<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A nap végén, síelés után megtelnek a város alpesi kocsmái, mindenki elkezd vadul alkoholt fogyasztani, a hangszórókból üvölt az osztrák tuc-tuc, amit a helyiek kívülről fújnak, s mivel annyian vannak, hogy egy fogpiszkálót sem lehet leejteni, mikor táncra perdülnek, olyan, mintha az egész tömeg egyszerre ugrálna a ritmusra síruhában ünnepelve. Ez Sölden – meg persze ennél jóval több is. A Világjáró Tirol egyik legnagyobb síparadicsomában járt.

Tirol síparadicsomainak lelke, Sölden 1300 méter magasan fekszik. Minden bizonnyal ez mentette meg idén télen is a globális felmelegedés miatti teljes kétségbeeséstől, amivel sok más ausztriai településnek kellett farkasszemet néznie. Az odavezető 10 órás úton ugyanis szemmel látható a szokatlanul enyhe tél nyoma. A máskor fehérbe burkolódzó táj helyett most csicseregnek a madarak, s csak Innsbruck környékén kezdenek feltűnni a hósipkás hegycsúcsok. Söldenhez közeledve a hóhiányos télnek és az egekbe szökött energiaáraknak köszönhetően a kisebb településeken pedig azt látni, hogy több apartmanház kulcsát is a szögre akasztották. Itt sem él mindenki túl.

Útközben persze figyeljük a benzinárakat is, az itthoni 611 forint után az osztrák autópályákon 2,04 euró (körülbelül 790 forint), a német autópályákon (Tirol felé egy kis részen át kell menni Németországba) 2,4 euró (több mint 900 forint), viszont a Sölden előtti kis falucskákban hirtelen leesik 1,6 euróra (620 forint).

Söldent az Inn folyó szeli át. Fotó: Depositphotos
Söldent az Inn folyó szeli át. Fotó: Depositphotos

Másnap, az első siklás reggelén aztán szembesülünk a megugrott síbérletárakkal is (8 órától 69 euró, azaz közel 27 ezer forint, 11 órától 64 euró, azaz csaknem 25 ezer forint) – mindez 10 százalékos áremelkedés a tavalyi árakhoz képest, míg a szállásdíjak 20 százalékkal ugrottak meg. De még így is van az a réteg, amely bevállalja a pluszköltségeket, sőt, a hóhiány miatt most Söldent is többen keresik fel más régiókból.  

Hihetetlen sípályák

Sölden nemcsak Ausztria egyik legnagyobb hóbiztos gleccser-síterülete, de egyedül itt található három 3 ezer méteren felüli hegy is, ezért két évtizede minden októberben itt tartják az Alpesi Sí Világkupa évadnyitó versenyét. Tavaly a rossz idő miatt el kellett halasztani a versenyt, viszont aki van annyira bátor vagy jó síelő, hogy azon az ominózus fekete pályán lejöjjön, ahol Mikaela Siffrin és Marco Odermatt megnyerte az óriás-műlesiklást, az itt megteheti.

A Black Edge peronja valójában az egész Sölden síterület legmagasabb pontja. Fotó: Depositphotos
A Black Edge peronja valójában az egész Sölden síterület legmagasabb pontja. Fotó: Depositphotos

Itt található egyébként Ausztria leghosszabb, 15 kilométer hosszú sípályája is, amely

  • a Rettenbach-gleccsertől indul és a Gaislachkogl-felvonóig tart,
  • a világ legmagasabb és talán leglátványosabb függőfelvonója,
  • világrekorder abban, hogy hét perc alatt teszi meg a futurisztikus völgyállomástól a középállomásig a 2040 méter távolságot.

De a többi sípálya is lenyűgöző, amelyek többsége az erdőhatár felett vezet, ettől valóban különleges élmény a csipkés hegycsúcsok között a természetes csendben hasítani a havas lejtőkön.

James Bond is itt forgatott

De, ami sokaknak talán a legérdekesebb: a Spectre című, minden idők legdrágább James Bond filmjének látványos akciójelenetét 2015-ben itt forgatták Söldenben, a Gaislachkogl csúcson. A filmben feltűnik az Ice Q nevű design étterem is, amely Ausztria legmagasabban fekvő vendéglátó egysége, s ahol most bárki beülhet egy vodka-martinire – természetesen „nem rázva, keverve”. A minimal stílusú építmény olyan a tájban, mint egy jégkocka és egyedülálló kilátást nyújt a környező hegyvilágra.

Aztán rá három évre, 2018-ban megnyitották a forgatás emlékének helyet adó 007 Elements múzeumot. A barlangra hasonlító, beton-, vas- és üvegépítményben két emeleten, 1300 négyzetméteren igazi Bond-hangulatú világba csöppen az ember. A belépő felnőtteknek 22 euró, közel 8,5 ezer forint, a diákjegy 17 euró (több mint 6500 forint), gyerekeknek 12 euró (4600 forint) – ha van már síbérlete aznapra. Ha nincs, akkor felvonóval együtt 54, 29 és 30 eurót kell leszurkolni.  

Aki nem tud vagy nem akar minden nap síelni, annak ott van pár kilométernyire Söldentől Nyugat-Ausztria és Tirol egyetlen termál forrása, amely az Ötz-völgyben található. Erre épült rá a futurisztikus Aqua Dome, az Alpok legmodernebb és legszebb gyógyfürdője. A szemet gyönyörködtető épület természetes anyagokból: fa, kő és üveg felhasználásával épült, emellett pazar panorámát nyújt a környező hegycsúcsokra. Igaz, a 29 eurós belépő nem olcsó.

Az Aqua Dome Söldentől pár kilométerre,Längenfeldben várja a fáradt síelőket.
Az Aqua Dome Söldentől pár kilométerre,Längenfeldben várja a fáradt síelőket.

Tudnak élni

S bár Sölden főutcája nem hosszú, mégis úgy funkcionál, mint egy tengerparti városka sétánya. Miközben a síruhák és -felszerelések fashion streetjeként funkcionál, tele van végig bárokkal, hüttékkel, szórakozóhelyekkel, éttermekkel, hotelekkel, panziókkal, amelyek a húzós árak ellenére dugig vannak. Egyes hüttékben már a felvonók leállása előtt teljes hangerőre csavarja a zenét a DJ, akit sokszor a hazai vagy a német, holland, dán vagy finn baráti társaságok, egyetemi csapatok hoznak magukkal. Síbakancsban mulatnak, amíg ki nem fulladnak.

De rendszeresen rendeznek itt éjszakai síelést, tűzijátékokkal feldobott night show-kat és megabulikat is.

Nem kis éjszakai élet van Söldenben. Fotó: Depositphotos
Nem kis éjszakai élet van Söldenben. Fotó: Depositphotos

Más helyeken inkább az osztrák zene megy, miközben töméntelen mennyiségben fogy az alkohol, például a sörös pohárba állított kis jägermeisteres üvegecske, amit némi ügyességgel egyszerre kell felhörpinteni.

De tombol a gasztroforradalom is, a Leberknödelsuppétól kezdve a hatalmas hamburgereken, a Wiener Schnitzelen, a közeli Dolomitok közelsége ihlette remek pizzákon át a gőzgombócig és császármorzsáig bezárólag, de még sushit is bármikor bekaphatunk. Mi szem-szájnak ingere. Szóval Sölden mondhatni, hogy a legmenőbb téli hely egy csipet luxussal meghintve, amibe jó volt egy hétig belecseppenni.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

Szubjektív Végre átadták a 3-as metrót, de szép lett? - utasvélemények a felújításról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. április 1. 19:21
Öt és fél év után március 20-tól teljes vonalon jár a 3-as metró. Ez Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, a napi sok százezer ember utazását biztosítja. A teljes felújítás összesen 225 milliárd forintba került, ennek nagy részét az Európai Unió állta. De szép lett? Az utasok véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Vad romantika szaunával és vodkával – Helsinkiben jártunk
Elek Lenke | 2023. április 1. 05:47
Első találkozásom Helsinkivel nem volt zökkenőmentes: amikor leszálltunk, egy órán keresztül el sem lehetett hagyni a gépet. Akkora volt a hó, hogy meg kellett várni, amíg a hókotró utat csinál a poggyászszállító autóhoz. Nyáron viszont, ha kifogjuk a jó időt, várnak a strandok. A Világjáró ezúttal a finn fővárosból jelentkezik.
Szubjektív A nap képei: varázslatos dolog történt ma Budapesten
Wéber Balázs | 2023. március 26. 20:31
Virágoznak a japán cseresznyefák.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj?
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív A nap képe: rövid asztalhoz ültette Putyin Hszi Csin-pinget
Wéber Balázs | 2023. március 21. 11:18
Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Tényleg nácisodik a brit kormány? Hatalmas öngólt lőtt Gary Lineker
Wéber Balázs | 2023. március 14. 19:11
A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe?
Wéber Balázs | 2023. március 7. 19:27
 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.
Szubjektív Járt már a Szakítások Múzeumában? A világ legkülönlegesebb tárlatai
Elek Lenke | 2023. március 4. 05:46
Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG