8p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Colmar meseváros – olyan nyugalom vett körül, mintha nem lenne és nem is lehetne semmi baj soha. A strasbourgi katedrális pedig gyönyörű, megunhatatlan és békével tölti el a lelket. A Világjáró ezúttal Elzászt fedezte fel.    

A lila fapados légitársaság közvetlen járata az EuroAirport repülőtéren tesz le, amely három ország határán helyezkedik el, de inkább Baselhez tartozik. A kijárat Svájcba és Franciaországba is lehetséges, hatalmas betűkkel figyelmeztetik az érkezőket, mielőtt végleg elrontanák.

A telefonomon persze óvatosan kapcsoltam be a mobilnetet, mert nem akartam akárcsak egy milliméterrel is belenyúlni a svájci, nem EU-s tarifába. Az infopultnál udvariasan eligazítottak az egyébként teljesen természetes tényről, hogy buszjárat visz a Saint-Louis vasútállomásra, ahonnan mehet mindenki ahova akar Baseltől Strasbourgig, vagy tovább.

Kegyetlenül drága itt vasúttal utazni. A Saint-Louistól 28 kilométerre levő Mulhouse-ig 7,40 euró a jegy, ez testvérek között is 3000 forint, amely egy Budapest-Szeged út ára.

1. nap – Mulhouse

A szállásomat szándékosan a város kellős közepén foglaltam, mert így a legrövidebbek a távolságok gyalog. Túl korán érkeztem ahhoz, hogy átadják a szobám, így volt öt órám körbeszaglászni.

Közeli harangszó
Közeli harangszó
Fotó: Juhász Gábor

A hotel a híres Place de la Réunion tövében van, a Saint Étienne templom harangszavát közvetlen közelről hallhattam.

A tért Elzász szépségei jellemzik, színes és bűbájos épületek, pékségek és piac is található egymás mellett.

Mivel nagyjából minden második sarkon van egy Poulaillon-pékség, betértem az egyikbe reggelizni. Azt hiszem, innen fogva a pékség fogalmát felül kell írnom magamban, természetesen pozitív irányba.

A környező utcák, ahogy azt egy belvárostól várhatjuk, minőségi ruhaüzletekkel vannak feltöltve. A divat iránt erősen érdeklődő ember ezekbe benézve konstatálja, hogy a francián kívül nem angolul beszélnek szívesebben, hanem németül, ha már két német nyelvű ország a szomszéd 30 kilométerrel odébb. A városban elegánsan cikázó villamosvonalak között van bevásárlóközpont a középosztály számára is megfizethető árú ruhaáruházzal, nem közepes minőségű darabokkal.

Divatban is erősek
Divatban is erősek
Fotó: Juhász Gábor

Onnan, vagyis a belváros/óváros vonzáskörén túl már a társadalom többi rétege is megjelenik, de ami a legszembetűnőbb; mindenhol sok a fiatal, akik kettes, hármas, ötös csoportokban, vidáman trécselve mászkálnak.

Visszatérve a hotelbe, a belakás után az évszázad alvását produkáltam a korai indulással tűzdelt napi fáradtság miatt.

2. nap – Mulhouse

A reggeli megér egy pár szót, ugyanis elfeledtetett minden apró hibát, amit a szűk szobámban láttam. Meleg színekkel berendezett, vidám hangulatú, teraszos étkezőterem várja a lakókat 6.30-tól péksüteményekkel telirakott asztallal, lekvárral és mogyorókrémmel, baconnel és omlettel, zöldség- és gyümölcskínálattal, illetve teával és kávéval minden kombinációban, némi kellemes, halk zene mellett. A croissant olyan finom, hogy talán az ember bűneinek megbánásáért jár a Jóistentől.

Colmari terveimet átírta az előrejelzés, ami az április szeszélyes módján be is vált, öt Celsius-fok, szél és változó intenzitású eső köszöntött, így az utolsó nap helyett most néztem meg a várost.

Több mint graffiti
Több mint graffiti
Fotó: Juhász Gábor

Templom templom után következett, a helyi Szépművészeti Múzeum pedig ingyenes kiállítással várt. Nem bántam meg, hogy ellátogattam, Luigi Pericle absztrakt képei előtt egész nap szótlanul bambulnék. Az elején a bejáratnál megkérdezték, honnan érkeztem, szimplán statisztikai okokra hivatkozva.

3. nap – Colmar

A klímaváltozás nem befolyásolja, milyen a tavasz, verőfénnyel fogadott a legfontosabb célom előtt. Az állomáson négy nyelvű automata is szolgál jegyvásárlásra, ott sem olcsóbb a jegy, mint a pultnál.

Colmar meseváros. Egy turistavideót is megnéztem előtte, nehogy elmulasszak valamit, vagy ne tudjam, mit nézek éppen. A vasútállomástól 10 perc gyalog az óváros, keresztülmentem egy dzsembori előkészületein is, szombat lévén hatalmas piac épült javában. Már az első méterektől kezdve ámulva sétál az ember a 16. századi építészet frissre sminkelt épületei között.

Mint a mesékben
Mint a mesékben
Fotó: Juhász Gábor

Szűk utcák, egymáshoz érő házak, hotelek aljában teraszos kávézók és éttermek várják a pénzt költeni nem szégyellő látogatót, és ha kávémat egy napfényes tavaszi reggelen a Saint Martin templomot pásztázva fogyaszthatom el, akkor szívesen leszek gazdag is.

Megállás nélkül fotóztam, azt hiszem, későbbi rajzaimhoz egy évnyi mintaanyag került a gépembe.

Míg a szűk utcák a budapesti belvárosnak olyan hangulatot adnak, hogy zaklatottabbak lesznek az emberek, itt mindenki kedves volt a másikkal, kutyasétáltatók és babakocsis családok korzóztak el egymás mellett egy-egy mosoly kíséretében. Ha valakin akárcsak egy szemüveget vettem észre, már azon gondolkoztam, hol szerezhette be, a divatot itt nagybetűvel írják.

A St. Martintól eljutottam a Pfister házig, onnan Kis-Velencéig, aztán jött a Marché Couvert, azaz a vásárcsarnok – szó szerint, fedett piac. Zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, halat és húst, de fűszereket is lehet venni. Én paradicsomra pályáztam, de mellette epret és egy háromféle ízesítésű sócsomagot is vásárlásra valónak találtam.

Francia ízek a Marché Couvert-n
Francia ízek a Marché Couvert-n
Fotó: Juhász Gábor

Hallottam magyar szót két különböző helyről is, cseppet sem meglepő, de nem óbégattak vagy káromkodtak, hanem szépen elvegyült mindenki. Nyugalom vett körül, mintha nem lenne és nem is lehetne semmi baj soha.

Visszafelé a vonathoz észrevettem egy kalapost, és gondoltam, mivel minden harmadik férfin svájcisapka van, talán rajtam is jól áll. A bolt a hosszú ebédidő miatt zárva volt. Visszaindultam, a hotelben letettem a cuccaim, és eszembe jutott, hogy nem érvényesítették a jegyem – már nem először. 24 óra alatt bármikor felhasználható egyszer, ezért nekiveselkedtem megint.

Meglátogattam újra a várost, benne a chapellerie-t, ahol a pörgős eladó hölgy szintén a németet preferálta anyanyelve helyett, de sikerült anglo-francais jelbeszéddel megegyeznünk mindenben.

A kis Velence
A kis Velence
Fotó: Juhász Gábor

Az újra visszaúton sem jött ellenőr – egy jeggyel kétszer látogattam el Colmarba.

A nap végén megkóstoltam a koktélparadicsomot. Nos, elfelejthetünk mindent, amit eddig erről a zöldség-gyümölcsről tudtunk. Ennek van jellege és íze, olyan kulináris élmény, hogy önmagában is fogyasztható.

4. nap – Strasbourg

Újra változékony idő fogadott reggel, de lehetőségem az útra ezekben a napokban volt, így elindultam Elzász legnagyobb városába. A vonatút Mulhouse-ból egy óra (Colmar 20 perc), így volt ideje az ellenőrnek jönni, összes vonatozásom alatt ezen egyetlen alkalommal találkoztam vele.

A strasbourgi állomás egy ódát megér, hatalmas tér veszi körül az üvegpalotát, mintegy sugárúton lehet onnan begyalogolni a városba. Vasárnap itt és máshol is, az éttermeken kívül minden be van zárva, sokkal csendesebb légkör fogadott, mint előző nap.

Egyszer az életben látni kell
Egyszer az életben látni kell
Fotó: Juhász Gábor

Strasbourg kiemelkedő épülete a katedrális, a vasútállomástól félórányi gyaloglásra van, és ha addig nem láttam volna mindent, amit életemben akartam, itt aztán tényleg megállhatok, és megköszönhetem az egészet. Fotósoknak, turistáknak és istenhívőknek is fontos állomás. A belépéshez sorba kellett állni, ráadásul mise is volt épp.

Franciául hallhattam liturgiát és keresztény éneket, miközben a magasztos beltérben küszködtem a meghatottságommal. Ez a hely gyönyörű, megunhatatlan és békével tölti el a lelket. A strasbourgi katedrálist mindenkinek látnia kell.

Béke a lelkekben
Béke a lelkekben
Fotó: Juhász Gábor

A tér sarkában található a Kammerzell ház olyan faragott homlokzattal, hogy az említettek mellett asztalosok is jöhetnek ide inspirálódni. A kávézók és középkori házak (hotelek) közt osonva egy kicsinyített mását is meg lehet nézni a városnak a Place d’Austerlitzen, majd lehet fordulni az Európai Parlament épülete felé. Mivel 20 éve vagyunk tagjai a közösségnek, minden fáradtságom legyűrve elgyalogoltam odáig.

Mivel vasárnap senki sem dolgozik, filmbe illően kihalt volt a terület, csak a szél dolgozta meg az uniós zászlókat.

Az EU strasbourgi szíve
Az EU strasbourgi szíve
Fotó: Juhász Gábor

Visszafelé már villamosoztam. Itt is kecsesen szabdalják a várost a csikorgó járművek, ahol pedig egymást keresztezik a vonalak, mint például a Place de l’Homme-de-Fernél, már újra érdemes a fényképezőgépet előkapni. Itt sem terveztem éttermeket kipróbálni, de nemrég hallottam-láttam a Le Tigre-ről egy csalogató összeállítást a tarte flambée kapcsán. Ide bizonyosan visszajövök.

A vonatomra sokat kellett várnom, de azon a pályaudvaron minden perc egy múzeumlátogatás.

Az eső kíméletes volt, míg ott voltam, a szállásomra visszaérve kezdett rá igazán.

5. nap – visszaút

A légitársaság megváltoztatta az indulási időpontot, ezért igencsak korán kellett kelnem, de a hétfő hajnali csendben legalább rendezhettem magamban az élményeimet, és felkészülhettem a felszállás utáni Alpok-fotózásra. Továbbra is lélegzetelállító fentről.

Colmar és Elzász a szívembe lopta magát, ennél már csak egy karácsonyi vásári hangulat lehet jobb. Franciaország kedves, színes és vendégszerető.

Galériánkat az elzászi utazásról itt tekinthetik meg:

Mulhouse, villamos Képgaléria
Mulhouse, villamos
Fotó: Juhász Gábor

A Világjáró többi cikkét pedig itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Kísértetek és töltött birkagyomor – vizit a skót legendák városában
Elek Lenke | 2024. június 15. 05:46
Sean Connery, a 007-es ügynök? Sir Arthur Canon Doyle, Sherlock Holmes atyja? Alexander Graham Bell, a telefon feltalálója? Kockás kiltek? Ódon várak, morózus kastélyok? Dudaszó és legendák? Igen, a Világjáró ezúttal Edinburgh-ban, a fenti hírességek és nevezetességek városában járt.
Szubjektív Amíg újraszámolják a Karácsony-Vitézy szavazatokat, ezt érdemes megnéznie! Ez Viszont Privát
Csabai Károly-Gáspár András-Izsó Márton-Juhász Gábor-Litván Dániel | 2024. június 14. 09:31
Botrány az ATV-ben, botrány a főpolgármester-választás körül. Magyar Péter kivonult, Vitézy Dávid bevonulna, de mit lép erre Karácsony Gergely? Ezek voltak az Ez Viszont Privát legújabb adásának fő témái, Csabai Károly, Gáspár András és Litván Dániel beszélgettek.
Szubjektív A Magyar Péter-rejtély és a csaholó kutyák – a választások öt legnagyobb tanulsága
Wéber Balázs | 2024. június 11. 18:50
A Tisza Párt a semmiből indulva szerzett 30 százalékot, a Kutya Párt bevette a Fidesz budai fellegvárát, a társadalom ébredezik az apátiából – mondja még valaki, hogy Magyarországon nem lehet változás! Nagyító alatt ezúttal a választások és ami mögöttük van.  
Szubjektív „Az Ursuláért imádkozom, hogy térjen észhez” – a Karácsony–Vitézy összecsapás mellett EP-választás is volt
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. június 11. 05:41
Az európai parlamenti választások eredménye egyértelmű, a Fidesz 2 millió voksa „csak” 45 százalékos eredményt jelent, mivel a Magyar Péter vezette Tisza Párt jó hajrával 1,3 millió szavazót vitt az urnákhoz. Budapesten azonban nagyon pici volt a különbség: Karácsony Gergely mindössze két lépcsőháznyi szavazattal nyert Vitézy Dávid előtt. Az utca embere sorozatunkban erről mondanak véleményt a járókelők.
Szubjektív Mindig a Fidesz nyer, most is ők fognak - utcai tippek a választásról
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 8. 10:11
Dübörög a kampányhajrá a június 9-i választások előtt. Elmennek az emberek szavazni? Ki fog nyerni? Kiderül a videóból.
Szubjektív A nagy mohácsi győzelem – magyar emlékek nyomában Törökországban
Vágó Ágnes | 2024. június 8. 05:46
Bár mi, magyarok a mohácsi vereségünket történelmünk egyik legnagyobb kudarcának tartjuk, a törökök ezt egész másképp látják: szerintük dicsőséges hadjáratuk egyik legnagyobb győzelmét aratták 1526-ban. Ennek ékes bizonyítékait is láttuk náluk tett látogatásunkkor, amely során felkerestük a Thököly- és a Kossuth-emlékházat is. És megtudtuk azt is, hogy egy oroszlán vagy egy tanár ért többet a római időkben. A Világjáró e heti állomása: Törökország.
Szubjektív Elbukhat a Magyar Pétert elhárító hadművelet június 9-én – Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Gáspár András – Izsó Márton – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. június 1. 11:22
Kegyelmi ügy, Magyar Péter berobbanása, a Fidesz gyengülése, élő vitaféle a köztévében – csak úgy sorjáznak a meglepetések a hazai belpolitikai életben. Egyre több a repedés az Orbán-rendszeren, és ha a változást akarók lendülete kitart június 9-ig, az rég nem látott kihívások elé állíthatja a hatalmat. Erről is beszélt a Klasszis Média szubjektív műsorában, az Ez Viszont Privátban Bózsó Péter, Gáspár András és Wéber Balázs.
Szubjektív Szembejött Mussolini, Putyin és Trump is – a Garda-tónál jártunk
Mester Nándor | 2024. június 1. 05:48
Miért van tele az egyik nagyon ismert olaszországi tó környéke a fasizmus emlékeivel? Mit keres Putyin, Hitler és Trump egy kínai futurista kiállításon? Miért nem szabad kalapot venni Sirmione vára mellett? Hogyan kerül egy klassz venetói jazz trió Vicenza főterére? És miért érdemes felmászni egy óriási hegyre, ahonnan szöcskeként ugrálnak le a paplanosok? Ne menjenek sehova! A Világjáró mostani részében mindenre válaszolunk.
Szubjektív „Azért politikus, hogy vállaljon egy vitát!” – véli az utca embere a csütörtök esti tévés összecsapás előtt
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. május 30. 09:31
Csütörtök este a közmédia kamerái előtt, élő, egyenes adásban vitázik tizenegy európai parlamenti képviselőjelölt a Várkert bazárban. Ilyenre eddig példa nem volt, a miniszterelnök-jelöltek is utoljára 2006-ban érveltek egymással szemben. A EP-listavezetői vitáról kérdeztük a járókelőket Az utca embere sorozatunk keretében. Videó.
Szubjektív Belehergelik egymást az emberek a gyűlöletbe - vélemények a Fico-merényletről
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. május 25. 10:11
A múlt szerdai merényletet követően stabil Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota. A közhangulat pattanásig feszült Szlovákiában. Mit szóltak az emberek a merénylethez? Kiderül a videóból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG