5p

A tőzsdék egész optimisták a nagy fontosságú Fed-ülés előtt, ráadásul a kínaiak is élénkítenek. A BUX főleg a Richter miatt emelkedik, felfelé araszol viszont az euró/forint. Nagy bejelentések várhatók a Volkswagennél, sok pénzt oszt ki a Shell. Túl sok az optimista, nem lesz ebből baj?

A vezető európai tőzsdeindexek kellemes, 0,3-0,7 százalékos pluszban állnak ma egy igen fontos nap elején. A német DAX elérte májusi csúcspontját is, 16 330 pont felett is volt. Az amerikai határidős indexek is szerény pluszban állnak. A vártnál alacsonyabb májusi amerikai inflációs szám tovább táplálta a reményt kedden, hogy a Federal Reserve ma este leállítja, vagy legalábbis egy időre szünetelteti a kamatemeléseket.

Erre szép részvénypiaci emelkedés vette kezdetét az USA-ban tegnap, az S&P 500 és a Nasdaq indexek éves csúcsukra értek. Európában az Egyesült Királyság gazdasága pedig 0,2 százalékkal nőtt havi szinten áprilisban, ami javulás az előző havi visszaeséshez képest. Az euróövezetből is jön ipari termelési adat, majd holnap az Európai Központi Bank is kamatdöntést hoz. Kína gazdaságösztönző programot jelentett be, ez is segíthet a részvénypiacnak.

A német (DAX) és francia (CAC) tőzsdeindexek egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A német (DAX) és francia (CAC) tőzsdeindexek egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Újra 371 felett az euró

A hazai BUX index is 0,3 százalékkal javít, az OTP minimális mínuszban, a Mol csekély pluszban áll. A Richter 0,8 ésd a Telekom 0,9 százalékos emelkedése így átlag feletti. Négy százalékos árugrással és jelentősebb forgalommal tűnt ki ma a Pannergy.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint a héten felfelé araszol, most 371,30, ami 1,2 forinttal magasabb a tegnap estinél. Pedig kissé a dollár is esik és a hollandiai földgáz is négy százalékkal lett olcsóbb.

Eljött a nagy nap

A befektetők nagy várakozással tekintenek a Fed kamatdöntésére, amelyet Jerome Powell elnök sajtótájékoztatója követ. Ezzel együtt érkezik a bankok bankjának legújabb előrejelzése az idei inflációra, munkanélküliségre és gazdasági teljesítményre az úgynevezett “dot-plot” negyedéves kimutatás formájában. A határidős árazások alapján a kereskedők nincsenek meggyőződve arról, hogy ez lesz az utolsó a Fed antiinflációs intézkedései közül. Több mint a felük negyed százalékpontos kamatemelést vár júliusban.

A kamatdöntést magyar idő szerint este nyolckor jelentik majd be, kevéssel később sajtótájékoztatót tartanak. A befektetők azt remélik, hogy Powellnek az újságírók kérdéseire adott reakcióiból több támpontot kapnak a Fed gondolkodásáról, beleértve a további kamatemelések lehetőségét is. A májusi PPI (termelői árindex) a Fed-döntés előtt, délután kettőkor jelenik meg. Az elemzők arra számítanak, hogy a termelői árak 1,5 százalékkal emelkedtek a május végével zárult egy év alatt.

Nagyon készülnek a Volkswagen napjára

A Volkswagen június 21-én tartja befektetői napját, amellyel kapcsolatban nagyok az elvárások, a Handelsblatt szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb átalakítására készül a cég – írja az Erste Befektetési Zrt. Elsősorban költségcsökkentéssel kapcsolatos bejelentések várhatók a tömegmodelleknél, mint a Skoda, a Seat vagy éppen a Volkswagen. A várakozások szerint ezek a hárommilliárd eurót is elérhetik, ami ötödével emelné meg a csoportszintű profitot.

A másik nagy téma a kínai piac helyzete, az ottani versenyképesség helyreállítása lehet. A harmadik pedig a lehetséges IPO-k, felbuzdulva a Porsche AG tavaly szeptemberi sikeres tőzsdei kibocsátásán. A Lamborghini és az akkumulátor-technológiával foglalkozó PowerCo tőzsdei bevezetése is napirenden lehet.

A Shell sok pénzt oszt ki

Az olajárak 0,7-0,9 százalékkal emelkednek ma az amerikai készletadatok közzététele előtt. Ebben szerepe lehet a bejelentett kínai gazdaságösztönző programnak is, amivel a gyenge gazdasági aktivitást akarnák felpörgetni.

A vállalati hírek közül kiemelkedik, hogy a Shell energiaipari óriás bejelentette a részvényeseknek juttatott kifizetések erőteljes növelését. Az osztalék 15 százalékkal nő, a második negyedévtől részvény-visszavásárlási programja pedig négymilliárdról ötmilliárd dollárra emelkedik. A részvény azonban auz általános kiváró hangulatban csak 0,7 százalékkal emelkedett.

A CNN “félelem és mohóság” indexe. Az extrém optimizmus veszélyes.
A CNN “félelem és mohóság” indexe. Az extrém optimizmus veszélyes.

Sok a bika, kevés a medve

Március eleje óta folyamatos a váltás a medvepiaci hangulatból a bikapiaci hangulatba – írja az Investing.com elemzése.

Látszólagos kapituláció következett be, amikor a medve befektetők bikákká váltak.

Ahogy a piac emelkedett, a lakossági és a professzionális befektetők körében egyaránt nőtt az oprimisták és a pesszimisták (bulls/bears) aránya. Vagyis több lett a bika és kevesebb a medve beállítottságú befektető. A kontrariánus elmélet szerint piacon a szélsőségek úgy keletkeznek, hogy mindenki ugyanazon az oldalon áll. Korábban mindenki annyira pesszimista volt, hogy a váltás már elkerülhetetlenné vált.

Ha mindenki optimista, ki marad, aki vásárolhat? Ha mindenki pesszimista, akkor ki marad, aki elad?

Az állampapíroktól sem jó túlságosan függeni?

Több kommentár is született arról a Holdblogon, hogy a kormány intézkedései a befektetési alapok és bankok állampapír-vásárlásának növelésére, a szochó bevezetése az állampapírok konkurenseire mit okoz majd. Néhány érdekes megállapításuk:

  • Többen fogják a tbsz-es befeketéseket választani. (Tbsz: tartós befektetési számla.)
  • Az új rendeletek hatására a tehetős-tudatos réteg inkább diverzifikálni fogja a portfólióját, hogy kevésbé függjön a csökkenő kamatpálya előtt álló állampapíroktól.
  • Aki tudatosan kezelte a pénzügyeit, eddig is mentesülni tudott a nyereséget terhelő adóktól, például tbsz használatával. Éppen ezért az állam adóbevételeit ez különösen nagy mértékben nem fogja megemelni, éves szinten valószínűleg tízmilliárd forint körüli összeget hozhat ez az államkasszába.
  • A lakosság reakciója (…) bizonytalan, hiszen a látra szóló betéteseket eddig sem zavarta, hogy az infláció miatt rohamosan fogy a félretett pénzük.

(Források: itt, itt és itt.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17265 17025 17265 +1,05% 0 0 4 178 862 295 HUF 2024-02-28 17:11:47
MOL 2900 2890 2920 +0,28% 0 0 901 699 944 HUF 2024-02-28 17:14:33
MTELEKOM 839 828 843 0,00% 0 0 320 407 315 HUF 2024-02-28 17:05:01
RICHTER 9820 9680 9875 +1,29% 0 0 2 566 699 330 HUF 2024-02-28 17:14:34
OPUS 420 411 423 +1,33% 0 0 248 707 389 HUF 2024-02-28 17:11:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
Részvény / Deviza / Áru Földre vitték a forintot Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 18:19
Délután óta csak gyengül a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Minden adott volt, mégis pocsék nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 17:59
Nem alakult jól a kereskedés, a vezető papírok közül csak a Magyar Telekom tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Így várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2024. február 27. 12:44
A forint enyhe erősödéssel várja a kamatdöntést, a BUX index kissé süllyed, korrigált a földgáz. Már megint baj van a Teslákkal, ezúttal Németországban. A bitcoin 56 ezer dollár fölé ért, és az 57 ezer sincs messze.
Részvény / Deviza / Áru Felhúzza a szemöldökét, ha a forint árfolyamára néz
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 18:50
Felemás képet mutatott hétfőn a forint árfolyama. 
Részvény / Deviza / Áru Nem kezdték valami fényesen a hetet Budapesten a blue chipek
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 18:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Jó lehet még a PMÁP?
Eidenpenz József | 2024. február 26. 16:06
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg az erősen lecsökkent infláció fényében? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek tapasztalatai, és mi lesz a következő néhány fontos esemény, narratíva ebben a szektorban? Ezekről a témákról beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG