5p

Több tényező miatt is nagyon megnőhet a babaváró hitelek igénylése.

Miközben a 2022-es IV. negyedév hitelpiaci fékezése miatt olyan gyenge lett a bázis, hogy nem túl acélos teljesítménnyel is mind a lakáshitelek mind a személyi kölcsönök esetében drasztikus növekedést mutatnak statisztikák, addig a babaváró esetében pont ellentétes folyamatok játszódnak le. 2023 decemberében az egy évvel korábbi babaváró-kihelyezésnek alig 56 százalékát tudta teljesíteni a magyar bankrendszer, és voltak,akik arra gondoltak, hogy hihetetlen kivárás van piacon, és mindenki azt várja, hogy 2024 január elsejétől már nem 10, hanem maximum 11 millió forintot lehessen igényelni babaváróban.

A zuhanás okai

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a helyzet más. A babaváró kihelyezés tavaly decemberben megközelítette a 39,6 milliárd forintot, ami több, mint másfél éves csúcsot jelentene - ha nem lett volna 2022 decembere. Akkor azonban - annak hatására, hogy a kormány december 28-ig nem jelentette be, hogy mi lesz Magyarország legnépszerűbb családtámogatási termékének jövőbeli sorsa – szinte mindenki, aki úgy számolt, hogy a jövőben igényelne babavárót, még decemberben szerződést kötött. 

Elég lesz? Fotó: Depositphotos
Elég lesz? Fotó: Depositphotos

Az előrehozott kereslet azt jelentette, hogy 2022 decemberében a bankok 70,4 milliárd forintot meghaladó összeget helyeztek ki az ügyfelek számára - ennél magasabb összegben csak a program indulását követő hónapokban igényeltek babavárót a családok. Akkor viszont – emlékeztetett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője - egy bevezetéskor érvényes engedménynek köszönhetően döntően már megszületett gyermekkel rendelkező családok igényelték a babavárót.

Azóta azonban csak várandósság alatt, vagy megelőlegező jelleggel, a jövőben megszülető gyermekek vállalásával igényelhető a babaváró  kölcsön. A konstrukció az első gyermek születése után kamatmentessé válik, továbbá a második gyermek születésével 30, a harmadik gyermek világra jövetelével pedig 100 százalékos támogatássá alakul.

Előrehozott ügyletek - újra

Gergely Péter szerint egyértelmű, hogy azok a családok igényeltek tavaly decemberben babavárót, akiknél a feleség kora meghaladta a 30 évet, ők ugyanis a 2024-ben életbe lépő szigorítás miatt - amely szerint a 30 és 40 év közötti hölgyek csak abban az esetben igényelhetnek babavárót az idén, ha meglévő várandósságukat igazolni tudják - kiestek volna az igénylők köréből. Aki előrehozta az igénylést, azokat nem szorítja idén az új feltételrendszer. 

Az előrehozott kereslettel megtámogatott decemberben minden negyedik, a háztartások által felvett hitelforint babaváróként került kiutalásra. Ennél magasabb arányt a babaváró - 2022. év végét leszámítva - 2021 februárjában láttunk.

Az év végi felfutás jót tett a babavárónak, bár komoly mentésre nem volt jó. A 2023. egész évében folyósított 270,4 milliárd forint ugyanis közel 40 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Az sem túl szívderítő, hogy az amúgy nem túl izmos, önmagában 30 százalékot meghaladó mértékben visszaeső lakossági hitelpiacon a babaváró már csak 17,1 százalékos súlyt képvisel. Örülni maximum annak lehet, hogy a IV. negyedévben azért a kihelyezések 22,3 százaléka volt babaváró.

Emiatt lesz 2024 sikerterméke a babaváró

Gergely Péter szerint 2024-ben a babaváróban hatalmas felfutás várható, ennek pedig három összetevője lesz.

Egyrészt – más lakossági hitelekhez hasonlóan – drasztikusan alacsony bázist kell megugrani. A babaváró esetében a hitelpiaci pangás tavaly év elején a 2022. decemberére előrehozott vásárlások miatt ráadásul teljes érdektelenséggel párosult - januárban alig 7 milliárd forint babavárót igényeltek a fiatal családok a bankoktól. 

Másrészt – jelezte a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – az igényelhető hitelösszeg emelése automatikusan megdobja majd a kihelyezési volument, hiszen a babavárót felvevő ügyfelek több mint 90 százaléka a maximális hitel összeget igényli.

Végső soron pedig a családtámogatási rendszer átalakítása is megtámogatja a babaváró felfutást: a rendkívül kedvező, maximum 3 százalékos kamatozású új CSOK Plusz esetében januártól elegendő mindössze 10 százalékos önerőt felmutatni az új lakás megvásárlásához, amit babaváró-igényléssel is meg lehet oldani. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a babaváró-boom a CSOK Plusz felfutást is megelőzheti, hiszen a szabályok szerint a babaváró akkor számítható be 100 százalékban önerőként, ha annak folyósításától már 90 nap eltelt. 

Ha pedig a falusi CSOK szempontjából preferált kistelepülésen építene vagy venne házat/lakást a fiatal család, akkor a 11 milliós babaváró, az 50 millió forintos CSOK Plusz hitel mellé 3 gyermek esetén 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatás is igényelhető, azaz a babaváró, a CSOK Plusz és a falusi CSOK támogatás kombinálásával akár 75 millió forintos lakás megvásárlása is lehetővé válik 0 forint saját erő nélkül. 

A fentiek miatt bár baba-boomra még nem lehet várni, babaváró boomra biztosan számíthatunk 2024 tavaszán Gergely Péter szerint.

Akár 180 ezer forint ajándék pénzt adnak a bankok

Szinte mindegyik bank folyamatosan akciózik, hogy magához csábítsa az új igénylőket. Az új ügyfelek akár más akciókkal, számlanyitási jóváírással is kombinálhatják a babaváró hitel mellé járó jóváírást. Így könnyen összeszedhető akár 260 ezer forintos összeg is kedvezmények és ajándék pénzek formájában.

A legnagyobb összeg Gránit Banknál és a CIB Banknál ütheti a markunkat. A jelenlegi akcióban mindkét bank 180 ezer forintot ad folyósítás után.

A MagNet, az MBH, az UniCredit és az Erste a sikeres igénylések és folyósítás után 150 ezer forintot ad. 

A K&H 160 ezer forintot és a Raiffeisen 140 ezer forintot kínál, de ehhez az előbbinél a maximális 11 milliós összeget kell igényelni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG