4p
Az életbiztosítási piac idén is szerény mértékben tud majd bővülni, s ezt nagymértékben megtámogatja a nyugdíjbiztosítások térnyerése. A problémát az jelenti, hogy ma még csak a 40 évesek kezdenek öngondoskodni - derült ki a K&H Biztosító tájékoztatóján.

Trendforduló volt 2014-ben az életbiztosítási piacon: 20 százalékkal nőttek a rendszeres díjas életbiztosítások új szerzésben, de ez még mindig közel 10 százalékos elmaradást jelent a 2007-es szinthez képest - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási vezetője.

A nyugdíjbiztosítás húzza

A rendszeres díjas életbiztosítási díjbevétel 1,3 százalékkal maradt el a válság előtti szinttől, de a bővülés meghaladja a befektetéshez kötött, unit-linked konstrukciókét. Ennek magyarázata Kuruc Péter szerint az, hogy több társaság klasszikus termékhez kapcsolta új nyugdíjbiztosítását. A K&H ezzel szemben folyamatosan növekedett az elmúlt években, az új szerzések tekintetében közel duplájára, a díjbevételi oldalon másfélszeresére nőtt a társaság életbiztosítási üzletága 2007-hez képest.

Ami az egyszeri díjas életbiztosítások piacát illeti, Kuruc Péter szerint az összevetést nagyban nehezíti a rövid távú - néhány hónapos - termékek még mindig meg- megjelennek a piacon, bár a szakember hozzátette, hogy ezek az inkább megtakarítási, mintsem biztosítási terméknek tetsző konstrukciók kezdenek kikopni a piacról és futamidejük is növekedett. A K&H 2010-ben stratégiai váltást határozott el és a hosszú távú, tőkevédett struktúrák irányába köteleződött el. Itt - a lejárt alapok tapasztalata alapján - sok esetben lehet kétszámjegyű éves hozamot realizálni.

A K&H Biztosító szakembere szerint idén 3-5 százalékos növekedés várható a rendszeres díjas díjbevétel tekintetében, ám attól óvakodott, hogy az egyszeri díjas piacra vonatkozó becslést tegyen. Összességében az életbiztosítások képesek lehetnek megőrizni részarányukat a lakossági megtakarításokon belül - mondta el Kuruc Péter. Tavaly 8,1 százalékkal bővült a lakossági megtakarítások állománya, ezen belül a közép- és hosszú távú megtakarítások között 8,5 százalékkal bővül. Ebben segítségére lehet a piacnak, hogy a lakosság egyre nagyobb részénél találkozik az öngondoskodás igénye és a pénzügyi háttér.

Hogyan lehet kielégítő nyugdíjunk?

Mitől lett népszerű a nyugdíjbiztosítás?

2014 január elsejétől befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelelő összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forintot írathatnak jóvá nyugdíj-biztosítási számlájukon. Részletek >>

Természetesen a piac bővülését nagyban segítheti a nyugdíjbiztosítások térnyerése. Optimális esetben, ha munkába lépésünktől nettó munkabérünk 5 százalékát tesszük félre nyugdíjcélra, 40 munkában eltöltött évet alapul véve kétévnyi átlagos bért tehetünk félre.

Ez 1,5 százalékos költségterheléssel, 4 százalékos éves hozammal számolva olyan mértékű tőkét tudunk felhalmozni, ami arra elég, hogy - bizonytalan - nyugdíjunkat átlagos jövedelmünk 25-30 százalékkal egészítsük ki 15 éven keresztül. Azért fontos a korai indulás, mert, ha csak 20 évig tudunk hasonló összeget megtakarítani, akkor a kiegészítés mértéke 10 százalékra csökken - figyelmeztetett Kuruc Péter. A problémát az jelenti, hogy átlagosan 40 éves korban jelenik meg leginkább az igény az öngondoskodásra. Pedig van ésszerű döntés is - mondta a szakember, aki szerint olyan havi díjat érdemes választani, amit folyamatosan lehet fizetni, s ez a befizetés kiegészíthető eseti díjakkal.

A társaságnál a havi 6 ezer forintos minimális díjat az ügyfelek 22,6 százaléka választotta, míg a legnépszerűbb vállalt megtakarítás, a 10 ezer forintos havi összeg - a biztosító ügyfeleinek 27,4 százaléka választotta ezt az összeget. Az idősebb korosztály sokszor vállal egyszeri díjas megoldást - közülük 40 százalék fizet be a maximális adójóváírás igénybevételéhez szükséges 650 ezer forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagy Márton visszakozott?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 15:01
Úgy tűnik, az 5 százalékos teljes hiteldíjmutatójú lakáshitelek csak egy szűkebb szegmensre fognak vonatkozni. Erről is beszélt Dobos Zoltán kollégánk a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Agyafúrt átveréssel akarnak megkopasztani minket, de van megoldás
Buksza blog | 2024. szeptember 20. 07:10
A bűnözők a mesterséges intelligencia felhasználásával igyekeznek hozzáférni pénzünkhöz. Az MI képes arra, hogy egy rövid minta alapján is élethűen utánozza valaki hangját. Szerencsére van azért van ellenszer. 
Személyes pénzügyek Betegre keresik magukat a zöldségesek - és a kormánynak köszönhetik?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:58
Ezért nem olcsóbb a zöldség és a gyümölcs a piacon se? Érdekes történet arról, hogyan csapódnak le a kormány intézkedései a mindennapokban.
Személyes pénzügyek Ennyibe kerül a magyar lakások védelme
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 12:59
A lakásbiztosítások díja 16, a biztosítók kárkifizetése ugyanakkor 23 százalékkal nőtt egy év alatt 2024 június végéig.
Személyes pénzügyek Hogyan adjuk át a bizniszt biztonságosan a gyermekünknek, az unokánknak?
Natív tartalom | 2024. szeptember 17. 09:09
Az utódlástervezés olyan hosszú távú, stratégiai befektetés, amely mind a nagy-, mind a középvállalkozásokat megvédi az elkerülhetetlen jövőbeli fennakadásoktól.
Személyes pénzügyek Így veszik le a csalók a pénzt a bankszámlánkról
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 17. 07:03
Három hónap alatt kilenc milliárdos kárt okoztak a bűnözők.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2024 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 15. 16:21
Regisztráció az október 8-i online találkozóra. 
Személyes pénzügyek Túl későn ébrednek nyugdíjügyben a magyarok, és ez nem jó a pénztáraknak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 14. 17:11
A második negyedévben sem sikerült megállítani a taglétszám lassú apadását az önkéntes nyugdíjkasszáknál, miután az új belépők száma nem tudja ellensúlyozni a szolgáltatásban részesült és kilépő tagokét. Ez részben azért lehet így, mert a magyarok többségénél jóval 40 éves kor felett válik témává a nyugdíjcélú öngondoskodás. Közben a kasszák tagsága is egyre öregszik, 65 százalék környékén jár a 45 év felettiek aránya.
Személyes pénzügyek Magyarországon az egyik legalacsonyabb a havi nyugdíjak összege Európában, nem kellene így lennie
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 13. 10:03
A Nyugdíjas Parlament elnöke körbenézett az állami szférában, hogy javítható lenne-e magyar nyugdíjasok gyalázatos anyagi helyzete, ha az illetékesek néha söprögetnének saját házuk táján is. Karácsony Mihály szerint bőven ráférne egy nagytakarítás az államháztartásra. Folytatjuk a Piac és Profit és az Oltalom Rádió közös műsorát, a Nyugdíjszervizt Karácsony Mihállyal és Erdélyi Dórával. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 9. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG