Szocho
Személyes pénzügyek Megtakarítás adómentesen? Nem véletlen, hogy kilőtt a tbsz 
Privátbankár.hu | 2023. november 6. 13:36
A szocho sok megtakarítás hozamát csökkenti, de a tartós befektetési számlákkal ki lehet bújni a megfizetése alól.
Személyes pénzügyek Bankbetét vagy állampapír? 
Privátbankár.hu | 2023. október 20. 12:23
A szocho bevezetése ellenére augusztusban már ötödével több pénzt kötöttek le bankbetétben a lakossági ügyfelek, mint egy hónappal korábban, ráadásul a legújabb ajánlatok már infláció feletti kamatozást ígérnek, sőt az állampapírhozamokkal is versenyre kelnek.
Személyes pénzügyek Igazán komolyabb fejtörést a 2-5 év közötti időre tervezőknek jelenhet a szocho kivetése – véli az MBH Bank privátbanki vezetője 
Natív tartalom | 2023. július 10. 09:06
Július 1-jén új világ köszöntött be a befektetések, megtakarítások piacára azzal, hogy a kamatjellegű jövedelmeket – az állampapírok és az ingatlanalapok kivételével – a 15 százalékos személyijövedelem-adó (szja) mellett már 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli. Milyen hatással járhat ez, s mit tegyenek a befektetők, változtassanak-e egyáltalán az eddigi hozzáállásukon? Egyebek mellett ezekről kérdeztük Pleschinger Gyula Márkot, az MBH Bank private banking üzletágának vezetőjét.
Személyes pénzügyek A kamatadó után is van élet - így lehet annulálni a szocho hatását! 
Privátbankár.hu | 2023. július 3. 17:17
Látszólag kinyírta a kormány az állampapírok kockázatmentes konkurenseit azzal, hogy a július 1-je után képződő kamatjellegű bevételeket - éppen az állampapírok, illetve az ingatlanalapok kivételével - a 15 százalékos személyijövedelem-adó mellett már 13 százalékos szociális hozzájárulás adó is terheli. De tényleg ez a helyzet, vagy van azért kiskapu? Azoknak például, akik nem rövid távra, hanem legalább 3 évre, de akár 5 éven túlra terveznek, addig nem szándékoznak hozzányúlni a megtakarításaikhoz. Nekik is hátrányos a szocho? Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Érdemes euróba vagy dollárba menekíteni a pénzünket? 
Privátbankár.hu | 2023. június 28. 08:25
Aki eurót vagy dollárt szeretne befektetni, annak a héten érdemes döntenie a megtakarításáról. A péntekig nem teljesült megbízások kamatjövedelmére ugyanis már kivetik a szochót.
Személyes pénzügyek Mi lesz a megtakarításainkkal, miután szochóval sújtják a kamatjövedelmünket? 
Privátbankár.hu | 2023. június 20. 10:44
Elindulhat a lakossági megtakarítások szerkezetének átalakulása – mutattak rá az MBH Bank elemzői arra reagálva, hogy július 1-től a kamatjövedelmek után is szociális hozzájárulási adót kell fizetni. Az intézkedés a lakossági és intézményi befektetők körében stimulálja az állampapír-vásárlást, ami elmozdulást eredményezhet a látra szóló betétek, a befektetési alapok, különösen a pénzpiaci és a rövid kötvényalapok esetében. Emellett a készpénzben tartott megtakarítások – amelynek reálértékét jelentősen rontja az infláció – is megmozdulhatnak.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a nagy nap, újra 371 felett az euró 
Eidenpenz József | 2023. június 14. 13:14
A tőzsdék egész optimisták a nagy fontosságú Fed-ülés előtt, ráadásul a kínaiak is élénkítenek. A BUX főleg a Richter miatt emelkedik, felfelé araszol viszont az euró/forint. Nagy bejelentések várhatók a Volkswagennél, sok pénzt oszt ki a Shell. Túl sok az optimista, nem lesz ebből baj?
Személyes pénzügyek Vége a nagy kamatversenynek? 
Gergely Péter | 2023. június 11. 05:58
A szocho kamatjövedelmekre történő kiterjesztése megadta a kegyelemdöfést az állampapíron kívüli kockázatmentes lakossági befektetésnek. Vagy mégsem, és most jön el a tartós befektetési számla (tbsz) aranykora? Hiszen arra nem terjed ki az új szocho adóelvonás. Bárhogy lesz is, a bankok a legmagasabb fokozatba kapcsolták a lekötöttbetét-kamataikat, hiszen aki most siet a betétlekötéssel, az még a futamidő végéig megússza a szochót. 
Személyes pénzügyek Kiderült, mely megtakarítási formák lehetnek a kamatadó-emelés nyertesei 
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 17:52
Néhány gyors döntéssel akár nullára is lehet csökkenteni a befektetési jegyek és a megtakarítási célú biztosítások hozama után július 1-jétől majdnem kétszeresére növekvő adóterhet. Ugyanakkor nőhet a céges befektetések népszerűsége, ott is teret nyerhetnek a befektetési alapok.
Makro / Külgazdaság Sarccal a megtakarítások felé, avagy tényleg ennyire kell minden fillér a kormánynak? 
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 19:16
Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a múlt héten derült égből villámcsapásként jött a hír, miszerint a jövőben a 15 százalékon felül 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni a nem-állampapír típusú megtakarítások után, nevezetesen a lektötött betétek és egyéb banki konstrukciók után. Ez a bejelentés csaknem egybeesett azzal, hogy az extraprofitadó nem szűnik meg 2023 végén - ahogy azt a kormány ígérte -, hanem 2024-ben is velünk marad. Mi lehet e döntések valódi célja? Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Állampapír / Kötvény 9 dolog, amit (nem) tennék most a megtakarításommal 
Eidenpenz József | 2023. június 2. 05:36
Kiterjesztették a szociális hozzájárulási adó körét, ami főleg a bankbetétek és a befektetési alapok ellen irányul. Érdemes emiatt változtatni a befektetési szokásainkon? Ha igen, hogyan? Vagy inkább költsünk? Mert “ma minden olcsóbb, mint holnap”. Jegyzet
Részvény / Deviza / Áru Nagyon kell a kormánynak a pénzünk: új adót vetettek ki a megtakarításainkra 
Gáspár András | 2023. június 1. 06:34
A kamatadó mellé szochót is kell fizetni júliustól több megtakarításra - az állampapírra ez nem vonatkozik, sőt: még ingyenreklámra is kötelezik a bankokat.
Agrár Béremelésért járulékcsökkentés - újabb megállapodás jöhet 
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 08:18
Béremelésért cserébe járulékcsökkentés, Varga Miháy szerint a kormány ezt ajánlaná a vállalkozóknak. A pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy egy újabb, több éves megállapodás előkészítése van folyamatban.
Makro / Külgazdaság A gyáriparosok szerint a szochót kellene csökkenteni az iparűzési adó helyett 
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 10:59
Az MGYOSZ elnöke szerint nem kellene megállni 11,5 százaléknál.
Makro / Külgazdaság Gyulyás Gergely lesöpörte a szochó-módosítását 
Baka F. Zoltán | 2019. december 12. 12:00
Elakadhatnak a jövő évi bértárgyalások, ennek hátterében részben az áll, hogy a munkaadók engedményt szeretnének a magasabb fizetésekért, a kormány viszont nem megy bele az előrehozott adócsökkentésbe. Gulyás Gergely ezt a mai Kormányinfón azzal indokolta, hogy nincs elég idő a szochó-módosítás előkészítésére.
KKV Minimálbér-emelés: van néhány dolog, amiről szinte mindenki megfeledkezik 
Privátbankár.hu | 2019. január 20. 08:38
A megemelt minimálbér nem csak azt jelenti, hogy sokan magasabb fizetést kapnak, hanem számos, ehhez kötött összeghatár is megemelkedik. Így például nagyobb értékű céges ajándékot lehet adni az év végi partikon, illetve a korábbinál jobb helyet választhatnak maguknak a sportrajongók a lelátókon. A Deloitte Magyarország készített összeállítást a témáról.
Makro / Külgazdaság Miért nem sikerül összehozni a 2019-es minimálbért? 
Fellegi Tamás | 2018. december 21. 06:07
Egészen meglepő, hogy lassan vége az évnek, és nincs még jövő évi minimálbér, miközben az elmúlt két évben gördülékenyen ment a dolog: 2016-ban mindjárt két évre előre határozták meg az igen jelentős emeléseket. A helyzet pedig nem változott: nagy munkaerőhiány, bérfelzárkózási kényszer, jóval magasabb piaci bérek, így nem is kellene sokat gondolkozni egy kiadós emelésen.
Személyes pénzügyek Izer szerint egyhavi bért hagy a munkaadóknál a jövő évi szochócsökkentés 
Privátbankár.hu | 2018. december 5. 09:00
Az adóügyi államtitkár megvédte a kafetéria-rendszer átalakítását is.
Makro / Külgazdaság Kiszivárgott a jövő évi minimálbér-emelés összege - 200 ezer fölött lesz a bérminimum? 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 27. 08:40
A Világgazdaság tette közzé értesülését a kormány számairól - a bérminimum 200 ezer forint fölé ugorhat.
Makro / Külgazdaság Tévedett a miniszter: mégsem lesz adócsökkentés januárban 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 16. 09:41
Bár nemrég még arról beszélt a miniszter, hogy januártól csökkenhet a szocho, most elismerte: tévedett.
Személyes pénzügyek Hogyan adózunk jövőre? A cafeteriát beszántják, adóemelés és áfacsökkentés is lesz 
Privátbankár.hu | 2018. június 20. 08:01
Az szja nem csökken, de a kétgyerekesek adókedvezménye nő - csökken az UHT-tejek áfája, de nő a chipsadó, a cafeteria-rendszert pedig gyakorlatilag beszántják, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású elem. A kormány szerint túl bonyolult volt a rendszer, adjanak inkább rendes fizetést a cégek.
Személyes pénzügyek Mi változik jövőre az adórendszerben? 182 ezer forintba kerül 100 ezret kifizetni 
Gáspár András | 2017. november 14. 12:34
Jövőre csökken a jövedelmekre rakódó munkáltatói teher, de még mindig nálunk lesz a legmagasabb az adóék a régióban. Drámai változások nem jönnek 2018-ban, de azért számos ponton módosul a adórendszer, bőven vannak érdekességek a jövő évi adótörvényekben – lesz áfacsökkentés, javul az airbnb-sek helyzete, a NAV pedig egyre jobban belelát a számláinkba.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG