5p

Uruguayból nézve Európa egy messzi kontinens, Magyarország pedig egy nagyrészt ismeretlen pontocska. Orbán Viktor nevét csak egyszer hallottam, a varázsszó még mindig a Puskás. Nagyító rovatunk ezúttal Uruguay fővárosából, Montevideóból jelentkezik.

Mit tudnak az emberek Magyarországról itt, a világ másik végén? Bekerül-e hazánk az itteni hírekbe? És egyáltalán: mennyire fontos innen, Dél-Amerikából nézve Európa? Ezekre a kérdésekre (is) kerestem a választ az elmúlt napokban Uruguayban, a kontinens legkisebb, de egyik legfejlettebb országában.

Euró, Orbán, Puskás

„Nálatok már euró van?” – kérdezte tőlem az Uber-sofőr a csilli-villi montevideói reptérről befelé tartva, amikor szóba került Magyarország. „Már majdnem minden szomszédunknál az van, de nálunk nincs. Nincs is tervbe véve” – válaszoltam. „De hát miért nincs?” – tudakolta csodálkozva. „Politika. A kormány nem akarja” – mondtam kissé sajnálkozó arccal. Ennyiben maradtunk.

„Na és hallottál valamit Magyarországról a hírekben?” – kérdeztem vissza. „Nem nagyon” – válaszolta a sofőr. Európából csak a nagy országok, a franciák vagy éppen az olaszok keltik fel az itteni média érdeklődését, ha egyáltalán – Magyarország nem vagy csak alig.

Többségében hasonló válaszokat kaptam más uruguayiaktól is. „Hallottam-e valamit Magyarországról mostanában? Nem emlékszem” – mondta egy, a helyi közéletben jártas, tájékozottnak tűnő ismerősöm.

Majd némi tűnődés után hozzátette: „Vagyis olvastam valami olyasmit, hogy nálatok szélsőjobbos kormány van.”  „Hivatalosan jobboldali”, fűztem hozzá, bár aligha győztem meg.

Montevideo belvárosa. Nem sokat tudnak rólunk. Fotó: Depositphotos
Montevideo belvárosa. Nem sokat tudnak rólunk. Fotó: Depositphotos

Egy másik, Magyarországról évtizedekkel ezelőtt kivándorolt, de a magyar közügyeket továbbra is figyelemmel kísérő ismerősöm pedig engem kérdezett arról, hogy miért nincs politikai változás Magyarországon –  például miért olyan a tanárok helyzete, amilyen.

„De hát miért nincs társadalmi összetartás? Miért nem mennek ki értük az utcára?” – kérdezte csodálkozással a hangjában.

Uruguayban ugyanis komoly hagyománya van a civil ellenállásnak – ha valami nagyon nem tetszik az embereknek, hamar hangot adnak neki. A katonai diktatúra vége, 1985 óta pedig sikerrel védik a demokráciájukat. Ennek (is) köszönhetően egy politikai párt sem tudja bebetonozni magát a hatalomba: 2020 előtt 15 évig a baloldal kormányzott (különböző kormányfőkkel), azóta viszont a jobboldal van hatalmon. Ez így természetes, az élet megy tovább.

Orbán Viktor nevét amúgy egyetlen beszélgetőpartnerem tudta felidézni, körülbelül olyan hangsúllyal, hogy „nagy csibész a fickó.” Puskás Öcsiét viszont kapásból kettő is, kérdés nélkül, mosollyal az arcán.

A sport még mindig összeköt, mint ahogy a kultúra is. Egy másik, magyar származású ismerősöm arról mesélt, hogy pár éve Magyarországról érkezett ösztöndíjasok tanítják a magyar nyelvet és a néptáncot Montevideóban, az itteni magyar tánccsoportok pedig Magyarországon lépnek fel – mindkét projektet a magyar állam fizeti. Ezek végre jó dolgok, amiket érdemes folytatni.    

Európa egy messzi kontinens

Az ismerősök-rokonok körében végzett rövidke „kutatásom” persze nem reprezentatív, mégis úgy érzem, hogy nagyjából megfelel a valóságnak. Magyarország kicsi ország, nagyon messze van, alig tudnak róla. És ez kis túlzással igaz Európára is – a kereskedelem persze fontos, a világhíres uruguayi marhahúst jó áron el lehet adni, és a turistákat is szívesen látják itt. De amúgy Uruguay jól megvan nélkülünk.

Ezt látszik bizonyítani az itteni média is. A híradásokat év végén a foci és az időjárás mellett a bűnügyi hírek uralták, aztán jött a belpolitika, gazdaság, közélet. Lövöldözés közben meghalt egy 14 éves gyerek egy külvárosi negyedben, várat magára a nyári hőhullám, nem emelik a benzin árát január elsejétől.

Szó esett még Argentínáról és Mileiről, a közel-keleti és ukrajnai háborúról – Európáról szinte semmi. 

Az újságokban már némileg színesebb a külpolitikai kínálat. A baloldali La Diaria nevű napilap év végi számának a címlapjára Milei modellje mellett felkerül a gázai krízis is (inkább palesztin szemszögből bemutatva azt), a belső oldalakon pedig röviden olvashatunk Venezueláról, Trumpról és az ukrajnai háborúról.

A jobboldali El País Milei mellett szintén részletesen ír a közel-keleti válságról (izraeli szemszögből) és az ukrajnai háborúról, röviden pedig kitér a svéd NATO-csatlakozás kérdésére.      

Az egyik legszínvonalasabbnak tűnő hetilap, a baloldali Brecha év végi száma számos latin-amerikai téma mellett két nagy cikket szentel Gázának (palesztin és humanista szemszögből), Európán belül viszont csak Spanyolországgal foglalkozik, azzal is csak áttételesen. Az EU mintha nem is létezne.

Uruguayból nézve Európa egy messzi kontinens a radar szélén, Magyarország pedig egy kis, nagyrészt ismeretlen pont benne.

Persze ez alighanem fordítva is igaz. Mégis, az agyam már egy hét ittlét alatt kezd átállni, az Európát és Magyarországot feszítő konfliktusok egyre inkább távoli, súlytalan problémáknak tűnnek – ami persze nem jelenti azt, hogy valóban azok, mint ahogy azt sem, hogy az otthon idővel ne hiányozna.  

A Nagyító többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív „Ő is egy aláíróember lesz” – Sulyok Tamásról kérdeztük a járókelőket
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 2. 10:47
Az Országgyűlés kormánypárti többsége némi meglepetésre Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság eddigi elnökét jelölte és választotta új államfőnek. Az utca emberénél arról érdeklődtünk, mennyire ismerik a pedofilbotrányba belebukott Novák Katalin utódját, és mit várnak tevékenységétől. Videó.
Szubjektív Mercedes és sváb konyha – egy nap Németország egyik legélhetőbb nagyvárosában
Vágó Ágnes | 2024. március 2. 05:46
Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros. A Világjáró ezúttal Stuttgartban töltött el egy napot, felfedezte az autógyártás bölcsőjét és belekóstolt a sváb konyha ízeibe.
Szubjektív Nagyon durva, lehet, hogy átverték a Katalint - egész Bicske a kegyelmi botrányt találgatja
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 24. 10:04
A pedofil bicskei igazgatót fedező igazgatóhelyettes kegyelmi ügyéből hatalmas botrány lett. Mit szólnak ehhez a bicskeiek? Kiderül a videóból.
Szubjektív A szomszédban már épül a jövő városa
Elek Lenke | 2024. február 24. 05:44
Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje ugyanis a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is két és fél órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: edzőgatyában köszönt be Szijjártó Péter Indiában
Wéber Balázs | 2024. február 21. 12:59
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere nem öltözte túl indiai látogatása megkezdését.
Szubjektív „Valaki odatolta, és valamiért aláírta” – a járókelők véleménye Novák Katalin ügyéről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 17. 10:26
A pedofil intézetigazgatót fedező helyettesnek adott államfői kegyelem akkora vihart kavart, hogy az Novák Katalinnak a pozíciójába került. Az utca emberét arról kérdeztük, mit szól a köztársasági elnök távozásához, és kit látna szívesen a Sándor-palota új lakójaként. Videó.
Szubjektív Bajorország: út a mennybe vagy a pokolba
Kormos Olga | 2024. február 17. 05:47
Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva. Most még a hegycsúcsok is okoztak némi csalódást, ezért ma már nem árt, ha olyan helyre utazunk, ahol a síelésen kívül mást is lehet csinálni vészhelyzet esetén. Ilyen a németországi Garmisch-Partenkirchen és a tőle egyórás autóútra lévő München, ahol a Világjáró kis betekintést nyerhetett Bajorországba.
Szubjektív Én büszke lennék a milliárdjaimra - tanácsolták az emberek a politikusoknak
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 10. 18:25
Nyilvánosak a képviselők vagyonnyilatkozatai, Orbán Viktor kormányfő például szegényebb lett. Hisznek a politikusoknak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Ahol elbódít a mimóza édes illata – télbúcsúztató a francia Riviérán
Elek Lenke | 2024. február 10. 05:44
Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  
Szubjektív Majd ha bocsánatot kérnek a svédek, csatlakozhatnak a NATO-hoz! – az utca embere az északi ország belépéséről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 3. 17:49
Bár a kormányzat azt ígérte, nem Magyarország fogja utolsóként jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozását, mégis az történt, hogy már csak hazánk nem ratifikálta a skandináv állam belépését a katonai szövetségbe. Az utca emberét arról kérdeztük, helyeslik-e az ellenállást, és szerintük jár-e valami haszonnal Magyarországnak a késleltetés. Videó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG