4p
Szeptemberben születik Magyarországon a legtöbb gyermek, alighanem azért, mert a karácsonyi ünnepekkor sokaknak több lehetősége és kedve van az együttlétre. Az osztrák statisztikusok napra pontosan is kimutatták a Karácsony jelentőségét, ott a tíz leggyakoribb születésnapból hét szeptember 19 és 26 között van.

Az utóbbi öt évben általában szeptember hónapokban született a legtöbb gyermek Magyarországon a KSH adatai szerint – az ábrán piros nyilakkal jelölve –, ami azt jelenti, hogy fogantatásuk az esetek többségében decemberre esett. Ez logikus is, hiszen a karácsony vallási jelentőségén túl a szeretet, a család ünnepe is. Ráadásul ilyenkor az emberek többsége napokig, akár 1-2 hétig is pihen, szabadságon van, lazít, amikor több idő és figyelem juthat a társra, az intimitásra is. Az ünnep sokszor a nagy elhatározások ideje is.

A második legnépszerűbb baba-hónap a számok szerint a július. Mivel az októbernek a 23-i nemzeti ünnepen kívül úgy tűnik, nincs különösebb jelentősége, arra kell gondolnunk, hogy sokan igyekeznek szándékosan nyárra időzíteni a szülést. Akkor ugyanis kevesebbet kell az öltözködéssel törődni, például nagyobb télikabátra költeni, és kellemesebb a szabadban mozogni, levegőztetni a gyermeket is. (Persze vannak olyanok is sokan, akik a hőséget utálják jobban.)

A nemzetközi statisztikák is hasonló képet mutatnak, legalábbis az északi féltekén (a délin ugyanis fél évvel később van a nyár). Az USA-ban is a szeptember a legnépszerűbb – lásd az ábrát itt, ahol minél sötétebb egy terület, annál gyakoribb születéseket jelez. Utána pedig a július és augusztus következik. (További angol nyelvű források ebben a cikkben linkelve.)

Bal oldal: tíz leggyakoribb születésnap, jobb oldal: tíz legritkább.

Az osztrák statisztikusok napra lebontva is elkészítették a vizsgálatot, és kimutatták, hogy nem egyszerűen a szeptember, hanem inkább annak a vége az igazán népszerű szülinap szempontjából. A legtöbb osztráknak szeptember 22-én van a születésnapja, és az első tíz leggyakoribb születésnap közül hét a szeptember 11-26 közötti hét napban volt, ami eléggé egyértelműen kilenc hónappal karácsony utánra esik. A szeptember 30. vagy az október 1, esetleg 2 viszont nem szerepelnek a listán, Szilveszterkor az osztrákok úgy látszik, valami mással vannak elfoglalva…

A hazai statisztikákra visszatérve arra, hogy miért éppen az április-május tűnik a legkevésbé népszerűnek a születések számát tekintve, kevesebb logikus magyarázatot találtunk. Előtte kilenc hónappal a július és augusztus következik, amelyek a szabadságolás hónapjai, elvileg a karácsonyhoz hasonlóan, vagy még annál is inkább lehetne az embereknek ideje, kedve egymásra.

Egy lehetséges magyarázat lehet, hogy ma már túl sokaknak nem telik nyaralásra, egyes felmérések szerint a népesség több mint felének. (Nyilván akkor gyermekre sem, de ez messzire vezet.) Egy másik, hogy a nyaralás miatt kiköltekező szülőjelöltek nem érzik magukat eléggé pénzesnek a gyerekvállaláshoz. Megint más vélemény szerint pedig a mostanában jellemző túlzott nyári meleg egyszerűen nem feltétlenül kedvez a szexualitásnak.

Még egy érdekesség a témában, hogy az osztrák statisztikusok kimutatása szerint is, és az egyik USA-statisztika szerint is feltűnően kevés gyerek születik nemzeti ünnepeken, ünnepnapokon, de még sima hétvégeken is. Ezt kilenc hónappal korábban aligha lehet megtervezni, úgyhogy biztos nem a szülők a hunyók a dologban.

Inkább arról van szó, hogy az orvosok, szülészek nem szeretnek hétvégén, ünnepen túlórázni, így amikor tehetik, legalábbis nem indítják meg ilyenkor a szülést. Ehelyett vagy az ünnep előttre, vagy az ünnep utánra időzítik, és csak remélni tudjuk, hogy csak akkor, ha ez nem jár semmiféle kockázatokkal.

(A Nap grafikonja-sorozat további részeit itt olvashatja.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG