezdenek öngondoskodni - derült ki a K&H Biztosító tájékoztatóján.

Trendforduló volt 2014-ben az életbiztosítási piacon: 20 százalékkal nőttek a rendszeres díjas életbiztosítások új szerzésben, de ez még mindig közel 10 százalékos elmaradást jelent a 2007-es szinthez képest - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási vezetője.

A nyugdíjbiztosítás húzza

A rendszeres díjas életbiztosítási díjbevétel 1,3 százalékkal maradt el a válság előtti szinttől, de a bővülés meghaladja a befektetéshez kötött, unit-linked konstrukciókét. Ennek magyarázata Kuruc Péter szerint az, hogy több társaság klasszikus termékhez kapcsolta új nyugdíjbiztosítását. A K&H ezzel szemben folyamatosan növekedett az elmúlt években, az új szerzések tekintetében közel duplájára, a díjbevételi oldalon másfélszeresére nőtt a társaság életbiztosítási üzletága 2007-hez képest.

Ami az egyszeri díjas életbiztosítások piacát illeti, Kuruc Péter szerint az összevetést nagyban nehezíti a rövid távú - néhány hónapos - termékek még mindig meg- megjelennek a piacon, bár a szakember hozzátette, hogy ezek az inkább megtakarítási, mintsem biztosítási terméknek tetsző konstrukciók kezdenek kikopni a piacról és futamidejük is növekedett. A K&H 2010-ben stratégiai váltást határozott el és a hosszú távú, tőkevédett struktúrák irányába köteleződött el. Itt - a lejárt alapok tapasztalata alapján - sok esetben lehet kétszámjegyű éves hozamot realizálni.

A K&H Biztosító szakembere szerint idén 3-5 százalékos növekedés várható a rendszeres díjas díjbevétel tekintetében, ám attól óvakodott, hogy az egyszeri díjas piacra vonatkozó becslést tegyen. Összességében az életbiztosítások képesek lehetnek megőrizni részarányukat a lakossági megtakarításokon belül - mondta el Kuruc Péter. Tavaly 8,1 százalékkal bővült a lakossági megtakarítások állománya, ezen belül a közép- és hosszú távú megtakarítások között 8,5 százalékkal bővül. Ebben segítségére lehet a piacnak, hogy a lakosság egyre nagyobb részénél találkozik az öngondoskodás igénye és a pénzügyi háttér.

Hogyan lehet kielégítő nyugdíjunk?

Mitől lett népszerű a nyugdíjbiztosítás?

2014 január elsejétől befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelő összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forintot írathatnak jóvá nyugdíj-biztosítási számlájukon. Részletek >>

Természetesen a piac bővülését nagyban segítheti a nyugdíjbiztosítások térnyerése. Optimális esetben, ha munkába lépésünktől nettó munkabérünk 5 százalékát tesszük félre nyugdíjcélra, 40 munkában eltöltött évet alapul véve kétévnyi átlagos bért tehetünk félre.

Ez 1,5 százalékos költségterheléssel, 4 százalékos éves hozammal számolva olyan mértékű tőkét tudunk felhalmozni, ami arra elég, hogy - bizonytalan - nyugdíjunkat átlagos jövedelmünk 25-30 százalékkal egészítsük ki 15 éven keresztül. Azért fontos a korai indulás, mert, ha csak 20 évig tudunk hasonló összeget megtakarítani, akkor a kiegészítés mértéke 10 százalékra csökken - figyelmeztetett Kuruc Péter. A problémát az jelenti, hogy átlagosan 40 éves korban jelenik meg leginkább az igény az öngondoskodásra. Pedig van ésszerű döntés is - mondta a szakember, aki szerint olyan havi díjat érdemes választani, amit folyamatosan lehet fizetni, s ez a befizetés kiegészíthető eseti díjakkal.

A társaságnál a havi 6 ezer forintos minimális díjat az ügyfelek 22,6 százaléka választotta, míg a legnépszerűbb vállalt megtakarítás, a 10 ezer forintos havi összeg - a biztosító ügyfeleinek 27,4 százaléka választotta ezt az összeget. Az idősebb korosztály sokszor vállal egyszeri díjas megoldást - közülük 40 százalék fizet be a maximális adójóváírás igénybevételéhez szükséges 650 ezer forintot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
Személyes pénzügyek Megindultak az infláció után a betéti kamatok, érdemes odafigyelni a lekötésekre
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:33
Az infláció kilőtt, de már a bankbetétek kamatai is megmozdultak felfelé. A legtöbb pénz viszont még mindig kamat nélkül értéktelenedik el a számlákon.
hírlevél
Ingatlantájoló