<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az utóbbi években jottányit sem lett egyszerűbb egy normál szja-bevallás kitöltése, 27 oldal között lehet elveszni, a kitöltési útmutató egyre hosszabbra dagad, már majdnem 300 oldal. Három számmal tökéletesen összefoglalható jövedelemért is hét oldalt kell kitölteni. Az internetes kitöltés sokat segít, de fapados.

Kommentár

Hiába nevezték át NAV-nak, APEH maradt. Legalábbis ez a benyomása támad az embernek, amikor hozzávetőleg ugyanolyan kínkeservesen tölti ki az szja-bevallását, mint tíz évvel ezelőtt. Az utóbbi időben ugyanis annak ellenére, hogy egyszerűsített adattartalmú bevallás is létezik, a helyzet a normál szja-bevallásoknál egyáltalán nem javult.

Volt már 16 oldal és 37 is

Nézzünk ehhez néhány számot. Kutatásunk szerint 2006-ban 16 oldal volt a bevallás teljes terjedelme. Ezt egy papírra nyomtatva 64 oldalas, PDF formátumban az interneten fellelve viszont 209 oldalas kitöltési útmutató kísérte.

Szja-bevallások paraméterei
Adóév Bevallás összes Kitöltési útmutató
lapjainak száma oldalszáma (PDF)
2006 16 209
2007 31 200
2008 37 304
2009 27 316
2010 36 325
2011 27 141
2012 27 275
2013 27 272
2014 27 297

A 2014-es bevallás már 27 oldalas, fedőlappal, tokkal, vonóval együtt, és egy 297 oldalas digitális útmutatóval kéne kiigazodni rajta. Idő közben volt egy jó év, 2011, amikor elvileg 141 oldalnyi tudnivaló elégséges volt a hazafias kötelesség teljesítéséhez. Megnéztük, nem a tördelésen, betűméreten múlott, a 141 oldal ugyanis 410 ezer leütés, a 297 oldal pedig 866 ezer leütés lett.

Három számért hét oldalt

Pedig idő közben már volt egy durvulás, a 2010-es 36 oldalas bevallást 325 oldalas útmutatóval azóta sem sikerült túlszárnyalni. Azután 2011-re pedig sokat egyszerűsödött a dolog. („Csak” 27, illetve 141 oldal lett.)

Persze régen sem, most sem kell mindenkinek mindegyik oldalt kitölteni, de az oldalak száma azért jelzi a helyzet bonyolultságát. És az is, hogy ha valakinek csak egy, vagy két-három helyről van éves jövedelme, akkor is egy csomó munka van vele. E sorok írója három számban össze tudja foglalni az éves jövedelmét, mégis hét oldalt kellett összemaszatolni. Ebből egy kizárólag nullákat tartalmaz.

Bikkfa ez, vagy kínai?

Meg kell hagyni, nagyon jó, hogy van nyomtatvány-kitöltő program, kiküszöböl rengeteg hibát, amit a papíros verzióban könnyű elkövetni. Már amikor megérti az ember a hibaüzenetet, és nem órákig kell nyomozni, hogy mit kell hová miért oda-vissza írni és milyen kódot kell milyen kockába rakni. A üzenetek nyelvezete sokszor a bikkfa és a kínai között van félúton.

A kitöltő program – akárcsak az Ügyfélkapu nevű szörnyűség – egyszerűen fapados. Ki akarok javítani egy betűt vagy egy számot, és kitörli az egész sort, vagy az egész 24 jegyű számlaszámot? Ennél már a DOS 3.1 operációs rendszer parancssor-editora is többet tudott a kilencvenes évek elején. István vagy vagy Zoltán? Hiba történt, nem léphetsz a következő mezőre, add meg a nemedet, ezen már csak kínjában vigyorog az ember.

Az utlukot nyissam, vagy az internetet?

Évről évre meg kell adni nevet, címet, anyja nevét, telefonszámot, újra és újra. Hiába van a programban olyan funkció, hogy az adatokat rögzítse, a mai számítógépeket 1-2 évente lecserélik vagy újratelepítik az egészet, így az adatrögzítéssel csak gyakori, havi, negyedéves használat esetén érdemes bíbelődni.

Eközben a fél életedet el tudod úgy tölteni a Windows vagy az Android alatt, hogy egy betűt sem írsz le, egérrel irányítasz mindent, a program mindent megold, amit tud, a hangbemondást is megérti a Google. Itt meg azzal kell vacakolni, milyen böngésződ és milyen Java-verziód van, amikről sok ember azt sem tudja, micsoda. („Az utlukot nyissam meg, kisfiam, vagy az internetet?”)

Miért? Miért? Miért?

Miért kell a számlaszámot eldugni a kitöltési útmutató végére? Miért nincs kint egy ilyen napon az APEH, pardon, NAV főoldalán? Miért a Google-lal kell megkeresni a 2013-as szja-bevallás adatait, miért nem dobja ki az adóhivatal weboldalának keresője? Megannyi kérdés.

A kitöltési útmutatókra visszatérve, lehet azért is több oldal, mert jól elmagyarázzák végre, amit eddig nem. Meg azért is, mert agyonbonyolították. Ön szerint miért van olyan sok lapja az útmutatóknak? Mert jól elmagyarázzák, vagy mert irtó bonyolult?

Megváltással kecsegtetnek

Állítólag már csak két év, és a NAV fogja kitölteni az adóbevallásokat. Reméljük, nem csak keveseknek, és nem kell ehhez is egy 15 oldalas kérvényt benyújtani majd a megfelelő adatokkal.

Aki pedig kitöltötte a bevallását, dőljön hátra, lazítson, és élvezze ezt a klasszikus, örökbecsű részletet az „Asterix 12 próbája” című rajzfilmből a Youtube-on, ahonnét a címet is vettük. Csak egy egyszerű hivatali formaságról van szó…

Személyes pénzügyek Le fog esni az álla annak, aki péntektől tankolni akar
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:11
Olyat láthatnak a kútoszlopon, amit már régen nem.
Személyes pénzügyek Sokan költenének energetikai korszerűsítésre, csak nincs miből
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:56
A spórolás lenne a fő cél, ezért sokan hitelt is felvennének, de a családi kasszákból sok pénz hiányzik.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Békés és Zala megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Baranya, Tolna, Vas, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG