6p

Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva. Most még a hegycsúcsok is okoztak némi csalódást, ezért ma már nem árt, ha olyan helyre utazunk, ahol a síelésen kívül mást is lehet csinálni vészhelyzet esetén. Ilyen a németországi Garmisch-Partenkirchen és a tőle egyórás autóútra lévő München, ahol a Világjáró kis betekintést nyerhetett Bajorországba.

Garmisch-Partenkirchen híres sízőzely, hiszen itt találhatók Németország legjobb síterületei (a Garmisch Classic és a Zugspitze). Nem is csoda, hogy 1936-ban itt rendezték a téli olimpiát, ahol első alkalommal szerepelt az alpesi sízés, és azóta is számos síversenynek ad otthont a harmincezres csinos kisváros. Egyébként a városka hosszú neve Hitlerhez fűződik, aki épp az olimpia miatt, 1935-ben egyesítette Garmischt és Partenkirchent. Richard Strauss is itt született 1864-ben, de hogy a település melyik részén, az rejtély.

Mindenesetre már Garmisch-Partenkirchenben sem ugyanazok a telek. Az olimpiai arénában sétálgatva azt láttuk, hogy a síugrósáncokon szomorúan olvadozott a maradék hó a hihetetlen februári tavaszban. Újév első napján még sikerült megrendezni a hagyományos síugróversenyt, ám azóta szinte egy hópehely sem esett az alacsonyabban fekvő vidéken, ami vélhetően jócskán megnyirbálja a síterepek idei bevételeit.

Így szomorkodtak a februári tavaszban az olimpiai sísáncok. Fotó: Privátbankár
Így szomorkodtak a februári tavaszban az olimpiai sísáncok. Fotó: Privátbankár

Már az 1700 méteren magasodó Garmisch Classicra felszaladó felvonón is szomorúan konstatáltuk, hogy a nagy nehezen életben tartott sípályákon kívül nemhogy kikandikál a föld, de sehol nincs hó. A csúcson is csak kásás, olvadó hó fogadja a síelőket, a hóágyús lélegeztetőgépre kapcsolt pályákon pedig hol jég, hol bucka, hol földcsíkok rombolják le a csúszás hangulatát. Pedig a síbérletek ára megugrott, fejenként 62 euró már. Nem kérdés, a síelés egyszer valódi luxustevékenységgé fog válni. 

A hütték hangulatában sosincs hiba. Fotó: Privátbankár
A hütték hangulatában sosincs hiba. Fotó: Privátbankár

Ami változatlan viszont, az a hütték hangulata. Abban továbbra sincs hiba, hogy fogy a májgombócleves (5 euró), a gőzgombóc (8 euró), a curryvel megszórt német kolbász (8 euró) és más finomságok, és persze csúszik a sör (5 euró), meg az Aperolspitz (7 euró). A meleg miatt a forralt bor (4 euró) kevésbé.

A 2962 méteren magasodó Zugpsitzén már jobbak az állapotok, hiszen ez még a klímaváltozás közepette is hóbiztos helynek számít, itt tovább is hízott a hóréteg, hiszen az elmúlt napok esői ott valóban havazást jelentettek. Ide már csak azért is érdemes egyszer eljutni, mert a 2017-ben átadott, lenyűgöző, világrekorder lift 120 fős kabinokban szállítja az utasokat (45 euróért), és a panoráma sem mindennapi. A Zugspitze lábánál csillogó, álomszép Eibsee, a Bajor-Alpok egyik legszebb tava, amelyet a bajor Karib-tónak is neveznek, arról híres, hogy hihetetlen zöld a színe. A felvonóból erre is remek kilátás nyílik, de még jobb, ha van annyi időnk, hogy körbe is túrázzuk.

A kilátó, ahol dönteni kell

Ha felfedeztük a bájos, sokszor többszáz éves bajor épületekből álló Garmisch-Partenkirchent, érdemes a környéken is szétnézni, mert egyedülálló természeti élményekben lehet részünk.

Az AlpspiX. Lefelé vagy felfelé? Fotó: Depositphotos
Az AlpspiX. Lefelé vagy felfelé? Fotó: Depositphotos

Ebben a régióban található ugyanis Németország legmagasabb hegyeinek egyike, a közel 3000 méter magas csúccsal büszkélkedő Alpspitze. A hegy alsó részén építették meg a speciális X-alakú kilátót, amely 13 méterre nyúlik be az 1000 méteres völgy fölé, tökéletes visszapillantást kínálva a Zugspitzére. Az AlpspiX kilátó két, egyenként 25 méteres részből áll. A két elem X alakot formál, egyik vége lefelé, a másik felfelé vezet, mintha út lenne a pokolba vagy a mennybe, és az adrenalinszint fokozása érdekében átlátszó, törhetetlen üvegben végződik.

A Partnachklamm-szurdok is egy páratlan természeti látványosság, ahová 7,50 euró a belépő, de minden centet megér. Azt mondják, hogy a Garmisch-Partenkirchen közelében található Reintal-völgyben télen érdemes felkeresni a szurdokot, amit ilyenkor akár 100 méter hosszú, jégcsapok és számtalan jeges vízesés tarkítanak. Mindenkit megnyugtatok: jégcsapok nélkül, a téli tavaszban is lenyűgöző élmény volt az óriási hanghatásokkal járó vízzubogások közepette eltölteni kis időt a szurdokban.

Ha belefér az időnkbe, és síelés helyett inkább csobbannánk egyet, elugorhatunk a Vörishofeni Termálfürdőbe is, amely a télbe ágyazott nyaralóparadicsom. A tekintélyes méretű legnagyobb medencében például koktélbár működik, de exkluzív pihenő lakosztályok, szauna attrakciók, jakuzzik, Kneipp-medencék és még számtalan meglepetés várja az embert. Aki viszont nehezen bírja a meleget, ide ne menjen, ugyanis a levegő hőmérséklete valóban a legforróbb nyarakat idézi. Vagy akkor több időt töltsön a kültéri medencében, ahogy mi tettük. Tegyük hozzá: a téli egynapos nyaralás nem olcsó, a legegyszerűbb jegy is 44 euró.

München, a sör fővárosa

Garmisch-Partenkirchenbeli szállásunktól mindössze egy órára esett München, ahová azért érdemes szombaton érkezni, mert a belváros él és nyüzsög, no és a piac is nyitva van. Időzíteni sem tudtuk volna jobban, hogy épp 11 órára értünk München főterére, a Marienplatzra, ahol a tömeg tekintete már az óratoronyra szegeződve várta a 110 éves, 8 percig tartó harangjátékot. Ez igazán megkapó, főleg azért, mert van egy jelenet benne, ahol még mindig manuálisan teszik vissza a lováról ledőlt harcost a helyére. Télen csak napi kétszer, de nyáron háromszor is megcsodálhatja a nagyérdemű.

A sétálóutcában egy zenekar épp a hangszereit állítja be, megjelennek az élőszobrok is, miközben a jól öltözött tömeg hömpölyög egyik üzletből a másikba. Dél körül lépünk be a világ egyik leghíresebb sörtermébe, a Hofbräuhausba. A bajor királyi sörfőzdét 1589-ben alapították, és ha épp nem az őszi Oktoberfesten jutunk el Münchenbe, akkor is remek ízelítőt kaphatunk abból, mi is történik a sör ünnepén. (Például délben már húzza a zenekar, és hihetetlen hangulatba csöppen az ember hirtelen).

Külön szertartás, ahogy a törzsvendégek kiveszik a korsójukat és elmossák. Fotó: Privátbankár
Külön szertartás, ahogy a törzsvendégek kiveszik a korsójukat és elmossák. Fotó: Privátbankár

A törzsvendégek egyébként lelakatolt kalitkákban tárolják korsóikat, és külön szertartás, ahogy minden egyes alkalommal egy rézcsapnál elmossák, mielőtt a drága nedűt beletöltik. Bár itt is csábítóak az igazi bajor ételek, de most igazán jól esik a piacon a hentesnél vásárolt, az orrunk előtt lekanyarított sonka, amit nemes egyszerűséggel egy császárzsömlébe helyeznek. Emellett számtalan látnivaló akad Münchenben, többek között az Angol Park vagy a Peterkirche, amelynek tornyából szép kilátás nyílik a városra.

Egyébként épp egy nappal müncheni túránk után tartották az Oktoberfest hatalmas placcán azt a tízezres tüntetést, melyet a rasszizmus és a kirekesztés ellen szerveztek. Bár erről lemaradtunk, de az egyhetes bajorországi élmények így is kerek egésszé álltak össze. Sőt, úgy érezzük, még csak a (sokszor olvadó) jéghegy csúcsát sikerült megkapargatnunk, annyi a látnivaló Bajorországban. 

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Egyáltalán nincsenek rendben a dolgok Budapesten – ezt gondolják a fővárosiak
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. április 13. 10:21
Rendben mennek a dolgok a fővárosban, vagy van, amin változtatni kell? Mi szorul leginkább módosításra? Mi a vélemény Rákosrendező területfejlesztéséről? Az utca emberes sorozatunkban Budapest útjait járva érdeklődtünk a járókelőknél. Videó.
Szubjektív Borneó to be wild – Rejtő Jenő nyomában az orángutánok földjén
Durucz Dávid | 2024. április 13. 05:46
„Borneón mindig esik! Harmincnyolc fok van árnyékban, (...) és semmi sincs, ami száraz. Harmincnyolc foknyi fullasztó, gőzölgő, zsíros meleg.” Először Rejtő Jenőnél olvastam erről az egzotikus tájról, és bizony a „Pipacs, a fenegyerek” szerzője nem tévedett nagyot. A Világjáró ezúttal a maláj szigetvilágban kalandozott.
Szubjektív Maradjon is népszerű, mert Orbánt meg kell buktatni - Magyar Péterről mindenkinek van véleménye
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. április 6. 10:19
Ilyen könnyen még soha nem lehetett elkészíteni az Utca emberét, mert Magyar Péterről mindenki hallott. Hogy mi a vélemény róla, az kiderül a videóból.
Szubjektív Európa egykori orosz fővárosa, ahol gyógyvizet és Becherovkát kortyolgattunk
Elek Lenke | 2024. április 6. 05:46
Hajdanán Csehszlovákiába vonatoztunk, órákig nem elhagyva a sörfoltos étkezőkocsit, ahol az édes-fűszeres Becherovkát piciny pohárból iszogattuk. Fél napos zötyögés után jutottunk el a szocialista idők egyik csúcsfilmfesztiváljának a helyszínére. A Világjáró e heti állomása Karlovy Vary.  
Szubjektív Magyar Péter olyat tett, amire nagyon rég volt példa – Ez Viszont Privát podcast
Bózsó Péter – Gáspár András – Izsó Márton – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. április 5. 15:01
Elgondolkodtak Önök már azon, hogy hány évig kellene dolgozniuk 83 millió, illetve 925 millió forintért? Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára, illetve Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke ennyi kenőpénzt kapott a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint. Ráadásul Magyar Péter hangfelvétele szerint Varga Judit akkori igazságügyi miniszter tudhatott arról, hogy Rogán Antalék kihúzathatták magukat az ügy nyomozati anyagából. A NER-lázadó, úgy tűnik, felrázta a tetszhalott magyar társadalmat, tömegeket képes kivinni az utcára.
Szubjektív Nagyon drága minden - kiüríti a pénztárcát a húsvéti bevásárlás
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. március 30. 10:01
Az infláció papíron már alacsonyabb, de azért ez a húsvét sem lesz valami olcsó. A vásárlók véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Pozsonyi kifli, pivóbár, ékes magyar szó és határok nélküli nyugalom
Vágó Ágnes | 2024. március 30. 05:46
Napsütéses, koratavaszi napokon látogattunk el a Magyar Királyság egykori fővárosába, egyben a világ legfiatalabb fővárosába. És milyen jól tettük! A Világjáró ezúttal visszatért Pozsonyba.
Szubjektív Je suis Magyar Péter vagy Je suis Dezső András? Ez Viszont Privát podcast
Csabai Károly - Izsó Márton Artúr - Juhász Gábor - Litván Dániel - Vég Márton | 2024. március 24. 18:34
Csak a munkáját végezte a HVG újságírója, vagy óvatosabban kellett volna kezelnie a gyanús módon kikerült jelentést? Mi lesz Varga Judittal, és mi, vagy éppen ki mozgatja Magyar Pétert? A Fidesz be fog állni Vitézy Dávid mögé? Lehet valódi ellenzéki, akinek normális hangosítás van a tüntetésén? Csak néhány kérdés azok közül, amelyek szóba kerülnek kollégáink, Csabai Károly, Litván Dániel és Vég Márton kötetlen beszélgetésében, az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Jól jár a főváros és az állam is, de főleg az emberek – az új tarifarendszer tapasztalatairól kérdeztük az utasokat
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 23. 10:31
Miután megegyezett az állam és a főváros, március 1-jével elindult az új közlekedési tarifarendszer. Többféle kedvezmény megszűnt, más kedvezményeket pedig kibővítettek, és ami szintén nagyon fontos: a Pest vármegyebérletet elfogadják a BKK járatain is. Az utca emberét az első két hét tapasztalatairól kérdeztük. Videó.
Szubjektív Dirndli ország, ahol a hegyi doktor rendel
Elek Lenke | 2024. március 23. 05:44
Menjünk el egyszer Ellmauba! – noszogatott a barátnőm éveken keresztül, a minden délután sugárzott dupla epizód megnézése után. Ez ugyanis, legalábbis a film szerint, egy élhető, szerethető paradicsom. A Világjáró e heti állomása a hely, ahol a hegyi doktor rendel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG