<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az életbiztosítási piac idén is szerény mértékben tud majd bővülni, s ezt nagymértékben megtámogatja a nyugdíjbiztosítások térnyerése. A problémát az jelenti, hogy ma még csak a 40 évesek kezdenek öngondoskodni - derült ki a K&H Biztosító tájékoztatóján.

Trendforduló volt 2014-ben az életbiztosítási piacon: 20 százalékkal nőttek a rendszeres díjas életbiztosítások új szerzésben, de ez még mindig közel 10 százalékos elmaradást jelent a 2007-es szinthez képest - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási vezetője.

A nyugdíjbiztosítás húzza

A rendszeres díjas életbiztosítási díjbevétel 1,3 százalékkal maradt el a válság előtti szinttől, de a bővülés meghaladja a befektetéshez kötött, unit-linked konstrukciókét. Ennek magyarázata Kuruc Péter szerint az, hogy több társaság klasszikus termékhez kapcsolta új nyugdíjbiztosítását. A K&H ezzel szemben folyamatosan növekedett az elmúlt években, az új szerzések tekintetében közel duplájára, a díjbevételi oldalon másfélszeresére nőtt a társaság életbiztosítási üzletága 2007-hez képest.

Ami az egyszeri díjas életbiztosítások piacát illeti, Kuruc Péter szerint az összevetést nagyban nehezíti a rövid távú - néhány hónapos - termékek még mindig meg- megjelennek a piacon, bár a szakember hozzátette, hogy ezek az inkább megtakarítási, mintsem biztosítási terméknek tetsző konstrukciók kezdenek kikopni a piacról és futamidejük is növekedett. A K&H 2010-ben stratégiai váltást határozott el és a hosszú távú, tőkevédett struktúrák irányába köteleződött el. Itt - a lejárt alapok tapasztalata alapján - sok esetben lehet kétszámjegyű éves hozamot realizálni.

A K&H Biztosító szakembere szerint idén 3-5 százalékos növekedés várható a rendszeres díjas díjbevétel tekintetében, ám attól óvakodott, hogy az egyszeri díjas piacra vonatkozó becslést tegyen. Összességében az életbiztosítások képesek lehetnek megőrizni részarányukat a lakossági megtakarításokon belül - mondta el Kuruc Péter. Tavaly 8,1 százalékkal bővült a lakossági megtakarítások állománya, ezen belül a közép- és hosszú távú megtakarítások között 8,5 százalékkal bővül. Ebben segítségére lehet a piacnak, hogy a lakosság egyre nagyobb részénél találkozik az öngondoskodás igénye és a pénzügyi háttér.

Hogyan lehet kielégítő nyugdíjunk?

Mitől lett népszerű a nyugdíjbiztosítás?

2014 január elsejétől befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelő összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forintot írathatnak jóvá nyugdíj-biztosítási számlájukon. Részletek >>

Természetesen a piac bővülését nagyban segítheti a nyugdíjbiztosítások térnyerése. Optimális esetben, ha munkába lépésünktől nettó munkabérünk 5 százalékát tesszük félre nyugdíjcélra, 40 munkában eltöltött évet alapul véve kétévnyi átlagos bért tehetünk félre.

Ez 1,5 százalékos költségterheléssel, 4 százalékos éves hozammal számolva olyan mértékű tőkét tudunk felhalmozni, ami arra elég, hogy - bizonytalan - nyugdíjunkat átlagos jövedelmünk 25-30 százalékkal egészítsük ki 15 éven keresztül. Azért fontos a korai indulás, mert, ha csak 20 évig tudunk hasonló összeget megtakarítani, akkor a kiegészítés mértéke 10 százalékra csökken - figyelmeztetett Kuruc Péter. A problémát az jelenti, hogy átlagosan 40 éves korban jelenik meg leginkább az igény az öngondoskodásra. Pedig van ésszerű döntés is - mondta a szakember, aki szerint olyan havi díjat érdemes választani, amit folyamatosan lehet fizetni, s ez a befizetés kiegészíthető eseti díjakkal.

A társaságnál a havi 6 ezer forintos minimális díjat az ügyfelek 22,6 százaléka választotta, míg a legnépszerűbb vállalt megtakarítás, a 10 ezer forintos havi összeg - a biztosító ügyfeleinek 27,4 százaléka választotta ezt az összeget. Az idősebb korosztály sokszor vállal egyszeri díjas megoldást - közülük 40 százalék fizet be a maximális adójóváírás igénybevételéhez szükséges 650 ezer forintot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mennyire tudunk takarékoskodni? Ez a pénzügyi személyiségteszt elárulja
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 11:31
Eddig több mint 35 ezren töltötték ki a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi személyiségtesztjeit.
Személyes pénzügyek Elképesztő, hogy mekkorát ugrott az üzemanyagok ára
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:44
Alig másfél éve még 20 százalékos éves árcsökkenést mutatott a grafikon, ma már 23 százalékos éves áremelkedést mértek az EU-ban. A magyar adat sem semmi, de még így is sikerült valamivel az uniós átlag alatt maradnunk az éves drágulásban.
Személyes pénzügyek Újabb magyar bankkártyákat használhatunk a Google Pay-ben
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:16
Az Erste Bank ügyfelei akár Mastercard, akár Visa kártyájukat rögzíthetik mától a Google Pay-be.
Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos