7p

Egy németországi kisvárosban bármikor megkaphatjuk a karácsony hangulatát. Persze azért az ünnep előtt a legjobb ide ellátogatni, amikor a szűk középkori utcácskákon forralt bor, narancsos-fahéjas puncs és vaníliás-porcukros stollen illata száll. A Világjáró idei utolsó állomása Rothenburg ob der Tauber, de kivételesen teszünk egy kis hazai kitérőt is. 

Rekkenő hőség az autópályán, kiürültek az ásványvizes palackjaink, ránk fér egy kis pihenő. Egy barátunk ajánlotta, keressük fel, ha Nürnbergben járunk, az alig egy órányira található Rothenburg ob der Taubert, amely egy gyönyörű középkori városka, és itt található a világ legnagyobb, állandóan nyitva lévő karácsonyi múzeuma és áruháza.

Júliusban is szól a Merry Christmas

Hogy milyen érzés volt a harminc fokból belépni a csillogó gömbök, csillagok, hópelyhek, csengettyűk hűvösébe? Furcsa. Merthogy szól a Merry Christmas, de főleg a Csendes éj, minden csilingel, mi meg órákra belemerülünk a kis szarvasok, diótörő figurák, tobozok, gyertyák, koszorúk, szánok, masnik és mikulások világába.

Eleinte úgy érzi az ember, mintha egy mesébe csöppent volna, amit hamar meg lehet szokni. Később meg beleszeret valamelyik kézzel készített, bájos figurába és úgy érzi, haza kellene vinni egyet. Kettőt. Többet…

Nem olcsók ezek a szépséges díszek – állítólag egy sem Kínában készült, amit manapság nehéz elhinni –, de senki sem távozik üres kézzel. Mert ezek olyan szuvenírek, amelyek minden évben szépítik majd karácsonyfánkat, azaz nem fognak örök időkre a fiókban kuksolni.

Advent előtt ideális

Karácsony előtt hetekkel az igazi ide ellátogatni, amikor a szűk középkori utcácskákon forralt bor, narancsos-fahéjas puncs és vaníliás-porcukros stollen illata száll. Megragadó a hangulat, csakhogy ilyenkor már elindul a tömegturizmus, szállás sehol. Amerikából százezrek érkeznek ide minden évben, főleg a német származásúak, hogy az újvilágbéli ünneptől eltérő hangulatban karácsonyozzanak.

Megragadó a hangulat Rothenburgban, főleg karácsony idején. Fotó: Depositphotos
Megragadó a hangulat Rothenburgban, főleg karácsony idején. Fotó: Depositphotos

Ha rákeresünk a térképen, vigyázzunk: négy Rothenburg nevű település is található Németországban. Mi most Bajorország nyugati szélén, Nürnbergtől 60 kilométerre vagyunk. Az apró település házai mintha díszletek lennének – pedig minden valódi. Mintha a XVII. század derekán megállt volna az idő.

Nagyon ritka, hogy ilyen állapotban megmaradjon egy egész városka. Bár jelentős részét a háború nem kímélte, precízen restaurálták, az utolsó szögig.

Mindez a krónikások szerint egy katasztrófának köszönhető. Rothenburgot ugyanis nem önszántukból konzerválták lakói. Még 1631-ben, a harmincéves háborúban történt, amikor a katolikus csapatok megszállták a protestáns várost, és kifosztással, felgyújtással fenyegették. A katolikusok kapitánya, Tilly egyszer csak kijelentette, hogy ha a tanácsos urak valamelyike egy hajtásra ki tudja inni a három és negyed literes, teletöltött nagy boroskancsót, megkegyelmez a településnek.

A polgármesternek sikerült ezt véghez vinnie, ezzel megmentette városát, egyben hagyományt teremtett az úgynevezett Meistertrunknak. Erre a mai napig emlékeznek: a ház órája melletti ablakokban, bizonyos kerek órákban – először délelőtt 11-kor – megjelenik a mesterivó polgármester alakja, s az őt csodálva néző Tilly kapitányé.

Járjuk körbe a pallókon!

Rothenburgot a mai napig körbefogja a középkori városfal. Különleges túra, hogy a zsindelytetővel fedett pallókon az egész települést körbe lehet járni.

Az ódon hangulatú hely természetesen a filmesek fantáziáját is megmozgatta, az idők során tucatnyi forgatás helyszínéül szolgált. Walt Disney a városka után rajzolta meg az 1940-es Pinokkióban szereplő falut, legutóbb pedig a Harry Potter és a Halál ereklyéi című filmeket is itt forgatták.

A városka szenzációja kétségkívül Harald Wohlfart páratlan gyűjteménye. Amint arról szinte minden útikönyv beszámol, Harald 1991-ben vásárolta meg az első karácsonyi témájú tárgyát, egy jókorára nőtt Mikulást. Már ekkor elgondolkodott rajta, hogy később múzeumot alapít kedvenc tárgyainak. Az ezredfordulón nyílt meg a különlegesen gazdag tárlat, amelyet a karácsonyimádó férfiú dédnagymamája emlékének szentelt.

Falucska az áruházban

A múzeumban természetesen a legrégebbi díszek a legérdekesebbek. A fa „felöltöztetése” ugyanis egyben korrajz sőt, mindig árulkodik az ipar és a kereskedelem állapotáról, valamint az életszínvonalról. A legdrágább kézzel fújt üveggömböket, aranyozott angyalfigurákat kevesen tudták megfizetni, volt, ahol vattából formált hópelyhek, gyümölcsök – dió, piros pici alma –, kis mécsesek helyettesítették.

Ezt az élményt egészíti ki Käthe Wohlfahrt üzlete, amely már 1981-ben megnyílt, és amelyen belül felépítettek egy egész karácsonyi falucskát. Szikrázik a műhó, és rengeteg örökzöld köríti a csillogó díszek gazdag választékát.

A benti hatalmas fenyőt több ezer égő és gömb díszíti. Käthe üzlete immár márka, védjegy, boltlánc egyben, több helyütt adta a nevét karácsonyi tematikájú áruházaknak.

Mindezt megkoronázza Rothenburg főterén a több mint négyszáz éve megrendezett Reiterlesmarkt nevű vásár, ami hangulatosabb mint az üzletek, hiszen itt valódi hópelyhek hullnak a nézelődők sapkájára, és a szabadban szólnak a karácsonyi dalok. Bár idén ez komoly gondot okoz, hiszen az árusok nehezen tudják megfizetni az ezer százalékkal (!) megemelt zenei licencek árát, ezt az intézkedést egész Németországban bevezették. Közben pedig sülnek a német fehér kolbászkák és a gesztenye, és illatozik a forró grog.

A német karácsonyi vásárok rendezői több év után örültek, hogy a Covid miatti korlátozásokat túlélték, most meg a fent említett intézkedéstől félnek, hiszen ha nem szólnak a nosztalgikus dalocskák, kevesebb a vevő is.

Karácsonyi időutazás Szentendrén

De ha nincs időnk, lehetőségünk elutazni a messzi Rothenburgba, elég, ha felülünk a szentendrei HÉV-re. Kedvenc Budapesthez közeli kiránduló helyünkön is találunk olyan múzeumot-üzletet, amely egész évben a karácsonyról szól.

A Hubay Házban az üzlet és a kiállítás külön-külön is látogatható – ingyen, nincs belépődíj –, de együtt nyújtanak igazán különleges élményt és hangulatot. Láthatunk itt olyan kedves régi díszeket, amelyek egykor szüleink, nagyszüleink fenyőfáit ékesítették, egészen az 1830-as évektől kezdve, amikor is elkezdték ezeket nagyipari szinten gyártani. A valamikori karácsonyi figurák mellett a képeslapok garmadáját és az egyéb ünnepi dekorációkat is megcsodálhatjuk.

Olyan az egész, mint egy varázslatos időutazás a régvolt karácsonyok világába.

Az üzlet valamivel nagyobb, mint a kiállítási tér, de egybefonódik a kettő. Diótörők, angyalkák, szarvasok, hóemberek, műanyag, üveg és fából faragott díszek tucatjai várják az érdeklődőket. Olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint a snowboardozó mikulás vagy az aranyszínben pompázó medúza.

Amikor Hubay Évát, a múzeum-üzlet tulajdonosát megkérdeztem, honnan ez az erős kötődés évvégi ünnepünkhöz, annyit mondott: tiszteletadás ez a felmenőinek. Régi nemesi család a Hubayaké.

Míg beszélgettünk, folyamatosan érkeztek a turisták, nemcsak belföldről, de a világ minden tájáról. Amikor ott jártam, éppen egy izlandi vevő vásárolt, miután jó sokáig válogatott a kincsek között.

Honnan az ötlet? Nos, a példát vidéki házuk “kis szalonja” szolgáltatta. Mindig akadnak újdonságok, hétről hétre bontják ki a “meglepetés csomagokat”. Mi a sláger? Nincs ilyen, mindenki más-más tárgyhoz, formához kötődik. Karácsonykor az üveggömbök a sztárok – a valódi, kézzel festett, csillogó gömbök teremtik meg igazán az ünnep fényességét.

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív „Ő is egy aláíróember lesz” – Sulyok Tamásról kérdeztük a járókelőket
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 2. 10:47
Az Országgyűlés kormánypárti többsége némi meglepetésre Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság eddigi elnökét jelölte és választotta új államfőnek. Az utca emberénél arról érdeklődtünk, mennyire ismerik a pedofilbotrányba belebukott Novák Katalin utódját, és mit várnak tevékenységétől. Videó.
Szubjektív Mercedes és sváb konyha – egy nap Németország egyik legélhetőbb nagyvárosában
Vágó Ágnes | 2024. március 2. 05:46
Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros. A Világjáró ezúttal Stuttgartban töltött el egy napot, felfedezte az autógyártás bölcsőjét és belekóstolt a sváb konyha ízeibe.
Szubjektív Nagyon durva, lehet, hogy átverték a Katalint - egész Bicske a kegyelmi botrányt találgatja
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 24. 10:04
A pedofil bicskei igazgatót fedező igazgatóhelyettes kegyelmi ügyéből hatalmas botrány lett. Mit szólnak ehhez a bicskeiek? Kiderül a videóból.
Szubjektív A szomszédban már épül a jövő városa
Elek Lenke | 2024. február 24. 05:44
Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje ugyanis a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is két és fél órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: edzőgatyában köszönt be Szijjártó Péter Indiában
Wéber Balázs | 2024. február 21. 12:59
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere nem öltözte túl indiai látogatása megkezdését.
Szubjektív „Valaki odatolta, és valamiért aláírta” – a járókelők véleménye Novák Katalin ügyéről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 17. 10:26
A pedofil intézetigazgatót fedező helyettesnek adott államfői kegyelem akkora vihart kavart, hogy az Novák Katalinnak a pozíciójába került. Az utca emberét arról kérdeztük, mit szól a köztársasági elnök távozásához, és kit látna szívesen a Sándor-palota új lakójaként. Videó.
Szubjektív Bajorország: út a mennybe vagy a pokolba
Kormos Olga | 2024. február 17. 05:47
Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva. Most még a hegycsúcsok is okoztak némi csalódást, ezért ma már nem árt, ha olyan helyre utazunk, ahol a síelésen kívül mást is lehet csinálni vészhelyzet esetén. Ilyen a németországi Garmisch-Partenkirchen és a tőle egyórás autóútra lévő München, ahol a Világjáró kis betekintést nyerhetett Bajorországba.
Szubjektív Én büszke lennék a milliárdjaimra - tanácsolták az emberek a politikusoknak
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 10. 18:25
Nyilvánosak a képviselők vagyonnyilatkozatai, Orbán Viktor kormányfő például szegényebb lett. Hisznek a politikusoknak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Ahol elbódít a mimóza édes illata – télbúcsúztató a francia Riviérán
Elek Lenke | 2024. február 10. 05:44
Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  
Szubjektív Majd ha bocsánatot kérnek a svédek, csatlakozhatnak a NATO-hoz! – az utca embere az északi ország belépéséről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 3. 17:49
Bár a kormányzat azt ígérte, nem Magyarország fogja utolsóként jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozását, mégis az történt, hogy már csak hazánk nem ratifikálta a skandináv állam belépését a katonai szövetségbe. Az utca emberét arról kérdeztük, helyeslik-e az ellenállást, és szerintük jár-e valami haszonnal Magyarországnak a késleltetés. Videó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG