Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az életbiztosítási piac idén is szerény mértékben tud majd bővülni, s ezt nagymértékben megtámogatja a nyugdíjbiztosítások térnyerése. A problémát az jelenti, hogy ma még csak a 40 évesek kezdenek öngondoskodni - derült ki a K&H Biztosító tájékoztatóján.

Trendforduló volt 2014-ben az életbiztosítási piacon: 20 százalékkal nőttek a rendszeres díjas életbiztosítások új szerzésben, de ez még mindig közel 10 százalékos elmaradást jelent a 2007-es szinthez képest - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási vezetője.

A nyugdíjbiztosítás húzza

A rendszeres díjas életbiztosítási díjbevétel 1,3 százalékkal maradt el a válság előtti szinttől, de a bővülés meghaladja a befektetéshez kötött, unit-linked konstrukciókét. Ennek magyarázata Kuruc Péter szerint az, hogy több társaság klasszikus termékhez kapcsolta új nyugdíjbiztosítását. A K&H ezzel szemben folyamatosan növekedett az elmúlt években, az új szerzések tekintetében közel duplájára, a díjbevételi oldalon másfélszeresére nőtt a társaság életbiztosítási üzletága 2007-hez képest.

Ami az egyszeri díjas életbiztosítások piacát illeti, Kuruc Péter szerint az összevetést nagyban nehezíti a rövid távú - néhány hónapos - termékek még mindig meg- megjelennek a piacon, bár a szakember hozzátette, hogy ezek az inkább megtakarítási, mintsem biztosítási terméknek tetsző konstrukciók kezdenek kikopni a piacról és futamidejük is növekedett. A K&H 2010-ben stratégiai váltást határozott el és a hosszú távú, tőkevédett struktúrák irányába köteleződött el. Itt - a lejárt alapok tapasztalata alapján - sok esetben lehet kétszámjegyű éves hozamot realizálni.

A K&H Biztosító szakembere szerint idén 3-5 százalékos növekedés várható a rendszeres díjas díjbevétel tekintetében, ám attól óvakodott, hogy az egyszeri díjas piacra vonatkozó becslést tegyen. Összességében az életbiztosítások képesek lehetnek megőrizni részarányukat a lakossági megtakarításokon belül - mondta el Kuruc Péter. Tavaly 8,1 százalékkal bővült a lakossági megtakarítások állománya, ezen belül a közép- és hosszú távú megtakarítások között 8,5 százalékkal bővül. Ebben segítségére lehet a piacnak, hogy a lakosság egyre nagyobb részénél találkozik az öngondoskodás igénye és a pénzügyi háttér.

Hogyan lehet kielégítő nyugdíjunk?

Mitől lett népszerű a nyugdíjbiztosítás?

2014 január elsejétől befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelő összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forintot írathatnak jóvá nyugdíj-biztosítási számlájukon. Részletek >>

Természetesen a piac bővülését nagyban segítheti a nyugdíjbiztosítások térnyerése. Optimális esetben, ha munkába lépésünktől nettó munkabérünk 5 százalékát tesszük félre nyugdíjcélra, 40 munkában eltöltött évet alapul véve kétévnyi átlagos bért tehetünk félre.

Ez 1,5 százalékos költségterheléssel, 4 százalékos éves hozammal számolva olyan mértékű tőkét tudunk felhalmozni, ami arra elég, hogy - bizonytalan - nyugdíjunkat átlagos jövedelmünk 25-30 százalékkal egészítsük ki 15 éven keresztül. Azért fontos a korai indulás, mert, ha csak 20 évig tudunk hasonló összeget megtakarítani, akkor a kiegészítés mértéke 10 százalékra csökken - figyelmeztetett Kuruc Péter. A problémát az jelenti, hogy átlagosan 40 éves korban jelenik meg leginkább az igény az öngondoskodásra. Pedig van ésszerű döntés is - mondta a szakember, aki szerint olyan havi díjat érdemes választani, amit folyamatosan lehet fizetni, s ez a befizetés kiegészíthető eseti díjakkal.

A társaságnál a havi 6 ezer forintos minimális díjat az ügyfelek 22,6 százaléka választotta, míg a legnépszerűbb vállalt megtakarítás, a 10 ezer forintos havi összeg - a biztosító ügyfeleinek 27,4 százaléka választotta ezt az összeget. Az idősebb korosztály sokszor vállal egyszeri díjas megoldást - közülük 40 százalék fizet be a maximális adójóváírás igénybevételéhez szükséges 650 ezer forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Durván drágulhat a hús
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 06:42
A takarmányárak annyira megnőttek, hogy muszáj a piaci árakat is növelni. A drágulás akár a 20-25 százalékot is elérheti, így 1 kg csirkemell filé közel 2000 forintba kerülhet majd. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra is számítani lehet.
hírlevél
depositphotos