5p

Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.

A hitelképesség kérdése ingatlan vásárlása esetén kulcsfontosságú az ügyfelek számára. Kinek és mikor érdemes élni a lehetőséggel és miért hasznos az előzetes hitelbírálat, vagy más néven az előminősítés? Mit kell tudni a folyamatról? Milyen előnyökkel járhat az ügyfelek számára? A Credipass pénzügyi szakértői ezekre a kérdésekre adták meg a választ.

Az otthonteremtéshez vezető út során kulcskérdés, hogy mekkora összegből gazdálkodhat, mennyi hitelt tud felvenni az ügyfél és pontosan meddig terjednek a pénzügyi keretei? Ezek azok a kérdések, amelyek a Credipass ügyfelei körében elsőként felmerülnek, ha ingatlanvásárlásra kerül a sor, azonban egy közelgő adásvétel esetén nem csak a vevők, már az eladók számára is jelentőséggel bírnak ezek az információk. Ugyanis sok esetben a megbízhatóság, a biztos, gyors és gond nélküli vételár-kifizetés lesz az a döntő szempont, amely alapján rangsorolásra kerülnek a vevőjelöltek – ez jelentheti a készpénzes érdeklődőket, azonban nem feltétlenül ez a gyorsabb megoldás, hiszen sok esetben ezek a vevők szabadítják fel nehezebben megtakarításaikat.

Nem árt előre tudni, pontosan meddig ér a takaró
Nem árt előre tudni, pontosan meddig ér a takaró
Fotó: Depositphotos

De mit is kell tudni az előzetes hitelminősítésről? Ez egy, a legtöbb esetben ingyenes szolgáltatás, amely több nagy pénzintézetnél is elérhető a piacon. Az előzetes hitelbírálat ráadásul nem jelent hivatalos elköteleződést az adott bank felé, de értelemszerűen könnyebbé és gyorsabbá teszi a folyamatot, ha később az éles hiteligénylés is ugyanennél a pénzintézetnél történik majd.

Így működik az előzetes hitelbírálat

Miből áll, hogy néz ki a teljes előbírálati folyamat? Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője foglalta össze a leglényegesebb tudnivalókat: „A szakértő – akár több banknál is – az előzetes hitelbírálat során valójában egy komplett hitelképesség-vizsgálatot végez, amikor számba veszi, hogy a jövedelmi adatok és a meglévő hitelek törlesztőrészletei alapján mekkora összegű lakáshitelt tud felvenni az ügyfél az érvényes jogszabályok és banki szabályozás szerint. Az igényelhető hitel nagysága pedig kialakítja a reálisan megvásárolható ingatlan értékét." – mondta el a szakértő. „Ekkor ugyanazokat a dokumentumokat kell benyújtani, mint egy éles hiteligénylésnél (személyes okmányok, jövedelemigazolás, bankszámlakivonatok) azzal a különbséggel, hogy ez esetben még nincs meg a kiszemelt ingatlan. Az igénylőlapon így csak egy körülbelüli várható vételárat kell meghatározni, valamint a tervezett önerő nagyságát." – tette hozzá.

„Érdemes megfontolni pénzügyi szakértő bevonását a folyamatba, hiszen díjmentesen állnak rendelkezésre a teljes előbírálati ügyintézés lebonyolításában, valamint azt is figyelik, ha időközben jobb lehetőség adódik egy másik banknál a leendő lakástulajdonos számára."

A bank a megadott adatok és benyújtott iratok alapján elvégzi az adósminősítést, pont úgy, mint ahogy bármilyen normál lakáshitel-igénylésnél is tenné. Az előzetes hitelbírálat átfutási ideje az adott bank leterheltségétől függően általában néhány munkanap, de maximum egy hét – mondják a Credipass pénzügyi szakértői. Az eredményről írásban adnak tájékoztatást: egy úgynevezett előbírálati igazolást küldenek, amely tartalmazza a jóváhagyott hitel összegét és a kölcsön egyéb paramétereit is. Az előbírálat érvényessége bankonként változó: van, ahol 6 hónapig érvényes, de a kamatot csak 3 hónapig garantálják, és van, ahol 4 hónapig érvényes a kiajánlott kamattal együtt, illetve akad olyan extrém eset is, amikor akár másfél évig is vállalja a bank a hitelnyújtási kötelezettséget.

„Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a bank részéről a kötelezettségvállalás kizárólag abban az esetben marad érvényes, ha a jövedelmi viszonyokban és egyéb hitelt befolyásoló paraméterekben nem történik negatív változás az előbírálathoz képest. Ha időközben például változik a munkahely, csökken a jövedelem vagy további hitelfelvétel történik, akkor az előzetes hitelbírálat érvényét veszti."

– mondta el Fülöp Krisztián.

Amennyiben nem történt a fentiek szerinti változás, akkor az éles hiteligénylés beadásakor már csak arra kell figyelni, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan a bank számára elfogadható fedezet legyen és az értékbecslő által megállapított forgalmi érték elbírja a felvenni kívánt hitelösszeget. Ha az ügyfél bizonytalan az ingatlan banki fedezetként történő elfogadhatóságát illetően, akkor ajánlott előzetes értékbecslést is kérni.

„Összefoglalva: az első előny, hogy az előbírálatnak köszönhetően pontosan kiderül, hogy a rendelkezésre álló önerő mellé mekkora lehet az az összeg, amit hitelként kaphat az ügyfél a banktól az ingatlanvásárláshoz, ezáltal meghatározható, hogy legfeljebb milyen vételárban érdemes gondolkodni. Így könnyebb lesz az ingatlankeresés folyamata is, hiszen az otthonteremtők így pontosan megismerhetik, hogy meddig nyújtózkodhatnak. A második – és talán legfontosabb – előny a már említett biztonság: érdemes biztosra menni, ugyanis egy ingatlan adásvétel esetén az esetek döntő többségében 10 százalék foglaló szükséges már a folyamat legelején. Ez az összeg pedig veszélybe kerülhet, ha probléma adódik a hitelképességgel és mégsem vehető fel hitelként a korábban tervezett, szükséges összeg. Az előbírálati igazolás segítségével a vevő igazolni tudja a hitelképességét az eladó felé, ezáltal fel tudja venni a versenyt a készpénzes érdeklődőkkel szemben is." – összegezte a szakember.

„Végül pedig gyorsabb, zökkenőmentesebb lesz az éles hitelfelvétel, hiszen már csak az ingatlan vizsgálatával kell kiegészíteni azt."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG