5p

Másfél éve indítottuk útnak Világjáró rovatunkat, ami jóval több turisztikai cikkek halmazánál. Hangsúlyozottan szubjektív írásokról van szó, amelyeknek egyetlen közös nevezője van: saját élményeken alapulnak. Az idei évben is számos helyre elkalauzoltuk az olvasókat, Szlovéniától Korfuig, New Yorktól Bécsig, Írországtól Srí Lankáig.

Az egyes szerzők szándékától, személyiségétől függ, hogy egy-egy város, ország bemutatása végül történelmi visszatekintésbe, kulturális elmélkedésbe, éles társadalomkritikába vagy éppen izgalmas novellába csap át. Az idei év toplistájában mindegyikre találunk példát – íme, az idei legolvasottabb Világjáró-cikkek!

A győztes: Szlovénia! Fotó: Wikipédia
A győztes: Szlovénia! Fotó: Wikipédia

1. Miért olyan felháborító hely Szlovénia?

Nyugati szomszédunknál a táj gyönyörű, az emberek kedvesek, minden nagyon jó és szép, mindennel meg vagyunk elégedve. De miért tartanak a szlovénok ott, ahol? És mi mit tanulhatnánk tőlük? Erre is kerestük a választ a cikkünkben, amely – aligha véletlenül – az idei év legolvasottabb és legtöbbet ajánlott írása lett.

2. Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának

Vietnám  három világhatalommal is sikeresen szállt szembe. Milyen ez a kis távol-keleti ország belülről? Mire jöttünk rá a saigoni múzeumban? És miért vér áztatta a vietnámi történelem? Ez is kiderül 2023  második legnépszerűbb cikkéből.

3. Továbbra is eldöntetlen a Karlovačko vs. Ožujsko vita – ilyen a horvátországi főszezon

Horvátország a magyar turisták legnépszerűbb külföldi célpontja nyáron, nem csoda, hogy idevágó cikkeink is nagy érdeklődésre tartanak számot. A helyszín ezúttal a Kvarner-öböl, ahol egy korsó sör 3 euró, függetlenül attól, hogy az Karlovačko vagy Ožujsko. A tenger kristálytiszta, a kabócák hangversenye pedig kellemes háttérzajt ad a helynek. A főszezont bemutató írás felfért a képzeletbeli dobogó harmadik helyére. 

4. A Comói-tó diszkrét bája – amibe George Clooney örökre beleszeretett

Nem könnyű visszaadni azt a végtelen nyugalmat és bájt, ami a Milánótól fél-egy órás vonatútra lévő Comói-tó környéke sugároz. Aki egyszer járt ott, mindig vissza fog vágyni. Eldugott kis strandok, hófödte hegycsúcsok, luxusszállodák, templomok, sztárparádé, gasztroparadicsom. Hát kell ennél több? 

5. Élet gyomorgörcs nélkül – miért szeretjük Bécset?

„Késő nyár volt, a belváros egyik széles sétálóutcáján kóboroltunk különösebb cél nélkül a szombat délutáni kellemes napsütésben. Körülöttünk komótosan hömpölygött a tömeg, a padokon és a kávézók teraszán békésen beszélgettek jól öltözött, kisimult arcú emberek. Sehol egy ideges vagy hangos szó, minden végtelenül nyugodtnak tűnt”. Persze Bécsben sincs kolbászból a kerítés, de valami oka biztos van annak, hogy időről időre ide is visszatérünk.

6.  Korfu, ami még hőviharban is nagy élmény

Igen, jól olvasták, hővihar: Korfun nyáron huzamos ideig 40 Celsius fok felett van a hőmérséklet. És akkor még nem is beszéltünk az erdőtüzekről. „A kánikula miatt mintha egy film lassított felvételeit éltük volna át, egyfajta kábultságban zajlottak az események, s örültünk, ha a klimatizált üzletek nyitott ajtaján megcsapott minket egy-egy hűs fuvallat.”

7. Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?

A Világjáró-cikkek nem feltétlenül csak egy városról vagy országról szólnak, hanem egy-egy olyan jelenségről vagy témáról, amire útjaink során lettünk figyelmesek. Nézzük például a síelést – vagy legalábbis azt a valamit, amit a tömegturizmus csinált belőle. Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig?

8. Az Alpok Ibizája: ahol James Bond is forgatott

A nap végén, síelés után megtelnek a város alpesi kocsmái, mindenki elkezd vadul alkoholt fogyasztani, a hangszórókból üvölt az osztrák tuc-tuc, amit a helyiek kívülről fújnak. Mikor táncra perdülnek, olyan, mintha az egész tömeg egyszerre ugrálna a ritmusra síruhában ünnepelve. Izgalmasan hangzik, ugye? Ez Sölden, Tirol egyik legnagyobb síparadicsoma.

9. New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában

Mondják, hogy az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. Ez a cikk egy különleges utazás, amely oda is elvisz minket, ahová elsőre nem is gondolnánk.

10. Rab szigete rabul ejtett – nyári előszezon Horvátországban

Egy több napos, akár több hetes nyaraláshoz Rab szigete pompás kikapcsolódást kínál annak, aki a mediterrán világ szépségeire vágyik. Egy adriai naplemente mindig álomszép, egy hangulatos étteremben vacsorázva különösen. A vendég pedig a vacsora végén a ház ajándékaként pedig egy pálinkával „csaphatja szét” az elfogyasztott ételt.

+1. Dalí és az osztriga városa – Perpignan-ban jártunk

"Az év legajánlottabb cikke" pedig (a szlovén élménybeszámoló mellett) egy franciás írásunk lett. Kicsit spanyol, kicsit katalán, kicsit francia – vagy tán egészen az. De nem Párizs és nem Provence, hanem egy különleges hangulatú nagyváros Franciaország déli részén, közel a tengerparthoz.

Az összes Világjáró-cikk pedig itt érhető el. Köszönjük olvasóink egész éves figyelmét! Boldog Ünnepeket kívánunk, és tartsanak velünk jövőre is!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív „Ő is egy aláíróember lesz” – Sulyok Tamásról kérdeztük a járókelőket
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 2. 10:47
Az Országgyűlés kormánypárti többsége némi meglepetésre Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság eddigi elnökét jelölte és választotta új államfőnek. Az utca emberénél arról érdeklődtünk, mennyire ismerik a pedofilbotrányba belebukott Novák Katalin utódját, és mit várnak tevékenységétől. Videó.
Szubjektív Mercedes és sváb konyha – egy nap Németország egyik legélhetőbb nagyvárosában
Vágó Ágnes | 2024. március 2. 05:46
Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros. A Világjáró ezúttal Stuttgartban töltött el egy napot, felfedezte az autógyártás bölcsőjét és belekóstolt a sváb konyha ízeibe.
Szubjektív Nagyon durva, lehet, hogy átverték a Katalint - egész Bicske a kegyelmi botrányt találgatja
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 24. 10:04
A pedofil bicskei igazgatót fedező igazgatóhelyettes kegyelmi ügyéből hatalmas botrány lett. Mit szólnak ehhez a bicskeiek? Kiderül a videóból.
Szubjektív A szomszédban már épül a jövő városa
Elek Lenke | 2024. február 24. 05:44
Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje ugyanis a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is két és fél órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: edzőgatyában köszönt be Szijjártó Péter Indiában
Wéber Balázs | 2024. február 21. 12:59
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere nem öltözte túl indiai látogatása megkezdését.
Szubjektív „Valaki odatolta, és valamiért aláírta” – a járókelők véleménye Novák Katalin ügyéről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 17. 10:26
A pedofil intézetigazgatót fedező helyettesnek adott államfői kegyelem akkora vihart kavart, hogy az Novák Katalinnak a pozíciójába került. Az utca emberét arról kérdeztük, mit szól a köztársasági elnök távozásához, és kit látna szívesen a Sándor-palota új lakójaként. Videó.
Szubjektív Bajorország: út a mennybe vagy a pokolba
Kormos Olga | 2024. február 17. 05:47
Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva. Most még a hegycsúcsok is okoztak némi csalódást, ezért ma már nem árt, ha olyan helyre utazunk, ahol a síelésen kívül mást is lehet csinálni vészhelyzet esetén. Ilyen a németországi Garmisch-Partenkirchen és a tőle egyórás autóútra lévő München, ahol a Világjáró kis betekintést nyerhetett Bajorországba.
Szubjektív Én büszke lennék a milliárdjaimra - tanácsolták az emberek a politikusoknak
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 10. 18:25
Nyilvánosak a képviselők vagyonnyilatkozatai, Orbán Viktor kormányfő például szegényebb lett. Hisznek a politikusoknak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Ahol elbódít a mimóza édes illata – télbúcsúztató a francia Riviérán
Elek Lenke | 2024. február 10. 05:44
Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  
Szubjektív Majd ha bocsánatot kérnek a svédek, csatlakozhatnak a NATO-hoz! – az utca embere az északi ország belépéséről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 3. 17:49
Bár a kormányzat azt ígérte, nem Magyarország fogja utolsóként jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozását, mégis az történt, hogy már csak hazánk nem ratifikálta a skandináv állam belépését a katonai szövetségbe. Az utca emberét arról kérdeztük, helyeslik-e az ellenállást, és szerintük jár-e valami haszonnal Magyarországnak a késleltetés. Videó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG