7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ismét egyre gyakoribb a figyelmeztetés: aki változó kamatozású lakáshitelt fizet vissza, újra felkészülhet a törlesztőrészlet emelkedésére, mert még idén megkezdődik itthon a kamatemelés. De tényleg az alapkamat változását érdemes figyelnie annak, akik el akar igazodni a kamatváltozások útvesztőjében? A Bank360 segítségével magyarázzuk el, mire érdemes figyelni.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke nemrég arról beszélt: a jegybank hamarosan megkezdheti a monetáris szigorítást, ami az alapkamat emelését is jelentheti akár már idén. Megkondultak a vészharangok, hiszen az általános vélekedés az, hogy az alapkamat emelése egyet jelent a banki kamatok emelkedésével, ami változó kamatozású hitelnél a törlesztőrészlet változását jelenti akár három havonta.

De tényleg érdemes ennyire ráfeszülnie az egyszeri hitelfizető családnak az alapkamatra? A Bank360 szerint nem igazán, de előbb nézzük meg, hogyan is áll össze a hitel egyik legfontosabb tényezője, az ügyleti kamat.

A lakossági jelzáloghitelek esetében az éves ügyleti kamat hazánkban jellemzően két kamatrészből áll:

  1. Referenciakamat
  2. Kamatfelár

Számunkra az első komponens, a referenciakamat a fontos. Ez az a rész ugyanis, amely valamely irányadó mutatóhoz van kötve, azaz a referenciakamat emelkedhet vagy csökkenhet a jelzáloghitelünknél attól függően, hogy a rendszeresen felülvizsgált mutató merre mozdul. Erről az irányadó mutatóról gondolják nagyon sokan azt, hogy az alapkamatról van szó, holott ma már egyáltalán nem ez a helyzet.

Jelenleg három olyan iránymutató van, amelyhez képest a bankok meghatározzák a hiteleik ügyleti kamatát, ezek pedig:

  1. a BUBOR,
  2. a BIRS,
  3. és az állampapírhozam.

Mit tehet, akinek változó kamatozású hitele van?

A többségnek még mindig változó kamatozású a jelzáloghitele, ilyenek például a forintosított kölcsönök is. A változó kamatozású hitelek a teljes lakáshitel-állomány több mint felét teszik ki, azaz a lakáshitelesek több mint fele van még veszélyben egy esetleges kamatemelés miatt. Ez azt jelenti, hogy már a legkisebb változtatás is ezer forintokkal dobhatja meg a törlesztőrészletet, ha nem lépünk időben. Szerencsére azért nem maradnak védelem nélkül azok sem, akiknek még változó kamatozású a hitelük - a megoldásokról itt írtunk korábban >>

A BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) olyan referenciamutató kamatszint, amelyen a bankok hajlandóak lennének egymásnak hitelt adni rövid futamidőre. A BUBOR aktuális szintjét minden magyar banki munkanapon 11 órakor publikálja az MNB, azaz igen gyakran változik. Ez azt jelenti, hogy a BUBOR a változó kamatozású, rövid kamatperiódussal felvett hitelek referenciamutatója, azaz minden olyan hitelnek, amelynél 3, 6, vagy 12 havonta állapítanak meg új kamatot. Ilyenkor az aktuális BUBOR szintjéhez igazítják a referenciakamatot, amely miatt változik aztán az ügyleti kamat.

Míg a BUBOR rövid kamatperiódusra vonatkozik, az állampapírhozam és a BIRS a hosszú kamatperiódusú hiteleknél határozza meg a referenciakamatot.

A különböző futamidejű állampapírok referenciahozamait az ÁKK teszi közzé és ezek a mérvadók az 1 évesnél hosszabb kamatperiódusra felvett hiteleknél (3 éves kamatperiódusnál a 3 éves ÁKK referenciahozam például), illetve a különböző kamattámogatott hiteleknél is. Fontos, hogy a referenciahozamot nem a lakosságnak nyújtott, kamatprémiummal kiegészített állampapírok hozamai alapján számolják, hanem az elsődleges forgalmazók árjegyzéséből. Nem az állampapírhozam az egyetlen mutató, amelyhez kötheti a bank a referenciakamatot. A BIRS (Budapesti Kamatswap Ügyletek) szintén egy referenciamutató lehet a hosszú kamatperiódusú hiteleknél, amelyet szintén elég sok hazai pénzintézet használ a referenciakamat megállapítása.

Alapvetően tehát nem az alapkamat, hanem ez a három mutató határozza meg, hogy milyen módon fog változni a hitelünk kamata, ezért inkább ezeket figyeljük a jegybank weboldalán, ha arról szeretnénk tájékozódni, milyen irányba indulhat meg a törlesztőrészletünk. Arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan számítják ki a bankok a megfelelő kamatot, az MNB által megszabott képletet és a fair banki törvényben foglaltakat kell alkalmazni.

Hogyan változnak majd ezek a mutatók?

A Bank360 kimutatása szerint ideje felkészülni a lassú, de folyamatos hozamemelkedésekre, akár a BUBOR, az ÁKK-hozam, vagy a BIRS az irányadó kamatszintünk. A jelenlegi lakossági hitelállomány több mint 60 százaléka változó kamatozású, azaz a mutatók emelkedésével a törlesztőrészletek többsége emelkedni kezd. Éppen ezért érdemes a már meglévő lakáshiteleket fixálni egy hitelkiváltással, hogy a futamidő végéig biztosítsuk a havi adósságaink szintjét. Új hitel felvétele esetén pedig érdemes a futamidő végéig fix kamatozású, de legalább 5 évre rögzített hitelt keresni, szerencsére 2018-ban az újonnan felvett jelzáloghitelek több mint 80 százaléka már ilyen, hosszú kamatperiódusú hitel volt.

Milyen gyorsan jelennek meg a változások a törlesztőrészletben?

A hitelünk referenciakamata persze nem fog naponta változni csak azért, mert például a BUBOR-hoz kötött, amelyet naponta számolnak. Az új törlesztőrészlet megállapítása a kamatperiódus letelte után, a kamatfordulónk napjától érvényesül, azaz egy három hónapos kamatperiódusú hitelnél a bank három havonta, 10 éves kamatperiódusú hitelnél pedig 10 évente vizsgálja meg, hogyan is mutat az a referenciamutató, amelyhez kötve van a referenciakamat.

Ráadásul akkor sem kell pánikba esnünk, ha a kamatforduló napján valamilyen nagyon durva emelkedést látunk az irányadó kamatnál. A fair banki törvény alapján ugyanis az új kamatperiódusban alkalmazandó kamat mértékét a kamatperiódus lejártát megelőző 120. napon érvényes mutató alapján kell megállapítani a hosszú kamatperiódusú hiteleknél.

De mi a helyzet a kamatfelárral?

Nem beszéltünk még az ügyleti kamat másik részéről, a kamatfelárról. Ezt az összetevőt már a pénzintézetek határozhatják meg. A kamatfelárban jelenik meg például, hogy mennyire kockázatos egy ügyfél. Minél biztosabb, hogy az ügyfélnek nem lesz problémája a hitel visszafizetésével, annál kedvezőbb lehet a kamatfelár, és fordítva, de innen jön le a kapott kamatkedvezmény is.

Mindebből úgy tűnhet, hogy a bankok gyakorlatilag akkora kamatfelárat állapíthatnak meg, amelyet nem szégyellnek, azonban korántsem ez a helyzet. Kamatfelárat legfeljebb ötször módosíthatnak és azt is csak a jegybank által közzétett kamatfelár-változási mutató és mérték szerint tehetik meg, tehát ez is limitált.

Akkor felejtsük is el az alapkamatot?

Összességében azért nem feltétlenül erről van szó. A jegybanki alapkamat hatással volt az összes referenciamutatóra, ma viszont már nem feltétlenül mozognak együtt. Ezt láthatjuk például a BUBOR esetében, amely jelenleg igencsak eltávolodott az alapkamattól, de ugyanígy nagy az eltérés az állampapír-hozamok és az alapkamat mértéke között.

Azért egy esetben érdemes az alapkamattal számolni: főszabály szerint ugyanis egyetlen hitel teljes hiteldíj mutatója (THM) sem haladja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét, kivéve a hitelkártya-szerződésekhez, a fizetési számlákhoz kapcsolódó hitelek és az áruhitelek THM-jét, ebben az esetben 39 százalékponttal növelt érték a felső határ.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
Személyes pénzügyek Hol ér többet egy kép: otthon vagy külföldön?
Kenessei András | 2024. május 1. 17:32
Ritkán, de mégiscsak megesik, hogy egy képzőművészeti alkotás (és annak pár darabja) egyidőben, vagy néhány nap eltéréssel felbukkan egymástól távoleső pontokon, más-más árverőházak aukcióin. Legutóbb idén áprilisban volt ilyesmi: Párizsban a Christie’s, Bécsben az imKinsky vitt kalapács alá egy-egy Gustav Klimt grafikát.
Személyes pénzügyek Kitört a harc a magyarok pénzéért
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 09:10
Mindenkinek a megtakarítások kellenek, legyen szó a bankokról, vagy az államról.
Személyes pénzügyek Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:31
A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. 
Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG