7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Eldugott kis strandok, hófödte hegycsúcsok, luxusszállodák, templomok, botanikus kertek, több évszázados villák, sztárparádé, gasztroparadicsom. Ez így túl soknak tűnik, pedig létezik egy hely, amelyre mindez jellemző. A Világjáró ezúttal az olasz és svájci Alpok hegyvonulatai közé ékelődő Comói-tónál járt.

Itália legnagyobb vonzereje éppen abban áll, hogy sokszínű, ezért egy élet alatt sem lehet megunni. Az örök várostól a nyugodt, vidékies Friuli Venezia Giuliáig, a kúl divatfővárostól, Milánótól a vad romantikát és kortalanságot sugárzó Szicíliáig minden régió mással lep meg.

Nem is kell ide turisztikai pr meg hírverés, a turisták sok helyütt egymás lábát tapossák így is.

A Comói-tó bája visszafogott, arisztokratikus eleganciájából fakad.

Olaszország harmadik legnagyobb tavának átlagos mélysége 145 méter, de van ahol 410 méter – ezzel Európa legmélyebb állóvize. Kialakulását a környező gleccserek fáradhatatlan munkájának köszönheti. Ez a folyamat bizonyára felgyorsul az elkövetkező években, a globális felmelegedésnek köszönhetően.

Világsztárok és hátizsákos túrázók

Aki teheti, elő- vagy utószezonban érkezzen, mert főszezonban nagy a tömeg, és az árak is magasabbak. A kápolnák, kilátópontok, hangulatos kisvárosok és trattoriák kedvéért hátizsákos túrázók ugyanúgy érkeznek ide, mint világsztárok. Csak éppen másutt laknak.

A környék újkori reneszánszát a filmforgatásoknak, de leginkább George Clooney-nak köszönheti. Az amerikai filmsztár annyira beleszeretett a tájba, hogy 2002-ben megvette magának a 18. századi Villa Oleandrát Laglio városkában. Azóta pedig Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts, Jennifer Aniston, Bill Gates és Antonio Banderas is a visszatérő látogatók között van.

Arisztokratikus elegancia – Belaggio a Comói-tó partján. Fotó: Depositphotos
Arisztokratikus elegancia – Belaggio a Comói-tó partján. Fotó: Depositphotos

Az utóbbi 20 évben jócskán megnőtt a közeli milánói reptér forgalma, egyre-másra szállnak le magángépek és fapadosok is.

Ha már villa, legyen kettő!

A hajdani álmos kis községbe a sztár jelenléte akkora tömegeket vonzott, hogy az felkavarta az ottani életet. Emiatt a polgármester rendeletet hozott arról, hogy 20 eurótól induló bírsággal sújtja a több mint 3 fős csoportosulásokat a Villa Oleandra környékén. Az persze más kérdés, hogy a hajcihő mennyire jól jött a turisztikai szolgáltatóknak és vendéglátóknak.

A 2,2 milliárd forintba kerülő villa állítólag nem volt túl jó állapotban megvételekor, Clooney pedig nem akart várni a felújításra, így egyúttal megvásárolta a szomszédos Villa Margheritát is.

Alpesi látkép, mediterrán hangulat

Az álomszép vidéken található tavat többen úgy jellemezték, hogy alpesi látkép, mediterrán hangulattal. Azoknak ajánlják elsősorban az ideutazást, akik szeretik a történelmet, az építészetet, a szép kerteket és a bájos falvakat.

A fordított „Y” betűt formázó tó évszázadok óta az arisztokraták és a gazdagok nagy kedvence.

Bámulatos családi paloták, kastélyok épültek itt az elmúlt 200 évben, mint a Villa Olmo, a Villa Serbelloni és a Villa Carlotta, némelyikhez botanikus kert is tartozik, mint például a Villa Erbához.

A parti városok olyan közel vannak egymáshoz, hogy helyi közlekedéssel egy nap többet is meglátogathatunk.

Vitorlások és retro motorcsónakok

A programlehetőségek fő szereplője természetesen a tó, amely a vitorlázás és a szörfözés fellegvára. A sportolási lehetőségek és a hajókirándulások végtelen variációját kínálják az itteni utazási irodák. A helyi hajózási vállalat, a Navigzione Laghi például számos olyan útvonalat ajánl, amely összeköti a part menti településeket. Persze lehet bérelni magánhajókat is, borsos áron.

A motorcsónakok megszállottjainak biztos sokat mond a Riva márka, amelyet a motorcsónakok Aston Martinjának is neveznek.

Márpedig a tóhoz legalább annyira hozzátartoznak a  fa hajótestű Rivák, mint Velencéhez a gondolák.

Az 1842-ben alapított hajómanufaktúra minőségi munkájával alapozta meg hírnevét, de igazán csak a második világháborút követően futott be, amikor is az örökös Carlo Riva a klasszikus fa hajótestbe nagy teljesítményű amerikai motorokat épített be.

Nem jellemző a félpanzió

Nyáron a fő találkozóhely a strand. De a Riminire jellemző sok kilométeres „napozó nagyüzem” hiányzik. Szabadstrandokra is bukkanhatunk, de vigyázat, mert a tó mindenütt mély!

Ami a szállásokat illeti, nagy olcsóságra ne számítsunk, de hát a Balaton környékén is hasonló árakon tudunk ma már megaludni. A háromcsillagos kis hotelek a leginkább jellemzők. A félpanzió viszont nem gyakori – a helyi vendéglátósok nagy örömére vagy talán épp miattuk. Sőt, a reggelire is rá kell kérdezni, hogy benne van-e az árban, kivéve persze a luxusszállodákat, mint például a Hiltont.

Tésztanyújtó tanfolyam, tiramisu szeánsz

A helyi programoknak főszereplője természetesen a gasztronómia is. Számos turistaprogram enged ebbe bepillantást, sokszor összekötve vízi kirándulásokkal. Tészta- és pizzakészítő gyorstalpaló tanfolyamok, tiramisu szeánszok várják a turistákat, sokszor termelői piacozással, ebéddel, borkóstolóval kiegészülve. Gyakori, hogy nem étterembe viszik az utazókat, hanem „háznál”, egy-egy olasz család körében fogyaszthatják el vacsorájukat a turisták, ami főleg az amerikaiak számára egzotikus.

A vendéglátós kínálat sokszínű: a ma már nem feltétlenül olcsó pizzériáktól a teraszos kávézókig, a kis halászfalvakban frissen sütött halakat áruló helyektől a Michelin-csillagos étteremig mindenféle étkezési lehetőség megtalálható.

A tó partján nem feltétlenül Como, a „főváros” mindig a fő  úti cél. A kisebb települések is számos látnivalóval kecsegtetnek, ugyanakkor ott minden kicsivel olcsóbb. Bellagio kihagyhatatlan, a környék legszebb városának nevezik. A tó három ágának metszéspontjában fekszik. Lenyűgöző a kilátás, gyönyörűek a kertek és a történelmi villák.

Trattoriák az ösvények mentén

Varena a kisebb pénzű turisták kedvence, könnyen megközelíthető, Milánóból egy óra az út vonattal. Ha erre járnak, feltétlenül látogassák meg a Villa Monasterót, amely egyben múzeum, és botanikus kert is tartozik hozzá.

Az egyetlen, parányi sziget Comacina, amelyet vízi taxival lehet elérni. A helyi olívabogyót érdemes megkóstolni, különleges ízét állítólag az itt található egyedi mikroklímának köszönheti.

A dombok pedig számos, különböző nehézségi fokú ösvényt rejtenek.

A túraútvonalak mentén jellegzetes kis trattoriák találhatók, ahol megkóstolhatjuk a csak az adott környékre jellemző fogásokat, amelyek a világ egyetlen más olasz éttermében sem elérhetők.

Bringarajongók figyelmébe!

Madonna del Ghisallo egy legenda szerint a turisták védelmezője volt, de napjainkban már a kerékpárosok védőszentjének is tartják az olaszok. A Comói-tótól nem messze található emelkedő a Giro di Lombardián kívül rendszeres helyszíne a Giro d'Italiának is.

A helyi plébános, Ermelindo Vigamo atya a II. világháború utáni években úgy vélte, hogy a Ghisallói Madonna lehetne akár a kerékpárosok védőszentje is. XII. Pius pápa 1949-ben ezt jóvá is hagyta. Az ezt jelző fáklyát kerékpáron vitték Vatikánból a helyszínre, az eseményen több sztárkerékpáros is részt vett. A dombon találunk kerékpármúzeumot is.

A Villa d’Este maga is műkincs

Végül egy igazi csemege: a nyugati parton fekvő Cernobbio leghíresebb látnivalója a Villa d'Este, amely a világ egyik legrégibb és legjobb szállodája. Egy XVI. századi arisztokrata rezidenciából alakították ki. Tagja a Lartisien láncnak, amely azokat a szállodákat fogja össze, amelyek egyben védett alkotások is, mind történelmileg és építészetileg, mind a belső enteriőrök gazdagságát illetően.

A Villa d’Este 1873-ban nyílt meg, és azóta számos államelnöknek, világsztárnak, írónak nyújtott otthont. Bár kevesen képesek megfizetni a borsos szobaárakat, érdemes benézni a hallba, hogy rápillantsunk a művészi lépcsőházra és az antik szobrokra.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Julius Caesar, a Tokaji és a Giro d’Italia – szeptemberi barangolás Friuliban 
Mester Nándor | 2023. szeptember 23. 05:47
A szlovén és osztrák határ melletti Friuli-Venezia Giulia az egyik legkisebb olasz tartomány, de változatossága rabul ejtő. Tengerpart, gazdag kulturális örökség és megmászni való hegyek, szurdokok sora. Akár bringával is. Egyelőre kevés honfitársunk fedezte fel az olasz csizma szárának ezt a felső, északkeleti részét, hiszen általában csak átszaladnak rajta autóval, útban Velencébe, a Garda-tóhoz vagy Toszkánába. A Világjáró ezért most felvillantja, mi vár arra, aki nem megy tovább és időt szán a sok érték felfedezésére.
Szubjektív Von der Leyen migrációs politikája megbukott – tabuk nélkül az illegális bevándorlásról
Wéber Balázs | 2023. szeptember 19. 18:57
Az Európai Bizottság elnökének négy év alatt sem sikerült enyhíteni az illegális bevándorlás problémáján, sőt: a lélekvesztőkön Olaszországba érkező migránsok és menekültek száma 2016 óta nem látott csúcsra ugrott. Nehéz erre mást mondani, mint hogy bukás. Nagyító alatt ezúttal a lampedusai krízishelyzet és az ausztrál modell.
Szubjektív „Rendkívül nagy megterhelés lenne az államnak” – járókelők a Budapest Airport visszavásárlásáról
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 16. 11:43
A kormányzat bejelentette, visszavásárolnák a Budapest Airport 51 százalékos tulajdonrészét, sajtóhírek szerint a vételár 4,4 milliárd euró, azaz nagyságrendileg 1700 milliárd forint lenne. Ugyanakkor a tavalyi évben a repülőtér már nyereséget termelt, az akvizícióval a profitból a központi költségvetés is részesülne. Az utca emberét erről a dilemmáról kérdeztük.
Szubjektív Az elbűvölő város, ahol Skandinávia és Oroszország keveredik
Elek Lenke | 2023. szeptember 16. 05:59
Szecessziós kastélyok, Európa legmagasabb tornya és Zeppelin-hangárok. De mindenekelőtt az őszi színekben pompázó erdők, Laima Vajkule – és Eisenstein. Lettország fővárosában, Rigában jártunk.
Szubjektív Szeretek itthon élni, csak a megélhetés miatt megyek külföldre - elmondták dilemmáikat az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. szeptember 9. 11:22
Júniusban már 125 ezer magyar dolgozott Ausztriában, ez azt jelenti, hogy Magyarország adja a legtöbb dolgozót Ausztriának. Mi szól a külföldi munkavállalás mellett vagy ellene? Mit gondolnak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Miért olyan felháborító hely Szlovénia?
Litván Dániel | 2023. szeptember 9. 06:19
A táj gyönyörű, az emberek kedvesek, minden nagyon jó és szép, mindennel meg vagyunk elégedve. De miért tartanak a szlovénok ott, ahol? Valami nagy titok van e mögött? Ezúttal erre kereste a választ Világjáró rovatunk személyes tapasztalatok alapján.
Szubjektív Nem kell aggódni a NATO-gyilkos csodafegyver miatt
Litván Dániel | 2023. szeptember 5. 18:58
Papíron nagyon erős a kibővített, a nyugati világrend leváltását ígérő szerveződés, de csak papíron. Bizarr események tagolták a BRICS-csúcsot, és ezek mélyebb problémákra is rávilágítanak. Nagyító.
Szubjektív Nem nagy segítség az előrehozott családi pótlék, mivel szeptemberben nincs ez az összeg – szülőket kérdeztünk az iskolakezdésről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 2. 10:21
Nyár végén és ősz elején a családok számára a legnagyobb kiadást az iskolakezdés jelenti. Az utca embere sorozatunkban a szülőket arról kérdeztük, az elmúlt évekhez képest nagyobb, kisebb vagy ugyanakkora anyagi terhet jelent-e a beiskolázás, mekkora segítség számukra az augusztus végén kifizetett szeptemberi családi pótlék, és hallottak-e az önsegélyező pénztári megtakarítás terhére megvásárolható iskolai eszközökről, ruházatról. Videó.
Szubjektív Egy ágyban egy ismeretlennel – úti élmények emlékezetes szállodákban
Elek Lenke | 2023. szeptember 2. 05:51
Hol aludt Ön igazán jól – persze a saját ágyán kívül? Melyik volt igazán emlékezetes? Melyik szállodában érezte jól magát?  Ez sok mindentől függ, a kortól, netán attól az évtizedtől, amelyben éltünk-élünk. És nem utolsósorban a hoteltől – és hogy ki feküdt mellettünk. A Világjáró ezúttal úti élményeit eleveníti fel.  
Szubjektív Nagyon sok ember most ismeri meg Magyarországot – szurkolókat kérdeztünk az atlétikai vb-ről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. augusztus 26. 14:19
Az atlétikai világbajnokság alatt a szurkolókat arról kérdeztük, a magyar csapattól milyen eredményekre számítanak, és szerintük megéri-e egy ekkora világversenyt Magyarországra hozni. Videó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG