9p

A szocho kamatjövedelmekre történő kiterjesztése megadta a kegyelemdöfést az állampapíron kívüli kockázatmentes lakossági befektetésnek. Vagy mégsem, és most jön el a tartós befektetési számla (tbsz) aranykora? Hiszen arra nem terjed ki az új szocho adóelvonás. Bárhogy lesz is, a bankok a legmagasabb fokozatba kapcsolták a lekötöttbetét-kamataikat, hiszen aki most siet a betétlekötéssel, az még a futamidő végéig megússza a szochót. 

A kormány döntése értelmében 2023. július 1-től a kamatjellegű jövedelmeket 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) terheli, az ingatlanbefektetési alapok és az állampapír kivételével. A tartós befektetési számlára (tbsz) ugyancsak nem vonatkozik az új kamatsarc.

A jogszabály szerint nem kell szochót fizetni azok után a lekötött betétek kamatai után, ahol a lekötés még 2023. július 1. előtt megtörtént.

Nézzük meg a bankok lekötött betéti ajánlatait a nagy változás előtt!

Ezek most a legmagasabb last minute lekötöttbetét-kamatok

MagNet Bank jelentősen feltornászta lekötött betéti kamatait a július 1-jei határidő előtt. 3 hónapra évi 11,12 százalékos (EBKM: 11,00 százalék), 6 hónapra évi 10,56 százalékos (EBKM: 10,50 százalék), míg 12 hónapra évi 10,88 százalékos (EBKM: 10,85 százalék) kamatot kínál Prizma Forint Betétjére a hitelintézet, 500 ezer forinttól. A kamatok a futamidő alatt fixek. A megtakarításban kizárólag új forrás helyezhető el, amelyet az ügyfél banknál tartott, 2023. márciusi átlagos megtakarításához képest vizsgál a bank.

Ugyancsak új forrás helyezhető el az Aktív Plusz Közösségi Betétben 1 millió forinttól. A 3 éves lekötésű betét 3 havonta fizet kamatot, így bármikor felmondható jelentős kamatveszteség nélkül. Az első 3 hónapra 9 százalékos kamat (EBKM: 8,90 százalék) csak aktivált MagNet Mobilbank szolgáltatás és az első 3 hónapban legalább havi 30 000 forintnyi bankkártyás vásárlás teljesítése esetén jár. Egyébként – és a második 3 hónaptól feltétel nélkül – a jegybanki alapkamat mínusz 6,75 százalékos, azaz jelenleg évi 6,25 százalékos (EBKM: 6,18 százalék) kamat jár.

A szintén kamatcsúcsokat döntögető Gránit Bank is kínál kétszámjegyű kamatot. A 12 hónapos GRÁNIT KamatMax Plusz betét az aktuális jegybanki alapkamat mínusz 2,75 százalékos betétkamatot kínál, ami jelenleg évi 10,25 százalékos kamatnak felel meg. A betétlekötés minimuma 50 ezer forint. Feltétel még az aktivált betéti bankkártya a lekötés teljes ideje alatt.

Érdemes minden zugba benézni. Fotó: Depositphotos
Érdemes minden zugba benézni. Fotó: Depositphotos

A Gránit évi 9 százalékos kamatot (EBKM: 9,00 százalék) fizet a 6 hónapos GRÁNIT KamatMax betétre, legalább 50 ezer forinttól, amennyiben a betétes a teljes futamidő alatt havonta legalább 20 ezer forintért vásárol a bankkártyájával.

A kétszámjegyű kamatok között legalább 8 millió forint lekötésre 9 hónapra évi 10,45 százalékos (EBKM: 10,45 százalék), 12 hónapra évi 10,75 százalékos (EBKM: 10,75 százalék) betétkamatot kínál az Oberbank. Ezenkívül legalább 100 ezer forinttól elérhető a hitelintézet TOP betétje, melynél a legmagasabb kamat 3 hónapra és 6 hónapra egyaránt évi 7,25 százalék (EBKM: 7,25 százalék).

Magyar Cetelem Banknál érhető még el a kétszámjegyű betétkamat. A Cetelem Takarékszámláról 1 évre lekötött betét után 10,50 százalékos (EBKM: 10,50 százalék), míg 2 évre évi 12 százalékos (EBKM: 11,36 százalék) kamat érhető el.

A devizabetétekre jóval alacsonyabb kamatot kapunk a legtöbb banknál, de a kedvező euróárfolyam miatt érdemes lehet most a forintjaink egy részét átváltani. Ez nemcsak a nyaralások miatt lehet előnyös, hanem így a megtakarításainkat is diverzifikálni tudjuk.

Árfolyamok és grafikonok

Milyen nettó kamatokkal lehet számolni július 1-től?

A kamatjellegű jövedelmeket 2023. július 1-től kétféle elvonás terheli. A személyi jövedelemadó, más néven kamatadó elvonás mértéke a bruttó kamat 15 százaléka.

Emellett a 2023. július 1-től esedékes kamatok esetében (kivéve a 2023. július 1. előtt lekötött betétek kamatai) további 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetni.

A szochót azonban nem kell megfizetni az ingatlanbefektetési alapokból és az állampapírokból származó kamatjövedelemre – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Szintén nem kell fizetni szochót a tartós befektetési számláról (tbsz) befektetett összegek után sem. Bár a tbsz-ek esetében 5 teljes naptári éves, kifizetés nélküli befektetés után kamatadót sem kell fizetni, 3 év után pedig csak 10 százalékot, akár ennél rövidebb időre is megérheti ide helyezni a pénzt, hiszen itt nincs szocho.

Ezekre semmilyen adókedvezmény nem vehető igénybe, melyek egyéb jövedelmére egyébként járnak a betétesnek a személyi jövedelemadóból vagy a szochóból. A bevallást és megfizetést a bankok, pénzügyi szolgáltatók intézik, azzal nincs semmi dolguk a betéteseknek a szocho esetében sem.

A befektető pénzét (tőkéjét) semmilyen elvonás nem terheli, hiszen azt a pénzt már korábban leadózta. Az adók csak a kamatra vonatkoznak.

A kétféle adó alapja ugyanaz, a bruttó kamat. Ezért egyszerűen össze kell adni őket, ami együttesen 28 százalékos elvonást jelent.

Vagyis 2023. július 1-től a reklámokban hirdetett bruttó kamatok 72 százalékát kapja kézhez a befektető, nem ide értve a már említett, adó alóli kivételeket.

Milyen számlanyitási akciók segítik a betételhelyezést?

A fenti négy, magas kamatot kínáló hitelintézet közül június 30-ig fut egy számlanyitási promóció a MagNet Banknál. Itt minden századik (kivéve minden ezredik) új számlanyitó egy e-rollert kap ajándékba a banktól, minden ezredik új számlanyitó pedig egy e-kerékpár nyertese lesz. Igényelni kell a Mastercard-bankkártyát, amit Segítő Bankkártyának hív a bank, mert a kártyabirtokosok vásárlásaival jótékonykodni is lehet a bank pénzéből. Feltétel még a Promóciós feltételek és az Adatkezelési tájékoztató elfogadása és a számlanyitást követő 24 órán belüli MagNet MobilBank mobilalkalmazás és az asztali NetBank aktiválása az akcióban való részvételnek.

A Gránit Banknál is fut egy akció a mobiltelefonos szelfivel történő bankszámlanyitás esetén, ha a számlatulajdonos aktiválja a mobiltelefonos eBank szolgáltatást, 20 ezer forintot kap további feltétel nélkül. Ezért cserébe 1 éves hűséget kell vállalni. Az akció 2023. június 30-ig érvényes. A szelfis számlanyitáshoz egy NFC-képes okostelefonra, lakcímkártyára és 2016. január 1-je után kiállított új típusú személyazonosító igazolványra van szükség.

A Gránit Banknál emellett épp zajlik egy ügyfélajánlási akció is, amellyel új ügyfelenként 8 ezer forintot lehet keresni, ha az ajánlott ügyfél végrehajtja a bank által kért legalább 3 darab sikeres bankkártyás vásárlást. A 8 ezer forintot az ajánló és az ajánlott új ügyfél egyaránt megkapja. Akár 10 ügyfélajánlás után is jár a 8 ezer forint, így ezzel akár 80 ezer forintot is lehet keresni.

Milyen állandó bankszámla kedvezmények érhetők el a lekötött betétek mellett?

MagNet Banknál az online megnyitható Házhozszámla korlátlan számú és összegű átutalást kínál bankon belül saját lakossági számlára. Ezenkívül a havi első kettő, NetBankon keresztül megadott, bankon belüli idegen számlára történő átutalás maximum 100 ezer forintig szintén ingyenes. Ugyancsak nem kell fizetni a havi első kettő, NetBankon keresztül megadott, más banknál vezetett számlára történő átutalás esetében sem, legfeljebb 100 ezer forintig. Végül, a havi első kettő, NetBankon át megadott rendszeres átutalás is díjmentes legfeljebb 50 ezer forintig. Ezekre a tranzakciókra a pénzügyi tranzakciós illetékkel megegyező banki díjat sem kell megfizetni.

A Házhozszámla havi számlavezetése becsületkasszás, azaz az ügyfél dönti el, mekkora összeget fizet érte 0 és 1 000 forint között. Szerződéskötéskor a bank 0 forintot állít be számlavezetési díjnak, ez módosítható bankfiókban vagy a netbanki felületen.

A MagNet Banknál törvényi nyilatkozat nélkül is érvényes az ingyenes ATM-készpénzfelvétel kedvezménye havi legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb havi 150 ezer forintig. A bankkártya éves díját havi részletekben kell fizetni, ami kevésbé megterhelő.

Gránit Banknál létezik feltétel nélküli ingyenes számlavezetés és – nem feltétel nélkül ingyenes havi díjú bankszámla-konstrukciók esetében – korlátlan összegű átutalás mobilalkalmazáson vagy internetbankon keresztül. A 990 forintos havi díjú GRÁNIT Bajnok Plusz esetében egyáltalán nem kell fizetni az elektronikusan leadott eseti és rendszeres átutalásokért, illetve a csoportos beszedésekért. A havi díj itt legalább 280 ezer forintos havi jóváírás vagy minden nap végén legalább 150 ezer forintos számlaegyenleg hiányában 2 990 forint. Nincs viszont feltétele a GRÁNIT Digitális Plusz számla alacsony, 890 forintos havi díjának, ahol szintén korlátlanul ingyenes az elektronikus úton benyújtott eseti és rendszeres átutalás, továbbá csoportos beszedés. A két számla közötti fő különbség, hogy a GRÁNIT Bajnok Plusz havi 4 ingyenes belföldi ATM készpénzfelvételt is kínál pluszban, felső összeghatár nélkül.

A Gránit Banknak van egy magas látra szóló kamatot kínáló számlája is, ez a GRÁNIT Kamat Plusz. Ingyenes havidíj mellett itt a kamat mértéke a mindenkori jegybanki alapkamathoz igazodik, annál 5 százalékkal kisebb, azaz a 13 százalék-os alapkamatot alapul véve jelenleg 8 százalék (EBKM 8,00 százalék), ha 200 ezer forint jövedelem érkezik a bankszámlára a bank által megjelölt feltételek alapján.

Cetelem Banknál csak egy megtakarítási konstrukció érhető el, Cetelem Takarékszámla néven. Innen kell lekötni a betétet is. A számlavezetés feltétel nélkül ingyenes és nem kell fizetni a számláról történő átutalásért sem.

Az Oberbanknál 1 242 forint havi díj mellett nyitható az Oberbank Elektronikus Számla, amely korlátlan számú belföldi elektronikus forint eseti és rendszeres átutalási lehetőséget, továbbá csoportos beszedést kínál, külön díj nélkül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Személyes pénzügyek Nagy segítséget kaphatnak azok a fiatalok, aki saját lakást szeretnének
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:09
Több tényező miatt is nagyon megnőhet a babaváró hitelek igénylése.
Személyes pénzügyek Ne reménykedjünk, hogy hazatérnek az Ausztriában dolgozók
Eidenpenz József | 2024. február 23. 05:44
A számok, a hosszú idősorok alapján nyoma sincs annak, hogy az Ausztriában dolgozó vagy letelepedett magyarok haza akarnának térni. Ehelyett inkább újabb és újabb rekordok dőlnek, de így van ez sok más ország állampolgárai esetében is. A Covid is csak ideiglenesen akasztotta meg ezt a történelmi léptékű folyamatot.
Személyes pénzügyek Rendesen megemberelte magát a forint
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:31
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Személyes pénzügyek Újabb banknál jön az inflációs feketeleves, ennyivel emelik a díjakat május 1-jétől
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 12:37
Azt mondják, ennél többet is emelhettek volna.
Személyes pénzügyek Egymás lábát tapossák a bankok, hogy olcsóbb lakáshitelt adhassanak, de ki tudott mindenki alá ígérni?
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 10:38
Februárban tovább vágják a kamatokat a bankok, már közelítik a 6 százalékot, de hol kaphatjuk most a legjobb ajánlatot?
Személyes pénzügyek Na, már ilyen is van: CSOK Plusz mellé banki jóváírás
Privátbankár.hu | 2024. február 15. 11:45
A januárban indult CSOK Plusz versenyt gerjesztett a pénzintézetek között, az egyik hazai bank már jóváírással csábítja magához a lakáshitelre vágyókat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG